Tujina

Pistorius iz zapora, Reevina starša: Odpustila sva mu, nisva na maščevalnem pohodu, a kazen bi moral odslužiti

Pretoria, 09. 06. 2015 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Starša Reeve Steenkamp sta ogorčena nad idejo, da bo Oscar Pistorius, ki je odslužil ne nekaj mesecev kazni za njeno smrt, kmalu izpuščen v hišni pripor. Sprašujeta se, kakšno sporočilo to pošilja družbi, ki ima velike težave z nasiljem.

Pistorius trdi, da je Reevo zamenjal za vlomilca.
Pistorius trdi, da je Reevo zamenjal za vlomilca. FOTO:

Novica, da bo atlet Oscar Pistorius, oktobra obsojen na pet let zapora zaradi uboja dekleta Reeve Steenkamp, že avgusta zapustil zapor in preostanek kazni odslužil v domačem priporu, je hud udarec predvsem za Reevine starše.

Barry in June Steenkamp sta sodišče prosila, naj Pistoriusa ne izpusti, a je padla drugačna odločitev. "Odpustila sva mu, čeprav je vzel življenje najine hčerke. Najino življenje ne bo nikoli več isto, žalost zaradi njene smrti naju bo spremljala do smrti. Veliko je imela ponuditi svetu, on pa jo je oropal možnosti, da živi. Naša družina ne išče maščevanja, niti ne želimo, da Oscar trpi, ker Reeve niti to ne bo vrnilo, a zločinec bi moral odgovarjati za svoj zločin," sta dejala.

Steenkampova še poudarjata, da primer postavlja grozljiv zgled v državi, kjer so umori del vsakdana: "Statistika kaže, da je naša družba v primeži kriminalcev in morilcev. 10 mesecev zapora za izgubljeno življenje zagotovo ni dovolj in nikakor ne pošilja sporočila, ki bi ga moralo."

S Steenkampovima se strinjajo tudi številni drugi. Rachel Jewkes z Instituta za družbene in medicinske raziskave je dejala, da je "polomija, da odmevni primeri pošiljajo sporočilo, da je kazen za umor minimalna". Po njenem je razplet Pistoriusovega primera hud udarec kampanjam, ki so v Južni Afriki osveščale proti nasilju nad ženskami.

Čeprav so pogoji hišnega pripora precej sproščeni – Pistorius bo na primer lahko hodil v cerkev, ne pa tudi na večerne zabave, se svobode vsaj do novembra ne bo mogel preveč veseliti. Takrat bo namreč njegov primer obravnavalo vrhovno sodišče. Tožilstvo bo tam vztrajalo, da ni šlo za uboj – za kar je bil obsojen – ampak za umor, kar pa prinaša v primeru obsodbe najmanj 15 let zapora.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
09. 06. 2015 13.11
+0
Pred umorom je bil bog na umetnih nogah ,ki je tekel hitreje kot marsikateri atlet ,Danes je pa le navaden kriminalec ki se ne smili nikomur ,,lahko se ponovno dokaže vendar brez orožja in najprej na humanitarnem področju ,ne na atletskih stezah. Ker če že sodišče oprosti ,ljudje skoraj nikoli sploh pa ne vsi.
Redtka
09. 06. 2015 10.47
+2
Morda se bo ( OKLIZNUO O SAPUN )..
MARIHUANANANA
09. 06. 2015 10.33
+6
Bruhalnica24
09. 06. 2015 10.07
+10
Če si slaven in so denarci lahko vse... Primer Slovenije...
Bruhalnica24
09. 06. 2015 10.08
+1
džarika
09. 06. 2015 08.59
+7
Verjetno mislite v hišnem zaporu. Omg, ko novinar ne pozna razlike med zaporom in priporom.
Tinka Marinka
09. 06. 2015 08.42
-7
Ta jo ubil, da bo denar potegnu, ker te invalidi so sami ''revčki'' v bistvu pa pokvarjeni še bolj kot zdravi ljudje ! Pa povejte če ni res.
Porocilo
09. 06. 2015 08.51
+11
Tinka Marinka sem delala z invalidnimi ljudmi in ti lahko povem, da se zelo motis. Na podlagi kar pa pocnejo" zdravi" ljudje, kot si napisala,(ubijanje v vojnah, posiljevanje zensk in otrok.......) mi pa povej kaj mislis o njih.
LOPOVEpredZID
09. 06. 2015 08.40
+3
sej ga bodo pospravili, ko bo "svoboden".