Tujina

Evropa v krempljih vročine in neurij, Johannesburg pa je presenetil sneg

Skopje/Johannesburg, 07. 08. 2012 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vročina ponekod po Evropi še vedno ne popušča, saj termometri kažejo celo do 43 stopinj Celzija, prav tako marsikje pustošijo požari. Medtem so Srednjo Evropo zajele nevihte in neurja, v Johannesburgu pa imajo po petih letih sneg.

Medtem ko ponekod po Evropi iščejo zavetje pred vročino, drugod pustošijo neurja.
Medtem ko ponekod po Evropi iščejo zavetje pred vročino, drugod pustošijo neurja. FOTO: Thinkstock

Vreme po Evropi povzroča precej nevšečnosti. Črno goro je minuli konec tedna zajel vročinski val, temperature pa so bile danes rekordne. V Podgorici so namerili 42 stopinj Celzija, vroče pa je tudi drugod po Črni gori.

V Makedoniji zaradi temperatur do 43 stopinj makedonsko ministrstvo za zdravje prebivalce opozarja, naj se raje izognejo pretiranemu izpostavljanju soncu. Delodajalce pa poziva, naj najbolj ranljivim skupinam, kot so nosečnice in starejši nad 60 let, prizanesejo pri delu. Prav tako ministrstvo priporoča, naj se malčki v vrtcih ne zadržujejo na prostem med 11. in 16. uro, medtem ko so gradbena podjetja spomnili na predpise glede izpostavljanja delavcev vročini.

Na Siciliji pa zaradi vročega in suhega poletnega vremena že pustoši več deset požarov. Med najbolj prizadetimi območji je naravni rezervat Zingaro na severozahodu otoka. Ognjeni zublji uničujejo palme in drugo vegetacijo. Po podatkih oblasti je Italijo v prvih sedmih mesecih letošnjega leta prizadelo 4700 požarov, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani.

Obsežen gozdni požar pesti tudi Rusijo. Proti požaru v ruski republiki Jakutija, ki ogroža območje kraja Ilbenge, se bori skoraj 300 gasilcev in vojakov. Požar pustoši na območju 700 hektarjev. Od tam pa so medtem že evakuirali več kot 400 od skupno 600 prebivalcev. Jakutijo sicer ogroža 14 požarov v skupni velikosti skoraj 2400 hektarjev.

Požari so se razbohotili tudi v BiH. V bližini pomembnega energetskega središče v mestu Čule blizu Mostarja se gasilci borijo proti požaru, ki pa ne ogroža dobave elektrike. Gašenje požara blizu mesta Kuti pa je onemogočeno zaradi nedostopnega in miniranega terena.

Medtem ko jug Evrope obvladujejo izredno visoke temperature, imajo na Poljskem in v Litvi drugačne težave. Neurja in nevihte so v noči na torek povzročila veliko škode. Na Poljskem je več kot 50.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike, v Litvi pa 12.000 gospodinjstev.

V Litvi so bile ranjene tri osebe, med njimi štiriletna deklica, ko so na njih padla podirajoča se drevesa. Jug Poljske pa je prizadel tornado, ki je odkrival strehe in poškodoval najmanj 50 hiš in zgradb. Nevihte so zajele tudi Češko, kjer je voda zalila več kletnih prostorov.

Prebivalci Johannesburga so bili nad snegom navdušeni.
Prebivalci Johannesburga so bili nad snegom navdušeni. FOTO: Reuters

Johannesburg pobelil sneg

Dele Južnoafriške republike je danes pobelil sneg, ki je razveselil tamkajšnje prebivalce. Snežne padavine so povzročile težave predvsem v prometu.

"Neverjetno je, vesel božič!" je bil navdušen prebivalec Johannesburga, kjer je prvi sneg po petih letih prekril drevesa.

Sneg sicer vsako leto pade v gorah Južnoafriške republike in Lesota, kjer imajo celo smučarsko središče. Na nekaterih gorskih mejnih prehodih je danes zapadlo toliko snega, da so jih morali zapreti. Močne snežne padavine so za več ur zaprle tudi avtocesto med Johannesburgom in Durbanom.

Južnoafriški vremenoslovci so sporočili, da je sneg tokrat pobelil šest od devetih pokrajin v državi, v Johannesburgu pa bo padal tudi ponoči.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roxy79
07. 08. 2012 19.51
+5
mar ni v JAR-u ZIMA ?????
luckyss
07. 08. 2012 20.41
+6
Res je in imajo celo avtohtono vrsto pingvinov... Vendar je to še vedno Afrika, to pa zmede te kure na 24 ur...:)
Ramzess
07. 08. 2012 22.17
-2
Nemško ime mesta v Južni Afriki. V naslovu bi morali dopisati to, ker sicer čudno zveni, ...
luckyss
07. 08. 2012 19.28
+4
Ko bo snežilo v Sahari se javite............... ne pa da je na Antarktiki - 40°C...
SLOVENCC
07. 08. 2012 14.20
-8
molite in sveti janša vam bo poslal dež
kim llsung
07. 08. 2012 19.15
+2
kvecjemu jim povisal dolg sej za kaj drugega tko ni!!!!