Tujina

Prva sodba ICC: Lubanga je kriv

Haag, 14. 03. 2012 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

ICC je izreklo prvo sodbo od ustanovitve. Nekdanjega vodjo milice v DR Kongo Thomasa Lubanga je sodišče spoznalo za krivega novačenja otrok vojakov med državljansko vojno med letoma 2002 in 2003.

Thomas Lubanga
Thomas Lubanga FOTO: Reuters

Med sojenjem na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) v Haagu je Thomas Lubanga zanikal obtožbe, da je med državljansko vojno v Demokratični republiki Kongo novačil otroke, mlajše od 15 let, ki so se morali nato boriti v oboroženem krilu njegove politične skupine. Tožilec Fatou Bensouda pa je trdil, da je Lubanga "nedvomno kriv". Obtožnica je navajala, da so otroke po Lubangovem ukazu med vojno v 20 taboriščih po državi urili za plenjenje, ubijanje in posiljevanje.

Sojenje Lubangi, ki ga je DR Kongo ICC izročil marca 2006, se je začelo 29. januarja 2009 in je bilo prvo sojenje na leta 2002 ustanovljenem ICC v Haagu. Današnja sodba pa je prva, ki jo je ICC izreklo od ustanovitve.

Sodišče je Lubango spoznalo za krivega vojnih zločinov, vendar mu še ni izreklo kazni. Grozi mu najvišja mogoča kazen, dosmrtni zapor.

Primer Lubange je sicer prvi primer na ICC, v katerem gre izključno za vprašanje otrok vojakov, zato sodba predstavlja pomemben pravni precedens.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

br.0001s
14. 03. 2012 23.24
ICC kdo te te jemlje resno? Nabijem ga ja tebi, tvojim ZDA in vsem ostalim, ki čakajo z vazelinom v roki pred vrati ZDA.
Nimivseeno
14. 03. 2012 16.14
"Načelo, kolikor vidim, gre nazaj do razsvetljenstva. Če greš nazaj v klasično Razsvetljenje zdaj govorim o Adam Smith, in Jefferson in tisti fantje. Nekakšno jedro ideje, je : ljudje imajo pravico, da nadzirajo lastno delo. To je - tu bom citiral standardno formulo, nazaj v 18. stoletju, od vodilnih junakov razsvetljenstva, je: "Če oseba naredi lepa dela na zunanji ukaz" - kar pomeni za plače - "lahko občudujemo kaj počne, vendar preziramo, kaj je "- zato, ker on ni svoboden človeka, ok? To gre vse skozi klasično liberalno misel, misel razsvetljenstva, mislim .. Alexis de Tocqueville pravi: "Pod plačanim delom, umetnost napreduje, umetnik propada". Zdaj boste to našli naravnost v delavski razred gibanja Lowell in Lawrence - mislim, da je samo naravno. Jaz ne bi poskusil prepričati nikogar glede tega. Zdi se mi, [da], če menite o tem, ja, zakaj bi morali delati na ukaz? Mislim, če delate na ukaz, da ste neke vrste suženj ... " -Noam Chomsky
Nimivseeno
14. 03. 2012 16.12
+2
Pozanimajte se, od kod pride denar in na kakšna načina se denar ustvarja iz nič. Komu smo dolžni večnino denarja in kam gre denar za odplačilo posojila Grčiji, ki ga zbira cela Evropa? "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932 "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
GTR
14. 03. 2012 13.32
+1
ICC obstaja slabih 10 let. IN SEDAJ PRVA OBSODBA!!! Bravo,... res super delovanje ICC-ja. Kolko je to denarja v ta ICC priteklo iz cele EU za 1 obsodbo v 10letih. HAHAHAHA
Nimivseeno
14. 03. 2012 12.07
+2
Jasno, da si še kakšen voditelj prej zasluži sodbo ICC, vendar moramo imeti v glavi vedno prave voditelje, to so bankirji, lastniki privatnih centralnih bank. Oni vodijo proces politike. "Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki ga imamo v prometu, gotovino ali kredit. Če banke ustvarijo dovolj denarja smo finančno uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega monetarnega sistema .... To je najbolj pomembna tema katero lahko raziskuje in reflektira inteligentna oseba. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in se napake ne odpravijo zelo kmalu. "Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank
Roko23
14. 03. 2012 10.03
+4
tu imamo veliko večje zločince, ki bi si kazen zaslužili veliko prej, poleg bankirskih družin in vatikana tudi njihove lutke, obama, clinton, bush..