Tujina

Flynnovo priznanje krivde in sodelovanje s preiskovalci vnaša strah v vrste zaposlenih Bele hiše

Washington, 02. 12. 2017 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanji direktor ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI James Comey je pozdravil priznanje krivde upokojenega generala Michaela Flynna za laganje preiskovalcem. Na Twitterju sicer zelo zgovorni Trump o tem molči, neuradno pa naj bi bil zelo jezen. Na zabavi, ki jo je priredil za novinarje, jim je dejal, da so "posebni ljudje".

"Pravica se bo valila navzdol kot voda, pravičnost bo neprekinjeni tok," je tvitnil James Comey, nekdanji direktor ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI. S temi besedami je pozdravil priznanje krivde upokojenega generala Michaela Flynna za laganje preiskovalcem.

Trump je na Twitterju zavrnil ugibanja o tem, da namerava odsloviti državnega sekretarja Rexa Tillersona in ga zamenjati z direktorjem Cie Mikom Pompeom. "Mediji špekulirajo, da sem odpustil Rexa Tillersona ali da bo kmalu odšel. Lažne novice. Ne odhaja in čeprav se o določenih stvareh ne strinjava (sam sem tisti, ki odloča), dobro sodelujeva in Amerika je spet zelo spoštovana," je zapisal.

Zadovoljna je lahko tudi lanskoletna predsedniška demokratka Hillary Clinton, saj je prav Flynn na Trumpovih zborovanjih najbolj glasno zahteval, da jo je treba zapreti.

Ameriški predsednik Donald Trump je Comeyja odpustil maja, s številnimi argumenti, med katerimi je tudi priznal, da tudi zato, ker je direktor FBI nadaljeval preiskavo ruske afere – v tej zvezi predvsem preiskavo takrat že nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Flynna.

Flynn je v petek na sodišču priznal, da je lagal preiskovalcem o svojem sestanku s takratnim veleposlanikom Rusije Sergejem Kisljakom lani decembra, ko ga je prosil, naj se Moskva ne odzove na sankcije, ki jih je zaradi vpletanja v ameriške volitve sprejel predsednik Barack Obama. Priznal je tudi, da je Kisljaka prosil, naj Rusija ne podpre resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov proti Izraelu. Zaradi laganja preiskovalcem mu sedaj grozi do pet let zapora.

Flynn je na sodišču priznal, da je lagal preiskovalcem o svojem sestanku s takratnim veleposlanikom Rusije Sergejem Kisljakom lani decembra.
Flynn je na sodišču priznal, da je lagal preiskovalcem o svojem sestanku s takratnim veleposlanikom Rusije Sergejem Kisljakom lani decembra. FOTO: AP

Zakaj je o srečanju z Rusi lagalo toliko ljudi?

Trumpovi zagovorniki, ki - tako kot predsednik - pravijo, da je vse skupaj vihar v kozarcu vode, ne znajo pojasniti, zakaj je toliko ljudi okrog Trumpa lagalo o svojih srečanjih z Rusi, če je vse skupaj nedolžno. Lagal je Flynn, laganje je priznal nekdanji svetovalec Trumpove kampanje George Papadopoulos, lagal je pravosodni minister Jeff Sessions. Zaradi izjav o stikih z Rusi sta v težavah tudi Trumpov sin Donald mlajši in zet Jared Kushner. Nekdanji šef kampanje Paul Manafort je obtožen kršenja zakonov v zvezi z delom za proruske sile v Ukrajini.

Flynnovo priznanje in napoved sodelovanja s preiskovalci je Belo hišo ujela na levi nogi in tudi na tviterju sicer zelo zgovorni Trump je zadevo pustil pri miru. Zasebno naj bi bil jezen, vendar o tem poročajo neimenovani viri.

Trumpa so novinarji hoteli vprašati za komentar, ko je sprejel libijskega premierja Fejaza Seraja, vendar je predsednik v odgovor le dvignil oba palca in se umaknil. Zvečer je bil na božičnem sprejemu za novinarje potem zelo prijazen.

Ameriški mediji so se po Flynnovem priznanju razpisali še o tem, da naj bi Kushner generalu naročil, kaj naj pove Kislijaku, kar pa še ni potrjeno.

Trump za zdaj nima komentarja.
Trump za zdaj nima komentarja. FOTO: AP

Kdo bo naslednji?

V Beli hiši naj bi jih najbolj skrbelo to, da nista ne Papadopoulos in ne Flynn pred priznanje krivde z ničemer namignila, da bosta to storila in jih pripravila na odgovor. Ne vedo, komu lahko zaupajo in kdo bo naslednji, ki bo kaj razkril.

Demokratski senator Mark Warner iz Virginije je v petek opozoril, da naj predsednik Trump ne poskuša vpletati v preiskavo posebnega tožilca Roberta Muellerja, niti kongresne preiskave. Warnerja skrbi, da bo Trump skušal Muellerja odpustiti, kar sicer ne bo enostavno. Odpustil bi ga lahko Sessions, če se ne bi sam izločil iz preiskave.

Sessionsov namestnik Rod Rosenstein je Muellerja imenoval, ko je Trump odpustil Comeyja in verjetno ne bo poslušal ukaza, naj odpusti Muellerja tako, da bi ga moral potem Trump zamenjati.

Trump na zabavi novinarjem dejal, da so 'posebni ljudje'

Trump je sicer v petek pred prihajajočimi božičnimi prazniki priredil praznično zabavo za novinarje. "Letos smo potovali v številne kraje po državi. Tudi vi ste vzdržljivi, moram priznati. Bili smo povsod po svetu in ravnokar smo se vrnili z velike poti v Aziji. Bili ste stran od svojih družin in upam, da boste danes lahko malce uživali s svojimi zakonci in ljubljenimi, tukaj v ljudski hiši, posebnem kraju in iskreno povedano - posebni ljudje, no vsaj številni med vami," jim je dejal.

Med njimi je preživel le nekaj minut, nakar se je skupaj s prvo damo Melanio umaknil. Pokazali so se tudi šef kabineta John Kelly, tiskovna predstavnica Sarah Sanders ter svetovalka Kellyanne Conway, vendar so prav tako hitro odšli. Po pričevanjih prisotnih je bila zabava takšna, kot vse ostale doslej, le nekoliko bolj mračna, saj Flynnovo priznanje krivde in sodelovanje s preiskovalci vnaša strah v vrste zaposlenih Bele hiše.

Trumpova priljubljena tarča, ameriške medijska mreža CNN ni imela svojih predstavnikov na zabavi. Največje zastopstvo je imela ameriška televizija Fox News, ki velja za naklonjeno predsedniku ZDA.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crni12345678910
02. 12. 2017 22.35
Dobr bi blo, če bi se Nemčija povezala z Rusijo..
ferencz 1
02. 12. 2017 17.25
+1
Ne jem v McDonaldsu, ne pijem coca cole, ne nosim lewisk in ne vozim forda, ne twelefoniram z Iphonom, to bi pričakovla od vsakega zavednega Slovenca, da ne podpira ta imperij ZLA!
nikhrast
02. 12. 2017 20.02
nikhrast
02. 12. 2017 20.02
ferencz 1
02. 12. 2017 17.24
Hebe se mi za tega Trumpa!
korintos23
02. 12. 2017 13.43
+1
Ameriški delavec pa vsaki dan bolj bogat.
ljx
02. 12. 2017 13.49
Seveda,če na tone nelegalnih migrantov hoče delat za pol manj dnarja!
ljx
02. 12. 2017 13.50
Največji zagovorniki sociajalizma so ameriški korporativci,ki svoje delovne trakove polnijo iz migranti ki delajo za pol denarja manj od američanov.To ti je njihov marksizem!
CestniKolesar370Wattov
02. 12. 2017 14.00
-1
Povprečna plača Ameriškega delavca je šla pod Trumpom gor. Še najbolj se to pozna v gradbeništvu in prehranski industriji. Razlog za to pa ti je napisal Ijx.
nikhrast
02. 12. 2017 16.06
No, če nisi izučen verjetno res ne boš vlekel veliko na uro, drugače pa ne vem če boš dobil zidarja za manj kot $50 na uro, master električar je zahteval $100 na uro, policaji, profesorji... pa zaslužijo tudi po $100 tisoč letno. Da bi prebarvali novo bajto je ena kompanija zahtevala $55 tisoč.
CestniKolesar370Wattov
02. 12. 2017 12.59
+3
Včeraj so ABC News objavili senzacionalno novico, da je Flynn povedal, da mu je Trump naročil naj kontaktira Rusijo. Seveda je to senzacionalna novica in ker ljudje berejo zgolj headline, potem pa pametujejo okrog, je bil to še en dokaz, da je Trump najmanj ruski vohun. No, potem je pa isti ABC v novico dodal, da naj bi bilo to med tranzicijo, ko je bil Trump že izvoljen, šlo naj bi se pa glede ISIS. Sodelovanje z Rusi v zadevi ISIS je pa Trump napovedoval od samega začetka. Prvi "senzacionalni" naslov ima pa kakšnih 100x več ogledov, kot pa kasnejši popravek. Škoda narejena, mediji profitirali, dolžni nikomur nič, nekdo pa ima zaradi tega škodo.
Al83
02. 12. 2017 12.36
-1
Ce bodo v Ameriki globalisti in levaki poskusal narediti coup d'etat, sedaj, ko je Trump postavil nazaj na noge Amerisko ekonomijo(turbo chargeal), se postavil po robu Korejskim komunistom in dosegel dentant z Rusijo glede Sirije, bodo meli zelo krvavo drzavljansko vojno. In to z bolj oborozeno polovico drzave. Poleg tega so levaki in komunisti v Ameriki univerzalno zasovrazeni. Tako, da veliko srece s tem.
frako
02. 12. 2017 12.38
+1
haha borza se napihuje da bodo večji profiti k bo krešnla. od kar je umaknil pravila ki jih je obama postavu da neb pršlo do nove krize spet delajo tko kt so prej.
tornadotex
02. 12. 2017 13.51
-1
Ja ,seveda,borza bo delovala,ko pa se bo Trumpu začelo podirati,se bo krog zavrtel v povsem drugo smer in potem bodo vpili, bog reši Ameriko.....
frako
02. 12. 2017 12.34
+1
Trampu se itak gre da dauke zreže do konca pol bo pa odstoppil ker ma kao alzhejmerjevo, izven luči javnosti da ne bo preveč sramote za ameriko se bo pogodil na hišni arest do konca življenja v trump towerju.
CestniKolesar370Wattov
02. 12. 2017 12.55
Ti si poln enih predvidevanj. Verjetno si na samem začetku predvideval, da ima Trump kampanjo za hobi, kasneje pa, da Trump v bistvu dela za Clintonovo. Sej bo, enkrat boš tut ti zadel.
frako
02. 12. 2017 13.13
jah to je najboljša opcija za trampa, lohka da se bo boril do kraja
NiVzdevka76
02. 12. 2017 12.03
+2
Cajt za owce strižt..... :))))
Skunk Works
02. 12. 2017 12.01
-7
Frane se nekaj razburja, zraven pa pozablja, da bo spadcem tega "minotavra" konec tudi kreditov, ki vsak mesec zagotavljajo njegovo plačo v JS.......kaj bo pa revež potem?......
korintos23
02. 12. 2017 12.07
+7
Brez kreditov tudi Amerika *rkne, to njih gor drži.
miselna policija
02. 12. 2017 12.07
+2
to da zda dajejo drugim državam kredite lahko zapiše samo nekdo ki nima končane niti osnovne šole!!!
korintos23
02. 12. 2017 12.08
+2
Ker vedno to plačo goniš o JS, povej in praznaj, da si tudi ti dobila 30 Evrov višji socialac!
NiVzdevka76
02. 12. 2017 12.17
+1
Ko owce s krediti nawalijo, se kapital umakne s tržišča.
Skunk Works
02. 12. 2017 12.21
-4
Evo jih, takoj v boj za svoje nezaslužene "na kredit" plače,....hehehe.....
miselna policija
02. 12. 2017 12.36
+2
miselna policija
02. 12. 2017 11.52
-1
ko se strici iz ozadja spravijo na nekoga je ta prej ali slej pogubljen pa tudi če se gre za predsednika ZDA!!!JFK jih je v nekem govoru samo omenil (brez imen in primkov) pa je kmalu zatem bil likvidiran!!
Ramzess
02. 12. 2017 11.48
+3
Folk kar ne dojame, da so odnosi med ZDA in Rusijo po mizo povsem drugačnih od tistih na mizi, namenjenih javnosti in zavajanju le te.
Frane Šajn
02. 12. 2017 11.47
+1
Čas je ja, da se ta imeperijalistični razdiralski gigant začne sesuvati od znotaraj, še je bog na tem svetu!
Skunk Works
02. 12. 2017 11.59
-5
Še je Bog, res je, zato pa je razsul imperij zla za železno zaveso, konec osemdesetih prejšnjega stoletja.......in pustil kar je kolikor toliko dobrega pri miru......
Aven
02. 12. 2017 11.44
+2
Kdor koli sodeluje z mojimi prijatelji v Rusiji je potencialno moj prijatelj. Tisti, ki pa ste proti dobrim odnosom med ameriko in Rusijo, ste pa moji sovražniki. Sodelovanje je samo +.
mijavci
02. 12. 2017 11.43
+0
Se ne morejo pa ne morejo sprijaznit z zmago Trumpa, res ste bogi.
Nightyfly
02. 12. 2017 11.43
+3
Nekaj pa je jasno .Opcija ,ki je izgubila volitve pocenja vse , da bi Trumpa vrgli s prestola .Dali so mu eno leto , metali polena pod noge ,zdaj je pa cas ,da se mu polomii noge . Tole s Flynnom je jasno totalni fake. Kaksno laganje neki . Pri obiskih in pogovorih je vse zabelezeno ,pa tudi ce gre za dialog . Pogovor na 4 oci pa itak nima eksekutivne baze , torej ostane samo izmenjava mnenj . Samo zabelezeni dialogi so lahko osnova za sprejemanje odlocitev .Kako so zdaj Flynna stisnili je samo vprasanje . Rad bi pa rekel nekaj bolj pomembnega zame . Ne bom rekelali ima Trrump prav ali ne ,ker je to jalovo pocetje. Nihce na tem svetu tega ne ve . Dejstvo pa je ,kar pozdravljam , da je Donald trcil ob ustaljene navade , ustaljena zaveznistva Amerike z ostalim svetom , to se pa nanasa najvec na naftno , orozarsko , racunalnisko ,medijsko podrocje in jasno spijonazo ,ki je zelo vazna v vseh teh procesih . Izgleda, da je Trump zacel rusiti vse te skorumpirane trdnjave , ki so jih imele prejsnje administracije in ki so povzrocile tudi en kup gorja , vojn in lakote ,na koncu koncev .Ce pogledamo realno sliko , je bliznji vzhod razsut , potrebnih bo desettisoce miliard denarja za zasilno obnovo . Obenem bodo pa imperialne rafinerije sluzile bajne dobicke dokler nafta bo . Obenem pa se izsilile vsa dela pri obnovi porusenih mest , drzav . Kdo ve komu zdj Trump stoji na zuljih , da jih tako moti . To je zanimivo . Njegova izvolitev je se vedno sok za bivse vladajoce . Tako vidim jaz , je samo moje mnenje , pa upam, da je tu se vedno toliko svobode , da posameznik lahko sicer v kulturnem jeziku poda svoje mnenje .
Frane Šajn
02. 12. 2017 11.50
+1
Če bo uspel ta razdor od znotraj , bo nerejeno veliko humano delo.! Tudi ta Minotaver mora enkrat za vselej počepniti!
Nightyfly
02. 12. 2017 12.15
+1
Frane , ves , zadnje case sem dobil celo iz ´´ politicne opcije ´´ ,s katero ponavadi delim svet.nazorski pogled ,kar dobro porcijo ,ker sem si upal misliti po svoje . Se vec , baje naj bi pristal celo pri jansistih . Prav tako nekomu ni vsec ,da sem v izvolitvi Trumpa videl tudi pozitivne stvari . No , mene ne zanima ali je lep ali ne , po mnenju nekaterih bi moral sovrazno pisati tudi o Melaniji .Ne vidim nobenega vzroka .Zenska se je sama potegnila gor in uspela , sama odlocila za vezo s Trumpom - in ce ni tatica ,zakaj bi jo moral sovraziti . Kakorkoli , Trumpus dobro trese svet , rahlja vse stare povezave ,ki so ta svet ze do sedaj pahnile v globoke krize . Ce pogledamo samo 8 let Obamovega vladanja , so miliarderji podvojili svoja imetja , nekateri celo potrojili . Poleg tega pa so zaradi davcnih izogibanj parkirali tisoce in tisoce miliard dolarjev v davcnih parkirnih hisah , zato ,da ne placajo davkov in cakajo ugodne case za investicije . Ogabno .Toda o tem pise zelo malo analitikov . To je demokracija danasnjega razvitega sveta .Drzati 3/4 sveta v revscini , da imajo lahko visje razvite dezele ob vsakem trenutku svojo bazo cenene delovne sile .Toda to ni delo Trumpa , to je proizvod vseh njegovih prednikov ,kakor tudi UE . Bog ne daj pa , da bi clovek lahko kaj napisal cez Demokrata Obamo . A sploh vemo kaj je naredil ta clovek dobrega , razen pred kamero (s Clintonovo vred ? Res je , da Trump nikakor ni nek levicar , vsaj kar se tice kapitala , vseeno je pa edini ,ki Rusom moli roko prijateljastva , distenzije povezovanja in sodelovanja. Torej do slovanov nima nobenih zadrzkov . Zato pa Obama oo tem ni zelel slisati nic . Velika skoda .
korintos23
02. 12. 2017 12.57
+2
Ohoho Night, tako hudo pa spet ni bilo! Vse je lepo napisano, moje in tvoje, Jaz sem s svojo Slovenijo zadovoljen in jaz sem se za njo tudi boril! Da se leta 91 ni tako izteklo kot se je, jaz najbrž tega danes ne bi pisal! Ti si meni ponudil recept kako bi naj Slovenija šla naprej, jaz sem ti pa odgovoril. A niti tega več ne smem kot zaveden Slovenec kateri ima domovino Slovenijo zelo rad?
korintos23
02. 12. 2017 12.58
+1
Putin se pa iz njega dela norca, Trump hrumi, Putin se pa smeji. Kot kaže ne bo atomskih metal ob ruski in kitajski meji, z klasično vojno pa se nad Kima ne upa spraviti.
korintos23
02. 12. 2017 13.40
Tota velika Slovenka, Melanija, se je najprej za Avstrijko imela, tudi piše.
Paradox
02. 12. 2017 11.38
+3
se mi zdi, da je 24ur postal čista ameriška stran za novice. vsaj 5-6 člankov na prvi strani je iz Amerike, potem pa pride vse ostalo "nepomembno" na vrsto.
Frane Šajn
02. 12. 2017 11.51
+4
dannyer
02. 12. 2017 11.29
+3
zanimivo da demokratske aktivnosti ta medij spolh ne poroča priznanje done brasil, afera z onimi ki ne bi smeli imeti zaupne informacije, grožnja šerifu, fiusen gps , aktivnosti z ukrejino , in bilovo plačilo z rusije.??????
24urrrr
02. 12. 2017 11.20
+5
zanimivo da ste ljudi vsi toliko pametni nerazumete pa da je vse to igra in da nas sistem unicuje
ZKL (zdrava kme?ka logika)
02. 12. 2017 11.20
+1
primitiven ameriški film, k že vnaprej veš ka se bo zgodilo
son?ece5
02. 12. 2017 11.22
-4
Frane Šajn
02. 12. 2017 11.53
+4
sončece pojdi raje pogret tiste svoje zmrznjene lidetje v senčko!
Banion
02. 12. 2017 11.18
+2
Se je že pogodil da se mu izplača. Tako je v politiki, interesi ne pa dobrobit tistih ki so te izvolili.
Frane Šajn
02. 12. 2017 11.55
+1
No vendar en človek, ki misli malo dlje od videnega na ekranu!