Tujina

V predoru pri Mostarju je eksplodiralo pirotehnično sredstvo, ne gre za teroristični napad

Sarajevo, 20. 11. 2015 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V predoru Salakovac v bližini Mostarja je pred vozilom poveljnika oboroženih sil razneslo pirotehnično sredstvo, a naj ne bi šlo za teroristično dejanje, temveč zgolj za naključje. Svet ministrov BiH je sicer zaradi nedavnega umora dveh vojakov razglasil dan žalovanja.

V predoru Salakovac v bližini Mostarja je pred vozilom generala Ante Jeleča, poveljnika Operativnega poveljstva Oboroženih sil Bosne in Hercegovine, razneslo eksplozivno sredstvo. 

Eksploziv naj bi odvrgli iz avtomobila, pri tem pa ni bil nihče ranjen, poroča Večernji.hr

Predstavnik državne preiskovalne in varnostne agencije Sipe Perica Stanić je kasneje za Klix.ba potrdil, da agencija ni posredovala, ker pri tem napadu ne gre za teroristično dejanje.

Najverjetneje je eksplozijo povzročilo nekakšno pirotehnično sredstvo. Po poročanju Klix.ba naj bi se Jeleč povsem naključno ravno takrat peljal mimo in da incidenta ne gre povezovati z napadom na vojaka v bližini Sarajeva. Avtomobil, iz katerega so odvrgli pirotehnično sredstvo, naj bi slučajno prehiteval Jelečev avtomobil.

Napadalec naj bi se sam prijavil policiji. Zdaj ga zdaj zaslišujejo tožilstvo in preiskovalci.

"V predoru Salakovac je eksplodiralo. Peljali smo skozi dim. Videl sem eksplozijo, poklical sem policijo. Nisem ranjen, tudi moje vozilo ni poškodovano," je po poročanju Večernji.hr sporočil Jeleč.

Dan žalovanja zaradi umora vojakov

V Bosni in Hercegovini je sicer danes dan žalovanja zaradi sredinega umora dveh vojakov v Sarajevu. Ubil ju je moški, ki je v športni stavnici v sarajevskem naselju Rajlovac streljal z avtomatskim orožjem. Nato si je sodil sam. Tožilstvo napad preiskuje kot teroristično dejanje.

Vse zastave na državnih inštitucijah so spuščene na pol droga, odpovedane so vse športne in zabavne prireditve. Dan žalovanja je razglasil svet ministrov BiH, ki je obsodil napad. Od notranjega ministrstva je zahteval sprejem vseh potrebnih ukrepov v sodelovanju z varnostnimi in policijskimi agencijami, da bi preprečili morebitne nove teroristične napade.

Izrešetan avtobus pred stavnico
Izrešetan avtobus pred stavnico FOTO: Reuters

Po doslej znanih podatkih je napadalec Enes Omeragić v sredo zvečer v Sarajevu z avtomatskim orožjem ubil dva pripadnika vojske BiH, še enega pa ranil. Nato se je zatekel v domačo hišo v bližini napada, ob prihodu policije si je malo pred polnočjo sodil sam, in sicer tako, da je aktiviral ročno bombo.

Mediji so že v sredo zvečer ne podlagi izjav prič navajali možnost, da je šlo za islamistični napad. Oblasti so vendarle vseskozi poudarjale, da je še prezgodaj za kakršnekoli zaključke in da motiv napada še ni znan, državno tožilstvo pa je nato vendarle dopustilo možnost, da bi lahko šlo za teroristični napad.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni