Tujina

Pisemska bomba eksplodirala

Zagreb, 19. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na britanskem veleposlaništvu v Zagrebu je odjeknila eksplozija. Hrvaški državljan je lažje ranjen.

Policist v civilu s slednim psom v bližini britanskega veleposlaništva v Zagrebu po eksploziji pisemske bombe
Policist v civilu s slednim psom v bližini britanskega veleposlaništva v Zagrebu po eksploziji pisemske bombe FOTO: Reuters

Okoli 7.30 ure je na britanskem veleposlaništvu v Zagrebu na oddelku za pošto odjeknila eksplozija. Pri tem je uslužbencec na ambasadi, sicer hrvaški državljan, utrpel lažjo poškodbo. Veleposlaništvo so po eksploziji zaprli, prav tako so zaprli ulico za promet ob ambasadi, v okolici pa je bilo videti policijske sledne pse. Dr. Gojko Buljan s Travmatološke klinike je povedal, da gre za nekaj manjših ran na levi stegnenici, pacient pa je izven življenjske nevarnosti.

“Varnostne ukrepe smo že poostrili,” je deljala predstavnica britanskega veleposlaništva v Zagrebu Tessa Fras. Dodala je, da oblasti dogodek že preiskujejo. Britanski veleposlanik v Zagrebu John Ramsden, ki je potrdil podatke Frasove o eksploziji, pa je dejal, da pred eksplozijo niso prejeli nobene grožnje ali opozorila. "Dokler poteka preiskava, ne morem povedati več," je dodal.

Hrvaška policija zadeve ni želela komentirati, potrdili so le, da preiskava že poteka. Kot je za 24ur potrdil Zlatko Mehun, predstavnik za odnose z javnostmi na hrvsaškem notranjem ministrstvu, hrvaška policija vodi preiskavo v sodelovanju z uslužbenci britanskega veleposlaništva.

Hrvaška policija je pred britanskim veleposlaništvom poostrila nadzor
Hrvaška policija je pred britanskim veleposlaništvom poostrila nadzor FOTO: Reuters

Grožnje že v preteklosti

Več veleposlaništev zahodnih držav in nekaj uradov mednarodnih institucij v Zagrebu je marca letos prejelo grozilna pisma, ki so bila po navedbah diplomatskih virov povezana z rastočim nezadovoljstvom hrvaških državljanov zaradi stališč Evropske unije do Hrvaške. Britanski veleposlanik na Hrvaškem John Ramsden je ob tem zatrdil, da njegov urad kakšnih groženj ni prejel.

Mehun ni želel komentirati navedb, da naj bi več veleposlaništev v Zagrebu v zadnjem času prejelo grozilna pisma. Po njegovih besedah varovanja ostalih veleposlaništev v mestu niso poostrili.

Marca letos so številna veleposlaništva zahodnih držav na Hrvaškem, med njimi tudi britansko, dobila grozilna pisma. Diplomati so takrat menili, da so jih poslali nasprotniki hrvaškega priključevanja Evropski uniji. Policija je začela preiskavo, vendar njenih izsledkov niso objavili.

Hrvaška policija in uradniki britanskega veleposlaništva ne želita govoriti o vrsti pisemske bombe. Po poročanju britanskega The Times je eksplodirala pisemska bomba, hrvaška televizija pa je objavila, da so pošiljko prejeli skupaj z dnevnimi časopisi.

Sanader: Dejanje je uperjeno proti pridružitvi EU

General Ante Gotovina: Špekulacije, da so pisemsko bombo poslali pristaši nekdanjega generala, ki med mnogimi Hrvati velja za narodnega junaka. Gotovino zaradi suma storitve vojnih zločinov iščejo z mednarodnimi tiralicami
General Ante Gotovina: Špekulacije, da so pisemsko bombo poslali pristaši nekdanjega generala, ki med mnogimi Hrvati velja za narodnega junaka. Gotovino zaradi suma storitve vojnih zločinov iščejo z mednarodnimi tiralicami FOTO: Reuters

Vlada v Zagrebu upa, da današnja eksplozija na britanskem veleposlaništvu ne bo negativno vplivala na odločitev Evropske unije o tem, kdaj bo Hrvaška dobila zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj.

V prihodnjih nekaj tednih naj bi EU, ki ji trenutno predseduje Velika Britanija, odločala o začetku pogajanj za članstvo Hrvaške v povezavi. Začetek pogajanj so zamrznili v marcu, ker Hrvaška ni zagotovila prijetja nekdanjega generala hrvaške vojske Anteja Gotovine, ki je osumljen vojnih zločinov med vojaškimi akcijami za osvoboditev zasedenih hrvaških ozemelj med vojno na območju nekdanje Jugoslavije.

Predsednik Stipe Mesić je dejanje obsodil kot "teroristično dejanje" in zagotovil, da bodo pristojne oblasti čimprej našle storilce. "Čeprav je v tem trenutku težko govoriti o motivu menim, da je to dejanje uperjeno neposredno proti hrvaškim prizadevanjem za pridružitev Evropski uniji," je povedal premier Ivo Sanader. "Brez dvoma obstajajo ljudje, ki bi želeli upočasniti vključitev Hrvaške. Pri tem nimam v mislih 'evroskeptikov', ki zastopajo svoje legitimno stališče. Ne glede na motive, pa tovrstnih dejanj ne bomo tolerirali," je povedal Sanader.

Najslabše sporočilo ob nepravem času

Notranji minister Ivica Kirin je izjavil, da britanski državljani na Hrvaškem "nimajo razloga, da bi se bali za svojo varnost". V zadnjih nekaj mesecih je uradni Zagreb z intenzivnejšim iskanjem Gotovine okrepil prizadevanja za začetek pogajanj z EU. "To je najslabše možno sporočilo ob najbolj neprimernem času," je povedal politični analitik Žejko Trkanjec.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou