Tujina

FOTO: Razbijali izložbe, ropali trgovine in plesali. Britanski levičarji praznujejo smrt Thatcherjeve

Ljubljana, 09. 04. 2013 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Margaret Thatcher je po smrti še enkrat razdelila Britance. Na tiste, ki za njo žalujejo, in na tiste, ki celo praznujejo njeno smrt. Med strokovnjaki je sicer veliko tistih, ki ji priznavajo rešitev britanske ekonomije, sindikati pa ji tudi po več desetletjih še niso odpustili.

Dan po smrti Margaret Thatcher Britanci razpravljajo o primernem pogrebu za premierko, ki je Britance razdelila na tiste, ki so jo občudovali in ljubili ter na tiste, ki so jo na smrt sovražili.

Čeprav se številni zavzemajo, da bi ji v zadnje slovo, ki bo 17. aprila, udeležila pa se ga bo tudi britanska kraljica, pripravili državniški pogreb, za zdaj kaže, da bo šlo za slovesen pogreb z vojaškimi častmi. Razkošen dogodek naj bi namreč že pred leti zavrnila sama Thatcherjeva, ki naj bi dejala, da so pogrebi s preletom vojaških letal potrata. Večino podrobnosti pogreba naj bi nekdanja premierka, ki se je zadnja leta spopadala s številnimi boleznimi, med drugim tudi z demenco, z britansko vlado uskladila že pred petimi leti.

Britanci na pogrebu Thatcherjeve, ki je umrla, stara 87 let, pričakujejo številne znane obraze, med drugim nekdanjega sovjetskega predsednika Mihaila Gorbačova in soprogo nekdanjega ameriškega predsednika Nancy Reagan, od domače politične smetane pa naj bi se pogreba udeležili vsi še živeči predsedniki britanske vlade.

Smrt Margaret Thatcher - 14
Smrt Margaret Thatcher - 14 FOTO: Reuters
Neokusno praznovanje levičarjev

Da britanska levica Thatcherjeve ni marala, ni kakšna posebna skrivnost. Je pa marsikoga presenetilo bučno praznovanje, ki so si ga njeni nasprotniki privoščili ob njeni smrti. Navsezadnje se je Thatcherjeva od politike poslovila že leta 1992, zato bi pričakovali, da so se razgreta čustva doslej že umirila.

A očitno britanski sindikati še niso pozabili, kako jih je Thatcherjeva stisnila v kot, ko je zaradi njihovih zahtev grozil ekonomski zlom države. Sindikalist rudarjev je tako kar javno povedal, da je dan smrti Thatcherjeve "odličen dan".
Nekateri sindikalisti so tako napovedali, da bodo na dan pogreba pripravili proteste, spet drugi nasprotniki Thatcherjeve pa so se na ulice odpravili že včeraj, takoj po objavi novice o njeni smrti.

"Maggie je mrtva", je po ulicah Glasgowa pelo in plesalo kakšnih 300 ljudi, okoli 100 se jih je zbralo v Londonu.

"Praznovanje" je ponekod ušlo izpod nadzora, razgrajači so razbijali izložbe, ropali trgovine, s petjem in plesom pa motili nočni mir. Ponekod je posredovala policija, nekaj udeležencev pa je končalo v priporu. V Bristolu so razgrajači v policiste, ki so približno 200-glavo množico pozivali naj se mirno razide, metali predmete, poškodovanih je bilo šest policistov.

Še več nasprotnikov Thatcherjeve pa je v roke vzelo elektronske naprave. Facebook in Twitter sta bila tako polna sovražnih sporočil. Na Facebooku je še najbolj praznovala skupina, sicer ustanovljena že pred tremi leti, ki se je poimenovala "je Margaret Thatcher že mrtva", na istem družbenem omrežju je daleč največ obiska zabeležila stran s kampanjo, ki želi na prvem mestu britanske lestvice videti pesem Ding Dong! The Witch is Dead (Čarovnica je mrtva), druga najbolj priljubljena tema britanskega Twitterja pa je "ne državnemu pogrebu".

Veselje ob smrti nekdanje premierke je izrazilo tudi nekaj zvezdnikov, ki pa so po jezi svojih oboževalcev iz nasprotnega političnega pola precej hitro zbrisali sporne izjave.

Smrt Margaret Thatcher - 1
Smrt Margaret Thatcher - 1 FOTO: Reuters
Nekateri so pozabili ...

Čeprav je le malo dvoma o tem, da je pod vladavino Thatcherjeve marsikdo tudi trpel ter da je bilo sprejetih tudi nekaj napačnih odločitev, pa so se oglasili britanski zgodovinarji, ki Thatcherjevi priznavajo, da bi brez njenega vodstva državi v določenem obdobju trda predla.

Thatcherjeva se je namreč morala spopasti z zapuščino svojih predhodnikov. Ted Heat je inflacijo prignal vse do 27 odstotkov. Harold Wilson in Jim Callaghan sta zapravljala denar, ki ga država ni imela, socialni mir pa kupovala s plačevanjem sindikatov in uvedbo prehrambnih bonov in stanovanjskih popustov, ki so bili prej značilni za Sovjetsko zvezo kot zahodno ekonomijo.

Zapravljanje je do leta 1976 državo pripeljalo do roba in Mednarodni denarni sklad jo je moral reševati pred bankrotom, v zameno pa so postavili stroge varčevalne ukrepe.

Država je bila v močnem primežu sindikatov, ki so dolga leta politikom služili kot orodje ohranjanja oblasti, v zameno pa so lahko širili svoj vpliv.

Nacionalizirana podjetja, šlo je za rudnike, železarne, elektrarne, železnice, telekomunikacije, so imele preveč zaposlenih, a nizko učinkovitost. Na napeljavo telefona je bilo treba čakati tudi do pol leta.

Ker se sindikati niso strinjali z odpovedjo kakšni pravici, ampak so njihove zahteve naraščale, omejiti pa se jih ni dalo, so protesti leta 1979 državo povsem ohromili. Ko so stavkali reševalci, jih je morala nadomeščati vojska, ko so stavkali tisti, ki so kopali grobove, so se začele kopičiti krste z nepokopanimi trupli.

Thatcherjeva je nato na hitro, a boleče, obračunala s sindikati oklestila njihove pravice in začela z reformami. Do leta 1983 je postalo jasno, da te uspevajo, čeprav ji načina, kako jih je izvedla, in kasnejših posledic njenih odločitev, predvsem na levi strani političnega pola, niso nikoli odpustili.

Lojze Peterle
Lojze Peterle FOTO: Aljoša Kravanja

Zavzela se je za Slovenijo

V imenu Slovenije je ob smrti nekdanje premierke britanskemu kolegu Davidu Cameronu sožalno brzojavko poslala premierka Alenka Bratušek.

Na Facebooku pa se je oglasil premier prve slovenske vlade Lojze Peterle. Zapisal je, da je Thatcherjevi hvaležen za pozornost, ki jo je izkazala Sloveniji v času največje preizkušnje. "Na dan napada JLA na Slovenijo me je zvečer poklicala na vlado iz Londona po telefonu. Povejte, kaj se dogaja v Sloveniji. Obraniti moramo mlado slovensko demokracijo. Takoj bom poklicala Johna Majorja in Georga Busha ...," se Thatcherjeve spominja Peterle in dodaja, da to ni bila njena edina pozornost.

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bljak janša
14. 04. 2013 10.57
+3
saj je ja demenco mela že kot premierka.
AtaAuffix
14. 04. 2013 10.48
-2
Na protestu se je zbralo 0.00125% Londončanov
general_war
10. 04. 2013 23.24
+2
totalno pristranski članek kaj pa falklandi in skoraj 1000 mrtvih samo za odvračanje pozornosti? we'll dance on your grave mrs. thatcher
odpisan2x
10. 04. 2013 19.00
kakšne veselice bodo šele v slo
CmrljKlaus
10. 04. 2013 16.56
+5
Tudi v Sloveniji imamo političnega osebka, ki bo enkrat pač umrl, in takrat bomo nekateri razglasili veseli dan, drugi pa nacionalno tragedijo. Jaz bom najbrz odprl flašo najboljšega šampanjaca, ko JJja ne bo več.
Dejan Obradovi?
10. 04. 2013 15.30
+2
Thačerjeva, Bush, Major,... kdo sploh ima srce žalovati za temi ljudmi?????
general_war
10. 04. 2013 23.20
+3
zyor
10. 04. 2013 12.49
-2
Velik politik in človek je bila Thatcherjevea, naša šivilja bi se lahko od nje marsikaj naučila!
nokintos
10. 04. 2013 00.34
+1
zakaj neukusno praznovanje eni se pač veselijo smrti drugi žalujejo,jaz se veselim
Klimova
09. 04. 2013 21.03
+11
Za njen pogreb bo šlo iz žepov tistih, ki jih je najbolj zatirala Pošteno bi bilo, da bi za tak razkošen pogreb plačali tisti, ki jih je sama ustvarila- NEOLIBERALISTI!
KML
09. 04. 2013 17.24
+16
V mojih očeh je ta častilka Miltona Friedmana zločinka nad človeštvom, ki ji vsa zloba Hilde Tovšak ne pride do gležnjev. Pomirjena sem, da je ni več, čeprav bi si mi zdelo bolj pravično, da bi ji sodila strela z jasnega med rudarsko stavko. Zdaj pa ji samooklicani elitneži še kujejo slavospeve in neobdavčena monarhinja se ji želi pokloniti na državniškem pogrebu, obsojajo pa vse tiste, ki vedo, da je ta ženska bila Hitler s prefinjenim orožjem, brez kapljice človečnosti in sočutja.
nikhrast
09. 04. 2013 16.44
-2
Pa saj je precej Slovencev tudi prepojenih s socializmom, živeli bi na račun države, to pomeni na račun drugih.
Saso Jovanov
09. 04. 2013 18.51
+5
alicante123
09. 04. 2013 15.25
+19
Pozabili ste omeniti njenega sina Marka Thatcherja, organizatorja neuspelega poizkusa državnega udara v Ekvatorialni Gvineji leta 2004.
olyca
09. 04. 2013 14.51
+4
Tole babo so pa res radi imeli anglovci, še seda ko je mrtva se nalivajo !!!
skodelica kave
09. 04. 2013 14.44
-9
Bolano, kako lahko praznujejo smrt nekoga... pa naj še kdo reče do niso desni boljši od levih
Kritik31
10. 04. 2013 11.12
+1
ozrenac5
10. 04. 2013 12.51
+1
Sophie B
09. 04. 2013 14.31
-3
Ali so bili ti britanski rdeči zombiji na "praksi" pri "naših"?
Saso Jovanov
09. 04. 2013 14.36
+4
El Koronito
09. 04. 2013 14.10
+20
Poglejte ... bistvena razlika med levičarji in desničarji je ta, da bi desničarji jemali revnim, levičarji pa bogatim. Ker svet deluje predvsem na načelih neoliberalistične politike, vodene s strani konzervativcev, je trenutni trend siromašenje ljudi, ne glede na globalno pozicijo. Žal imajo oblast tisti, ki imajo denar. Ko enkrat pridejo do te pozicije postanejo krvoločni - motiti jih začne vse, kar ni podobno njim samim in jim predstavlja potencialno nevarnost: - drugačna barva kože, - drugačna narodnost - drugačna spolna usmerjenost - pravzaprav drugačnost, katerekoli oblike. Ti ljudje so bolniki in obožujejo samo še sami sebe (tudi parijo se med seboj) in oblast ter spoštovanje, ki si ju lahko kupijo samo z denarjem. V svojem okolju so, ravno zaradi svoje grabežljivosti, prezirani in zaradi svojih podpovprečnih intelektualnih sposobnosti, večinoma predmet posmeha (bush, thatcher, janša, ...). Živijo v paranoičnem strahu, da vsak revež, nezaposlen ali drugače ogrožen opreza za njihovim bogastvom in jim ga hoče odvzeti... odvzeti nekaj kar jim je najdražje. Prav smešni so, ko vzvišeno pozivajo ostale k delu, pravzaprav tlaki, ki njihovo moč samo še dodatno plemeniti. Za njih ni hujšega, kot rdeča horda, ki je nekoč temeljito opravila z njimi. S pomočjo narodnih izdajalcev tipa januz ivan, so si spet dobro opomogli... se pa na vašem mestu nebi preveč veselil. Na horizontu se zopet pojavlja rdeče obzorje....
Kitler
09. 04. 2013 15.15
+4
Kako bi pa opredelil ljudi, ki bi denar absolutno dali tudi revnejšim, a hkrati vseeno ne bi preveč marali drugih narodnosti v svoji državi (ne nasploh) in usmerjenosti... LevoDesen? :)
Kitler
09. 04. 2013 15.17
+5
d.o.o - desničar z omejeno odgovornostjo :)
El Koronito
09. 04. 2013 15.47
+0
pkorosec
09. 04. 2013 20.45
+1
Se strinjam s Kitlerjem. Sem levičar tistega kova, ki ne bi vzel nič, kar ni njegovega, sam pa revežu ne bi dal niti centa, če bi si revež bil sam kriv za svojo revščino. Velika večina revežev si je dejansko sama kriva za svojo revščino - lahkomiselno šolanje, lahkomiselno iskanje službe, lahkomiselno opravljanje službe, lahkomiselno pohajkovanje po službi, kot da boš 40 let delal ena in isto delo, ... Vsi reveže in bogate delite na podlagi denarja. Pa to ni res. Naj se še tako sliši zlajnano, ampak bogat je tisti, ki ima ZDRAVO telo in um. Tisti, ki reče, to pa to lahko naredim, da bom dosegel to pa to. Tisti, ki pa vsak dan predavajo o svetovni pravici na forumih, ali pa v gostilnah, pa v bistvu niso nič kaj dosti drugačni od plemiške gospode - vsi bi radi denar od davka na plače. Glejte v Sloveniji je kriza, pravijo da ni denarja, da je folk lačen in podobno ... ok, ampak kolk poznam lokalne "reveže", še te vedno vidim vsak dan po gostilnah. Koliko gostiln v Sloveniji se je v zadnjih 2 letih zaprlo in koliko odprlo? Pomislite.
MaunelNeuer
09. 04. 2013 13.55
-13
thatcherca je poskrbela, da angleški huligani ne razsajajo več, sicer bi zdaj sesuli vso evropo!
Saso Jovanov
09. 04. 2013 13.59
+21
poskrbela je ona za elito ! pristavla je še eno korito da so lahko pujsi papal !
MaunelNeuer
09. 04. 2013 13.54
-10
thatcherca je poskrbela, da angleški huligani ne razsajajo več, sicer bi zdaj sesuli vso evropo!
amigp
09. 04. 2013 13.44
-7
veselijo se pa taki ki so takrat še iz levga u desnga skakal ko je ona vladala
Northwest
09. 04. 2013 13.40
+2
Ja pa kaj cvili,ce se je pa ravno tam cez vse zakuhalo,zakaj je pol Busmana klicala?