Tujina

FOTO in VIDEO: Parlament odstavil Janukoviča in določil datum predčasnih volitev

Kijev, 22. 02. 2014 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
861

Janukovič je zapustil Kijev in naj bi skušal pobegniti v Rusijo. V televizijskem nagovoru je dejal, da ne bo odstopil, hkrati pa zatrdil, da ne namerava zapustiti države. Pravi, da so predstavniki opozicije banditi. Med tem je parlament Janukoviča že odstavil in določil datum volitev.

Situacija v središču Kijeva se je po podpisu sporazuma med predsednikom Viktorjem Janukovičem in opozicijo sicer nekoliko umirila, vendarle pa vsi z dogovorom niso zadovoljni. Kakih 40.000 protestnikov se je tako na Trg neodvisnosti (Majdan) zgrnilo tudi v petek zvečer in vztrajalo celo noč.

Janukoviču mnogi namreč ne verjamejo. Kot so poudarjali, dogovor ni celovit, saj mora po njihovih besedah Janukovič oditi takoj in ne šele konec leta.

Viktor Janukovič
Viktor Janukovič FOTO: Reuters
Poklical nas je bralec Miha, ki pravi, da bodo danes ob 20. uri na Poljskem v solidarnosti do vseh žrtev v Ukrajini na domovih prižgali sveče. Bralec želi, da bi nekaj podobnega storili tudi v Sloveniji in poziva vse Slovence, da se temu pridružijo.

Danes popoldne je Janukovič državljane nagovoril po televiziji. Dejal je, da so bili v državi priča državnemu udaru, ki naj bi bil podoben prihodu na oblast nacistov v 30. letih prejšnjega stoletja. Zatrdil je, da ne bo odstopil, hkrati pa tudi ne namerava zapustiti države. Predstavnike opozicije je označil za bandite, ki terorizirajo državo, z njimi pa ne namerava podpisati nobenih dogovorov.

Pojasnil je, da se nahaja na jugovzhodu države, tam pa namerava ostati še nekaj časa. Dodaja, da so na njegovo vozilo tudi streljali, a pri tem ni bil poškodovan. "Streljali so na moje vozilo. Ne bojim se. Mi je pa žal za mojo državo," je povedal.

Med tem je ukrajinski parlament ugotovil, da je Janukovič nezmožen opravljati svoje dolžnosti, zato so ob tem poslanci tudi odločili, da bodo predčasne volitve potekale 25. maja. Janukovič je sicer v televizijskem govoru dejal, da so vse odločitve, ki jih sprejema parlament nelegalne. "Odločitve, ki jih sprejemajo, so nezakonite. Naj slišijo - ne nameravam ničesar podpisati," je zatrdil.

Protestniki zavzeli Kijev, Janukovič pobegnil, v Rusijo pa ni smel 

Janukovič je namreč zapustil predsedniško palačo in se odpeljal iz prestolnice. Po poročanju tujih medijev naj bi odšel v mesto Harkov, britanski BBC pa poroča, da pred predsedniško palačo ni več policije, ki je stavbo v preteklih dneh strogo varovala. Novinarji lahko prosto vstopajo v prostore. Tudi protestniki so lahko prišli do stavbe.

Predsednik parlamenta Oleksander Turčinov pa je sporočil, da je Janukovič trenutno v Donetsku, skušal pa naj bi pobegniti v Rusijo. "Skušal se je vkrcati na letalo, namenjeno proti Rusiji, a so ga ustavili na mejni kontroli," je dejal. Ukrajinska mejna straža je potrdila, da je v Donetsku Janukoviču preprečila, da bi se vkrcal na letalo. "Danes je letališče v Donetsku skušalo opraviti čarterski polet brez potrebnega dovoljenja," je omenjena varnostna služba sporočila za rusko agencijo Interfax, ki dodaja, da je bil na letalu Janukovič.

Protivladni protestniki so sicer po lastnih navedbah zavzeli ukrajinsko glavno mesto Kijev. Vodja protestnikov Andrej Parubij je davi na trgu Majdan sporočili, da imajo protestniki nadzor nad parlamentom, sedežem vlade ter predsedniško palačo.

Predsedniška palača
Predsedniška palača FOTO: Reuters

Da je Janukovič zapustil Kijev, je potrdil tudi opozicijski voditelj Vitalij Kličko. "Zapustil je prestolnico," je poslancem v parlamentu dejal Kličko. Kličko se je ob tem zavzel, da bi Janukoviča zamenjali v parlamentu. "Parlament je danes edini legitimni organ, ki sprejema odločitve," je dejal vodja opozicijske stranke Udar. Parlament mora po njegovem prepričanju sprejeti ustrezen odlok, s katerim bi odvzeli oblast predsedniku in dosegli izvedbo predčasnih predsedniških volitev, ki bi bile še pred 25. majem.

Oglasil se je tudi načelnik ukrajinskega generalštaba, ki je zatrdil, da se vojska ne bo vmešavala v politični konflikt. "Ukrajinske oborožene sile so lojalne ustavnim obveznostim in jih ni mogoče uporabiti v domačih političnih konfliktih," je dejal.

Poljski minister pravi, da ni bilo puča

Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski, ki je v četrtek in petek sodeloval v pogovorih med Janukovičem in opozicijo, pa se je že odzval na besede ukrajinskega predsednika. Dejal je, da v Ukrajini ni bilo državnega udara ter zatrdil, da je administracija zapustila vladna poslopja. Na družbenem omrežju Twitter je zapisal, da je bil nov predsednik parlamenta izvoljen legalno in dodal, da je imel Janukovič 24 ur časa, da ponovno uveljavi ustavo iz leta 2004. Sikorski je sicer danes govoril z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Munom in ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Lavrov opozicijo poziva k spoštovanju podpisanega dogovora

Lavrov je o Ukrajini po telefonu govoril tudi z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem. Povedal mu je, da je opozicija grobo prekršila včeraj sklenjen dogovor. "Nelegalne skrajne skupine se nočejo razorožiti in v resnici v sodelovanju z opozicijskimi voditelji prevzemajo nadzor nad Kijevim," je dejal Lavrov. Ob tem naj bi tudi spomnil, da je ruski predsednik Vladimir Putin ameriškega kolega Baracka Obamo pozval, naj izrabi "vsako priložnost za končanje nelegalnih radikalnih dejanj in za obnvitev ustavnega reda".

Lavorv je Nemčijo, Francijo in Poljsko tudi pozval, naj uporabijo svojo vpliv pri ukrajinski opoziciji in nemudoma zagotovijo izpolnitev vseh obveznosti iz včerajšnjega dogovora. Po njegovih besedah ga namreč opozicija ne spoštuje. "Ne le, da opozicija ni izpolnila niti ene obveznosti, že ves čas postavlja nove zahteve pri tem pa sledi oboroženim skrajnežem in pogromistom, katerih akcije predstavljajo neposredno grožnjo suverenosti in ustavnemu redu," je dejal ruski minister.

Izpustili Timošenkovo

Med tem pa je odstopil predsednik parlamenta Volodimir Ribak. Po besedah njegovega namestnika Ruslana Košulinskega naj bi Ribak, sicer tesni sodelavec Janukoviča, odstopil iz zdravstvenih razlogov. Na njegov položaj so izvolili Oleksandra Turčinova, ki je blizu zaprti nekdanji premierki Juliji Timošenko.

Ukrajinski parlament je glasoval za to, da osvobodijo nekdanjo premierko Julijo Timošenko, kar se je pozno popoldne tudi zgodilo.

Janukovič napovedal predčasne volitve

Dan po podpisu sporazuma, s katerim naj bi se končali množični protesti in politična kriza v državi, se Ukrajina spominja smrtnih žrtev krvavega nasilja. Janukovič je današnji dan in nedeljo razglasil za uradna dneva žalovanja za najmanj 77 ubitimi na ulicah Kijeva.

Državo so od torka pretresali krvavi spopadi med protivladnimi protestniki in policisti. Predstavniki opozicije in Janukovič so v želji po ustavitvi prelivanja krvi ob podpori EU in Rusije v petek podpisali sporazum, ki je med drugim predvidel ustavne spremembe za omejitev predsedniških pooblastil, oblikovanje vlade narodne enotnosti in umik policistov s Trga neodvisnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (861)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jeanus1
24. 02. 2014 21.08
Bratuškova, tudi tebe in tvoje "podanike" čaka podobna usoda, zato spakiraj dokler je še čas! Priporočam!
Ustavimo-IPCC
23. 02. 2014 14.43
+1
Vi se tu kregate o Timošenkovi in Janukoviću... medtem pa šivilja Alenka in oproda Uroš delata s polno paro.... Samo v Januarju jima je uspelo "pridelati" 22% načrtovanega primanjkljaja za celotno leto 2014 !!!!!!!!
lenatina
23. 02. 2014 12.01
-1
Čez 6 tednov bo Amerika bankrotirala! Japonska je v buli, Kitajcem tudi trda prede, ker premalo prodajo, Evropa je pa itak perešček ki ga bo kmalu odpihnilo! ZDA čaka težko obdobje. Vprašanje je če se ne bodo med seboj skregali. Preveč denarja pomeni malo prijateljev, ko ga pa ni ga pa poskušaš ukrasti še včerajšnjim "prijateljem". Še Mussomeliju se ne gre domov.
lenatina
23. 02. 2014 11.56
Denarna politika ZDA povod za spor na zasedanju G20
MICLA
23. 02. 2014 09.02
+1
ne vem kaj čakamo mi.ko se ladja potaplja podgane bežijo.
LudiJoža
23. 02. 2014 08.52
+8
Zanimivo, kako so predlani vsi srali po tistih, ki so zalučali par grsnitnih kock v občino, tako politiki kot mediji. Sedaj pa Ukrajince, ki so skurili pol mesta, označujejo za borce za svobodo. Dajmo se torej zgledovat po njih, pa malo bolj udarimo, kot z nekimi bednimi kockami.
iGURT
23. 02. 2014 10.46
+1
Jeanus1
24. 02. 2014 21.09
Tadej Skof
23. 02. 2014 07.54
-1
kise je boril oni v avganistanu
Tadej Skof
23. 02. 2014 07.51
-1
varonja človekovih pravic večje pravice kot policiji in vojski
Tadej Skof
23. 02. 2014 07.48
-1
tak ko po vsaki vojni
Tadej Skof
23. 02. 2014 07.48
cerkev podemostracijah odpira lapeda mora biti mir
Sergej Žunko
23. 02. 2014 00.48
+8
čim prej ga naj skenslajo al pa ga bo doletela ista usoda kot Ceausescuja
sasee
23. 02. 2014 00.48
+12
Parlament odstavil Bratupkovo in določil datum predčasnih volitev
Jeanus1
24. 02. 2014 21.10
Točno tako, na koncu pa razpustiti še parlament.
ginem
23. 02. 2014 00.32
+4
Res ne zastopem zakaj se eni ljudje tako drzijo stoucka...a ni leps brez brige z pivcem v roki rostiljat
xpkmaster1
23. 02. 2014 00.13
+12
Včeraj opozicijski voditelji in predsednik podpisali pogodbo o premirju. Naslednji dan parlament odstavi predsednika in v isti sapi razveljavi vse odločitve sodne veje oblasti, ter izpusti žensko obsojeno vsesplošne korupcije, zlorabe oblasti, celo o umorih se je govorilo. V enem zamahu roke so razvrednotili vse sodne procese, in to parlament, ne sodišče. Kar pa je najhuje da to veselo, javno podpirajo EU in ZDA. Nikakršne ponovne presoje, preiskav o domnevni politični motiviranosti procesov, nič!! Pa saj to je katastrofalno, jaz na trenutke sploh ne morem verjeti kakšno politiko vodi v našem imenu neka nedemokratično izvoljena evropska komisija z ljudmi, za katere se ne morem odločiti ali so popolnoma arogantni ali popolnoma neumni ali kar oboje morda. Oborožene skupine pa prevzemajo glavno mesto, parlament, uradne institucije itd. in Zahod to kar podpira !? Zamislite si da bi se to dogajalo v Berlinu, Parizu, Londonu ali Washingtonu. Oboroženi skrajneži prevzemali mesta, ministrstva, kongres,belo hišo... Me zanima kako bi govorili politiki, ki so zdaj polni besed o demokraciji in podobnem. Pa sramota ne opiše dovolj tega dogajanja. Rusija se mi zdi tule edina država, ki se sploh razsodno obnaša.
nesre?ko
23. 02. 2014 09.03
+0
Rusi so to začeli in imajo pristavljen svoj piskerček.
nevski
23. 02. 2014 10.16
+2
Tako se je dogajalo v Berlinu leta 1933. Kot v Berlinu leta 1933, so sedaj tudi v Kievu prevzele oblast skupine ukrajinske SA, razmišljajo pa tudi, da bi te skupine združili s policijo, kar je enako kot je bila leta 1933 združitev SS z notranjim ministrstvom, kjer so policijo podredili SS, Himmler pa je bil Raichsführer SS in notranji minister. Podobnosti niso zgolj naključne. Dejstvo je tudi, da te skupine lovijo in pobijajo ljudi, ki niso čisti ukrajinci, predvsem pa tiste, ki so iz vzhodne Ukrajine.
IQ007
22. 02. 2014 23.48
+5
zanimivo kako parlament lahko odstavi predsednika.to je možno samo v Ukrajini.Kakor koli Janukovič je velika reva in naj se že enkrat nekam zbaše.Ukrajina se bo kmalu razdelila.Vzhod ne bo pristal na take bolnike kot so opozicijski voditelji in njihova invalidna gruzijka timošenkova,ki je verjetno dala skalpirati nekaj djevušk,da so ji naredili kito,ki jo nosi.drugače ima tako redke lase,da vidiš kako se ji uši sprehajajo po glavi
Audy
22. 02. 2014 23.23
+6
Sem že videl Jankoviča :(...
letmeseeit
23. 02. 2014 00.30
+4
Ej on bo večno na magistratu. Ljubljana ga voli-ljubi !
bozicki
22. 02. 2014 23.10
+5
Vzhod je v formiranju svoje policije in svoje vojske. V stanju popolne pripravljenosti pa so tri tankovske divizije in 2 padalski Vojske Ruske Federacije.
SlovenijamaTALENT
23. 02. 2014 00.19
+1
Ruai bodo zaščitili svoje rojake, pri tem jih ne bo onemogočil noben zahodni voditelj kot tudi ne hlabčevski poljaki. Najslabši scenarijo ...Gruzija na kvadrat. Ko bodo Rusi vpadli bo Ukrajina v dveh delih in brez V za vekomaj...
bozicki
22. 02. 2014 23.06
+4
Preberite si pismo Ukrajinke, ki živi na zahodu. Objavljeno je na straneh BBCja... Zgrožena je nad tem, kako so sedaj zavladali radikalci, ultra-nacionalisti, ksenofobne skupine.... in vis močno oboroženi in organizirani.Strah jo je za bodočnost Ukrajine.
Luka Benedi?i? 1
22. 02. 2014 23.24
+5
dr21
22. 02. 2014 23.03
+4
Na volitvah bo pa spet zmagal
radependrek
22. 02. 2014 23.02
+5
KO BO PRI NS JANŠARI POBEGNU DAM ZA PIR.
Luka Benedi?i? 1
22. 02. 2014 23.26
-3
Uf sj mu navjo pustil. Na vsakmu koncu gavjo hotl pregarbt.