Tujina

Po manj kot tednu dni na položaju odstopil hrvaški minister za veterane Mijo Crnoja

Zagreb, 28. 01. 2016 20.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po manj kot tednu dni na položaju je odstopil hrvaški minister za veterane Mijo Crnoja, ki se je pod plazom kritik znašel zaradi vrste domnevnih kršitev zakona. Poudaril je, da obtožbe proti njemu niso resnične, a da ne želi biti breme vladi.

Hrvaški minister za veterane Mijo Crnoja (HDZ) je po večurnem srečanju v poslopju vlade v Zagrebu zvečer le stopil pred novinarje in povedal, da je premierju Tihomirju Oreškoviću podal odstop. Poudaril je, da obtožbe proti njemu, ki so se pojavile v medijih, niso resnične, a da ne želi biti breme vladi. Orešković je njegov odstop sprejel.

Kot je dejal Crnoja, je predstavil vse dokumente vladi in pravnim strokovnjakom, ki so ocenili, da ni bilo kaznivih dejanj, ki mu jih očitajo mediji. Na novinarska vprašanja pa ni želel odgovarjati. 

Pred popoldanskim srečanjem na vladi se Crnoja danes kot edini minister ni udeležil prve seje nove vlade. Na seji so ga sicer na predlog Karamarka potrdili kot člana vladne koordinacije za notranjo politiko in državno premoženje.
Pred popoldanskim srečanjem na vladi se Crnoja danes kot edini minister ni udeležil prve seje nove vlade. Na seji so ga sicer na predlog Karamarka potrdili kot člana vladne koordinacije za notranjo politiko in državno premoženje. FOTO: Dnevnik.hr

Orešković: Našli bomo novega človeka

Za tem je pred novinarje stopil tudi Orešković in potrdil, da so s pravnimi strokovnjaki dolgo razpravljali, na koncu pa je sprejel odstop ministra. Napovedal je, da bodo "kmalu našli novega človeka" in da bo ime novega ministra znano v prihodnjih dneh, saj je ministrstvo za veterane pomemben resor. Zahvalil se je Crnoji, ker se je boril za Hrvaško, in mu zaželel vse najboljše. Zahvalil se je tudi državljanom za njihovo potrpežljivost.

Karamarko: Kot časten človek se je odločil za odstop

Podpredsednik vlade in vodja HDZ Tomislav Karamarko pa je dejal, da ne želi in ne more povedati, kdo bo novi minister za veterane. Izjavil je, da so na večurnem srečanju sklenili, da je šlo za "klasično blatenje" ter da so bili vsi očitki "laži in prevare". Ocenil je, da ne obstaja ne kazenska ne politična ne moralna odgovornost zdaj že bivšega ministra. "Storil ni nič nezakonitega, kot časten človek pa se je odločil za odstop," je poudaril.

Malverzacije s prijavo kraja bivališča in utaja davkov?

Mijo Crnoja se bo v zgodovino zapisal kot hrvaški minister z najkrajšim mandatom - pred nekdanjima ministroma Osmanom Muftićem in Slavkom Degoricijo, ki sta bila na položajih julija 1991 po 14 dni.

O Crnojevi ministrski usodi so pred tem v sredo skoraj 12 ur razpravljali premier Orešković, oba podpredsednika vlade Karamarko in Božo Petrov (Most) ter Crnoja. V podobni sestavi so o ministrski usodi Crnoje odločali tudi danes.

V preteklih dneh so mediji poročali predvsem o njegovih domnevnih malverzacijah s prijavo kraja bivališča, ki bi lahko bile povezane z morebitno utajo davkov. Crnojo kritizirajo tudi, ker kot veteran ni spoštoval zakonov pri pridobitvi brezplačnega zemljišča za gradnjo hiše in namenskega stanovanjskega posojila. Mediji so poleg tega poročali o njegovem nasilnem vedenju, zaradi katerega je bil tudi v priporu.

Crnoja je vse obtožbe zanikal, a je izrazil pripravljenost odstopiti, če bosta to od njega zahtevala Orešković in Karamarko. Čeprav trdi, da je nedolžen, ni izključeno, da bodo pristojne službe proti njemu sprožile postopke zaradi suma kaznivih dejanj, o katerih so dokumentirano poročali hrvaški mediji.

Nova hrvaška vlada je dobila zaupnico v saboru prejšnji petek. Crnoja je ministrske posle prevzel v ponedeljek v spremstvu več deset hrvaških veteranov.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da je afera s Crnojo škodila novi vladi ne glede na končen izid. Razkrila je namreč vse njene pomanjkljivosti, ko se je moral nestrankarski premier namesto s perečimi gospodarskimi težavami dva dni ukvarjati z nepotrebnimi kadrovskimi zapleti, ter znova postavila pod vprašaj njegovo dejansko politično moč, ki je očitno odvisna od potez Karamarka in Petrova.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jarej
29. 01. 2016 18.58
+1
Mijo, pa ti si skoraj Slovenc.
dostojevski II
29. 01. 2016 12.13
+3
Tipičen desničar. Domoljub za svoj žep. Stalno prebivališče je imel prijavljeno na parceli, kjer je bila le lopa. Spominja na onega, ki je prodal ruševino ob Soči.
enakostzavse
29. 01. 2016 08.31
+1
Čakam na odstop ministra za čisti luft hahahaha Pa proti ministru za slanost morja so baje že vložili interpelacijo. Na priporočila nekega svetovalca tujim vladam, kateri bi se naj pisal janša. A to je tale lopov janša, iz sdsa ?
anjerd
29. 01. 2016 08.17
+1
Še ena moralna vlada, ki se podira še pred polnim nastopom. In ti so k nam prišli po nasvete, kako žejne živali pripeljati preko vode.
enakostzavse
29. 01. 2016 08.29
+0
Jim že svetuje eden. Svetuje tujim vladam kako morajo delat. In ta "svetovalec" je janša hahahahah. Da te kap rukne hahahaha Doktor janša hahahahh
puspan
28. 01. 2016 21.53
+10
Juhuhu, jutri pride Oreškovič na prvi obisk k Cerarju. Takoj bosta lahko začela s pomembnimi razgovori, saj se že poznata po predhodnem telefonskem kramljanju pred nekaj dnevi. Bog.
ronson1
28. 01. 2016 21.44
+6
Ta je pravi angelček proti našim špekulatnskim politikom.