Tujina

Makedonski predsednik prizadetim v poplavah namenil svojo plačo: 'Čas je za humanost'

Skopje, 09. 08. 2016 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Število smrtnih žrtev katastrofalnih poplav, ki so ta vikend zajele Skopje in več drugih makedonskih mest, se je povzpelo na 22. Nazadnje so našli mrtvega 12-letnika. Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je za pomoč prizadetim namenil svojo mesečno plačo, državne predstavnike pa pozval, naj storijo enako.

Število smrtnih žrtev katastrofalnih poplav, ki so ta vikend zajele Skopje in več drugih makedonskih mest, se je povzpelo na 22. Oblasti se bojijo, da bi število lahko še naraslo.

Policija je danes potrdila, da so našli truplo 12-letnega dečka. Njegovi starši so ga prijavili kot pogrešanega, potem ko je izginil, ko je bil na traktorju z dedom.

Po navedbah sektorja za izredne situacije iščejo še tri do štiri ljudi, med katerimi je tudi 14-mesečni otrok.

Na spletnih družbenih omrežjih medtem krožijo ugibanja, da bi bilo lahko število žrtev še občutno večje, kot kažejo uradni podatki.

Hude nevihte z obilnimi padavinami in močnim vetrom so Makedonijo zajele v noči na nedeljo. Poleg smrtnih žrtev je bilo več deset ljudi ranjenih, več kot tisoč so jih evakuirali. Poročajo tudi o precejšnji gmotni škodi - poškodovanih je bilo več sto hiš in avtomobilov ter številne ceste.

Najhuje so prizadeta severovzhodna predmestja Skopja, močno je poškodovana tudi obvoznica okoli makedonske prestolnice, s katere so nenadne poplave dobesedno odplaknile vozila na bližnja polja. Neurje je pustošilo tudi v Tetovu in v letoviškem mestu Ohrid.

Pristojne oblasti so danes sporočile, da je bilo v neurju prizadetih okoli 5000 družin v 12 naseljih. Makedonski mediji poročajo, da vlada kaos pri razdeljevanju pomoči. Ne samo, da primanjkuje vode in hrane, primanjkuje tudi ljudi, ki bi pomoč razdeljevali. Za črpanje vode so oblasti namenile več kot tisoč črpalk, kot prvo nalogo ob pomoči prizadetim pa so izpostavili obnovo infrastrukture.

"Zdaj je najbolj pomembno, da izčrpamo vodo, očistimo blato in teren, da bi preprečili širitev nalezljivih bolezni," je dejal direktor direktorata za zaščito in reševanje Shaban Saliu.

Pomoč sicer prihaja tudi iz tujine, med drugim so jo že prejeli iz Bolgarije in Srbije, pomoč je ponudila tudi BiH. Makedonija je v ponedeljek prek mehanizma EU na področju civilne zaščite tudi že zaprosila za pomoč za ublažitev posledic hudih neurij.

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je medtem danes sporočil, da je za pomoč prizadetim namenil svojo mesečno plačo. Državne predstavnike in javne uslužbence je pozval, naj storijo enako. "Sedaj je čas za humanost," je izpostavil.

Poplave v Makedoniji - 11
Poplave v Makedoniji - 11 FOTO: AP

Zaprosili za evropsko pomoč

Makedonija je v ponedeljek prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zaprosila za pomoč za ublažitev posledic hudih neurij. Evropska komisija bo danes in v sredo na prizadeto območje poslala prvo skupino strokovnjakov, so sporočili iz Bruslja.Strokovnjaki EU bodo ocenili škodo ter državnim in lokalnim organom priporočili nadaljnje ukrepe. Poleg tega bo pristojnim službam na terenu posredovala satelitske posnetke sistema Copernicus.

Evropska komisija je ob tem pozvala države, ki sodelujejo v mehanizmu, da se čim prej odzovejo na makedonski klic po pomoči.

Mehanizem EU na področju civilne zaščite koordinira odziv sodelujočih držav v primeru nesreč. Sistem povezuje 34 držav, in sicer 28 držav članic EU ter Makedonijo, Islandijo, Norveško, Črno goro, Srbijo in Turčijo. Države ob naravnih nesrečah združijo vire in jih dajo na voljo prizadetim državam kjerkoli po svetu, Evropska komisija pa koordinira njihovo pomoč. 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
10. 08. 2016 15.18
In kolikšna je ta 'plača', ker to bolj zgleda kot neka propaganda, kot pa humanost.
ježika21
10. 08. 2016 12.57
+1
hja da bi pa pri nas kdo to storil pa bog ne daj...
jzkzfzmz
10. 08. 2016 11.01
+1
Namenil plačo? 24 ur pa vi veste kako razsipni so bili v Makedoniji? Vsi vodilni? Zadnje 3 mesece je bil narod na ulicah vi pa niti besedice o tem. Samo poglejte kako so si porihtali svoj parlament, svoje hiše, bolj kičasto ne gre. Narod ve preveč vi pa kvasite neumnosti!!!
.jest
09. 08. 2016 21.40
+4
Našemu predsedniku Pahorju pa je potrebno še kaj dodati pri plači kajti s 3000 Euri ne zna preživeti čez mesec.
kure bedne
10. 08. 2016 15.12
BEkinder
09. 08. 2016 13.22
-6