Slovenija

Plenković s pismom odgovoril Cerarju in ga spet povabil v Zagreb, Cerar pa meni, da je Plenkovićev odgovor sprenevedanje

Ljubljana / Zagreb / Bruselj, 19. 10. 2017 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković se je slovenskemu premierju Miru Cerarju zahvalil za pismo, v katerem je ta izrazil željo, da nadaljujeta z dialogom. Slovenskega kolega je znova povabil na obisk v Zagreb v terminu, ki bi ustrezal obema. Cerar pa ob tem meni, da je Plenkovićev odgovor "žal v veliki meri sprenevedanje".

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković se je slovenskemu premierju Miru Cerarju zahvalil za pismo, v katerem je Cerar izrazil željo, da nadaljujeta z dialogom.

Hrvaški premier je ocenil, da je potrditev slovenske zavezanosti dobrososedskim odnosom in dialogu s Hrvaško, o katerih mu je pisal Cerar, "dober temelj" za nadaljevanje dialoga, ki sta ga začela ob srečanju v Ljubljani 12. julija letos.

"Zato izkoriščam to priložnost, da Vas znova povabim v Zagreb, da se na osnovi že opravljenih priprav znova sestaneva v terminu, ki bo ustrezal obema," so vsebino pisma v sredo zvečer objavili na sedežu hrvaške vlade.

Plenković je potrdil, da je dobro seznanjen s slovenskimi stališči o arbitražnem postopku in arbitražni razsodbi, ter izrazil prepričanje, da tudi Cerar pozna hrvaška stališča na to temo.

"Vendar nama razlika v izhodiščih ne bi smela preprečevati, da v konstruktivnem vzdušju, v duhu partnerstva in medsebojnega razumevanja najdeva konkretne rešitve, ki bodo v interesu in v korist najinih držav in narodov," je še zapisal. Predlagal je, da na srečanju s Cerarjem razpravljata o vseh odprtih vprašanjih med dvema državama, vključno z vprašanjem meje.

Hrvaška nima refleksa blokiranja sosedov ali iskanja problemov v stališčih drugih držav, temveč refleks dobrososedskega sodelovanja in dialoga, pravi Plenković.
Hrvaška nima refleksa blokiranja sosedov ali iskanja problemov v stališčih drugih držav, temveč refleks dobrososedskega sodelovanja in dialoga, pravi Plenković. FOTO: Miro Majcen

'Hrvaška je tista, ki nenehno poziva k dialogu'

Plenković je v četrtek v Bruslju, kjer se udeležuje vrha EU, v pogovoru z novinarji ponovil, da pričakuje Cerarjev prihod v Zagreb, ter izpostavil, da je Hrvaška tista, ki nenehno poziva k dialogu.

"Menim, da je kolega Cerar na vrsti, da pride v Zagreb, ker sva se tako dogovorila. V začetku poletja sem odšel v Ljubljano in najin dogovor je bil, da bo prišel. To je bil tudi namen pisma, ki sem ga poslal," je povedal hrvaški premier.

Hrvaški premier se je v četrtek srečal tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Pred srečanjem je napovedal, da se bosta pogovarjala o ključnih vprašanjih za Hrvaško, kot sta gradnja mostu na polotok Pelješac in odnosi s Slovenijo. Plenković je dejal, da bo Junckerju pojasnil hrvaška izhodišča v sporu s Slovenijo, hkrati pa bo slišal, kakšno je stališče komisije.

Plenković je pred novinarje stopil tudi po pogovorih z Junckerjem ter povedal, da zaenkrat ne vidi potrebe za posredništvo pri reševanju spora o meji s Slovenijo. Povedal je, da tudi Juncker podpira dialog med Zagrebom in Ljubljano ter znova dejal, da je Cerarja povabil na obisk med njunim ljubljanskim srečanjem.

"Enkrat sem za šalo dejal, da se dobro razumeva tako v slovenščini kot v hrvaščini. V tej fazi ne vidim potrebe po kakšnem posredovanju. Vsi naši prijatelji si želijo, da bi si prizadevali zapreti dolgotrajna odprta vprašanja, ker vsi menijo, da imamo veliko skupnih tem na dnevnem redu Evropskega sveta", je še dejal hrvaški premier.

Ponovil je, da je spor o meji med državama dvostransko vprašanje ter da Evropski svet nikoli ni imel na svojem dnevnem redu tovrstnega vprašanja, razen ko bodo v primeru izstopa Velike Britanije iz Evropske unije morali obravnavati mejo v primeru Irske in Gibraltarja.

Cerar: Plenkovićev odgovor je žal sprenevedanje

"Odgovor hrvaškega premierja Andreja Plenkovića na moje pismo s pozivom k dialogu je žal v veliki meri sprenevedanje", pa je v Bruslju na to odgovoril premier Miro Cerar. Plenković se po njegovih besedah izmika dialogu o implementaciji arbitražne odločbe, ki je ključen za izvedbo sestanka v Zagrebu.

Cerar upa, da sta se Plenković in Juncker dobro pogovorila, še zlasti upa, da je Juncker hrvaškemu premierju zelo natančno pojasnil, kakšno je stališče komisije, ki podpira implementacijo arbitražne odločbe in je pripravljena pomagati v tej smeri.

Slovenija po Cerarjevih besedah vseskozi vztraja pri tem, da je potreben dialog o tem, kako implementirati arbitražno odločbo in zapreti vprašanje meje na obojestransko koristen način v skladu z mednarodnim pravom.

Težava je v tem, da poskuša Plenković prikazati, kakor da Slovenija ne želi dialoga, kar ni res, je sprenevedanje, je poudaril slovenski premier ob prihodu na vrh EU v Bruslju.

V resnici je po Cerarjevem prepričanju prav nasprotno. Tudi srečanje v Tallinnu pred nekaj tedni kaže, da dialog poteka, in v pismu sem jasno nakazal, v katero smer si želim nadaljevanja dialoga, je pojasnil.

Hrvaški premier Andrej Plenković je še pred srečanjem z Junckerjem napovedal, da se bosta pogovarjala o ključnih vprašanjih za Hrvaško, kot sta gradnja mostu na polotok Pelješac in odnosi s Slovenijo. Plenković je dejal, da bo Junckerju pojasnil hrvaška izhodišča v sporu s Slovenijo, hkrati pa bo slišal, kakšno je stališče komisije.
Hrvaški premier Andrej Plenković je še pred srečanjem z Junckerjem napovedal, da se bosta pogovarjala o ključnih vprašanjih za Hrvaško, kot sta gradnja mostu na polotok Pelješac in odnosi s Slovenijo. Plenković je dejal, da bo Junckerju pojasnil hrvaška izhodišča v sporu s Slovenijo, hkrati pa bo slišal, kakšno je stališče komisije. FOTO: AP

Hrvaški premier na slovensko pismo po Cerarjevih navedbah ni konkretno odgovoril, na primer ni se odzval na predlog za ustanovitev skupne komisije za demarkacijo kopenske meje in na nekatera druga vprašanja.

"Ugotavljam, da se izmika prav tistemu, kar je ključno v dialogu - dialogu o implementaciji arbitražne odločbe, to mora biti del nadaljevanja pogovorov, vse druge teme lahko počakajo," je poudaril.

Na vprašanje, kaj se mora zgoditi, da bo odpotoval na sestanek v Zagreb, je Cerar izpostavil še, da se je treba najprej izogniti incidentom na morju. Ob tem je izpostavil ponovno širjenje školjčišča v slovenskem delu morja v teh dneh.

Na vprašanje, ali tudi on, tako kot Plenković, načrtuje pogovor z Junckerjem, Cerar odgovarja, da se je s predsednikom komisije pogovarjal pred dvema tednoma po telefonu.

Ob tem je slovenski premier pojasnil, da je Junckerju svetoval, naj se o vprašanju implementacije arbitražne odločbe pogovori tudi s Plenkovićem, tako da ocenjuje, da je bil to ta pogovor.

Cerar upa, da sta se Plenković in Juncker dobro pogovorila, še zlasti upa, da je Juncker hrvaškemu premierju zelo natančno pojasnil, kakšno je stališče komisije, ki podpira implementacijo arbitražne odločbe in je pripravljena pomagati v tej smeri.

Na vprašanje, kdo je na potezi, Cerar odgovarja, da to ni pomembno in da se ne bi igral igre, kdo je močnejši, saj je pomembno zlasti to, da srečanje bo. V ta namen se bodo strokovnjaki obeh strani v prihodnjih tednih srečali, da pripravijo konkretne vsebine srečanja.

"Verjamem, da srečanje bo, vendar ga je treba dobro pripraviti. Ni dobro, če se hrvaška stran izogiba konkretnim temam, ki sem jih v pismu predlagal," je še dejal.

Na vprašanja hrvaških novinarjev, kako velik problem je za slovensko-hrvaške odnose zunanji minister Karl Erjavec, je Cerar odgovoril, da slovensko vlado vodi on, da ministrstvo za zunanje zadeve pri tem sodeluje in da je za Slovenijo bistveno nadaljevati prizadevanja za dialog.

Spomnimo

Premier Cerar je v ponedeljek v svojem pismu Plenkovića pozval k obnovitvi dialoga, povezanega z iskanjem skupnih rešitev glede uveljavitve arbitražne razsodbe. Predlagal je tudi dogovor o ustanovitvi skupne komisije, ki bi v skladu z določeno mejo začela proces demarkacije mejne črte in proučila praktične rešitve, kjer bi bilo to potrebno. Mejo na morju je sodišče sicer natančno določilo, kar omogoča neposredno implementacijo, je ob tem spomnil Cerar. Kljub temu meni, da bo potreben pogovor glede izvajanja razsodbe v delu, ki se nanaša na območje stika.

Predsednika obeh vlad sta se prejšnji mesec dogovorila, da bo Cerar Zagreb obiskal 27. septembra, a je slovenski premier obisk nekaj dni pred tem odpovedal. Za to se je odločil zaradi Plenkovićevih izjav na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku. Hrvaški premier je tam med drugim dejal, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško primer spodkopavanja mednarodnega prava.

Predsednika obeh vlad sta se prejšnji mesec dogovorila, da bo Cerar Zagreb obiskal 27. septembra, a je slovenski premier obisk nekaj dni pred tem odpovedal.
Predsednika obeh vlad sta se prejšnji mesec dogovorila, da bo Cerar Zagreb obiskal 27. septembra, a je slovenski premier obisk nekaj dni pred tem odpovedal. FOTO: Miro Majcen

Plenković je sicer v sredo zvečer v pogovoru za komercialno televizijo RTL ob prvi obletnici svoje desnosredinske vlade na vprašanje novinarja ocenil, da Cerar ni bil užaljen zaradi njegovega nagovora v GS ZN.

"Kaj bi se zgodilo, če bi se kdorkoli na Hrvaškem čutil prizadetega, ko Slovenija javno reče, da bo blokirala Hrvaški vstop v OECD (Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj)?" je dodal in nadaljeval, da Hrvaška nima refleksa blokiranja sosedov ali iskanja problemov v stališčih drugih držav, temveč refleks dobrososedskega sodelovanja in dialoga.

Ponovil je še, da je bila Hrvaška leta 2009 prisiljena vstopiti v arbitražni postopek, ker je Slovenija blokirala 14 hrvaških pogajalskih poglavij za vstop v EU. "Vložili smo precejšnja sredstva, angažirali najboljše strokovnjake in vstopili v najboljši veri, a je arbitražo kompromitirala druga stran," je znova izpostavil.

Zanikal je trditve, da Hrvaška ne spoštuje mednarodnega prava. "To je bilo moje sporočilo na zasedanju Generalne skupščine ZN. Na tem položaju sem, da ščitim hrvaške interese in da na tem ključnem zunanjepolitičnem forumu javno povem, kaj je resnica in kaj je hrvaško stališče," je sklenil.

Še enkrat je kot primer dobrososedske prakse izpostavil dogovor s Cerarjem in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem 29. aprila, ki je omogočil prehod s sistematičnega nadzora prometa na zunanjih mejah EU na ciljno usmerjen nadzor, kar je prispevalo k rekordni hrvaški turistični sezoni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ARMEL
20. 10. 2017 20.56
+3
Ali bo tudi Cerar postal izajalec lastne dežele kod Pahor ko je podpisal vstop Hrvaške v EU..
ARMEL
20. 10. 2017 20.54
+2
Ali bo Cerer postal narodni idajalec kod Pahor ko je podpisal vstop Hrvaške v EU...
ARMEL
20. 10. 2017 20.36
+2
Ali bo Cerar postal tudi IZDAJALEC kod Pahor ki je dal tisti famozni podpis za vstop Hrvaške v EU in pranja denarja v LB in tiho pri tež 6 bojim se da vrag jemlje nas Slovence o tem drugič.....
direstraits
19. 10. 2017 21.25
+8
Ne vem več, ali je Plenkatovič šašav, ali pa na drogah??
Kollerik
20. 10. 2017 12.39
+2
Infraping
19. 10. 2017 20.53
+0
js res ne sodim sem, štekam pa vse o tem, zato nikol nisn mel problemov, ko sn pjan provociru "hrvate" de je istra bla slovenska in da določeni slovenci gojijo tako prepričanje - pol smo pil pa je blo noro
Infraping
19. 10. 2017 20.51
+1
ker ne znajo živeti s svojim izumom kravate, ki pomeni samo obešenje identite, v doseganju cilja bedaka brezveznga, ki misli, da je uspešen, če to nosi in se hvali, da bi bilo najbolje viseti, bori se s tem, da bi ...bo prepričal, naj ga zato ne vara, pa ga in se mu smeje, pol pa gre spet v isto patološko smer
Infraping
19. 10. 2017 20.48
+1
res je sprenevadnje, ići so bli vedno prolem, ker rinejo tja, kamor ne sodijo, ne pogledajo si v obraz in v fanatičnosti hočejo klati, sam ne vejo, de .... vete ka mislim
Infraping
19. 10. 2017 20.31
+2
sijoče bolane zobe tuđmana vašga pa vidte tut če pogledate ene posnetke bolanga župana
Infraping
19. 10. 2017 20.31
+1
srbi prej v eu kot vi, psihiatri
Infraping
19. 10. 2017 20.30
+4
Ustaši, NDH narobe obrnjena ne, to ima še smisel, v principu, vendar vi pa, ste res tisto, kar sem naredil vašemu bradavičarju v šahu - ni mog verjet, mislu je še sam, pol mi je pa roko dal, in vem, da bi me rad zaklal, sam sn js njega to. Pol je bil tut en na spletu, je reku - zaklao bi te kao ovna, ko je bil pa konc partije, je bila pa slika taka, da, tut verjet ni mogu, in se je pobral. Ko bi vsj malo časti imel, da bi priznal. Kdor se Hrvatom brati nima kaj orati , v eu smo vas spustil in to je to. Sam, ko bom pa tam, bote pa vidl pogreb zgreb.
kolbek460
19. 10. 2017 20.08
+9
Za tega hinavca je brez veze inteligenčni napor,dialog gluhimi je brez veze,,
Nightyfly
19. 10. 2017 20.02
+7
Jaz bi bil bolj kot na kroate pozoren na UE . Nic dobrega ne kaze malim ,korektnim ,postenim in ubogljivim narodom . ´´Nasilna ´´ desnica prevzema iniciativo . Ce naredijo samo en napacen korak se bo ta frdamana Evropa razletela . Nemciji so spet dopustili , da se vihti na celo vsega . To je cista napaka .Spet so zahodni imperialisti nalasc omogocili in pomagali Germanom , da si jemljejo tisto kar so si vedno zeleli . Skoda .To ni Evropa ,ki so jo nekateri narodi pricakovali. Spet vzpostavljajo trg ,kjer bo vecina ostalih drzav statirala kot ze stoletja nazaj in opravljkala samo Lohn posle . Poglejte samo Kitajce ,tudi Indijce . Imam obcutek ,da je bila Juga razstreljena nalasc ,da oslabijo posamezne entitete ,kio bodo lazje obvladljive . In tako tudi je in bo . Nemcem so dopustili ,da so se zdruzili , stroske placuje vsaj cela Evropa , Katalonce pa so zdaj dobesedno povozili . Besede Merklove in ostalih so me dobesedno zaledenile . Ne vidim nic dobrega .
Nightyfly
19. 10. 2017 20.10
+4
Spomnil sem se besed g. Kucana v casih odcepitve , ko je bil v ocenah zelo zelo previden ,ker je vedel kaj je Evropa , kaj je svet in kako delujejo vse te mogocne drzave Evrope in sveta .Predvsem brezobzirno . Si predstavljate kaj bi se zgodilo ,ce bi vsi ti veliki rekli -NE odcepitvi ,tako kot so zatolkli Katalonce brez milosti ? Je kdo kdaj pomislil na to ?
piljan
19. 10. 2017 20.28
+2
Kako nam naj pa kaže dobro,če imamo svečkarje,čez vso zgodovino izdajalce slovenskega naroda.
toti mišek
19. 10. 2017 21.06
-1
piljan
19. 10. 2017 22.20
+0
Svečkar sigurno ne,vas je samo jezik revšoti.
Nightyfly
19. 10. 2017 19.52
+5
DAEMONIUM 19.10.2017 10:18:36 16 18 2 Hrvatje kupujejo 12 letal F 16, Srbi so pravkar dobili 9 ruskih MIG29, dobijo se 6 migov 29 iz belorusije in rakete S 300, pri Nemcih kupujejo samohodne topove, pri amerikancih terenska vozila. Vceraj pa so dvignili place javni upravi za 10% in pokojnine za 5%. Kaj pa nase pledre? Vojsko so unicili, nimajo letal oz imajo kekci otroske drone, na morju 2 gumenjaka, penzije so dvignili za 2 eur..pa naj sr nekdo rece da komunisti v Sloveniji dobro vladajo!!!***********************a ste barvno slep ? Kje vidite kaksne komune ? Se Svicarji so si upali registrirati komun .stranko , v Sloveniji se je sramujete . Zato je pa tak vrag . Vas bodo odpeljali v kaksno mentalno ustnovo ,ker vidite vse samo rdece .
vicente
19. 10. 2017 19.40
plenkovič je že pozabil ker je imel sinkopo,kot uni ki je povozil turiste in ni kriv,on stalno pozablja na dialog vendar ker ima probleme z anevrizmo v možganih (mu je mama dala potrdili) in lahko dobi sinkopo oz stalno pada,sicer je sinkopa pri hrvatih pogosta domača žival ima jo skoraj vsak hrvat ki ima denar,reveži izredno težko plačajo sodnika in je nimajo,sicer je dialog res potreben vendar tukaj dam cerarju prav dokler ima sogovornik anevrizmo in lahko umre takoj je brez veze ker potem nasledniki dobijo sinkopo in evo jovo na novo
Iniesta
19. 10. 2017 19.39
-2
Cas je da kahel postane premier ...
Kollerik
19. 10. 2017 19.38
+3
Najnovejši dogodki v vezi z Katalonijo in zlasti v vezi z neumnim vedenjem EU do tega problema je voda na mlin Plenkoviću in njegovi bandi lažnivcev, saj je pozornost EU (deloma) usmerjena iz problematike v vezi z uresničitvijo arbitraže na probleme Španije in Katalonije. Njeno obnašanje v luči teh dogodkov pa kaže na deficit demokracije in še huje, modrosti. Kar lahko spet veseli kockaste....
detect
19. 10. 2017 20.03
+2
Karantanija
19. 10. 2017 19.28
+5
Prevzetnost in pristranost hrvaškega predsednika!
Teofil
19. 10. 2017 19.27
+2
Rđavi ima apartma pri Rovinju in je v bistvu nekakšen rvaški tajni agent
visoki
19. 10. 2017 19.23
+1
slovenija s orožjem ne more prisiliti hrvate zato mislim,da bi bilo edino možno s embargom
CIGU MIGU
19. 10. 2017 19.23
+3
hrvati imajo našega ljubega svetovalca ki lepo živi v opatiji in to v eni najlepših in seveda najdražjih vil in nam veselo pošilja anesteziste v ukc maribor kjer pa je on glavni posrednik---mislim da bi tega gospoda morala naša policija pripeljati v slovenijo da bi kaj povedal