Tujina

Po dveh tednih so se armenski oporečniki, ki so zajeli talce, vendarle predali

Erevan, 31. 07. 2016 21.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Armenski oporečniki, ki so pred dvema tednoma zasedli policijsko postajo in zajeli več talcev, so se predali policiji. Ta je priprla 20 oporečnikov. Vendar pa s koncem drame še zdaleč ni konec težav, s katerimi se sooča ta nekdanja sovjetska republika sredi nemirne regije.

Armenija
Armenija FOTO: AP

Armenski oporečniki, ki so pred dvema tednoma zasedli policijsko postajo in zajeli več talcev, so se danes zvečer predali policiji. Ta je priprla 20 oporečnikov. Že v soboto zvečer so sicer oboroženi privrženci opozicije izpustili zadnja dva talca.

Napeto dogajanje v armenski prestolnici se je začelo pred dvema tednoma, ko je oborožena skupina, povezana z zaprtim vodjo opozicije Žirairjom Sefiljanom, vdrla v tamkajšnjo policijsko postajo in zajela več talcev. Pri tem so enega policista ubili, dva pa ranili.

Oboroženci so zahtevali Sefiljanovo izpustitev in odstop armenskega predsednika Serža Sarkisjana, ki je vodenje države z 2,9 milijona prebivalcev prevzel leta 2008, potem ko so volitve tedaj spremljali spopadi med policijo in Sefiljanovimi podporniki, v katerih je umrlo deset ljudi.

Oporečniki so talce v zadnjih dveh tednih postopoma izpuščali, zadnja dva v soboto zvečer, še vedno pa je občasno prihajalo do incidentov. V soboto zvečer je pod streli ostrostrelcev padel še en policist. Oblasti so trdile, da je strel prišel iz zavzete policijske postaje, kar pa so oporečniki zanikali.

Tudi danes je bilo v okolici postaje slišati strele in eksplozije, oporečniki pa so se predali, potem ko je policija zagrozila, da bo vdrla v postajo.

Vendar pa s koncem drame še zdaleč ni konec težav, s katerimi se sooča ta nekdanja sovjetska republika sredi nemirne regije. Oporečniki so že napovedali, da bodo svoj boj nadaljevali iz zapora, zadovoljni pa so bili, da so s svojim dejanjem zbudili privržence opozicije.

Ti so organizirali shode proti Sarkisjanu, v petek pa je prišlo tudi do spopadov s policijo, v katerih je bilo ranjenih 70 ljudi, med drugim novinarji. Več kot 160 udeležencev je policija priprla.

Zaskrbljenost nad dogajanjem so že izrazili v Bruslju in Washingtonu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User416781
01. 08. 2016 09.28
+2
Ne vem, na 24ur se vsak teden naučim kakšen nov izraz - v Turčiji so bili "pučisti", sedaj so nekakšni "oporečniki". Mogoče sem nerazgledan, ampak se res prej nisem nikoli srečal s temi izrazi...
hle
01. 08. 2016 12.14
+1
Glede na izraz že takoj vidiš od koga so financirani ti oporečniki imamo pa na voljo še nekaj drugih izrazov kot so borci uporniki za drugo stran katera pač ni na naši strani pa se uporabljajo izrazi kot teroristi diktatura hunta in podobno
alicante123
01. 08. 2016 08.48
+2
Kakšni oporečniki, to so teroristi. Neuspeli poskus oborožene vstaje "opozicije" v Armeniji - članici Organizacije za skupno varnost med Rusijo in Armenijo, Belorusijo, Kirgizijo, Kazahstanom in Tadžikistanom (Srbija in Afganistan opazovalki). Ruski FSB v Armeniji nadzira mejo z Iranom in Turčijo, ruska vojska pa ima svojo bazo in 3000 vojakov na letališču Gyumri. Armenija je tudi članica Euroazijske unije, vse to gre močno v nos EU-ju in ZDA.