Tujina

'Prišel je čas za bolj spodbudno smer.' Po 54 letih na Kubi spet izobesili ameriško zastavo

Havana, 14. 08. 2015 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Havani so po pol stoletja dolgem sporu med državama na novo ameriško veleposlaništvo obesili ameriško zastavo. Otoplitev med državama se je sicer začela konec lanskega leta, ko sta si izmenjali zapornike in je Kuba iz svojih zaporov izpustila oporečnike. Castro medtem opozarja, da jim ZDA še vedno dolguje več milijonov dolarjev.

Dvig ameriške zastave na ambasadi v Kubi - 2
Dvig ameriške zastave na ambasadi v Kubi - 2 FOTO: Reuters
V Havani so z dvigom ameriške zastave slovesno odprli poslopje ameriškega veleposlaništva in s tem formalno potrdili ponovno vzpostavitev diplomatskih odnosov med ZDA in Kubo, ki so bili prekinjeni vse od leta 1961. Slovesno odprtje je vodil državni sekretar John Kerry.

"Prijatelji, ne potrebujemo GPS naprave, da bi ugotovili, da pot obojestranske izolacije in odtujitve, ki sta jo v preteklosti ubrali ZDA in Kuba, ni prava; prišel je čas, da se premaknemo v bolj spodbudno smer," je dejal Kerry.

Slovesnost ob simboličnem dvigu ameriške zastave je vodil ameriški državni sekretar John Kerry.
Slovesnost ob simboličnem dvigu ameriške zastave je vodil ameriški državni sekretar John Kerry. FOTO: Reuters

Kerry je v govoru pohvalil odločitev predsednikov Baracka Obame in Raula Castra, da ne bosta ujetnika zgodovine in se bosta raje posvetila sedanjosti in prihodnosti.

Slovesnost je bila zgodovinsko obarvana. Na njej so bili prisotni tudi trije marinci, ki so leta 1961 spustili zastavo, zdaj pa so lahko videli, kako so jo znova dvignili na drog pred ameriško ambasado.

James Tracy, Larry Morris in Mike East so bili trije marinci, ki so leta 1961 v Havani pospravili ameriško zastavo, in danes so prav oni zastavo svečano predali mladim marincem, ki so jo po pol stoletja znova dvignili.

Otoplitev odnosov se je začela že lani

Veleposlaništvo ZDA v Havani sicer deluje že od 20. julija, tako kot tudi kubansko v Washingtonu. Kritiki namigujejo, da naj bi si Kerry današnji dan za svečan dvig zastave izbral zato, ker bo večina glavnih kubanskih oporečnikov danes v Portoriku na redni konferenci in bo tako manj nerodno. Kubanska zastava je v Washingtonu zaplapolala že 20. julija.

Dvig ameriške zastave na ambasadi v Kubi - 1
Dvig ameriške zastave na ambasadi v Kubi - 1 FOTO: Reuters

Otoplitev med državama se je sicer začela konec lanskega leta, ko sta si izmenjali zapornike in je Kuba iz svojih zaporov izpustila oporečnike. Stekla so pogajanja o obnovi diplomatskih odnosov, ameriški predsednik Barack Obama pa je nekoliko olajšal sankcije in ovire pri potovanjih na otoško državo.

Aprila je na vrhu Amerik v Panami prišlo do kratkega, a zgodovinskega srečanja med Obamo in kubanskim predsednikom Raulom Castrom, sledila je odstranitev Kube z ameriškega seznama držav podpornic terorizma.

V prihodnost zazrti politiki obeh držav si sicer sedaj želijo še odpravo embarga, kar pa bo težji proces. Kuba namreč še vedno ne dovoljuje političnega pluralizma in zapira oporečnike.

Fidel Castro se je na svoj rojstni dan, ki ga ima 13. avgusta, srečal z bolivijskim in venezuelskim predsednikom.
Fidel Castro se je na svoj rojstni dan, ki ga ima 13. avgusta, srečal z bolivijskim in venezuelskim predsednikom. FOTO: Reuters

Medtem pa Fidel Castro piše ...

Kljub vsaj navidezni otoplitvi odnosov med državama pa ni videti, da bi se slovesnost dotaknila nekdanjega kubanskega predsednika Fidela Castra. Ta je v odprtem pismu kubanskim medijem ob svojem 89. rojstnem dnevu včeraj zapisal, da  ZDA zaradi trgovinskega embarga Kubi dolgujejo več milijonov dolarjev. Nekdanji predsednik Kube ni niti omenil današnjega obiska državnega sekretarja ZDA v Havani, prvega po pol stoletja.

Castro piše, da ZDA dolgujejo kompenzacijo, ki je enaka odškodnini, v višini več milijonov dolarjev. Kuba je to po njegovih besedah izkazala z "neovrgljivimi argumenti" v vseh govorih pred ZN. ZDA so trgovinski embargo uvedle leta 1962, tri leta potem, ko je Castro strmoglavil proameriški režim na Kubi in prevzel oblast.

ZDA, katerih ozemlje in industrija že desetletja ostajata daleč od svetovnih vojn in konfliktnih območij, je postala država z največ bogastva in najboljšim orožjem na svetu. In to v svetu velikih nasprotij, polnem mrtvih, ranjenih in lačnih ljudi. Fidel Castro v pismu kubanski javnosti

Stiki niso bili prekinjeni nemudoma, vendar pa se je potem Kuba začela vse bolj pomikati proti Sovjetski zvezi in prekinjeni so bili diplomatski odnosi, ZDA pa so uvedle trgovinsko blokado otoške države.

Fidel Castro je leta 2006 zaradi šibkega zdravja zapustil revolucionarni prestol in nanj posadil svojega mlajšega brata Raula, ki je s predsednikom ZDA Barackom Obamo konec lanskega leta izmenjal zapornike in napovedal boljše odnose.

Pogajanja med obema vladama so privedla do črtanja Kube s seznama držav podpornic terorizma, kar je omogočilo, da sta državi v prestolnicah 20. julija prvič po pol stoletja spet odprli veleposlaništvi.

Kubansko zastavo je takrat v Washingtonu dvignil kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez, veleposlaništvo ZDA pa je sicer začelo delovati, a bo slovesni dvig zastave šele danes opravil državni sekretar ZDA John Kerry.

Odprava embarga ne bo tako enostavna, kot je bila ponovna navezava diplomatskih odnosov. Kubanski emigranti v ZDA zahtevajo nazaj svoje podržavljeno premoženje, zahtevajo ga tudi ZDA, medtem ko je Fidel Castro opozoril, da bo nekdo moral plačati tudi vso škodo, ki jo je utrpela Kuba zaradi embarga ZDA.

Fidela Castra sta sicer za njegov rojstni dan obiskala  predsednika Bolivije in Venezuele Evo Morales ter Nicolas Maduro.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (221)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
15. 08. 2015 17.51
+4
ZDA nekaj spet kuhajo
puspan
15. 08. 2015 17.14
-3
Edino, kar je bilo na Kubi pred prihodom Američanov bolje je, da sedaj ne bodo več vozili muzejskih ameriških limuzin in ruskih Lad.
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
15. 08. 2015 00.21
+8
Če zadanem na lotu letos grem magari novembra ali decembra, če ne prej da vidim še staro Kubo preden jo dokončno zamerikanizirajo. Drugače žal nič bom samo še posnetke gledal kaj čemo.
lukasmark
14. 08. 2015 23.24
+3
Ne vem, kaj je tu vzpodbudnega
puspan
15. 08. 2015 17.10
-3
Kako boš ti vedel, kaj je vzpodbudnega, če še nikoli nisi bil tam. Vprašaj Čehe, kaj je bilo vzpodbudnega pri njih, dokler so jih Rusi z ideologijo futrali.
lukasmark
14. 08. 2015 23.24
+2
Ne vem, kaj je tu vzpodbudnega
lukasmark
14. 08. 2015 23.24
+2
Ne vem, kaj je tu vzpodbudnega
mkug5g
14. 08. 2015 22.58
-2
končno da jih amerika civilizira
Iniesta
14. 08. 2015 23.00
+8
puspan
15. 08. 2015 17.11
-5
Kmalu boš tudi ti imel Sirijo doma, potem pa boš Amije na pomoč klical.
Ciymbalta
15. 08. 2015 17.52
+2
Ameriko nihče ne bo prosil ker nikjer niso dobrodošli
Amethist
14. 08. 2015 22.01
+6
puspan
14. 08. 2015 21.57
+2
Miheljak pa pravi, da se kapitalizem podira. Mož je najbrž pojme pomešal in je mislil na tistega, v katerem živi on.
ginger 1
14. 08. 2015 22.13
+3
puspan+++tudi yugoekonomist Mencinger je istega mnenja,on je celo izumil nekaksen stevec,ki je odsteval dneve do propada ZDA...pa koliko BUTASTI morajo biti tele ljudje,tele yugo ekonomisti,da si sami sebi verjamejo v te njihove yugo pravljice...
puspan
14. 08. 2015 22.59
+4
Niso butasti, daleč od tega. Živijo pač v svojem svetu in iz tega še nikoli niso bili ven, ker bi jih na hitro pobralo. Poglej malo njihovo zgodovino. Edino, kar dobro obvladajo je farbanje naroda in to jim kar dobro uspeva. Folk še vedno ni vštekal, da je EU v današnjih težkih časih, ko se ves svet globalizira, edina in najboljša alternativa vsem drugim oblikam političnih in predvsem gospodarskim oblikam na tem našem svetu. Vse beži v Evropo, od vsepovsod. Nikjer ne slišim, da bi nekdo bežal v Rusijo, Venezuelo, ali kam drugam. Me pa zelo čudi, da tisti, ki imajo toliko negativnega pri nas povedati proti evropskim integracijam, ne bežijo ven iz tega. Kaj moremo. Kasta, ki jo omenjaš ima še vedno lepo življenje doma in bog ne daj, da bi ekonomisti tipa Mencinger morali svoj kruh služiti v tujini, saj bi tam zelo hitro osiroteli z njihovimi idejami. Nekdanji bavarski predsednik F. J. Strauss, ki je bil poznan po precej brutalnih izrazih in prav zato ni imel nobenih možnosti postati kancler Nemčije, čeprav je bil exzelenten ekonomist, je večkrat o socializmu podal oceno, da ta sistem nima nobenih možnosti daljšega razvoja, ker je od vsega fundamenta zlagan in uspeva samo kratek čas na osnovi laži in prevare. Od ideje še nihče ni preživel dolgoročno, so pa dolgo lepo živeli tisti, ki so s to utopijo futrali lačen narod in prav to se sedaj dogaja tudi pri nas. Škoda, res škoda. Da je Bavarska tisto, kar danes gospodarsko pomeni v Nemčiji, se ima zahvaliti prav Straussu. Interesantno, da imamo tudi mi koristi od tega in to že kar nekaj let, če ne desetletij, samo zunanjetrgovinsko bilanco s to nemško deželo je treba pogledati, rezultati povedo svoje, tu ni nobene ideologije.
Kapitol
15. 08. 2015 08.14
+3
+++++ upajmo da tudi tole našo zalego čimprej vzame hudič
Kapitol
15. 08. 2015 09.16
+1
Miheljak v tujini s svojimi nebulozami ne zasluži niti za burek. zato se pa bori da tale rezervat od slovenije čimdalj ostane takšen kot je. Vse iz uspešnih evropskih držav jim je sovražno. Tulijo proti Nemčiji sedaj, čeprav nas Nemčija v bistvu živi s tem ko daje delo izvoznikom in ogromno delavcem, ki so se morali izseliti parv zaradi takšnih. Kakšna delovna mesta pa znajo ponuditi tile miheljaki?
LuckyBastardo
14. 08. 2015 21.57
+2
kmalu bo pri njih zaropotalo, zgodil se bo državni udar in nafta se bo cedila v ameriške sode
Amethist
15. 08. 2015 03.04
+0
Kapitol
15. 08. 2015 08.17
-1
LuckyBastardo
14. 08. 2015 21.55
+0
ginger boš rekel da ti je bilo življenje prej slabše kot zdaj.. sicer ne cem koliko si star vendar vem da to ni lajf
DonDonDan
15. 08. 2015 07.53
+0
Tut tole, kar nam tukaj serjejo neo-komunistični cepci ni demokracija.
Frane Šajn
14. 08. 2015 21.06
+5
Kubanci zakurite to krpo dokler je še čas, da ne boste sami goreli v še eni revoluciji seme ste že spustili na plodna tla.
ginger 1
14. 08. 2015 21.43
+0
AAAAHAHAHA pojdi jim ti dol puvedat...ne bos izgovoril do konca,ko bodo vate zaceli metati vse,kar jim bo prislo pod roke...oni so SITI teh vasih levicarskih floskul,prav tako Venezuelci,ki sedijo na nafti,pa so strgani,bosi in lacni in vse to zaradi levakov in njihovega blesavega socijalizma...!!!
Kapitol
15. 08. 2015 08.21
+0
Podira vam se podira tudi v SLO ne boste večno parazitirali delovne ljudi, skoraj nikjer na planetu vas več ne morejo. V Sloveniji si s pranjem in pohabljanjem možganov zaenkrat še ustvarjate okolje za vaše parazitiranje, pa ne bo večno tako.
tali?ni tom
14. 08. 2015 20.46
+5
jih bojo ameri spet obkrali! kot so jih mislili leta 50 naprej do Castra in kot so jim z goljufijo ukradli guantanamo! američani znajo samo krast na žalost! in kot zanimivost , verjetno so na prvem mestu na spisku držav ki podpirajo in vzpodbujajo terorizem! samo noben jim noče na glas povedat! isis se nam bliža , in ameri so ga spustili iz verige!
puspan
15. 08. 2015 16.51
-2
puspan
15. 08. 2015 16.51
-2
.jest
16. 08. 2015 12.31
+1
xy yx
14. 08. 2015 20.43
-1
Ce pa je bigmac tak dober, pa pomfri zraun.
Frane Šajn
14. 08. 2015 21.07
+2
Frane Šajn
14. 08. 2015 20.38
+5
A vam več kot pol stoletja jeb.... v glavo ni ničesar izučilo ubogi reveži!
helter skelter
14. 08. 2015 20.27
+3
Kubanci so podlegli. Zdaj ostanejo samo še herojske uspešne države Venezuela, Bolivija, Slovenija, Severna Koreja in Belorusija.
Frane Šajn
14. 08. 2015 20.41
+3
Pol se boš pa zbudil v opevanem eldoradu turbo kapitalizma želim ti ga obilo in vsem tvojim zanamcem. Očitno hodiš po temu svetu z zavezanimi očmi in zamašenimi ušesi.
Kapitol
15. 08. 2015 08.28
+1
Če pogledaš mesečarja brez vsakih življenskih iskušenj klobasa blesarije za par jurjev na mesec, za njega je to seveda super. Ampak vedno manj bo takšnih ki jim bo to uspevalo. Kapitalizem ima mnogo napak ni pa tako sprevržen in ogaben kot zlagani socializem, kjer se voditelji v imenu delavcev valjajo v kapitalističnem luksuzu.
Kapitol
15. 08. 2015 08.29
+1
Najdi mi samo enega socialističnega voditelja na vsem svetu za katerega ne velja zgoraj napisano.
F55
16. 08. 2015 00.48
+1
Cube ++++ zdej si jim pa gobce leve zapru.
legvan1
14. 08. 2015 20.11
+2
kubanci ne se predat, ne podležit zda lobijem
Frane Šajn
14. 08. 2015 20.42
+1
Ni jim pomoči bo pa streznitev toliko težja!
Na Slovenskem
14. 08. 2015 19.40
-3
In padala je še ena od poslednjih komunističnih utrdb v samo enem stoletju je na račun spodletele komunistične idejo moralo izgubiti življenje 100 milijonov ljudi. Večina od teh nedolžnih civilistov kateri sploh niso vedeli zakaj se gre. In to samo zaradi tega ,ker komunisti nimajo enega preprostega razumevanja človeške narave in v samem bistvu niti ne poznajo samega sebe.
tali?ni tom
14. 08. 2015 20.44
+1
lej ti mojster , se sploh kdo vpraša koliko ljudi je umrlo v stotih letih zaradi kapitalizma in njegovih posledic?? nihče ne šteje samomorov zaradi izgub služb,smrti zaradi mobinga,stresa na delovnem mestu,posledic izkoriščanja in izživljanja na delavcih samo v "razvitih" državah! kdo se pa vpraša o trpljenju in izkoriščanju delavcev v tretjih deželah ki zastonj do smrti na delovnem mestu garajo da živi kapitalizem! in kot zanimivost , kitajska je komunistična dežela pa ravno sedaj klofaš po njenem izdelku! kapitalizem je pomoril milijardo ljudi v sto letih sigurno , da ne prištejemo sužnje in njihovo ugrabljanje v afriki da so garali na ameriških in angleških plantažah , pomor južnoameriških plemen s strani špancev in portugalcev ,ropanje afrike in kraja teritorija ter iztrebljanje indijancev v severni ameriki ter kraja avstralije in skoraj iztrebljanje aboriđinov! torej umetnik???
sweetnes
14. 08. 2015 20.45
+1
predlagam še da pogledaš kdo je bil Leopold 2 iz Belgije...
Frane Šajn
14. 08. 2015 20.46
+0
Jezus in marija kdo vse kraca po tem portalu, tema od teme!
Kapitol
15. 08. 2015 08.56
+0
Gulagi v sibiriji, gladomor v ukrajini, 30 miljonov mrtvih od lakote pod Maom niso bile kapitalistične žrtve. in še bi lahko naštevali...
jimjimdoe
14. 08. 2015 19.33
+9
Prevajalca članka bi rad opomnil, da se "Secretary of State" ali "State Secretary" ne more prevesti v "državni sekretar". Gre za politično funkcijo, kateri v Sloveniji in drugje po svetu najbolje ustreza naziv "zunanji minister". Državni sekretar pri nas pomeni nekaj povsem drugega, glej 17. člen Zakona o državni upravi. Vem, da je glavni namen te spletne strani posredovanje oglasov in razumem, da se ni lahko pretvarjati za novinarja.
Kapitol
14. 08. 2015 19.12
-1
Kaj pa poreče lukec na imperialistično ameriško zastavo na kubi? Se mu je sigurno zataknil corn flakes v grlu. Madonca na nikogar več se človek ne more zanesti.
Frane Šajn
14. 08. 2015 20.53
+2
Lukec se zaradi tega ne bo pokakal on vas bo samo osveščal opranoglavčki slabši ste od nejevernega Tomaža on je zraven še s prstom po ranah pretipal vi pa lastnih ran ne vidite hlapčeta. Živite v lastnem gnoju in zraven trdite, da je življenje v kapitalizemu višek življenja. In to samo zato ker nosite pedigre izdaje pa vam vse eno tega ni treba trpeti vas nihče ne sili.