Tujina

Pirati ne počivajo

Nairobi, 25. 11. 2008 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Le deset dni po tem, ko so somalijski pirati zajeli tanker Savdske Arabije, za katerega zahtevajo 25 milijonov dolarjev odkupnine, so zdaj ugrabili še jemensko tovorno ladjo.

Le deset dni po tem, ko so somalijski pirati zajeli tanker Savdske Arabije, za katerega zahtevajo 25 milijonov dolarjev odkupnine, so zdaj ugrabili še jemensko tovorno ladjo.

MV Adina je nosila okoli 500 ton železa, jemenske oblasti pa so že stopile v stik s pirati, ki zahtevajo dva milijona dolarjev odkupnine. Kot so sporočili viri, naj bi bila ladja v lasti jemenske ladijske družbe Abu Talal, na njej pa naj bi bilo sedem članov posadke, trije Somalijci, dva prebivalca Jemna in dva prebivalca Paname.

Pomorske organizacije so v ponedeljek Združene države pozvale, naj uvedejo mednarodno pomorsko blokado ob somalijski obali. Na konferenci v malezijskem Kuala Lumpurju so se zavzeli tudi za uvedbo jasnih pravil, po katerih bi lahko tuje vojne mornarice prestrezale in preganjale morske razbojnike, ki nekaznovano delujejo na območju Adenskega zaliva. NATO ima ob somalijski obali trenutno štiri ladje; iz Velike Britanije, Grčije, Italije in Turčije.

Pirati so zajeli še eno ladjo.
Pirati so zajeli še eno ladjo. FOTO: Reuters

Lastniki nafte, združeni v mednarodno društvo, so prepričani, da bi bila pomoč vojske prava rešitev za to, da ladijska podjetja svojih ladij ne bi več pošiljala po daljši in dražji poti okoli južne Afrike.

'Pirati niso ljudje, so živali'

Pet indijskih mornarjev, ki so bili med člani posadke japonske tovorne ladje, ki so jo pirati po dveh mesecih in plačani odupnini le izpustili, je povedalo, da je bilo njihovo življenje v ujetništvu prava mora. ''Nikomur ne privoščim česa podobnega. Pirati niso ljudje, ampak živali,'' je povedal Alister Fernandes, eden izmed zajetih mornarjev. ''Vedno smo imeli v glavo uperjeno pištolo. Vsi smo bili v prostoru za navigacijo. Vseh 22 nas je spalo in jedlo tam. Le na stranišče smo lahko odšli, vendar največ po dva skupaj,'' je povedal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
26. 11. 2008 01.29
to je žalitev za živali, da pirate primerjaš z živalmi!!! živali so neprimerno boljše!
chicago-bears
25. 11. 2008 22.35
spet bush na delu krade pa laze
stonedking@email.si
25. 11. 2008 14.08
audy ja pirati pa z bazuko v tanker, tanker v luft pa nova ekoloska katastrofa ...ful dobr ...sem ze sam v to smer razmisljal pa ne bo slo ....civilne ladje ni dobr da majo vojsko gor za to so vojaške ladje
Audy
25. 11. 2008 11.35
Nej si ti šejki kupjo lastno vojsko. Na vsak tanker po en vod ali dva plačancev-varnostnikov in je mir.
KomentarDOO
25. 11. 2008 11.21
Če pa NATO kj nuca v tem svetu...4 ladje imajo pa sam gledajo:) Aja točno, to so tiste ekipe za hitro posredovanje, za katere je naš Kahrl Ehrjavec prispeval par 100000 €....
nemejugat
25. 11. 2008 10.38
...tja pošljite Dimitrija Rupla kot veleposlanika EU na reševanje spora, obvezno naj ima s seboj še protestno noto...
MačekMuri
25. 11. 2008 10.36
Prvi :) yay Piratki piratki...
Damir Novak 1
25. 11. 2008 10.36
srečni naj bodo da so ostali živi, pr talibanih nebi bilo milosti, ka češ pač majo ti pirati svojo recesijo, prav je tak, edina škoda je delavcev, ki jih zajamejo, nafte je pa tko preveč, jo lahko delimo in malo zmanjšamo proračun naftnim mogotcem