Tujina

Po grozljivi nesreči zaprtje letališča?

Sao Paulo, 19. 07. 2007 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Piloti pristajanje v Sao Paulu primerjajo s pristajanjem na letalonosilki. Po hudi nesreči naj bi letališče začasno zaprli.

Reševalci napovedujejo, da bo število žrtev preseglo število 200.
Reševalci napovedujejo, da bo število žrtev preseglo število 200. FOTO: Reuters

Letalo brazilske družbe TAM Linhas Aereas vrste airbus A320 s 186 ljudmi na krovu je v hudem nalivu med pristajanjem na najbolj prometnem brazilskem letališču Congonhas v Sao Paulu zdrsnilo s steze in se zaletelo v bencinsko črpalko, kjer je bilo v tem času veliko ljudi. Po trku se je vnel ogromen požar, ki ga je bilo moč videti več kilometrov daleč. Letalo je letelo iz Porta Alegre na jugu Brazilije.

Gasilci in ostali delavci so celo noč iz razbitin nosili ostanke zoglenelih trupel, umrli so vsi ljudje na krovu in najmanj trije na tleh. Reševalci se bojijo, da bodo našli še več trupel in da bo število žrtev preseglo 200. V skladišču družbe TAM, ki ga je letalo zadelo, še vedno pogrešajo osem zaposlenih.

Zahtevajo zaprtje letališča

Letališče, kjer se je pripetil tragični dogodek, bi morali odpreti za promet šele konec tega meseca.
Letališče, kjer se je pripetil tragični dogodek, bi morali odpreti za promet šele konec tega meseca. FOTO: Reuters

Letališka steza, s katere je zdrsnilo letalo, bo zaprta najmanj 20 dni, brazilski državni tožilec pa je zahteval celo zaprtje celotnega letališča, dokler ne bo končana preiskava nesreče in dokler ne bodo poskrbeli za večjo varnost. Kljub temu, da so črno skrinjico našli že včeraj, pravi vzrok nesreče še ni znan.

Mnogi krivijo slabe razmere na letališču. Čeprav so pristajalno pisto obnovili, naj podlaga ne bi bila primerna, da bi lahko odtekala voda. Predstavnik opozicijske stranke v Sao Paulu, Onyx Lorenzoni, je trdno prepričan, da krivdo za nesrečo nosi vodstvo letališča, javno pa je okaral tudi vlado, ki naj bi zaradi ekonomskih razlogov zahtevala predčasno otvoritev letališča, ki ni bilo dokončano.

Letalska nesreča v Sao Paulu
Letalska nesreča v Sao Paulu FOTO: Reuters
Odpreti letališče, ki še ni dokončano in primerno za normalno funkcioniranje letališkega sistem, je enako, kot če bi nekoga zavestno ubil. Odgovorni za nesrečo bi morali iti v zapor! Onyx Lorenzoni

Pomanjkljiva varnost na največjem in najprometnejšem brazilskem letališču, ki leži dobesedno sredi naselja, je že več let mesecev ena glavnih tem parlamentarnih zaslišanj, kljub temu pa politika ni doslej storila nič, da bi se zadeve premaknile na bolje. Piloti in kontrolorji letenja namreč že dolgo opozarjajo, da so kratke in spolzke piste na Congonhasu neprimerne za pristajanje. Piloti pristajanje v Sao Paulu zato primerjajo s pristajanjem na letalonosilkah.

Je kriv pilot?

Preiskava pa se osredotoča tudi na trenutke pred nesrečo. Posnetek je namreč pokazal, da letalo na stezi ni zaviralo, ampak je celo pospeševalo, zato preverjajo, ali je nesrečo povzročil človeški faktor. Kot predvidevajo, je poskušal pilot letalo dvigniti, žal neuspešno. Možen vzrok tragedije je tudi okvara letala. "Jasno je, da je šlo nekaj narobe in da zato ni uspel pravočasno zavreti," je dogajanje ocenil predsednik  brazilske agencije za letalstvo. "Ugotoviti moramo, zakaj je letalo začelo pospeševati. To nam lahko razkrije samo črna skrinjica," je zaključil.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brencl
20. 07. 2007 15.19
Točen potek dogodkov oz. analizo nesreče bomo lahko čez kakšno leto ali dve videli na Discovery channelu.
boschko1@yahoo.com
20. 07. 2007 14.51
Če bi vi vidli to letališče! Ko se pripelješ do terminala vidiš iz okna dol pogled na cesto in mislim celo, da krilo visi čez cesto! Ko sem pol šel na povezavo na naslednje letališče-Guarulhos sem iz avtobusa praktično nad sabo gledal krila aviona s katerim sem prispel. Guarulhos je res kot pristajanje na letalonosilko, če bi blo kej lufta bi bilo morda drugače. šit Congonhas
Bor-chee
20. 07. 2007 14.35
Igor, saj ne da nimate prav, samo upam, da ne boste nikoli v situaciji, ko letalo zasilno pristane oz. se ponesreči... Človek božji, to je kaos!!! Ne veš, kje ti je rit kje glava. Takrat gledaš samo, kako čimprej zbrisat ven iz letala, seveda, če je od tebe še kaj ostalo... Človeški faktor je ponavadi kriv za let. nesreče, predpostavljam pa, da ne letite oz. se ne ukvarjate z letalstvom, ker če bi, bi vedeli, da so v takšnih situacijah SEKUNDE, ki odločajo, ali preživiš ali pa greš pod rušo! Na letalu imaš 180 potnikov ali več, na letališču pizdarija z vremenom oz. neurjem, na letalu nekaj odpove, v cockpitu imaš poleg sebe nekega zelenca, ti pa rešuj situacijo... Me zanima, kako in kaj bi VI odreagirali - pritisk je IZREDNO velik, če ne celo včasih PREVELIK. Lp
Ramzess
20. 07. 2007 13.35
"upam pa, da bo ta nesreca vsaj pripomogla k zmanjsanju podobnih nesrec v prihodnosti..." Zanimivo kakos e ta izgovor ponavlja pri prav vsaki nesreči, čeprav ni videti, da bi kaj dosti zaleglo, razen tu in tam kakšna tehnična izboljšava ali dodatek. Sprašujem se, ali v tem svetu sploh obstaja kak zakon o varnosti, varnostnih postopkih, kak varnostni sistem ali tehnologija ipd., ki bi bila uvedena brez prelivanja krvi žrtev. Zamislite koliko otrok je moralo umreti, preden so ti akterji dojeli in doumeli, da morajo biti v letalu pripeti tudi otroci, tako kot v avtu, ni bistvene razlike. Znane so zgodbe stevardes, ki so materam dale ukaze (ki so bili v nasprotju z zdravo logiko), ko je letalo v težavah zasilno pristajalo, zaradi katerih so posredno posledično umrli otroci, ki, v kolikor so preživele, nikoli več niso stopile na letalo, teža odgovornosti je bila prevelika. So otroci danes ustrezno pripeti, ne, ker brihtneži to naložili na ramena staršev, da sami poskrbijo za to možnost. Torej, če sami, saj ne da nebi, ne poskrbite, da bo na letalu privezan, potem sploh ne bo, ko je seveda nujno potrebno. To je le en primer. Zavedati pa se moramo, da se je v marsikateri nesreči pokazalo, da so tudi potniki sami delali napake, ki so jih stale življena, čeprav bi lahko preživeli. Bi vi recimo napihnili plavalni jopič znotraj letala, če letalo namerava zasilno pristati, jaz vsekakor ne, zato ker je to neumno, ker tako ne moreš plavat pod vodo. Spomnim se dokumentarca, ki je nazorno pokazal in pokomentiral take napake potnikov, in ne samo, da so jih nekateri napihnili, med tem so bili še vedno privezani za sedež. Ko voda zalila kabino; ni si težko predstavljati kaj se je zgodilo. Nikoli se ne mudi tako, da bi morali brezglavo hiteti in delati usodne napake. Taki ne znajo obvladati sebe in svoje psihe, zato spaničarijo in zgubijo še kaj več kot samo glavo. Skratka, varnost ljudi na tem svetu, v kateremkoli sektorju ali področju, je vezana na kri žrtev, brez njih očitno ne gre. Danes so čitno redki ljudje, ki znajo razmišljati naprej, o psledicah. Takšna katastrofa je posledica finančnega in kapitalističnega sistema, ki postavlja omejitve, varčuje, visoko služi in še kaj, na račun vedno večje ga števila žrtev. Gospodje na določenih privilegiranih položajih se radi pohvalijo, kako varno je to ali ono, kako dober varnostni sistem imajo tu ali tam, a pri tem gladko pozabijo na čigav račun. Pa tudi milijoni malih ljudi, ki vsakodnevno uporabljajo različna varna sredstva in sisteme ipd., morda nikoli ne pomislijo, da je moral zato nekdo žrtvovati svoje življenje, pa četudi je imel komaj pet let. Ste kdaj razmišljati tako? Lp!
Bor-chee
20. 07. 2007 08.52
Saj imaš prav, takrat je umrl kopilot, če se ne motim, potnik pa huje poškodovan. Čeprav pri wind shearu greš v go around, drugače se lahko ponovi DELTA v Dallas Fort Worth z Lockheed Tristarjem - tisto je bilo tudi zelo zelo grdo... Normalno je, da se air brakes dvignejo, ko sedeš - saj veš zakaj, reverse pa lahko uporabiš komaj, ko avion preklopi iz fly mode v ground mode - tudi to veš kako deluje, zato včasih ni dobro naredit "lizanac" ker senzorji ne zaznajo in ne preklopijo v ground mode. To je bilo čista napaka pilota - 1800m steze, hud naliv, velika hitrost verjetno tudi zaradi vetra, torej zaviranje tudi otežkočeno, sedel je za touch down zono, če je pristajal po ILS-u, je moral videt po minimumih oz. po glideu, da je previsok in je moral it v go arround ali pa na drugo destinacijo! Pa če je steza še spolzka, verjetno tudi zaradi umazanije, lahko pride do vyscuous hydroplanninga - ena od vrst aqua planninga, pa smo tam... Je***a, žal mi je ljudi, ki so umrli zaradi bedaste napake... Lp
tomazbodner
20. 07. 2007 08.33
ANTon RASIST: Ne, je bila Paris Hilton bolj pomembna... Pilotista: podobna nesreca je bila, mislim da v Varsavi pred kaksnimi 10 leti (se ne spomnim natancno, morda kaj vec ali manj) Lufthanse, kjer je bil tudi pristanek v slabem vremenu pri windshear-u tik nad stezo. Tam je bil razlog previsoka hitrost (ce je vetrovno v nizjih slojih, je normalno, da se povisa hitrost, vendar je vec razlicnih metod, koliko in do katerega trenutka, sledi se pac tisti, ki jo ima dana letalska druzba v flight manual-u) za boljse manevriranje; zgresitev tocke pristajanja ter poskus zaviranja, ki ga je blokiral software letala, saj zavor, spojlerjev ter thrust reverserjev ne mores uporabiti, dokler nista obe zadnji kolesi na tleh (A319/320/321), zaradi mocnega stranskega vetra pa je letalo pristalo le z enim. Tako je bilo 4-5 sekund zamude pri zaviranju, potem je pa zmanjkalo piste, poskusala sta se izogniti (necemu, se ne spomnim) ter zavila na stran... dejansko izgleda popolnoma enako kot ta incident. Edina razlika je, da sta tu pilota po neuspesnem zaviranju (verjetno iz enakih razlogov) poskusala letalo dvigniti, a jima zaradi casa izgubljenega s poskusi zaviranja to ni uspelo. Mislim, da je ze cas, da Airbus zacne razmisljati o moznosti uporabe zavornih sistemov v nujnih primerih, sicer bo taksnih nesrec se vec. Ceprav niso glavni krivci, saj bi pilot moral poznati omejitve letala, na katerem je specializiran, ter imeti vse podatke o letaliscu ter stezah, na katerih pristaja... Teh 200 dus ne bo povrnilo nic, upam pa, da bo ta nesreca vsaj pripomogla k zmanjsanju podobnih nesrec v prihodnosti...
Bor-chee
20. 07. 2007 05.01
Jah fantje, čisti zaj*b pilota, ni kaj! Hud naliv, pristanek za touch down zono, prevelika hitrost, kontrola dobi samo sporočilo: "TAM xxx goung arround" - tak bi ded moral naredit. ne pa izigravat frajerja! Škoda, 200 ljudi je umrlo zaradi napake človeka... Zato pravim, ni vsak za avion :).
Shiraz
20. 07. 2007 00.29
Tragedija, res....ajojjjjjjj vsakič, ko bom šel na letalo, sem bom spomnil ..na to. Ne bom komentiral tehničnih zadev, ker nimam pojma, le to bi rad povedal, da se mi steza zdi zelo neprimerna, ker je kot vidim čisto zraven avtoceste..... Enkrat sem videl pristajanje letala tih nad morjem(plažo), tik nad kopalci:...ufffffffff. Bog naj jim da večni pokoj......in sožalje vsem sorodnikom ter znancem žrtev.
Zvonko Zupan
19. 07. 2007 20.17
A včeraj za POP TV to ni bila novica za na 1.stran '
vinadap
19. 07. 2007 18.28
Pri prejšnjem oglašanju se opravičujem,prišlo je do pomote pri pisanju za CFR,pravilno je CVR - coockpit voice recorder. Tudi jaz predvidevam,da sta pilota pristajala z preveliko hitrostjo,vendar me čudi,saj sta morala v takem slabem vremenu pristajati po ILS- sistemu,kar pa pomeni,da je posadka v nenehnem stiku z ATC do pred samega dotika piste,poleg tega pa stoji pred pisto takoimenovana naprava Glad Pat System,ki opozarja posadko kako se letalo približuje k pisti,pravilno ali ne.V kolikor je bilo do tega trenutka vse vredu,potem pa je skrivnost od trenutka naprej,ko se je letalo dotaknilo piste.Lahko je bilo pri dotiku z pisto v nepravilnem položaju,strižni veter,počila guma,letalo kaj povozilo itd.Mislim,da bo skrinjica vsaj nekaj povedala.
tomazbodner
19. 07. 2007 17.36
vse zgleda kot, da sta pristala s preveliko hitrostjo, zgresila zacetek pristajalne steze, poskusala zavirati, ko sta videla, da ne bo slo, poskusala spet dvigniti in narediti go-around, ampak jima je zmanjkalo steze. Zdaj sem na BBC videl tudi, da je letalo zavilo na levo (verjetno se cemu pred seboj poskusalo izogniti), kar je res zalostno, ker verjetno, ce bi slo naravnost, ali zavilo desno, bi bile posledice bistveno manjse. Obe crni skrinjici (flight data in voice recorder) sta pa res v repu, zato ju tudi ne bi smelo biti tezko locirati, glede na to, da je bil rep najlazje dostopen, obe crni skrinjici pa zivo oranzne barve. Sozalje sorodnikom vseh, ki so bili na letalu, ter tistih, ki so bili ubiti na tleh. A na zalost bo to verjetno se ena od nesrec, katerim je botrovala napaka pilota in ne tehnike. Pa ceprav se strinjam z Igorjem o tem, da bi tudi samo letalisce moralo odgovarjati za njihov prispevek katastrofi...
vinadap
19. 07. 2007 16.53
Predvidevam,da je posadka prepozno prizemlila letalo na pisto.Glede na to,da je pista dolga samo 1800 m je bil to sila hud manever za pilota,ki ga pa žal nista bila kos predvsem pa tudi seveda zaradi slabega vremena.Če preletiš zebre na začetku piste za nekaj sto metrov,ti zelo hitro zmanjkuje piste pred seboj,seveda je pri tej hitrosti treba zelo močno pritisniti na zavore ( pred tem se vrši procedura aero zavore - odpre se oklep motorja in potisk izpuha deluje v smeri vožnje - Airbus,Boeing 737,Canadianair). Kar se pa tiče " črne skrinjice ",obstajata dve DFR in CFR,prva zapisuje delovanje samega letala,druga pa pogovor posadke ( pilotov ) med samim poletom.Ti dve skrinjici se pa nahajata v zadnjem delu letala.
DarthRevan
19. 07. 2007 16.28
BBC in CNN poročata, da je bilo letalo pri pristanku prehitro. BBC pravi, da je letalo celo stezo prevozilo v 3 sekundah, medtem ko običajno za normalno hitrost pri pristajanju za prevozit celo stezo letalo rabi 11 sekund. CNN pravi tudi d aje pilot hotel prekinit pristanek in avion spet dvignit, ampak mu je zmanjkalo prostora.
Ramzess
19. 07. 2007 13.54
Tomaž razvijamo lahko kakršnekoli teorije, dejstvo je, da se okoli tega letališča vrti veliko nepravilnosti in težav. To se je očitno moralo zgoditi, da se končno nekaj naredi prav. V preteklosti je nek njihov sodnik podal zahtevo, da se na tem letališču prepove pristajanje večjim letalom, ker je pista prekratka, no, kasneje to zahtevo preklicali. Letališče so odprli preden je bilo končano, pista menda ni imela kanalov za odvajanje vode, že prej sta z nje zdrsnili dve letali, pa niso očitno naredili nič. Upravičeno posredno kažejo s prstom na vodstvo letališča. Čudni so tudi zagovori okoli najdbe črne skrinjice, pri čemer ne navedejo katera skrinjica je sploh to. Kako in kje so jo sploh našli, če včeraj niti gasilci nos mogli blizu letala zaradi prevelikega ognja. Čudno hitro srečno naključje, očitno je padla nekomu pred noge in ta osebek je celo vedel kaj je to, kar mu je padlo pred noge. Očitno je, da želijo pozornost javnosti usmeriti stran od letališča. Ne razumem kaj počne letališče sredi mesta, ne glede nato, da je mesto zraslo malo kasneje okoli letališča, to nikakor ni smelo (avtocesta, črpalke in podobno). Je pa jasno, da so umrli zaradi pohlepa vodstva letališča (beri zadnji poševno pisani odstavek).
tomazbodner
19. 07. 2007 12.39
Ceprav je lahko s prstom kazati na odgovorne na letaliscu, so lahko razlogi tudi drugje. Navsezadnje to ni prva in ne zadnja podobna nesreca A320. Vecina prejsnjih pa je bila posledica napak pilotov (ki niso sledili navodilom prirocnika), ter omejitev v programski opremi letala (nekatere funkcije, kot thrust reversers in spoilers se recimo niso dale uporabljati, dokler nista bili obe zadnji kolesi na tleh), zaradi cesar niso mogli pravocasno ustaviti letala. Ce je letalo zapeljalo s pristajalne steze na stran, je mozno, da ga je zadel mocan stranski veter, ki ga rudderju ni uspelo kompenzirati, ali pa je bilo kaj narobe s podvozjem (manj verjetno). Sam vseeno mislim, da se le ni pravocasno ustavil, in da je pristal naravnost, kar je verjetno posledica visje hitrosti pred pristankom (ponavadi 10-20 knots pri visokih vetrovih tik nad stezo), ter zgresena kalkulacija tocke pristanka zaradi tega. Ce sta pilota videla, da sta preletela tocko, bi morala preklicati approach in narediti go-around. Navsezadnje je odlocitev, ali pristane ali ne pilotova in ne kontrolorja letenja, ki mora pilotu zgolj posredovati tocne informacije o stanju na letaliscu... Kar se podlage tice pa, ce ne bi bila primerna, letalisce ne bi dobilo dovoljenja IATA za obratovanje.