Tujina

Po Mussoliniju še Hitler na vinu

Bolzano, 21. 09. 2007 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V italijanskem Bolzanu prodajajo vino, na katerem so nalepljene etikete s slikami Benita Mussolinija in Adolfa Hitlerja.

Steklenice vrhunskega vina s spornimi slikami Hitlerja, Mussolinija in drugih nacističnih voditeljev
Steklenice vrhunskega vina s spornimi slikami Hitlerja, Mussolinija in drugih nacističnih voditeljev FOTO: dnevnik.hr

Sporne etikete je zaplenilo italijansko državno tožilstvo. Državni tožilec v Bolzanu Cuno Tarfusser je sporočil, da so zaplenili etikete, na katerih so slike fašističnega voditelje Benita Mussolinija ter nacističnih voditeljev Adolfa Hitlerja, Heinricha Himmlerja in Rudolfa Hessa. Prepričan je namreč, da tiskanje etiket s takšnimi fotografijami predstavlja 'poveličevanje zločinov proti človeštvu'.

Tožilstvo je sporne etikete zaplenilo
Tožilstvo je sporne etikete zaplenilo FOTO: dnevnik.hr

Kot poročajo hrvaški mediji, je lastnik spornih etiket vinarska družina Lunardelli, ki steklenice s fašističnimi in nacističnimi simboli prodaja v širom po Italiji. Pred časom so zasloveli z vinom, ki so ga poimenovali Mussolini in je prava prodajna uspešnica v Italiji. Ker pa je bila na njem etiketa s sliko Duceja, sta lastnik vinarne in njegov sin morala pred sodnika.

Italijanski zakon ne prepoveduje prodaje slik iz obdobja fašizma in nacizma. Mi samo uporabljamo slike iz zgodovinskih in arhivskih knjig. Andrea Lunardelli

Družina Lunardelli zavrača vsakršne obtožbe, da so pristaši fašizma in nacionalizma in da koketirajo s tema ideologijama. Najbolj pa jih moti, da se nihče ni obregnil ob vina z etiketami Stalina, Marxa, Lenina in Che Guevare. "Stalin je ubil 15 milijonov ljudi, pa se nihče ne vznemirja zaradi etikete, zaradi etikete s podobama Hitlerja in Mussolinija pa sem moral na sodišče," jezno ugotavlja sin lastnika vinarstva Lunardelli, Andrea Lunardelli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srpko
22. 09. 2007 10.35
Kdo že izdeluje Rupnikovo vinio?
vox populis
22. 09. 2007 10.16
Vljudno prosim za naslov družine Lunardelli. Upam da še nimajo zastopnika za Slovenijo.
Franc Kavka
22. 09. 2007 10.06
No, končno se ga je nekdo spomnil na "spodoben" način. Čestitam! En kozarček führerja, prosim.
bluzer
22. 09. 2007 09.40
ja pa kaj? hrvati (v Kumrovcu) prodajajo vino TITO, pa nikome ništa... pa ne da bi me to motlo, je ok vino...
alc19@email.si
22. 09. 2007 08.32
robinhud-po slovenskih anketah so nemski avti najboljsi se pravi luzerji ste vsi ki vozite nemske avte-sram vas bilo. smo v dezeli kapitalizma in to je verjetno zelo dobra poteza za biznis sej je po svetu nazalost se vedno ogromno neonacistov in oni tega vina ne samo da ga bodo pili ampak so verjetno dosti udarjeni da bojo z njim se kaksen obred nardili.biznis je biznis zgodovina je pa zgodovina sicer je pa vsaka vojna v prvi fazi posel. Rajo(ljudi-ovce, to je vecina ponavadi 90%verjetno 95% ali vec) pa itak 'ko jih šlivi'
civitasstain@gmail.com
22. 09. 2007 07.14
Nič v glavi. Neč zgodovine. Nič etike in morale, glede miljonov žrtev, velik vakuum v glavi in rezultat šolanja in vzgoje.
robinud@volja.net
21. 09. 2007 21.42
Hmm, "luzersko vino" ? Če upoštevamo da so upodobljenci izgubili vojno, življenje in čast.
Celzij
21. 09. 2007 19.24
Me zanima, če bojo izvažal v Izrael. =)