Tujina

Kaj vse počnejo za pet minut slave na Facebooku?

Sydney, 20. 05. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./Reuters
Komentarji
80

Vse bolj priljubljen fenomen na Facebooku polno zaposluje avstralske policiste. 20-letnik je prva smrtna žrtev plankinga, potem ko je med fotografiranjem padel z balkonske ograje in umrl. Policija poziva k previdnosti.

Ena najpogostejših lokacij za planking je ograja. Pazite se sosedovega psa!
Ena najpogostejših lokacij za planking je ograja. Pazite se sosedovega psa! FOTO: Facebook

Zabava, ki je obnorela Avstralce, se je izkazala za smrtonosno. Ena smrtna žrtev in en huje ranjeni sta dovolj veliko opozorilo, da je lahko planking zelo nevaren. Planking pomeni, da se posameznik na čim bolj izvirnem mestu uleže na trebuh z obrazom navzdol in tako nepremično leži nekaj sekund. V tem položaju ga potem nekdo fotografira in to fotografijo objavi na Facebooku. Privrženci plankinga tekmujejo med sabo, kdo bo bolj izviren in drzen. Prav slednje ogroža življenja pretežno mladih Avstralcev, pri katerih je planking trenutno največji hit.

Ko je ograja prenizka, se spravijo na lestve, drogove, reklamne napise itd. Ta ljubitelj plankinga se je vsaj malo zaščitil in si nadel varovalno čelado.
Ko je ograja prenizka, se spravijo na lestve, drogove, reklamne napise itd. Ta ljubitelj plankinga se je vsaj malo zaščitil in si nadel varovalno čelado. FOTO: Facebook

Avstralska policija opozarja, da je zadeva zelo resna in nevarna. Ljudje v želji po čim boljši fotografiji plezajo na balkonske ograje, prometne znake, reklamne panoje, ograje, cerkvene zvonike, dimnike, premikajoča se vozila, ceste, avtoceste, železnice, drevesa, pečine in podobno. "Ležanje na trebuhu na mizi, klopi, tleh ali v postelji je lahko zabavno in povsem nenevarno, ni pa tako zelo zanimivo in adrenalinsko, zato ljudje to raje počnejo na ograjah balkona v devetem nadstropju ali na strehi tovornjaka, s tem pa ogrožajo svoje življenje in življenja drugih," opozarja policija.

Veliko objavljenih fotografij na internetu je na temo skupinskega plankinga.
Veliko objavljenih fotografij na internetu je na temo skupinskega plankinga. FOTO: Facebook

Slovenska policija primera plankinga še ni obravnavala. Kot so nam pojasnili, takšno početje nima znakov prekrška ali kaznivega dejanja, v katerih mora policija ukrepati. S tega vidika policija obravnava vsak primer posebej, pojasnjujejo na generalni policijski upravi, hkrati pa opozarjajo, da je zadeva nevarna, zato državljanom priporočajo, da se s takim početjem ne ukvarjajo.

Prva smrtna žrtev 20-letnik iz Brisbana

Ko zmanjka adrenalina, so na vrsti bolj smrtonosne lokacije, kot so balkonske ograje, ograje mostov, strehe hiš in vozil, da cest in železnice sploh ne omenjamo. Iz zabavnega početja se je rodila nezdrava tekmovalnost.
Ko zmanjka adrenalina, so na vrsti bolj smrtonosne lokacije, kot so balkonske ograje, ograje mostov, strehe hiš in vozil, da cest in železnice sploh ne omenjamo. Iz zabavnega početja se je rodila nezdrava tekmovalnost. FOTO: Facebook

Prvo resnejšo poškodbo zaradi plankinga je dobil 20-letnik iz New South Walesa, ki se je ulegel na streho premikajočega vozila. Poskus se je izjalovil, saj je fant padel s strehe in z glavo udaril ob tla. Zaradi hudih poškodb so ga morali dati v umetno komo, zdravniki pa niso preveč optimistični. Prva smrtna žrtev plankinga je 20-letnik iz Brisbana. Med ležanjem na balkonski ograji v sedmem nadstropju stolpnice je izgubil ravnotežje in omahnil v globino.

Idejni začetnik in promotor plankinga med Avstralci David Williams
Idejni začetnik in promotor plankinga med Avstralci David Williams FOTO: Reuters

Planking je zaslovel s pomočjo avstralskega ragbista Davida Williamsa. Ta se je po zadetku na eni od tekem vrgel na zelenico in obležal v položaju planking nekaj sekund. Pozneje je ta položaj pojasnil in pokazal v eni od avstralskih televizijskih pogovornih oddaj. Od takrat se ljudje pridružujejo različnim skupinam, ki promovirajo planking na Facebooku in nekaterih drugih omrežjih. Na YouTubu je objavljena cela serija različnih amaterskih videoposnetkov, medmrežje je polno fotografij ljudi, ki med seboj tekmujejo, kdo bo boljši, kdo bo izvirnejši. Za zdaj je planking pravi hit v Avstraliji, nekaj privržencev pa ima tudi v Aziji in Ameriki. V Evropo planking šele prihaja.

"Medmrežje je zasičeno s fotografijami plankinga na sto in en način. Prav zaradi tega postaja planking zelo nevaren, saj ljudje iščejo vedno bolj izvirna mesta za fotografiranje. Hodijo po robu in tega se sploh ne zavedajo," opozarja vodja policije v Queenslandu.

Tudi policija svari, da zaradi tekmovalnosti ljudje za planking uporabljajo vedno nevarnejša mesta.
Tudi policija svari, da zaradi tekmovalnosti ljudje za planking uporabljajo vedno nevarnejša mesta. FOTO: Facebook

Za zdaj ima osrednja stran ljubiteljev plankinga na Facebooku Planking Australia več kot 142.000 oboževalcev, administratorji pa opozarjajo, da je planking namenjen zabavi, in ne ogrožanju ljudi. Nekdo je na tej strani objavil precej zgovoren napis: "Kaj temu sledi? Morda 'pillaring', navpična verzija plankinga?"

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roulette13
07. 12. 2021 08.54
pink_panter
22. 05. 2011 14.04
PA KAJ! saj je njihovo življenje.. ;) mislim da sami dobro vejo da se igrajo z ognjem!!!
anaheim812
22. 05. 2011 12.20
jaja kako so ljudje neumni bla bla ..kot da vi niste v življenju nardili nobene "neumnosti". en si je pač zmislu nekaj novega in razširil idejo po celem svetu, vsaka mu čast ..ne bojte tolk zategnjeni, pa bo svet lepši
debian
22. 05. 2011 09.58
zupnik
22. 05. 2011 09.44
, se vid, da ma narod prevec cajta...skoda prostora za tole, boljs de bi dali par slik kaksnih lustnih deklet al pa avtomobillov, ne vem, karkoli, samo tegale ne ...
Nauders
22. 05. 2011 08.26
hotchilipoper
22. 05. 2011 06.46
BREZ VEZE,KR NEKI LJUDJE SO BREZ IDEJ
mali_mali
21. 05. 2011 21.23
ata_jez
21. 05. 2011 21.06
Tkorekoč je odplenku, al kak?
klementina110
21. 05. 2011 19.14
skoz bl neumne glave se rojevajo. ni cudn kam gre svet
ncis22
21. 05. 2011 17.04
super, haha. No tok morjo pa že pazit, da ne padejo kam
Xit
21. 05. 2011 16.16
a je ta prispevek reklama za planking? Kaka ideja, kam naj grem delat Planking, da bom najhujsi? Mediji res ne znate filtrirat svojih oglasov. Ne postat idej, ker je PLANKING brezveze. Rajs grem na pohod cez planke kot pa da se naprej berem 24 kur.
Sanela01
21. 05. 2011 15.56
lačni po slavi :)
zvezdicananebu
21. 05. 2011 15.21
hahaha carji.
ChelseaMen
21. 05. 2011 13.23
Bedarija!!!Tako kot piše v naslove...Za pet minut slave tvegajo življenje ki pa ne traja samo pet minut.
zigoollo
21. 05. 2011 13.15
+1
hahaha a ni bolš na hrbtu ležet hahaha
kodricdejan
21. 05. 2011 13.01
Tomozuki
21. 05. 2011 12.48
Mladi se nimajo kam za dat... nobenih hobijev itd.
carloo
21. 05. 2011 11.00
Ko bo lepo vreme gremo plankingnit na Aljažev stolp! :D
dolinaaa
21. 05. 2011 10.10
nekateri imajo preveč časa :))