Tujina

Petletni delavci na plantažah v ZDA

Washington, 31. 10. 2009 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zgodbe o nekaj let starih otrocih, ki so prisiljeni delati, po navadi prihajajo iz držav tretjega sveta. Tokrat pa je drugače. Na plantaži borovnic v ZDA so zaposlovali pet- in šestletne delavce! Primer ni osamljen.

Najmlajša delavka v nasadu borovnic ima komaj pet let.
Najmlajša delavka v nasadu borovnic ima komaj pet let. FOTO: Reuters

Novinarji ameriškega programa ABC News so razkrili zgodbo, ki se marsikomu zdi na meji verjetnega. Na plantaži borovnic v South Havenu v ameriški zvezni državi Michigan so odkrili komaj nekaj let stare delavce. Najmlajša med njimi je petletna Suli, številni njeni sodelavci pa so le kakšno leto starejši.

Plantaža je v lasti družbe Adkin Blue Ribbon Packing Company. Po šokantnem razkritju je več velikih trgovskih verig že prekinilo poslovno sodelovanje z njimi.

Pri petih letih nosi težka vedra

Novinarji so petletno Suli posneli, ko je nosila težka vedra, polna borovnic, ki so jih nabrali njeni starši ter sedem in osem let stara bratca. Pogovarjali so se tudi z 11-letnim dečkom, ki borovnice nabira že tri leta. Gre za otroke ilegalnih priseljencev, ki so v ZDA skoraj brez pravic.

Lastnik družbe Randy Adkin trdi, da o malih delavcih ne ve ničesar in da bi vsakega, ki bi na njegovih plantažah dovolil kaj takega, takoj odpustil. A novinarji domnevajo, da je to zgolj sprenevedanje.

Pesticidi uničujejo zdravje otrok

Otroško delo je v nasadih sadja in zelenjave po ZDA pogost pojav, opozarja članica Human Rights Watch, ki se je o tem prepričala na lastne oči.
Otroško delo je v nasadih sadja in zelenjave po ZDA pogost pojav, opozarja članica Human Rights Watch, ki se je o tem prepričala na lastne oči. FOTO: Reuters

Otroci delajo tudi v nasadu paradižnikov v Severni Karolini, so ugotovili pri NBC News. Njihovo zdravje je ogroženo, zaskrbljeno ugotavlja pediatrinja v bližnji bolnišnici. Poleg trdega dela jim škodujejo tudi pesticidi, ki jih uporabljajo v velikih količinah. “Kemikalije, s katerimi so otroci nenehno v stiku, pri njih povzročajo dihalna obolenja, nevrološke okvare, dermatitis in hude izpuščaje,“ je povedala. "O tem sem večkrat poročala tudi ministrstvu za delo, a se niso zganili," je še poudarila.

Da pojav v ZDA nikakor ni redek, trdi tudi Zama Coursen-Neff iz človekoljubne organizacije Human Rights Watch. Prepričana je, da pridelovalci sadja in zelenjave po vsej državi zaposlujejo otroke. "Američani mislijo, da je otroško delo problem, s katerim se soočajo v drugih državah, v resnici pa je tega veliko tudi pri nas," je dejala. Do teh ugotovitev je prišla z večletno raziskavo.

Ministrica za delo v Obamovi administraciji Hilda Solis je ob prevzemu funkcije napovedala ostrejši boj proti otroškemu delu. Inšpektorji so res poostrili nadzor in našli več kršiteljev, ki pa so jo odnesli z zelo milimi kaznimi. Povprečno so plačali 1100 dolarjev na vsakega otroka, za katerega so ugotovili, da dela zanje.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

general_war
12. 06. 2012 11.50
ha, engels je pisal o dveletnih delavcih v tovarnah tekstila, tako da se kar pripravite. vampirski kapitalizem
Abacus
01. 11. 2009 22.13
DeusVult 01.11.2009, 12:28 Svoj glas ste že oddali 0 crni_jezek joj, kake pravljice....v Ameriki zgolj nekaj samostojnih novinarjev in družb razkrinka kako umazanijo, potem pa se oblasti naredijo kako jim je mar in to "odpravijo", milijoni neodkritih primerov pa ostajajo! Torej ne mešat vlade in njenih predstavnikov z kakim pogumnim in načelnim novinrjem(takih pa nikjer ni veliko) in raznimi don Kihoti! In nasploh Američani so itak bolj sofisticirani v potiskanju neljubih novic pod mizo in utišanu preveč glasnih pravičnikov! -------------------- Ne nerazumeš! ZDA so velika država ,sigurno da ni moč nadzorovati celote in da bi bilo povsod pravici zadoščeno ,kot je lažje v manjših demokratičnih državah ala Švica ,Danska itd. Problem v ZDA je da dovolijo da velja enak pravni sistem za vse torej za posameznike kot tudi za mega korporacije ,ki pa si lahko privoščijo drage odvetnike ,ki "dokažejo" da imajo prav ,zaradi bodisi česar pač gre na sodišču ,posameznik pa nima neomejenih finančnih sredstev in ne more vstrajati v nedogled ,edino le če pridobi posluh populacije in širših množic! Tako je to dokaži in sojeno bo ,kar pa je težko vedno ,saj ima nasprotna stran enako možnost dokazovanja svoje nedolžnosti ,četudi je ta kriva! Medtem ko gre recimo v kakšni Rusiji ali Iranu kaj kar ni všeč politični eliti ,ga preprosto odstranijo in si izmislijo neko zgodbo ,niti najmanjše šanse nimajo ljude če želijo pravično zadoščanje ,na Kitajskem je še slabše in drugod. To sem hotel pojasniti samo zato ker ZDA vsako leto nardijo seznam držav po kršenosti človekovih pravic ,ampak sebe ocenjuejo enakovredno po enakem kriteriju ko ostale države ,in še nikoli ZDA niso bile med prvih 10. držav ,kjer je stanje najboljše ,tja po tradicijo sodijo Skandinavske države in nekatere ostale EU ali kakšna Japonska ,Avstralija ,NZ itd.
ietsspesiaals
01. 11. 2009 14.07
mala kitjsk pjte gledtpaksn rudnike ka usi mislte d jeblo to pred 100 200 leti se dons je se vec
Ramzess
01. 11. 2009 13.21
O joj, prejoj, in to v ZDA, ta pa je dobra. "Lastnik družbe Randy Adkin trdi, da o malih delavcih ne ve ničesar in da bi vsakega, ki bi na njegovih plantažah dovolil kaj takega, takoj odpustil. A novinarji domnevajo, da je to zgolj sprenevedanje." Točno tako, nič drugega kot sprenevedanje, večje sorte. "Američani mislijo, da je otroško delo problem, s katerim se soočajo v drugih državah, v resnici pa je tega veliko tudi pri nas," Zakaj me tako splošno prepričanje raje, ne čudi. Preveč tipično, kajne. DropBear="In ti bi svetu pridigali o človekovih pravicah in izvažali svobodo??" Tako je, vse kar 'izvozijo' je sumljivo, vprašljivo, in zlagano, v lepi in privlačni 'embalaži'. 534bgb="samo ste vsi proti amerikancem večinoma ki je edina svobodna prava država" Je edina država svoje vrste, mešan neavtohotoni narod, ki ni prava država, še najmanj svobodna, morda zunaj, a ta blišč je zaslepil že marsikoga, ker znotraj niti slučajno ni tako svobodna, niti demokratična. Naj bi bila zibelka demokracije, a ne tiste prave demokracije, temveč lažne, kajti če bi vedeli kdo njeni večinski podpisniki, bi vedeli, da imam še kako prav. Ste vedeli, da je večina podpisnikov bila članov tajnih združb, kot so Iluminati, Bilderberg, ipd. Preberite si knjigo, novejšna knjiga o tem, Davida Estulina, Skupina Bilderberg, pa vam bo morda bolj jasno, kakšni so temelji njihove tako opevane demokracije in svobode. Živimo v svetu, mnogi se tega ne zavedajo, kjer se definicija svobode lahko spremeni čez noč, potem boste videli, ali ste imeli prav ali ne, vendar je takrat že lahko prepozno, za odločitve, ker so že drugi odločili namesto vas, na katero stran vas bodo uvrstili. Ne verjamete, ZDA ni edina,, čeprav znana, država, z vsemogočimi seznami ljudi, kdo je kdo, kdo je proti njim, kdo ni, kdo je sovražnik njihovim intersom, kdo ni, strategijami in načrti za določene razmere, ki jih seveda lahko ustvarijo sami, čemu sicer takšni načrti in strategije. Si lahko predstavljate, da organizacije FEMA, ki sicer pomaga ljudem ob večjih nesrečah in katarofah, lahko, v določenih razmerah počne nasprotno, zapira ljudi v taborišča, pleni njihovo imovino, za potrebe vladajočih in njene vojske, itd. Težko, a je še kako res, saj FEMA že zdaj pripravlja, in skrbi za številna prazna taborišča, a nihče se ne vpraša čemu, ljudje so videli vlake za ta namen, pa je vse spet tiho. Itd. O tem so govorili, pričali, ljudje, ki so delali zanje, te vlake in drugo. O tem bi se dalo govoriti, poiščite članke o tem na internetu, članke nekdanjega novinarja Davida Ickea in somišljenikov. Mislite da veste vse, dejansko poznate zgolj površino, na pa tudi tega kar se skriva pod njo.
mjolnir
01. 11. 2009 12.28
crni_jezek joj, kake pravljice....v Ameriki zgolj nekaj samostojnih novinarjev in družb razkrinka kako umazanijo, potem pa se oblasti naredijo kako jim je mar in to "odpravijo", milijoni neodkritih primerov pa ostajajo! Torej ne mešat vlade in njenih predstavnikov z kakim pogumnim in načelnim novinrjem(takih pa nikjer ni veliko) in raznimi don Kihoti! In nasploh Američani so itak bolj sofisticirani v potiskanju neljubih novic pod mizo in utišanu preveč glasnih pravičnikov!
mjolnir
01. 11. 2009 12.14
534bgb Muslimani sigurno niso, saj se njim ne upajo postaviti po robu niti ko je potrebno, kaj šele kaj takega! V 99% primerov so to Mehičani in ostali Latinosi, in ker so le-ti povečini katoliki je to čist OK, nobenega rasizma in diskrimancije tu ni, a prepovej muslimanom zgraditi neko mega džamijo , pa bodo že vsi "varuhi" in ostali dežurni moralisti kričali "Rasizem!!"
mjolnir
01. 11. 2009 12.07
To ni ravno novost niti tako neverjetno niti za ZDA!!
rafael.m
01. 11. 2009 12.01
Zame je manjši zločin, če ubiješ odraslega človeka, kot če izkoristiš in zlorabiš nedolžnega otročička. Če bi katerega od mojh kdo izkoristil, brez sodišča, ne bi ušel brez kastracije. Zavedam se, koliko nedolžnih energij je v poceni oblačilih in pridelkih tujih trgovinskih centrov, zato prisegam na domačo pridelavo, ki mi je na srečo dostopna in pridelke domačih proizvajalcev, ki se najdejo v Mercatorju. Ubogi otroci, Clinton pa izkorišča svoja bebava predavanja v svojo korist. Vsaka čast našim politikom in gospodarstvenikom.
No One 1
01. 11. 2009 10.55
to se povsod dogaja, sploh v kaki aziji na plantažah čaja, al pa južna amerika. Nam se zdi to nemoralno toda če gre za priseljence, ki jim je vsak cent težko dobit se zgodi tudi to. Osebno se mi mali preveč smilijo, predstavljajte si da ste stari 7 let pa cel dan pobirate borovnice. Tu se je težko boriti z zakonom, tega je preprosto preveč!
pepar
01. 11. 2009 09.42
To se dogaja tudi po vsej Evropi,še posebej v južnem delu(italija). Malo se vprašajmo kako je nastala poceni zelenjava,ki jo veletrgovci na veliko uvažajo iz teh držav. Tudi končni potrošnik sodeluje v tej verigi,kjer nekateri (tudi otroci) delajo skoraj kot sužnji. Upam,da se vsaj malo kolca tistim,ki tako sveto prisegajo na vse kar je iz uvoza in cenejše kot pridelano doma.
koala_pleza_plazi
01. 11. 2009 09.14
+1
jez.zazazu Če si pa ženskega spola pa je še toliko bolj žalostno da tak misliš.A se ti kaj spomniš svojega otroštva?Prijateljev?Iger,ki ste se jih kot otroci igrali? m Mislim,da tile reveži ne bodo imeli tako lepih spominov na otroštvo!!!!!! To,da pa nekateri ljudje izkoriščajo otroke za prostitucijo in druge sebi všečne zadeve,ki trpinčijo otročke,pa je bolano s strani tistih,ki to počnejo.Kot sem že prej rekla,bi se morali mi vsi odrasli,ki imamo koliko toliko zdravo pamet potruditi,da bi te neumne osebke spravili za zapahe.Saj vsi pravijo,da smo ljudje najbolj inteligentna bitja,a ne?Sam,veš kaj,živali ne počnejo take neumnosti kot jih mi ljudje.Če rabijo hrano ,si jo ujamejo.Živali ne trpinčijo nikogar,sploh pa ne otrok(mladičev)svoje sorte,razen v izjemnih primerih.Mi ljudje pa tako ali tako lahko počnemo kar nam je volja,a ne?Saj smo vendar inteligentna bitja!Mi vladamo svetu!Ampak to ni res!!!!!! Mislim,da bi se morali mi vsi malo zamisliti o tem in vsem,kar delamo temu svetu!!!!!
medobranko@hotmail.com
01. 11. 2009 08.12
+1
Amerika nikoli ni spostovala druge tudi otroke ne bo. Delam po celem sirnem svetu in vidim na moje oci se hujse na KItajskem, Vietnamu, Arabiji, Sudanu... V Qatru tega ni a izkoriscajo Indijce in jih ponizujejo Qatarci na vsakem koraku. Filipinko ki je delala v Qatarski familiji kot cistilka so placevali mesecno 210 Euro in jo je prijatelj Nemc izvlekel iz tega bednega zivljenje.
naivna
01. 11. 2009 07.45
To so starsi krivi, ko silijo otroke zraven , nimajo jih kje pustit in tako so vsaj skupaj ,nobeden delodajalec ne bo pustil otroke na delo, ce bi zato vedel, ampak res so ilegalci , ki imajo sorodnike , da jim poskrbijo delo na crno in zato se take situacije pojavljajo. Tudi iz muhe slona naredijo.
Tonček Balonček
01. 11. 2009 07.22
Skrajni čas je, začne Turk obiskovati ZDA in tam predavati o izkoriščanju otrok! Ampak kdo mu bo plačal 100.000 honorarja in stroške?
Pantokrator
01. 11. 2009 07.06
534bgb 31.10.2009, 19:59 5 To so bili mehičani ali kakšni muslimani. Ampak ne piše da drugega izbora nimajo. Prebegnejo v Ameriko preko meje in potem ker se ne morejo prijaviti v šole delajo na črno vsi vsa družina ker je tako lahko skupaj. Pri nas tudi delajo otroci.To pa nihče ne pove? Poglejte samo ko berejo grozdje... ali jabolka. Pridejo otroci da si kaj zaslužijo. To je pač priložnostno delo, samo ste vsi proti amerikancem večinoma ki je edina svobodna prava država A za tebe Meksikanci in ostali niso ljudje?
bnam 2707
01. 11. 2009 01.37
Upam,da Clinton vidi tudi kaj v svoji državi,ko se že bori za človekove pravice in odpravo revščine.
yapi
01. 11. 2009 00.40
hahahha 1100 dolarjev kazni na otroka. to je uničeno žiulenje. očitno u amriki še niso odpravl starega sužnjelastništva.
Baphomet
01. 11. 2009 00.13
amy90 ja in kaj pol ce se jim bo poznalo?najbrz sploh zivi ne bojo vec takrat. kar tut ni slabo. fatpussy12 a dej dej?! cesa ne poves!? sam jst pa nisem tip. =)) otroci tkole delajo v veliko drzavah po celem svetu. namesto da so v napoto svojim revnim starsem ki nimajo hrane niti zase, jih takole uporabijo da delajo in da so koristni. jst v tem nic slabega ne vidim. a mislis da ce jih nebi izkoriscali da bi se pa ti otroci igrali? pa kje zivis clovek. puncke bi prisilili v prostitucijo, fantki bi pa beracili. oboji bi bili v veliki nevarnosti da jih kdo ugrabi in ubije ali pa da jih prodajo trgovci z belim blagom. tko da je boljs da delajo pa so koristni, tut ce je to izkoriscanje.
gLukas
31. 10. 2009 23.48
534bgb,popolnoma se strinjam.Sodelavkin sin,ki ima trinajst let je poleti nabiral ameriške brusnice nekje pri Borovnici se mi zdi in to za zelo majhno plačilo(ne vem na pamet koliko so jim plačali,vem,da je bilo malo).Sodelavka jue rekla,da ga je tja poslala zato,da bo videl kako težko je zaslužiti denar,ter upala,da mu bo to psodbuda pri učenju.In uspelo ji je.Ampak nihče od nas se nad tem ni zgražal,ali pa jo obsojal.Je pa nekaj res,eno je obiranje borovnic,za kar so otroci skorajda primernejši,drugo pa je,če morajo nositi težka bremena.
boer
31. 10. 2009 23.05
v ameriki je 20 milijonov ilegalcev in američanom še vedno hočejo predstavljat da amerika v roku 3 let ne bo propadla