Tujina

Grčija dan potem: Cipras išče pot do novih milijard, na bankomatih večinoma le še 50 evrov, dostop do denarja in sefov vse bolj omejen

Atene, 06. 07. 2015 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab/STA/S.S.
Komentarji
2365

Evropo po grškem "ne" zdaj čaka dan številnih srečanj, na katerih bodo voditelji ocenjevali posledice grškega referendumskega "ne" in iskali možne poti naprej. Novi grški finančni minister je postal Evklid Cakalotos.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj se obeta Grčiji?
    02:55
    Iz SVETA: Kaj se obeta Grčiji?
  • Iz SVETA: Maks Tajnikar o Grčiji
    03:00
    Iz SVETA: Maks Tajnikar o Grčiji
  • Iz SVETA: Odzivi slovenskih politikov
    03:16
    Iz SVETA: Odzivi slovenskih politikov
  • Iz 24UR: Grki izbrali pot Sirize in ne Evrope
    02:57
    Iz 24UR: Grki izbrali pot Sirize in ne Evrope
  • Iz 24UR: So Grki še vedno optimistični?
    01:26
    Iz 24UR: So Grki še vedno optimistični?
  • Iz 24UR: Evropski voditelji niso navdušeni
    01:32
    Iz 24UR: Evropski voditelji niso navdušeni
  • Iz 24UR: Grški ne je pomemben tudi za Slovenijo
    02:25
    Iz 24UR: Grški ne je pomemben tudi za Slovenijo
  • Iz 24UR: Pred Grčijo so težki dnevi
    02:29
    Iz 24UR: Pred Grčijo so težki dnevi
  • Iz 24UR: Slovenija lahko postane nova Grčija
    01:08
    Iz 24UR: Slovenija lahko postane nova Grčija
  • Iz 24UR: Kako naprej?
    02:19
    Iz 24UR: Kako naprej?
Slavje ob izidu referenduma - 10
Slavje ob izidu referenduma - 10 FOTO: Reuters
"V tej situaciji bo le malo zmagovalcev," tako dan po grškem referendumskem "ne" podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Dejal je še, da je Evropa mnenje Grkov vzela na znanje, ter da jih še naprej vidi kot del evroobmočja. Poudaril je še, da stabilnost območja evra ni vprašljiva.

BBC medtem piše, da je grški gospodarski minister Georgios Stathakis dejal, da mora ECB grške banke pri življenju ohranjati še vsaj 7 - 10 dni, da bi lahko pogajanja tekla v normalnem tempu, da pa je za odločitev o obstanku Grčije v evroobmočju na voljo le še 48 ur.

Predsednik vlade Miro Cerar je medtem dejal, da Slovenija ostaja solidarna z Grki, da pa kakršne koli poskuse s strani grške vlade, ki nimajo iskrenega in konstruktivnega namena doseči sporazuma o nadaljnji pomoči Grčiji, slovenska vlada ne bo pristala.

Cipras je sicer kmalu po zaprtju volišč v enem stavku zahteval odpis dolgov in nov paket pomoči, danes v Atenah že ure in ure sestankujejo, premori naj bi bili le takrat, ko je Cipras na telefonu s kakšnim evropskim voditeljem, govoril je tudi s šefom ECB Mariem Draghijem, v načrtu ima tudi pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Kakšne posebej nove podobe Grčije dan potem sicer ni. Evforijo odločitve je hitro zamenjala podoba realnosti, ki pravi, da je država brez denarja. Tuji mediji poročajo, da bankomati praviloma izplačujejo le še 50 evrov, upokojenci pa na bankah ugotavljajo, da denar večinoma dobijo le, če kakšnega dviga niso opravili že prejšnji teden. Medtem se je v praksi uresničila napoved o omejitvi dostopa do sefov - tja imetnike pospremijo bančni uslužbenci in nato budno spremljajo početje lastnika, da ta ne bi odnašal zalog gotovine.

Grčija
Grčija FOTO: Reuters

Varufakis odstopil

Dan po grškem referendumu se je sicer začel s precej (ne)pričakovanim nadaljevanjem grške drame. Odstopil je finančni minister Janis Varufakis. In to potem, ko so se številni že tako spraševali, kako se po po zadnjih izjavah o teroristih sploh vrnil za bruseljsko pogajalsko mizo, če želi država iztržiti nov denar, ki ga nujno potrebuje, pa čeprav so se Grki na referendumu uradno odpovedali evropskim pogojem.

Varufakis je sicer ob odstopu spisal izjavo: "Referendum bo odstal v zgodovini kot dan, ko se je majhen evropski narod postavil po robu sponam dolgov. Kot vse borbe za demokratične pravice prihaja tudi ta odločitev z visoko ceno, zato je pomembno, da se referendumski ne takoj pretvori v "da" pravi rešitvi - sporazumu, ki bo vključeval prestrukturiranje dolga, manj varčevanja in prerazporeditev sredstev v prid realnih reform. Takoj po objavi rezultatov sem bil seznanjen s preferencami evroskupine, ki je želela mojo odsotnost s sestankov, premier pa je ocenil, da bi mu lahko to pomagalo pri sklepanju dogovora. Zato odstopam."

Odziv na Varufakisov odstop je bil na nekaterih trgih izjemno hiter. "Evro ljubi Varoufexit," je situacijo ocenil Bloombergov dopisnik Hans Nichols. Skupaj z Varufakisovim odhodom je namreč hitro naraslo upanje, da bo sklenjen dogovor. Zadnje dni je bil namreč Cipras v izjavah veliko bolj spraven od svojega zdaj že nekdanjega ministra.

Janis Varufakis
Janis Varufakis FOTO: Reuters

Dogajanje v Grčiji naj bi bilo tudi tema sestanka držav BRICS (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika). Čeprav obstaja možnost, da bi Rusija zaradi političnih razlogov Grčiji ponudila mesto med temi državami in denar, naj to ne bi bil verjeten scenarij zaradi lastnih gospodarskih težav Rusije, ideji pa bi naj nasprotovale tudi nekatere članice BRICS. Ruske oblasti medtem pravijo, da mora Grčija hitro rešiti vprašanja s kreditodajalci. Za odgovore na vsa druga finančna vprašanja pa so po njihovem pristojni v Atenah.
Varufakisa nasledil  Evklid Cakalotos 

Evklid Cakalotos po prvih ocenah velja za človeka, ki bi ga pogajalci v Bruslju sprejeli bolje kot Varufakisa. 55-letnik je bil rojen v Rotterdamu, študiral je politologijo, filozofijo in ekonomijo. Iz slednje le leta 1989 doktoriral na Oxfordu.

Znotraj Sirize, katere član je že skoraj desetletje, velja za ideologa ekonomske politike stranke, v vladi pa je veljal za finančnega ministra v senci. Tudi on ni profesionalni politik, ampak se je večinoma gibal v akademskih krogih.

O svojih pogledih na grško krizo se je leta 2012 razpisal v daljšem eseju, v katerem je ugotovil, da je grška kriza posledica dveh desetletij neoliberalne modernizacije, ki je prinesla družbeno neenakost in deficit demokracije. Čeprav se njegova stališča v veliki meri skladajo z marksistično diagnozo grške krize, pa znotraj stranke velja za zagovornika zmerne linije, ki nikakor ne želi izstopa iz evroobmočja.

"Grška pot v socializem, ki bi šla preko izhoda iz evra, bi bila ponovitev Velike Britanije v 70-ih in Francije v 80-ih. Nacionalne smeri so propadle, vsaka alternativa potrebuje mednarodni okus," meni.

Čeprav bo imel drugačen slog, pa bi pričakovati, da bi od predhodnika odstopal v temeljnih idejah Sirize, ocenjuje grški novinar Nick Malkoutzis. Pri vprašanjih višanja davka na dodano vrednost in privatizacije, sta s Ciprasom precej enotno proti.

Evklid Cakalotos
Evklid Cakalotos FOTO: Reuters

Finančni ministri držav v območju evra na torkovem kriznem sestanku, na katerem bodo razpravljali o razmerah po grškem referendumu, pričakujejo nove predloge grških oblasti.

Po praznovanju streznitev?

V Grčiji je bil včeraj dan za praznovanje. "Demokracije ni mogoče izsiljevati niti v najtežjih okoliščinah. Je dominantna vrednota in pot naprej," je ljudstvu dejal premier Aleksis Cipras. Ljudje so se veselili, da bo konec varčevanja, vendar pa večina pričakuje, da bo sledila streznitev, saj enostavne in hitre rešitve za Grčijo pač ni.

"Ne "za" ne "proti" ne pomeni nobene rešitve. Smo tri metre pred ledeno goro, pa so nas vprašali ali bi radi levo ali desno. Saj je vseeno, v vsakem primeru bomo treščili v goro," je situacijo slikovito opisal eden od volivcev.

Odločen "ne"

Na nedeljskem referendumu je po uradnih izidih proti pogojem, ki so jih v zameno za novo finančno pomoč postavili mednarodni posojilodajalci, glasovalo 61,31 odstotka udeležencev, za pa jih je bilo 38,69 odstotka. Volilna udeležba je bila 62,5-odstotna.

Grki so tako izrekli odločen "ne" novim varčevalno-reformnim pogojem, ki so jih tik pred propadom pogajanj med Grčijo in posojilodajalci pred dobrim tednom pripravili Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in Mednarodni denarni sklad.

Evropo po grškem "ne" zdaj čaka dan številnih srečanj, na katerih bodo voditelji ocenjevali posledice grškega referendumskega "ne" in iskali možne poti naprej.

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da so vrata za pogovore še odprta, a da je ključni element zdaj čas.
Francoski prvi mož Francois Hollande se strinja z nemško kolegico, da so pogovori še odprti, a mora Ciprasova vlada zdaj dati ''kredibilne in resne predloge''. V prihodnjih dneh morajo pogovore voditi v ravnotežju med ''solidarnostjo in odgovornostjo''.

ECB pomoč ohranila nespremenjeno

Ključna je tudi ECB, ki se je morala odločiti, ali bo zvišala zgornjo mejo izredne likvidnostne pomoči grškim bankam in tako omogočila, da te v torek le odprejo vrata, ali pa jo bo ohranila nespremenjeno, kar bi pomenilo, da bi Grke čakalo še kar nekaj dni brez dostopa do bančnih računov in z omejitvami za dvig gotovine z bankomatov. V najbolj črnem scenariju bi ECB pomoč odpravila, kar pa bi za grški bančni sistem pomenilo potop. V Grških bankah naj bi bilo sicer le še okoli pol milijarde gotovine.

ECB je likvidnostno pomoč ohranila nespremenjeno. A istočasno se je osrednji organ denarne politike evrskega območja odločil, da popravi odbitke pri vrednotenju zavarovanj, ki jih grške banke uporabljajo v zameno za nova sredstva. To bi lahko predstavljalo novo težavo.

Referendum odnesel opozicijskega vodjo

Če je Siriza slavila, pa je visok odstotek glasov proti in s tem neuspeh kampanje za, je močno presenetil največjo opozicijsko stranko Nova demokracija.

Kmalu po razglasitvi prvih rezultatov so se zato začeli vrstiti pozivi vodji stranke in nekdanjemu premierju Antonisu Samarasu, naj odstopi, kar je v poznih večernih urah tudi storil.

V stranki sicer menijo, da obstajajo indici, da so nekateri tradicionalni podporniki stranke glasovali proti evropskim pogojem iz protesta proti Samarasu, ki si kot predsednik vlade, ki je želela izvajati reforme, ni nabral prav veliko simpatij niti med svojimi.

Slavje ob izidu referenduma - 2
Slavje ob izidu referenduma - 2 FOTO: Reuters

Umiriti bo treba retoriko

Prihodnji dnevi bodo po mnenju ekonomista Mojmirja Mraka ključni za nadaljevanje grške zgodbe, sploh glede možnosti za nadaljevanje pogovorov.

Retorika, ki je bila uporabljena pred referendumom, je bila dokaj ostra in tudi izključujoča. Če bosta obe strani po tej poti nadaljevali, "se ni več o čem pogovarjati", je dejal Mrak. A sam vendarle pričakuje, da bo do razgovorov prišlo, čeprav hitre rešitve ne gre pričakovati.

Zelo pomembno bo, kako se bo na grški referendumski "ne" pogojem za novo finančno pomoč odzvala Evropska centralna banka (ECB). Mrak pričakuje, da bo banka čakala na signale držav članic evropske monetarne unije. "Verjetno bomo po dveh, treh dneh videli, kako bo šla stvar naprej," je pojasnil.

Grčiji se 20. julija izteče pomemben rok, do katerega mora ECB vrniti 3,5 milijarde evrov posojila. "Če bi se stvar vlekla in Grčija ne bi bila sposobna vrniti tega dolga, ECB verjetno ne preostane drugega, kot da prekine nujno likvidnostno pomoč," je pojasnil Mrak.

To je pot v vzpostavitev neke vzporedne valute oziroma nove drahme, z vsemi posledicami takšne odločitve. "A do takrat je še kar nekaj časa," je dejal ekonomist, ki verjame, da bo do odločitve o nadaljnji smeri prišlo že prej.

Če bi se Grki odločili za slovo od evra, nove valute ne bi vezali nanj. "Ravno zaradi tega bi to uvedli, da bi prišlo do velike depreciacije v odnosu na evro," je pojasnil.

To bi sicer prineslo celo vrsto težav za ljudi v Grčiji, ki imajo danes evre - depoziti v bankah bi bili pretvorjeni v nacionalno valuto. "Ker je zelo realno pričakovati inflacijo, bi to pomenilo, da bi ljudje sčasoma izgubili ogromno denarja," je dejal Mrak.

"Prehod na nacionalno valuto bi vsaj v roku nekaj mesecev tako pomenil kar veliko izgubo za grško prebivalstvo. To je draga pot reševanja njihovega problema," je izpostavil.

Je pa ekonomist še opozoril, da bodo v tehtanju prihodnjih možnosti ključni razmisleki, precej širši od ozkega finančnega pogleda na grško krizo. Odzivi držav članic bodo vezani na širše okolje - kaj to pomeni za območje z evrom kot celoto, kako ga bodo videli mednarodni finančni trgi, pa tudi na druge strateške razmisleke, kot so odnosi z Rusijo in kriza z migranti.

Sloveniji se na kratki rok večji vplivi grške referendumske odločitve ne obetajo. Dogajanje bo vplivalo na evro in tudi nekoliko povečalo pribitke na državne obveznice. "A dramatičnih sprememb v prihodnjih dneh ne bo - verjetno bodo vsi čakali, v katero smer se bo stvar strateško razvijala. To pa danes preprosto ni jasno," je ocenil Mrak.

Številni predstavniki evropskih držav, pa tudi predsednik Evropske komisije, so pred referendumom opozarjali, da "ne" na referendumu pomeni odhod Grčije iz območja z evrom. Pri tem bi lahko voditelji tudi vztrajali. A Mraka v prihodnjih dneh ne bi presenetili mehkejši toni. "Mislim, da bo vsaj do enega kroga pogovorov še prišlo, potem pa bomo videli," je sklenil.

Slavje ob izidu referenduma - 8
Slavje ob izidu referenduma - 8 FOTO: Reuters

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2365)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp1
07. 07. 2015 09.54
+0
Ker ne najdem nobenega članka o Ukrajini, bom kar tukaj : a je kdo mogoče zaznal 8.6. ali 7.6. posebni konvoj NATO vozil, ki so zapustila Slovenijo 8.6 na bivšem prehodu PINCE proti Madžarski, na Ukrajinski meji so jih zaznali 9.6., vmes 8.6. pa še na STARI cesti ob Blatnemu jezeru. (kasneje tudi na M3 avtocesti na počivališču). Slike na madžarsko-ukrajinski meji prikazujejo okoli 30-40 vozil , razllično tehniko. Uradni odgovor, ki je prišel 1 mesec kasneje (prej pa tišina) je , da je konvoj bil namenjen v ZAHODNO Ukrajino na vojaške vaje. Kako to da Slovenski mediji niso poročali o prehodu ameriških vozil skozi SLO ? Pot skozi SLO je sicer neznana, prvi uradni zapiski so na prehodu Pince-Tornyszentmiklos (kjer se konča prekmurska avtocesta in začne madžarska hitra pot M70 ).
puspan
07. 07. 2015 08.56
+5
Se nekaj ur, mogoce dni in Grcija je edina, ki bo dosegla komunizem. Za vse bo enako, brez razlik. Tisti, ki so se ga malo vec nagrabili, bo trajalo malo dlje, amak ni vazno, ze sedaj se veselijo raja na zemlji.
Sirius.2
07. 07. 2015 08.44
-1
Ja ja trbe bojo vprašali.
Tu_nero
07. 07. 2015 08.20
+6
Prebiram vaše izjave pa se zraven smejem. A mislite,da so šli grki v tole na pamet,kakor bi šli mi?? Oni imajo dobro preštudirano strategijo,ali jim bo EU dal denar ali pa bodo izstopili iz eu in Nato-a. Za nagrado z izstopom bodo dobili lepe kredite od rusov in kitajcev ali pa vsaj enih od teh. EU se bo obrisal za ves denar,ker bodo razglasili bankrot. In kaj na to porečejo naši vrli pametni politiki,na to pa nismo računali. Grki se bodo tukaj zadnji smejali zapomnite si to,pa še kako bo smešno kakšni osli bodo izpadli evropski politiki in seveda naši ,ki njihovo politiko na veliko zagovarjajo. Grki imajo preveč dober strateški položaj,da nebi tega izkoristili.Mislim,da bodo vzeli grki taktiko Tita kateri je dobival kredite od velesil ravno zaradi geostrateške pozicije.
vstajnik1941
07. 07. 2015 08.42
-4
Točno tko kot Severna koreja, ki se enkrat pajdaši s kitajci, pol pa z rusi, pa .... Strategijo ki jo omenjaš pa je zamenjal komunjarski populizem, zaradi katerega bomo vsi ostali nasankali. Razen kamna ki ga razkazujejo nimajo druge strategije. Še Turki so boljš od njih !
razocarani
07. 07. 2015 10.57
+2
vstajnik ,res si bogi z temi komunjarami ,,daj ze nehaj nakladat ,,si ze obseden z tem ,,potem bi moral videti tudi tvoje fasiste z janezom na celi ,,isti kakec druga barva , ,gabite pa se mi taki skrajnezi kot si ti ,,tvoji clanki vedno sejejo sovrastvo da drugih ,,sicer pa ti najbolj sovrazis samega sebe ,,poisci si pomoc ali se fentaj sam da bo boljsi zrak
Blažka Polc
07. 07. 2015 08.19
+4
do sedaj so živeli velikoooo bolje kot v katerikoli državi na vsetu, zdej pa ko je potrebno pas zategnit pa težijo. kr naj gredo ven iz eu ali pa naj zategnejo v eu kot smo morali vsi ostalo. pošteno mi gredo na živce, ker bi tako na lahen načinn prišli do denarja. zatp pa pravijo dolžn si ko grčija,.. pa še res je.
Pro-Gasilc
07. 07. 2015 08.16
+7
-Problem vsega je požrešnost 1% prebivalstva ki obvladuje finance po vsem svetu. Tu se rešujejo samo kapitalistični veljaki v bankah Nemčije in Francije, ki v posojanju denarja vidijo samo zaslužek. Za rajo pa se jim fučka. -Pa še tole, zaprite tiste banke, ki so dale kredit Grčiji pa bo.
Netajkun
07. 07. 2015 09.20
Mantra 1% bogatih in 99 % revnih . 1 človek med 100-imi . . zna , si upa , ima voljo in energijo . . . na noge postavi tovarno , kjer dela ostalih 99 ljudi . Da jim plačo 1000 € . . . s katero spodobno živijo , kaj dosti pa ne privarčujejo . Če lastniku ostane 100 € viška na vsakega zaposlenega , še ne moremo trditi , da je izkoriščevalec . . . in vseeno se nabere 10.000 € mesečno . Po zgornji mantri . . . je kapitalist in izkoriščevalec . . . dejansko pa brez njega NE BI BILO TOVARNE in tudi ne DELA za preostalih 99 zaposlenih . In tudi med temi 99 zaposlenimi bi se prej ali slej pojavile razlike . . . 10 % pridnejših in sposobnejših , bi si izpogajalo višje plače ( upravičeno ) , eden bi postal celo " mali šef " . . . in točno ta bi tudi odpustil ali zamenjal 10 % nesposobnih in lenih ( in jih nadomestil s povprečnimi ) . Povsem PRAVILEN in PRAVIČEN pristop ( mislim , da se strinjate . . . tudi vi bi v svojem podjetju naredili enako ) . In dobimo : " Kapitalista " z 10.000 € / mes , direktorčka z 2500 € / mes , 9 šefkov s 1500 € / mes in 89 zaposlenih s plačami med 800 in 1050 € ( kolikor je pač kdo sposoben in priden ) . Če bi imeli vsi plačo 1100 € ( kar zgornja mantra zagovarja ) in bi bili zaslužki " pravično razdeljeni " . . . bi podjetje kmalu propadlo ali ga pa sploh ne bi bilo . . . . . je to boljše za družbo ?
aaaaaa122121
07. 07. 2015 10.33
netajkun, kako zgreseno, pred dnevi je bil dokumentwrec, v katerem so bila omenjena podjetja, ena pekarna ter proizvajalec visoko tehnoloskih zadev, vsi od delavca.do lastnika imajo isti delez v podjetju, imajo demokracijo, odlocajo vsi, vsak glas steje enako, in tudi placani so konec meseca.vsi enako, in v enem od teh podjetji delavec ta tekocim trakom zasluzi 60.000 dolarjev letno,.obe podjetji blestijo, tok o tvojih nebluozah.
dule100
07. 07. 2015 07.54
+4
Tole bo donosen posel, je dejal takratni finančni minister F.križanič, ko so sprejemali ta zakon ! Ja levaki so se vedno spoznali na donosen posel !
NoviceResnice
07. 07. 2015 08.09
+1
Posel pomeni za njih.....kako bomo porazdelili "plen"
Maady
07. 07. 2015 07.49
+3
Edina dobra stvar LEVAKOV je, da so si izmislili LJUBEZEN in prišli zastojn do sexa...
Blaz77 1
07. 07. 2015 08.05
+3
Svojo sliko poglej ti bo jasn zakaj ne spraviš skupaj niti enega pametnega posta
Maady
07. 07. 2015 07.45
+0
GRKI so uspeli svobodni so kažejo Fakiča celi Evropi sam prepričati jih še morajo, da jim dajo, ne posodijo 40 miljard letno pa je, baje to sploh ni problem..Tako kot v Sloveniji vsak mesec si sposodijo 200 milijonov zase za javno upravo pa gre...denarja vrnili tako ne bomo...pa je...Sam vprašanje časa je kdaj bomo začeli kazati Evropi Fakiča in se odločili za samostojno pot obdržali bi pa njihov denar..
ojster10
07. 07. 2015 07.40
+7
Bo treba delat.
Blaška
07. 07. 2015 13.46
dela se lahko karkoli, prej je potrebno z delom nekaj ustvariti ; )))
NoviceResnice
07. 07. 2015 07.35
-1
Svobodni brez okov pa spet rinejo nazaj u pufe .. Sam nebi pa nobenih ukrepov....... To pa ne.... Levaki vedno mislijo da so Upravičeni......
Maady
07. 07. 2015 07.39
+0
Mi jih dobro poznamo že 45. ko so prikrempli iz goše so vpili vse je naše..
NoviceResnice
07. 07. 2015 08.10
+1
Fasissst je nekdo ki ima denar ti ga posodi pod z vseh strani sprejetimi pogoji ti pa ga lahko prevaraš ????!!??? In pol ga zatreš...... Sej ne vem kva s hotla povedat.....
dule100
07. 07. 2015 07.26
+1
Ko ti bankomat ne da tvojega denarja, se socializem neha !
dule100
07. 07. 2015 07.25
-3
Samo bankrot bi lahko za mnogo politično zaslepljene Grke prinesel uro resnice, da bi potem na novih predčasnih volitvah izvolili bolj odgovorne politike !
vstajnik1941
07. 07. 2015 07.19
+1
Nej odpikajo te Grke, saj so pokazali kaj so (pa se hecamo iz Črnogorcev). Vzemte notr Turčijo namesto njih , bo več koristi!
Moj?ica123
07. 07. 2015 07.23
-2
Predlagam,da naredimo dzamijo v vsakem slovenskem mestu in v vsaki slovenski vasi,poleg cverklice,pa bo gradbenistvo zalaufalo…...
SlovenijamaTALENT
07. 07. 2015 07.36
-3
ti si tud en vstajnik ja...ob 12h iz postelje...:)ali pa 41. z rupnikom...)
Maady
07. 07. 2015 07.14
+3
Dobro jutro GRČIJA, kako gre...???A se že tepejo...??
Moj?ica123
07. 07. 2015 07.19
+4
Moj?ica123
07. 07. 2015 07.21
+0
Molotovke se ze delajo,za ta desne,he,he,he,he...
Maady
07. 07. 2015 07.26
+0
Jasno, ko vam zmanjka tujega gnara pa grozite...in špilate Burke kot lani marca, ko ste napadli proračun..
SlovenijamaTALENT
07. 07. 2015 07.38
+3
Na svoje dvorišče pardon sekret poglej medi....pusti ti druge...
Moj?ica123
07. 07. 2015 07.09
+3
Kapitalisti,se pravi ta desna banda,boste kmalu pusnli,da bo joj!
Moj?ica123
07. 07. 2015 07.12
+2
Maady
07. 07. 2015 07.16
+1
Zdej je prazna doba, LEVAKI nč nimajo, gnara ni.
Maady
07. 07. 2015 07.17
+2
Vse povsod fehtajo, živijo na puf in lažejo, posebno v SLOVENIJI.
dule100
07. 07. 2015 07.18
-4
Moj?ica123
07. 07. 2015 07.19
+1
SlovenijamaTALENT
07. 07. 2015 07.41
+2
ka če vam dnar dešbnjaki, k vam pameti manjka...zastojn...hihi...dnar v žepu slama v glavi..
Mejduš
07. 07. 2015 06.59
+6
Kako so se obnašali Grki do evrope je nepremirno in se tudi ne žaslužijo evropski denar
Angela Franko
07. 07. 2015 06.09
+12
Še vedno upajo na naivnost in pridnost drugih ,sami pa bi živeli brezskrbno naprej ,mi smo jim dovolj dali za darilo sami si pa izposodili sedaj pa vračamo G. Pahor razpišite referendum da ne vračamo !!!!
kiboko
07. 07. 2015 02.27
+10
Grki so vzeli 800 milijard kreditov in vse lepo "investirali" v plače, korupcijo in bedarije. Kakšnih 500 milijard je odpisanih ostalo reprogramirano tako dobro, da še Nemčija plačuje več ko se zadolžuje. Grčijo stanejo dolgovi 3% BDP, tako kot npr. Francijo, Portugalce stane 4%, Italijo 5% ipd. Zdaj bi odpis, in trdijo da se hočejo takoj zadolžiti, da zaposlijo še več državnih uslužbencev, dvignejo plače in penzije in tako ustvarijo rdečo javnoupravno aristokracijo, ki živi od kreditov, ostali pa od drobtnic, ko aristokracije gre v shoping. In vse to naj bi financirali drugi, ki preprosto tega nočejo financirati. Oprostite, zame je to piratstvo.
Maady
07. 07. 2015 00.30
+3
Morda bodo GRKI resnično prvi, ki bodo dokazali da v demokratičnem socijalizmu ni denarja saj ga nimajo več..tu pa tam še kak evro zleze iz avtomata...morda so Slovenijo prehiteli za kakšno leto, tako da MRAMOR tega ne bo mogel predavati in se hvaliti z takim dosežkom..je pa veliko naredu za takšen rezultat..
Maady
07. 07. 2015 00.34
+8
Je pa tudi res GRKOM gre zahvala, tako so nasmejali pol Evrope, da nekatere že dobro želodci bolijo...Zaslužijo si nagrado za dobro Cirkuško predstavo in seveda priznanja vsem Klonvnom tudi Varufakisu, ki si ne gre več..
buco1993
07. 07. 2015 02.03
-2
Angela Franko
07. 07. 2015 06.10
+1