Tujina

FOTO in VIDEO: Papež Janez Pavel II. postal blažen

Vatikan, 01. 05. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na Trgu svetega Petra se je zbralo milijon vernikov iz vsega sveta. Med njimi so bili tako mladi in družine kot duhovniki ter nune. Papež Benedikt XVI. je svojega predhodnika uradno za blaženega razglasil z branjem beatifikacijskega besedila.

Malo pred začetkom beatifikacijske maše so 80-letnega španskega kardinala Augustina Garcio Gasco Vicenteja zaradi srčne kapi prepeljali v bližnjo bolnišnico, kjer je kasneje umrl. Kardinal Vicente je bil nekdanji nadškof v Valencii v Španiji, v kardinala pa ga je leta 2007 posvetil sedanji papež Benedikt XVI. Pokojni kardinal je delal kot verski svetovalec v španski vladi. Po njegovi smrti ima Katoliška cerkev sedaj 198 kardinalov.

Na Trgu svetega Petra v Vatikanu in okoli njega se je zbralo milijon vernikov, romarjev, nun, duhovnikov in drugih. Prišli so iz okoli sto držav, večinoma evropskih, tudi iz Slovenije, veliko pa je bilo tudi Poljakov.

Med zbranimi so bile tudi visoke delegacije iz okoli 90 držav, med njimi 22 šefov držav in vlad ter člani petih evropskih kraljevih družin. Med drugim so v Vatikan prišli poljski predsednik Bronislaw Komorowski in nekdanji predsednik te države Lech Walesa, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, mehiški predsednik Felipe Calderon ter predsednik Zimbabveja Robert Mugabe, ki mu je sicer prepovedan vstop v EU, in seveda najvišji italijanski državni vrh.

Iz Slovenije sta se slovesnosti ob beatifikaciji poleg številnih vernikov in predstavnikov Cerkve udeležila zunanji minister Samuel Žbogar in ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Minister Žbogar je ob razglasitvi na twitterju zapisal, da se Slovenija pokojnega papeža "spominja z veliko naklonjenostjo, saj je v letu 1991 ključno pripomogel, da je mednarodna skupnost priznala Slovenijo". Vatikan je sicer Slovenijo priznal 13. januarja 1992.

Beatifikacija Janeza Pavla II. - 4
Beatifikacija Janeza Pavla II. - 4 FOTO: Reuters

Papež Janez Pavel II. uradno postal blažen

Ob 10. uri se je začela beatifikacijska maša, ki jo je daroval papež Benedikt XVI. Maša se je začela s pesmijo, papež Benedikt XVI. pa je nosil oblačila pokojnega papeža Janeza Pavla II.. Tudi kelih, ki ga je uporabljal pri maši, je prav tisti kelih, ki ga je v zadnjih letih maševanja uporabljal pokojni papež. Papež Benedikt XVI. je ob prihodu do glavnega oltarja le tega pokadil, nato pa začel z mašo.

Sledilo je branje življenjepisa papeža Janeza Pavla II., papež Benedikt XVI. pa je prebral beatifikacijsko besedilo, s čimer je papež Janez Pavel II. tudi uradno postal blaženi. Kot je povedal papež Benedikt XVI., se bo bogoslužni spomin na Janeza Pavla II. praznoval vsako leto 22. oktobra, ob obletnici slovesne maše ob začetku njegovega papeževanja. Nato so odkrili sliko papeža Janeza Pavla II. Verniki so odkrivanje slike pospremili z gromkim aplavzom.

Cvetličnega okrasa tokrat niso pripeljali iz Nizozemske, ampak so se zanj potrudili ljudje iz celotne Italije.

Sestra Tobiana je papežu odnesla relikviarij, ki je izdelan kot preplet oljčnih vejic, v njem pa je shranjena papeževa kri, na oltar pa ga je postavila sestra Marie Simon-Pierre, ki jo je papež Janez Pavel II. ozdravil. Maša se je nadaljevala z branjem prvega berila, ki so ga prebrali v poljščini. Zbor rimske škofije pa je zapel slovesen Psalm 118. Drugo berilo so prebrali v angleščini. Evangelij pa je diakon zapel v latinščini. Diakon je evangelij nato odnesel papežu, ta pa je s knjigo blagoslovil vse navzoče, običaj, ki ga je uvedel pokojni Janez Pavel II. Sledile so papeževe misli o pokojnem predhodniku in današnjem dogodku, nato pa nekaj trenutkov tihe molitve.

Številne prošnje so verniki izrekli v različnih jezikih. Sledilo je evharistično bogoslužje. Dekle in fant sta v poljski narodni noši papežu prinesla kruh in vino, papež pa je darove za mašno daritev sprejel in jih pokadil. Sveto obhajilo je delilo kar 800 duhovnikov. Zbor pa je s pesmijo zaključil mašno bogoslužje.

Po beatifikaciji še zadnji poklon

Obredi ob beatifikaciji so se začeli, ko so odprli grobnico papeža Janeza Pavla II. v podzemlju vatikanske bazilike. Leseno krsto so nato prenesli v bližino groba svetega Petra. Danes so jo od tam prenesli pred glavni oltar bazilike.

Sinoči so se začeli tudi verski obredi, in sicer z molitvenim bedenjem, ki ga je vodil kardinal Agostino Vallini. Vigilije se je udeležilo 200.000 romarjev, med njo pa so se pokojnega papeža spomnili njegovi bližnji sodelavci, med drugim njegov osebni tajnik, kardinal Stanislaw Dziwisz in tiskovni predstavnik Joaquin Navarro-Valls. Navzoče je nagovorila tudi francoska redovnica Maria Simon-Pierre, ki naj bi jo čudežno ozdravil Janez Pavel II. in si tako prislužil blaženost.

Slika Janeza Pavla II.
Slika Janeza Pavla II. FOTO: Reuters

Po beatifikaciji so se romarji lahko še zadnjič poklonili pokojnemu papežu. Krsta je bila na ogled, dokler so bili tam verniki, ki so se želeli posloviti od priljubljenega papeža. Na ogled je bila postavljena tudi relikvija, steklenička papeževe krvi, ki so mu jo odvzeli tik pred smrtjo, če bo morda potreboval transfuzijo. Krvi so dodali še sredstvo proti strjevanju.

Pokojni papež bo pokopan v baziliki v bližini znanega Michelangelovega kipa Pieta Device Marije z mrtvim Kristusom v rokah. Na marmorni plošči na krsti bo pisalo, kar so si številni verniki že dolgo želeli: Blaženi Janez Pavel II.

Dan po razglasitvi Janeza Pavla II. za blaženega bo na Trgu svetega Petra zahvalna maša, ki jo bo daroval vatikanski državni tajnik, kardinal Tarcisio Bertone.

Slovesnosti ob beatifikaciji spremljajo tudi številne kulturne prireditve. Tako je vatikanske muzeje možno obiskati tudi ponoči, v ponedeljek pa bo na Kapitolskem griču potekal koncert klasične in pop glasbe z naslovom Janez Pavel II. in Rim.

Praznujejo po vsem svetu

Katoliki po vsem svetu danes praznujejo razglasitev pokojnega papeža Janeza Pavla II. za blaženega. Medtem ko je Rim danes preplavilo okoli milijon vernikov, so med drugim praznovali tudi v drugih državah, od Avstralije, Mehike do Izraela.

Katoliški verniki po vsem svetu - od Avstralije, Filipinov in Južne Koreje pa vse do Mehike in seveda Evrope - so danes preplavili cerkve, množično so si ogledovali najrazličnejše spominke na pokojnega papeža, številni pa so tudi preko televizijskih zaslonov spremljali uradno slovesnost ob beatifikaciji na vatikanskem Trgu sv. Petra.

Beatifikacija Janeza Pavla II. - 1
Beatifikacija Janeza Pavla II. - 1 FOTO: Reuters

Na Filipinih, največji pretežno katoliški azijski državi, številni pokojnega papeža slavijo skorajda kot rock zvezdo. Ogromne množice so si danes med drugim ogledale del duhovniškega oblačila, ki velja za svetega, ter jedilni pribor, ki ga je uporabil ob obisku pred 16 leti.

V Avstraliji je bilo posebej slovesno v katedrali sv. Marije v Sydneyju, kjer je potekala posebna maša, uradno beatifikacijo v Vatikanu pa so si lahko ogledali na ogromnem zaslonu pred katedralo. Slovesno je bilo med drugim tudi v Mehiki - po Poljski in Franciji tretji največkrat obiskani državi s strani Janeza Pavla II..

Janez Pavel II. je sicer v skoraj 27 letih svojega pontifikata obiskal kar 129 držav po vsem svetu in je nedvomno papež, ki je prepotoval daleč največ doslej.

V Sveti deželi so velike množice tako arabskih katolikov kot tudi tujih romarjev vznemirjeno spremljale beatifikacijo. V Betlehemu na zasedem Zahodnem bregu si je dogajanje v Vatikanu na velikem zaslonu med drugim ogledal palestinski premier Salam Fajad.

Še posebej se veselijo Poljaki, ki so kljub dežju na velikih zaslonih v mestih po vsej državi množično spremljali slovesno beatifikacijo. Največ se jih je zbralo v prestolnici Varšavi, v Krakovu, kjer je pokojni papež služboval, in v njegovem rojstnem kraju Wadowice. Samo v Krakovu se jih je zbralo okoli 100.000.

Blaženi s svojim profilom na Facebooku

Vatikan je ob beatifikaciji Janeza Pavla II. uporabil tudi nove tehnologije. Tako so letos vzpostavili profil za Janeza Pavla II. na spletni družabni mreži Facebook. Na YouTubeu pa so oblikovali tudi beatifikaciji posvečen kanal in na njem objavili več posnetkov priljubljenega papeža. V ponedeljek bosta papeška sveta za sredstva komuniciranja in kulturo pripravila mednarodno konferenco za blogerje.

Beatifikacija bo dobrodošel dogodek tudi za vatikansko blagajno, ki že tretje leto zapored beleži primanjkljaj. Zgolj s prodajo spominkov naj bi zaslužili več milijonov evrov. Vatikanska pošta pa je ob beatifikaciji izdala posebne znamko.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Allbr
02. 05. 2011 13.22
Portalu se gre samo za obiskanost in dobiček. Škoda zapravljati toliko energije za objavljene novice, ker so provokacija. In če sprovociraš ljudi imaš odziv v tem primeru dobro obiskanost portala. Novica je plačana in napisana tko kot cerkev želi. Ajde Sys Admin DELETE:)
schutzstaffel
02. 05. 2011 07.04
Zakaj je bil ta papež tako dober? Naj mi nekdo našteje 5 dobrih del, ki jih je storil, da je tako opevan. Vem, da je pustil, da se onanira na otroke in mladoletnike, to je že eno dobro delo...naprej prosim.
Tonček Balonček
02. 05. 2011 06.44
Kako nesebičen je bil pove tudi to, da je ozdravil neko redovnico, sebe pa hotel in je trpel za demenco in Alzheimerjem vse do bridkega konca. In kako je pomemben popve tudi to, da je zaradai prenosa ceremonije na eadiu Ognjišče odpadla celo kmetijska oddaja.
jack12344
02. 05. 2011 00.11
Rex20: Smejejo se zato, ker je njihova ZAVEST na nuli in so v izrednem duhovnem zaostanku. Smejejo se, ker so sebični in mislijo samo nase ter na to, kako bi se v tem materialnem svetu, kar najbolje okorisli, na vse ostalo pa so pozabili. Svaja čutila bi morali prestaviti v višjo frekvenco, da bi razumeli, da še obstaja nekaj več in da ni vse tako realno oz. stvarno kot si mnogi predstavljate in mislite. Torej ehm kje naj začnem :D Praviš, da ni vse tako "realno" kot si predstavljamo ? Imaš mogoče kakšen kakšen dokaz, da podkrepiš svojo izjavo ? Ne me narobe razumet, ker tudi sam mislim, da še OGROMNO stvari ne vemo o vesolju in o nas samih ampak zato ne ne bom prepričeval sebe in druge, da obstaja neka energija katera je odgovorna za vse dobro in jo klical bog. Če te prav razumem poskušaš povedat, da smo tisti, ki verjamemo samo v "realnost" in zanikamo obstoj višje sile >bolj sebični od drugih< ??? To je verjetno spet samo eden od tvojih občutkov kajneda ? Mogoče je čas, da se spustiš dol iz tvoje "višje frekvence" nazaj v realnost.
delboske
01. 05. 2011 22.33
Koliko so samo "odpustkov" zopet prodali na včerajšnjih srečanjih ob kresovih naši sindikalisti, pa se nihče ne sekira..pa Spomenka je govorila delavcem..ho,ho,
erci3
01. 05. 2011 22.29
hahaha, kako naše komunajzarje resnica in dobrota žre, k jim vse razpada ker so brez prihodnosti
delboske
01. 05. 2011 22.20
1,5 milijona ljudi se je zbralo nekje v Evropi in to ni dogodek, ki bi bil na prvi strani te spletne strani.. Saj to ne bo zmanjšalo pomen dogodka, govori pa o majhnosti in omejnosti urejevalcev te strani .
muzant
01. 05. 2011 22.03
Politika in cerkev pozabljata, da je bil ob leta 1991 med prvimi, ki je sprožil priznanje Slovenije. Če ne bi bilo v tisten času njega, bi se ta naša bitka za samostojnost lahko zelo razvlekla. Pozabite na predsodke, poglejte kaj je ta človek naredil za nas!!!!!
JurijGrmMlajsi
01. 05. 2011 21.38
m lutherking Biblija, Jezus, cerkev, nobenega dokaza ni da karkoli od naštetega piridiga vegetarijanstvo. Za Jezusa je lepo povedano da je jedel meso. Te finte da je "prvotno" kršćanstvo pod "ne ubij" štelo tudi uboj živali pa verjamejo sam veggie fanatiki.
komarec
01. 05. 2011 20.15
Ni kaj. Nekaj jim je treba priznati, da z enostavno finto pripeljejo v Rim milijon vernikov ki jim prinesejo na milijone evrov. Dober biznis ni kaj.
Odpri.oci
01. 05. 2011 19.55
ups... je treba SKRIVATI resnico !!!! RKC mora biti pa "fejst v.", če za par minut TV termina celo KRŠI LASTNA načela.... . ŠE NIKOLI ni nihče postal "blažen" po parih letih in brez "dokazov" oz. z ponarejajnem "dokazov"! o čudežih !!!!!!
Odpri.oci
01. 05. 2011 19.54
"Beatifikacija bo dobrodošel dogodek tudi za vatikansko blagajno, ki že tretje leto zapored beleži primanjkljaj. Zgolj s prodajo spominkov naj bi zaslužili več milijonov evrov. Vatikanska pošta pa je ob beatifikaciji izdala posebne znamko." . No ja... saj sem spodaj napisal dovolj...... . PS : Čudno naklučje.... EDINI DAN, ko banke po CELEM SVET ne delajo oz. ne poslujejo med seboj je..... veliki petek !!! Postavlja se vprašanje... ali BANKE nadzorujejo Vatikan.... ali pa morda VATIKAN nadzoruje banke..... ki so največji krivec za trenutne težave celotnega svetovnega gospodarstva !
Tonček Balonček
01. 05. 2011 19.50
"Papež ma vas rad!" je nekaj najlepšega, kaj je lahko dobila naša mladina, emnis e zdi še lepše, kot je bila Titova štafeta ali sprejem med pionirje! Ko je bil Janez Pavel II. še živ, je bila pri nas breuposelnost manjša in smo se imeli med seboj radi, pod Benediktom XVI. pa je revščina, brezposelnost in nikoli še ni izjavil, da nas ima rad, kaj šele mlade ali stare! In v tem je velika razulika med obema papežema, prejšnji je bil dober in plemenit, s tem pa vse skupaj ni nič in upajmo, da ga čimprej zamenjajo, magari predčasno!
Slovanec
01. 05. 2011 19.46
Mrtvega vodjo zelo pokvarjene organizacija ta ista organizacija proglasila za blaženega :D
hajs
01. 05. 2011 19.46
Same šeme,hinavci in....ma kakšen čudež a kdo to res verjame ????????????????
krainburger
01. 05. 2011 19.41
ko smo imeli to čast, da nas je obiskal papež janez pavel II, so se na letališču brnik, ruralni prebivalci šenčurja in okolice spraševali: " kdo je tisti možakar v belem, ki sedi zraven našega župana, čebulja?"
playback
01. 05. 2011 19.30
Sveti oče je vzgled vsem ljudem na svetu. Njegova pot je bila pot poštenosti, skrbi za uboge in pomoči revnim. Zato je edina prava pot, da se razglasi za blaženega. Še sedaj odmeva tisti njegov :"Papež ma vas rad !", ki jo je izrekel naši mladini. Kaj pa so naši mladini dali Pahor, Kučan, Stanovnik, Golobič, Kresalova in njihovi ?? Brezposelnost ! Komunistične ideje ! Poveličevanje partizanstva in zaslug samo ene strani! Kje je tu ljubezen ? Ljubezen do ljudi, do sočloveka, do ubogih in pomoči potrebnih ? Zato, sramujte se tisti, ki pišete hudobno o Svetemu očetu !!!
kiss_my_ass
01. 05. 2011 18.27
Kot za vsako drugo cirkuško predstavo bo tudi zato treba odšteti vstopnino.... Puščica bo v neslednjih mesecih krožila in krožila....
Danijel_5
01. 05. 2011 18.20
jack Poleg dogmatičnih verskih fanatikov je zdaj na sceni cel kup agnostikov oz. ljudi, ki ne marajo realnosti in si dopovedujejo, da je bog ljubezen,sreča,veselje,vesolje,dobrota... Vesol... = vesolje energija = energija sreča = sreča dobrota = dobrota Lahko obračate besede kolikor hočete, če vam to pomaga, da se počutite boljše ampak ne se pritoževat, ko se vam ostali smejejo :) Smejejo se zato, ker je njihova ZAVEST na nuli in so v izrednem duhovnem zaostanku. Smejejo se, ker so sebični in mislijo samo nase ter na to, kako bi se v tem materialnem svetu, kar najbolje okorisli, na vse ostalo pa so pozabili. Svaja čutila bi morali prestaviti v višjo frekvenco, da bi razumeli, da še obstaja nekaj več in da ni vse tako realno oz. stvarno kot si mnogi predstavljate in mislite.
Boorek.Osama
01. 05. 2011 18.16
je zagovarjanje, prikrivanje in nagrajevanje ped.ofilije pogoj za svetništvo? potem bo še veliiiiko svetnikov!