Tujina

Piloti Air Indie protestno na bolniški, 10 jih je dobilo odpoved

New Delhi, 08. 05. 2012 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Indiji stavka približno 160 pilotov družbe Air India. Prepričani so, da bi morali imeti pred piloti Indian Airlinesa prednostno pravico do urjenja za upravljanje z letali boeing 787. Družba, ki se s protestom ne strinja, jih je deset že odpustila.

Izdelava boeinga 787 za družbo Air India
Izdelava boeinga 787 za družbo Air India FOTO: Reuters

Nekaj manj kot sto pilotov indijske letalske družbe Air India je protestno na bolniški, ker zahtevajo prednostno izobraževanje za pilotiranje letal boeing 787 dreamliner. Menijo namreč, da bi morala družba na urjenje za pilotiranje omenjenih letal poslati le njih in šele nato morda tudi pilote družbe Indian Airlines, s katero se je Air India združila februarja 2011. Pri tem jih podpira tudi sindikat indijskih pilotov (IPG).

Sam spor pa ima tudi drugo ozadje. Piloti Air India se namreč sklicujejo na to, da jim leta 2005 niso dovolili urjenja za letala airbus 320 Indian Airlinesa. A pretekli mesec je o sporu razsojalo tudi vrhovno sodišče, ki je odločilo, da bi morali mesta za urjenje enakomerno porazdeliti med vse pilote.

Air India in Indian Airlines sta se o združitvi dogovorili leta 2007, sama združitev pa je bila udejanjena leta 2011.

Nekaj mednarodnih poletov so morali zaradi omenjene stavke že odpovedati, stavki pa bi se lahko po nekaterih napovedih danes pridružilo še okoli 200 pilotov, kar pa bi predstavljalo precejšnjo ohromitev letalskih poletov tudi v  London, New York, Toronto in Chicago. Minister za civilno letalstvo Ajit Singh pa meni, da je protest pilotov nelegalen.

Na protest pilotov se je z odpustitivijo desetih pilotov odzvala tudi družba Air India. Vodstvo družbe je prepričano, da je njihov protest nelegalen, saj o stavki družbe uradno niso obvestili. Hkrati vodstvo ne priznava omenjenega sindikata. Po poročanju nekaterih virov, bi lahko omenjenim odpustitvam sledile še nove.

Air India v vse večjih težavah

Ta spor pa je le zadnja izmed številnih težav indijskega državnega letalskega prevoznika. Naraščajoči stroški goriva, hkrati pa tudi vse večja konkurenca, so poskrbeli za velike izgube družbe, zaradi česar se že pojavljajo ugibanja o prihodnosti družbe. Ob tem raste tudi njena zadolženost, zaradi česar so ji tri državne naftne družbe v začetku leta ustavile dobavo goriva.

Družbi je morala na pomoč priskočiti država, ki je obljubila, da bo v Air Indio do leta 2020 investirala 4,5 milijarde evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
08. 05. 2012 20.52
nesporazum med sindikati dveh druzb ( AI / IA ) " bolni piloti" ze dobili odpoved !!