Tujina

Pinera bo znova predsednik Čila

Santiago de Chile, 18. 12. 2017 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev v Čilu je slavil konservativni politik in milijarder Sebastian Pinera, ki je v preteklosti že vodil to južnoameriško državo. Po preštetih skorajda vseh glasovih namreč Pinera pred tekmecem Alejandrom Guillierom vodi s 54,6 proti 45,4 odstotka glasov.

To bo Pinerov drugi mandat po letih 2010-2014.
To bo Pinerov drugi mandat po letih 2010-2014. FOTO: AP

68-letni Sebastian Pinera bo na položaju predsednika nasledil Michelle Bachelet, ki ni smela znova kandidirati, saj čilska ustava ne dovoljuje dveh zaporednih predsedniških mandatov. Njeno stranko je na volitvah zastopal 64-letni Alejandro Guillier.

Guiller je v nedeljo zvečer po lokalnem času že priznal poraz in čestital Pineri, a obenem pozval k 'obrambi' reform, ki jih je začela odhajajoča predsednica. Tudi Becheletova je zmagovalcu zaželela uspešen mandat.

Pinera, ki je Čilu že predsedoval v letih 2010-2014 in ga včasih imenujejo tudi čilski Berlusconi, je medtem poražene rivale pozval k sodelovanju, predvsem pri zaščiti najrevnejših slojev prebivalstva. Kot je priznal, je Guillierov vladni program vseboval nekatere zelo dobre predloge.

V prvem krogu volitev 19. novembra je Pinera prejel 37 odstotkov glasov, novinar in sociolog Guillier pa slabih 23 odstotkov. Na tretje mesto se je takrat presenetljivo z dobrimi 20 odstotki podpore uvrstila kandidatka leve koalicije, 46-letna Beatriz Sanchez, ki je nato svoje podpornike pozvala, naj v drugem krogu glasujejo za Guillierja. Zato izida drugega kroga ni bilo mogoče z gotovostjo napovedovati.

Sebastian Pinera in njegova žena Cecilia Morel.
Sebastian Pinera in njegova žena Cecilia Morel. FOTO: AP

Z zmago Pinere se Čile, ki velja za eno najstabilnejših in bogatih držav Južne Amerike, pridružuje vse večjemu bloku konservativnih držav v Južni Ameriki, med katerimi sta tudi Brazilija in Argentina.

Pinerova desnosredinska koalicija je slavila tudi na volitvah v oba domova parlamenta, ki so potekale hkrati s prvim krogom predsedniških volitev, vendar pa niti v spodnjem niti v zgornjem domu parlamenta nima absolutne večine. Zato bo Pinera težko radikalno spremenil reforme bolj levo usmerjene Bacheletove.

Volilno pravico ima v Čilu 14,3 milijona ljudi, volilna udeležba pa je bila 49-odstotna, za dve odstotni točki višja kot v prvem krogu. Položaj naj bi novi-stari predsednik nastopil 11. marca.

Glasovanje je sicer zasenčila krutost narave. V zemeljskem plazu, ki je pod seboj pokopal slikovito vas Los Lagos na jugu Čila, je namreč umrlo 11 ljudi, 15 jih še pogrešajo, so v nedeljo sporočile tamkajšnje oblasti. Plaz je sprožilo silovito deževje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.