Tujina

Pirati so pripravljeni na delo v zvezni in deželnih vladah

Berlin, 29. 04. 2012 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
4

Nemška "spletna stranka" je izrazila pripravljenost sodelovati v deželni in tudi zvezni vladi. Piratska stranka je četrta najbolj priljubljena stranka v državi, jo pa zavračajo na podeželju, predvsem zaradi njenega pogleda na hierarhično ureditev sistema.

Bernd Schlömer
Bernd Schlömer FOTO: Reuters
Predstavniki stranke so na kongresu zavrnili trditve, da je stranka pod vplivom desničarskih in neonacističnih idej nekaterih svojih članov.

Nemška Piratska stranka je končala dvodnevni kongres, na katerem je izrazila pripravljenost sodelovati tako v vladah posameznih nemških zveznih dežel kot tudi v zvezni vladi. "Če hočemo sodelovati na volitvah, moramo slediti tudi cilju, da prevzamemo odgovornost," je dejal na novo izvoljeni predsednik stranke Bernd Schlömer.

Po navedbah Schlömerja, ki je na položaju predsednika v soboto nasledil Sebastiana Nerza, se bodo vsakič posebej odločali, ali je sodelovanje v vladi mogoče in v kolikšni meri. Obenem je napovedal, da bodo v prihodnje poskušali bolj izpostavljati vsebino, za katero se zavzemajo. "Stališča Piratske stranke moramo državljanom približati na lažji in razumljivejši način," je poudaril Schlömer.

Nerz, ki je prevzel mesto podpredsednika stranke, je medtem zavrnil domneve, da se z uspehom in priljubljenostjo Piratske stranke povečuje tudi možnost, da bi ta vstopila v veliko koalicijo. "Velike koalicije niso nikoli dober znak," je poudaril Nerz. Po njegovem mnenju se takšne koalicije vedno nagibajo k temu, da omejujejo državljanske pravice.

Kritiki jih opisujejo kot kaotično skupino posameznikov, ki razen zanimanja za splet nimajo posebnih političnih prepričanj. Kritizirajo jih tudi zato, ker nimajo oblikovanih mnenj o širših družbenih vprašanjih, kot je na primer gospodarska kriza v Evropi.
Kritiki jih opisujejo kot kaotično skupino posameznikov, ki razen zanimanja za splet nimajo posebnih političnih prepričanj. Kritizirajo jih tudi zato, ker nimajo oblikovanih mnenj o širših družbenih vprašanjih, kot je na primer gospodarska kriza v Evropi. FOTO: Reuters

Najprej posmeh, potem pa vzpon

Ko je lani stranka vstopila na nemško politično sceno z 8,9 odstotka glasov v berlinskem mestnem svetu, je bila sprejeta z jeznim posmehom. Od takrat pa se je priljubljenost stranke dvignila, javnomnenjske raziskave so namreč pokazale, da jo podpira od 11 do 13 odstotkov volivcev.

Berlinskemu uspehu je sledil vstop v drugi deželni parlament, in sicer marca v Posarju. V naslednjih tednih pa pričakujejo, da bodo vstopili še v dva od 16 deželnih parlamentov. Članstvo Piratov se je sicer v enem letu več kot podvojilo. Zdaj jih je okoli 28.600. Njihov cilj je, da bi zbrali potrebnih pet odstotkov podpore, da bi lahko na volitvah, ki bodo prihodnje leto, vstopili v nemški zvezni parlament.

Z vzponom piratske stranke pa niso zadovoljni volivci na podeželju. Ker se Pirati poskušajo izogniti hierarhični ureditvi, bi lahko glasovi mladih šteli več kot glasovi starejših članov, ki so se na položaj povzpeli s trdim delom.

Pirati iščejo podporo na vseh straneh, predvsem pa na levi. Zaradi živahnih prepričanj, ki nasprotujejo konvencionalnim socialnim, političnim in gospodarskim principom, so pritegnili tudi številne nove volivce, ki v preteklosti niso hodili na volitve.

"Bili smo mladi in majhni, a smo že ustvarili zgodovino," je na kongresu dejala ena od vodilnih v stranki 24-letna Marina Weisband. "Verjamemo, da morajo biti ljudje povezani, kajti najboljše ideje izvirajo iz mreženja," je dejala.

Pirati, katerih ime izvira iz spletnega piratstva, so s svojo prisotnostjo na voliščih posegli v svet volivcev, ki niso zadovoljni z ravnanjem tradicionalnih strank, ki so dominantne v nemški politiki. Politični analitiki menijo, da bi zaradi svojih pogledov Pirati lahko pritegnili tudi tiste volivce, ki bi sicer volili radikalne stranke.

Če bodo Pirati uspešni, se lahko marsikaj spremeni na nemški politični sceni. Dominantne stranke bi se lahko znašle v težavah, saj bi težko oblikovale večino. Če bi bili Pirati uspešni, pa bi lahko spremenili tudi način političnega razmišljanja v državi.

Če se Pirati sesedejo, bi to lahko dalo nov zagon levosredinski opoziciji, s tem pa bi bila ogrožena ponovna izvolitev trenutne kanclerke Angele Merkel.

Stranka je četrta najbolj priljubljena stranka v Nemčiji.
Stranka je četrta najbolj priljubljena stranka v Nemčiji. FOTO: Reuters

Prva nemška "spletna stranka"

Piratska stranka je bila oblikovana pred šestimi leti na Švedskem. Najprej so se osredotočili na boj za svobodno delitev in uporabljanje spletnih vsebin v zasebne namene ter boljšo zaščito zasebnih podatkov na spletu.

Mesec pozneje je bila tudi v Nemčiji ustanovljena prava "spletna stranka". Od ustanovitve so se njihovi cilji in program razširili. Želijo namreč ustvariti bolj transparenten in demokratičen politični sistem, v katerem bi imeli volivci več možnosti za odločanje o aktualnih vprašanjih, in sicer z uporabo interneta.

Ker člani izhajajo iz računalniških krogov, so to pretežno moški, večinoma politično neizkušeni in mladi. Spremenila pa se je starostna struktura, in sicer se je z okoli 30 dvignila na okoli 37 let starosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
30. 04. 2012 07.26
-5
Piratska stranka na pomolu,pač edino še manjka mamilska stranka.---ps ---takšna demokracija vse vodi v brezno brez dna da se dopušča vse in vsa nenormalna dejanja------
Derpson
29. 04. 2012 21.11
+2
"Kritiki jih opisujejo kot kaotično skupino posameznikov, ki razen zanimanja za splet nimajo posebnih političnih prepričanj. Kritizirajo jih tudi zato, ker nimajo oblikovanih mnenj o širših družbenih vprašanjih, kot je na primer gospodarska kriza v Evropi." Kaj od sedaj pa MORAM imet mišljenje o nečem če sem v parlamentu? Oni se borijo za vlado zaradi interesov svojih, ne pa da upogibajo hrbtenico za to in tisto. Za koga vraga pa naj se internetni pirati borijo kot pa za svobodo interneta... mislim res! 24qur.... lahko vas je sram.
Derpson
29. 04. 2012 21.25
+1
sej niso vladajoča stranka da bi se s tem obadal... svoje branijo in pika.
rocker94
29. 04. 2012 18.34
+7
naša t.i. piratska stranka si jih lahko vzame za vzor