Tujina

Petzner – novi Haider

Celovec, 19. 10. 2008 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

'Ostajamo pri tem, kar govorimo: zaščititi moramo svojo kulturo, ne potrebujemo nobenih mošej z minareti,' je povedal Haiderjev naslednik. Dodaja, da pri vprašanju dvojezičnih tabel ne bo popuščal.

Naslednik Jörga Haiderja na čelu Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) Stefan Petzner bo pri vprašanju dvojezične topografije na avstrijskem Koroškem nadaljeval politiko pokojnega Haiderja. Tako glede tega kot tudi glede tujcev na sploh ne namerava popustiti "niti za milimeter", je zatrdil.

Petzner (desno) pravi, da ni kot Haider. "Imam svoj lasten slog, svojo lastno naravo in svoje lastne besede."
Petzner (desno) pravi, da ni kot Haider. "Imam svoj lasten slog, svojo lastno naravo in svoje lastne besede." FOTO: Reuters

"Vprašanje dvojezičnih tabel spada, tako kot tudi vprašanje tujcev, med temelje," je prepričan Petzner, ki je v imenu stranke odločno zagotovil: "Ostajamo pri tem, kar govorimo: zaščititi moramo svojo kulturo, ne potrebujemo nobenih mošej z minareti."

Populistični Haider je bil glede tujcev zelo oster. V tednih pred smrtjo je avstrijsko in tujo javnost med drugim razburil s predlogom, da bi prosilce za azil opremili z elektronskimi zapestnicami, in z vzpostavitvijo posebnega zavoda za prosilce za azil, ki so domnevno zagrešili kaznivo dejanje, na odročni planini na avstrijskem Koroškem. V Sloveniji je bil znan po nasprotovanju dvojezičnim krajevnim napisom na avstrijskem Koroškem. Ignoriral je odločitve ustavnega sodišča ter zavrnil več kompromisnih predlogov za rešitev tega problema.

Čeprav očitno ostaja zvest Haiderjevi dediščini, pa Petzner hkrati poudarja, da pokojnega deželnega glavarja avstrijske Koroške in svojega predhodnika na čelu BZÖ ne bo in ga nikoli ni kopiral: "Nisem kot Jörg Haider. Imam svoj lasten slog, svojo lastno naravo in svoje lastne besede."

Petzner (desno)
Petzner (desno) FOTO: Reuters

Glede ciljev BZÖ je Petzner povsem jasen: na zvezni ravni ostati nad desetimi odstotki, na deželni ravni pa biti jasna številka ena. Za zadnje bo sicer poskrbel predvsem Gerhard Dörfler, ki ga je BZÖ predlagal za novega deželnega glavarja in bo na prihajajočih deželnih volitvah ter volitvah v občinske svete nastopil kot prvi kandidat na listi BZÖ.

Ugibanja o morebitni združitvi BZÖ s svobodnjaki (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheja je Petzner odločno zavrnil. "Ko se je pojavilo vprašanje ponovne združitve, mi je notranji glas rekel ne. In že nekaj dni pozneje se je izkazalo, da je tako prav," je dejal Petzner. Kot je pojasnil, je namreč Strache pristopil do nekaterih članov BZÖ z "nemoralno ponudbo", naj po Haiderjevi smrti prestopijo v njegovo stranko.

Stefan Petzner
Stefan Petzner FOTO: Reuters


SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

snowgal
20. 10. 2008 12.13
ta je šele en šelabajzar....
Tonček Balonček
20. 10. 2008 08.00
A zdaj bo pa kar Heiderjev ljubček njega tudi nasledil?
saso999
20. 10. 2008 07.55
petzner jaz na tvojem mestu nebi bil tako hraber, kajti hitro te lahko doleti enaka usoda.
g_draza
20. 10. 2008 00.57
palhi, 1098 in ostali papki ki govorita da ste podlegli balkanu in da je preveć balkana in ne vem česa tukej. zakaj pa n epriznate kok je amerika in evrope pr vs, kok so vs oni preuzel, da sploh ne razmišlate već po svoje ampak po njiohovo!!! glede na to pa da so vs v sh vojnah do zdej rešval balkanci bi se pa lahko mal zamisll nad tem k govorite, ker stelahko samo balkancom zahvalni da ste tok velki kokr ste da niste še manši!!!!!!!!!!!!!!!!
ServerAUTOMATIC
20. 10. 2008 00.51
Ne vem kako bo bilo. Nikoli ne bo tako, kot je bilo.
g_draza
20. 10. 2008 00.46
upam da bo hujši ko hajder, k taki trebaju
tomii83
19. 10. 2008 19.55
Glede na to da mamo ponekod tak slabe plače(kaj šele penzije) pa čedalje večjo draginjo ni potrebno da se zgledujemo preveč po avstriji in novimi evro zakoni.Mimogrede bi tud jaz jebu avstrijce z nažiganjem balkanske muske kot tudi golice:)Sam tale kekec ni glih videt kot spoštovanja vreden sovražnik slovencev hehe.
mg42
19. 10. 2008 19.00
tale petzner je bil INTIMNI prijatelj od haiderja hahahahahha
slosap@yahoo.de
19. 10. 2008 17.02
dej no dej stefan, točno se vidi zakaj te je Haider imel....ne seri pa si najdi novega
dr.psiho
19. 10. 2008 16.54
Ah ,Heidlerja pa res nebi rabli... no mogoče. samo jaz sem proti tako desnimi ljudmi....to je kaos. hitler nas je že poučil...Rdeča armada,zasedena polska ...varšavski pakt...... tukaj ni nič dobrega.Treba je probati nekaj drugaga! mogoče poštenost in pravica!
Tonček Balonček
19. 10. 2008 16.45
Tako je govoril tudi Črtomir, pa je prav kmalu dobil zvonike in oltarje! Pri nas imamo sicer toplovodarjev v izobilju, na RTV se jih npr. kar tare, nimamo pa veliko tako prebrisanih in sposobnih, kot je Heider, jelinčič ni nikoli kokretno delal in odločal, on le naklada, v operativi ga ni bilo nikoli, še na področju kraje kulturne dediščine se je ukvarjal s \"sekundarnimi\" dejavnostmi! (marketing, prodaja, raziskava tržiška, blagajna).
dr.psiho
19. 10. 2008 16.42
1098 ja naj mi bog pomaga...misliš tvoj ,ki si brade ni nikoli v življenju umil ali počesal...pa še da smrdi okoli mene... ne hvala...raje imam tega velikega ,ki se mu boš moral pridružiti ...sej veš kje živiš in to boš z cajtom postal...Če so vsi do zdaj to postali ...in ti neboš.... SANJAJ! sej meni je vseeno ...ti si že zdaj naš ,samo ti še tega neveš... No poglej samo če v čirilici pišeš?...prva generacija pa...si že popustil...kaj šele druga.... ha ha ha
anny_
19. 10. 2008 16.30
Enga takiga politika bi mogl met pr nam!!! Po mojem je edini ki bi lahk biu tak Jelinčič..drgač pa tam bi mogla bit slovenija ja ampak ni.. in stem se pač naj sprijaznijo pa pridejo živet sem!!!
mc_burek@email.si
19. 10. 2008 16.26
tkole mi pišemo na forumu, potem pa an 24ur po tv objavijo \"množice ljudi se po smrti še vedno strinja z politiko ki jo je vodil Haider \" :D
Magdalena Mitrovic
19. 10. 2008 16.12
d.d zaostalost poskusi odpravit z branjem,če pa je bolezen hudo napredovala potem pač bog ti naj pomaga ali mogače tvoj veliki.....ti že veš kdo
Magdalena Mitrovic
19. 10. 2008 15.53
palhi in kaj se ti je zgodilo
step_by_step
19. 10. 2008 15.52
-1
Ne potrebujemo nobenih mošej z minareti ??? To je govoril tudi Heider in odšel v smrt... Allahu Ekber!
dr.psiho
19. 10. 2008 15.51
veš kaj1098 jaz bi dal đamijo narediti, in to na sveti srbski zemlji. nevem kje jo imate ortodoksi samo glih tam je treba narediti đamijo! tko al tko prihajate od istega očeta TURKa. res si govedo ,samo širiš nestrpnost ,do HR,BiH, KOS..... tebe govedo bi treba v zapahe
Uroš Palhartinger
19. 10. 2008 15.43
Beri udbovskega komunizma....
Uroš Palhartinger
19. 10. 2008 15.42
Heider je imel prav... Slovenija ne bi smela vstopiti v EU, dokler ne doseže vsaj 70% razvitosti Avstrije... Če pa rineš z glavo skozi zid, si jo pa razbiješ... Zato so ljudje razočarani nad EU in silijo nazaj pod mehak objem Titovega tankovskega komunizma... Če bi le poslušali Heiderja...