Tujina

Po kriku je prišlo opravičilo

Washington, 11. 09. 2009 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik Obama je sprejel opravičilo republikanskega kongresnika, ki ga je med govorom o zdravstveni reformi v kongresu ozmerjal z lažnivcem.

Nastopi ameriških predsednikov v kongresu so predvsem dobro režirana predstava s tradicionalno uglajenostjo opozicije, ki včasih malce skupinsko zagodrnja, vendar pa kaj takšnega ni doživel še nihče od prisotnih članov senata in predstavniškega doma v vsej svoji karieri.

Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek povedal, da je sprejel opravičilo republikanskega kongresnika iz Južne Karoline Josepha Wilsona, ki ga je med sredinim govorom o zdravstveni reformi v kongresu ozmerjal z lažnivcem.

Wilson je s svojim krikom "lažeš", ko je Obama zagotavljal, da zdravstvena reforma ne bo uvedla zavarovanja za nezakonite priseljence, požel veliko negativnih kritik. Med kritiki so bili tako njegovi strankarski kolegi republikanci kot seveda demokrati, ki so uvodoma razmišljali, da bi mu izrekli celo kongresni ukor. Wilson, ki prihaja iz konservativnega okrožja Južne Karoline, se je pri svojem izpadu "zmotil". Obama ni lagal, saj v nobenem od predlogov zdravstvene reforme ni določila, da bodo po novem zavarovani tudi nezakoniti priseljenci. Določilo predloga v predstavniškem domu pravi, da se v ta namen denarja ne sme porabljati.

Obama pred kongresom
Obama pred kongresom FOTO: Reuters
Wilsonov demokratski nasprotnik na kongresnih volitvah prihodnje leto, nekdanji marinec Rob Miller, ki je lani brez strankine podpore osvojil 46 odstotkov glasov, je v 24 urah po "kriku" od 5000 posameznikov nabral celih 200.000 dolarjev za kampanjo.

Wilson je hitro spoznal, da ga je pošteno usekal, in jo je po Obamovem govoru urno ucvrl iz kongresne dvorane ter po razmisleku poklical Belo hišo v želji, da se Obami osebno opraviči. Spustili so ga le do šefa kabineta Rahma Emanuela, nekdanjega kongresnika iz Illinoisa. Obama je v četrtek dejal, da sprejema opravičilo z besedami, da vsi delamo napake, in je pozval k spoštljivi razpravi glede reforme.

Wilson je novinarjem dejal, da se je opravičil za "spontano dejanje", čeprav se še vedno ne strinja s predsednikom glede trditve, da reforma ne bo pomenila zavarovanja za nezakonite priseljence.

Politično nekorektno povedati, da gre za rasizem?

George Bush je moral v svojih letih pretrpeti marsikatero krepko, vendar pa mu v kongresu nihče ni zabrusil v obraz, da je lažnivec. Za tradicijo ameriškega kongresa je to nekaj nedoumljivega. Nekdanji podpredsednik ZDA Dick Cheney je sicer demokratskemu senatorju Patricku Leahyju pred leti zabrusil naj gre nekam, "kjer bo imel spolne odnose sam s seboj", vendar so bili takšni izpadi predsednikom doslej prihranjeni.

Wilsonov krik je le vrhunec izražanja nezadovoljstva republikancev po ZDA do Obame. Začelo se je že med kampanjo, ko je podpredsedniška kandidatka republikancev obtožila Obamo druženja s teroristi, nadaljevalo se je s tako imenovanimi "čajankami", menda v obuditev spomina na "bostonsko čajanko", ki je sprožila upor proti kolonialni vladi Velike Britanije.

Potem so se pojavili tako imenovani "roditelji", ki ne verjamejo, da je bil Obama rojen v ZDA, in zato zanje ni legitimen predsednik. Skozi poletje pa so nasprotniki Obame uprizarjali cirkuse na srečanjih s kongresniki glede zdravstvene reforme. Precej se jih je na protestih proti predsedniku ponosno pojavljalo z orožjem, čeprav niso mogli nikoli dovolj blizu, da bi storili kaj škode.

Kot kaže, Obama pri določenem delu Američanov vzbuja ostra čustva, pri čemer je v ZDA politično nekorektno povedati, da gre za navaden rasizem. Del ameriških belcev se ne bo nikoli sprijaznil, da je v Beli hiši temnopolta oseba, in to ne na položaju sobarja ali služabnika.

Tako je odjeknil primer baptističnega duhovnika Stevena Andersona, ki je med molitvijo vzklikal, da moli za smrt ameriškega predsednika. Duhovnik je dejal, da je Obama morilec, musliman in kot tak zloben človek. Duhovnik je še izrazil upanje, "da bo Bog uslišal njegovo molitev in da bo Obama zbolel za tumorjem na možganih. Upa tudi, da bo umrl kot senator Ted Kennedy".

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vednonacesti
11. 09. 2009 10.14
homer99...če hočeš delat v USA delo dobiš...samo vsak pač ne more biti direktor...da pa se ljudjem dogajajo krivice je normalno, ker se vsepovsod...
jonson
11. 09. 2009 10.05
Ti Američani so še tko nazadnjaški, ampak se delajo, kot da so napredni. V kao zibelki demokracije je rasizem in nestrpnost močno zažrta.
homer99
11. 09. 2009 09.38
Guliarth: se čisto ne strinjam. Vsakdo si sicer res lahko izbira svojo pot če je zdrav (lahko dela), če pa si resno bolan pa poti ne moreš izbirati, ker ti jo narekuje bolezen - ne moreš delati ker si bolan, in ne moreš se pozdraviti ker nimaš denarja za zdravstveno zavarovanje ali pa zdravnike. To vodi v začaran krog, ki privede v osebni bankrot (in s tabo še cele tvoje družine), životarjenje in mogoče tudi v smrt če je bolezen z smrtnim izzidom. In jaz ko sem potoval po ZDA sem takšne zgodbe tudi videl. Predvsem pa se občuti obremenjenost ljudi s tem da jih neprestno skrbi kaj bo če zbolijo - namreč tudi tistim ki imajo zdravstveno zavarovanje lahko zavarovalnice iz banalnih razlogov zavrnejo plačilo operacij... Pri nas se ti kaj takšnega ne more narediti, ker ti zdravstvena oskrba pripada ne glede na to ali imaš denar ali ne. In tako je tudi prav.
Libra77
11. 09. 2009 09.08
homer99 - ubogi so? Niso, samo zdijo se ti, vsak američan ima možnost izbrat drugačno pot, kot njegovi starši. Vseposod je tako!
homer99
11. 09. 2009 08.45
držim pesti, da bo Obami uspela reforma zdravstva... američani so sedaj res ubogi, ko si še osnovnega zdravstvenega zavarovanja ne morejo privoščit... V sloveniji se večina ne zaveda kako smo lahko srečni da imamo takšno zdravstvo kot ga imamo - ima pa tudi naše nekatere probleme in se počasi slabša - vendar je v primerjavi z ZDA neprimerno boljše.
CrniAngeo
11. 09. 2009 08.30
Obamo bojo ustrelil , nobenemu kapitalcu taka reforma ni po godu ..