Tujina

Peterica obsojena umora novinarke Politkovske

Moskva, 21. 05. 2014 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Družina umorjene ruske novinarke je zadovoljna z razsodbo. Poudarili pa so, da osem let po zločinu niso še nič bližje odgovoru na vprašanje, kdo je naročil umor. Ana Politkovska je bila znana po člankih, kritičnih do ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ana Politkovska
Ana Politkovska FOTO: Reuters

Sodišče v Moskvi je peterico obtoženih spoznalo za krive organizacije in izvedbe umora ruske novinarke Ane Politkovske leta 2006. Družina umorjene, do Kremlja kritične, novinarke, je pozdravila razsodbo, a vprašanje, kdo je umor naročil, po njihovem prepričanju ostaja brez odgovora.

48-letna novinarka časnika Ruska Gazeta, znana po člankih, kritičnih do ruskega predsednika Vladimirja Putina in še posebej do vojne v Čečeniji, je bila ustreljena 7. oktobra 2006 na hodniku stanovanjskega bloka v Moskvi, v katerem je živela.

Sodišče je štiri od obtoženih spoznalo za krive organizacije umora, petega pa izvedbe. Med obsojenci je čečenski podjetnik in zloglasen zločinec Lom Ali Gajtukajev, ki je umor pripravil s pomočjo treh nečakov - Rustama, ki je umor izvedel, Ibragima in Džabraila Mahmudova. Obsojen je tudi nekdanji moskovski policist Sergej Hadžikurbanov.

Lom Ali Gajtukajev
Lom Ali Gajtukajev FOTO: Reuters

Džabrailu in Ibragimu Mahmudovu ter Hadžikurbanovu so enkrat že sodili, a so bili leta 2009 na prvem sojenju oproščeni. Vrhovno sodišče je nato razsodbo razveljavilo in odredilo ponovno sojenje, ki se začelo lansko poletje.

Kljub temu pa osem let po zločinu ostaja brez odgovora vprašanje, kdo je umor pravzaprav naročil in družine Politkovske je razočarana, da sojenje ni pripeljalo bližje k osebi, ki stoji za umorom.

"Strinjamo se s sodbo, a to je le majhno število tistih, ki so krivi zločina," je po odločitvi sodišča novinarjem dejal njen sin Ilja.

ZDA uvedle sankcije proti 12 Rusom

Med tem je ameriška vlada objavila imena 12 Rusov, proti katerim so uvedli sankcije zaradi kršenja človekovih pravic. Povezani so s primerom ruskega odvetnika Sergeja Magnickega, ki je novembra 2009 umrl v zaporu, na sodnem procesu po smrti pa so ga obsodili zaradi davčne utaje.

Sergej Magnicki
Sergej Magnicki FOTO: Reuters

Magnicki je v Rusiji razkrival korupcijo javnih uradnikov in pristal je v zaporu, kjer mu niso nudili ustrezne zdravstvene oskrbe. Njegov primer je v ZDA še posebej odmeval in leta 2012 je bil sprejet poseben zakon, poimenovan po njem, ki omogoča uvedbo sankcij proti Rusom, obtoženim kršenja človekovih pravic.

Aprila lani so sankcije uvedli proti 18 osebam, že decembra pa se je pričakovala širitev seznama, do katerega je prišlo sedaj. Tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki je zagotovila, da ni bilo zamude, temveč da so seznam razširili, ko so dobili dodatne verodostojne podatke.

Kljub temu pa politični analitiki v ZDA ocenjujejo, da je bila širitev seznama lani preložena zaradi prizadevanj za ohranitev dobrih odnosov z Rusijo, kar pa trenutno zaradi ruskih dejanj v Ukrajini ni več v ospredju.

Na seznamu sankcij so med drugim trije zdravniki, ki Magnickemu niso nudili ustrezne zdravstvene nege. Gre za Lariso Litvinovo, Dimitrija Kratova in Alexandro Gauss. Sankcije veljajo tudi za sodnika Igorja Alisova, ki je vodil posmrtni sodni proces proti Magnickemu. Sankcije zajemajo zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v ZDA.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezpodre
21. 05. 2014 13.17
-1
Putin s tem nima veze, isto kot Ivan z zaposlitvijo svoje hčerke. Ona /Ivanova/ je poslala milijon prošn, na Plinovodu so jo pa vzel zarad izkušenj iz vrtca, Putin je pa pomežiknil, ko je bral članek Politkovske, ker mu je padla smet v pošteno oko.
+1
Podjetnik in zoglasen zločinec? A to pomeni če si morilec, ugrabitelj, izsiljevalec itd.. da si v bistvu n eke vrste podjetnik in meneger? Sicer pa tipičen primer ruskega "podjetnika", in takim naši politiki in očitno zelo veliko slovencev, zaradi "krvavega" denarja leze v rit? Človek takega tipa si yasluži umiranje na obroke..
GAYPROPAGANDA
21. 05. 2014 09.26
+2
Krivci za umor Politkovske so v Kremlju!
Aven
21. 05. 2014 13.30
+8
Ne bo držalo. Ve se da so bili glavni Čečeni - kdo od njih - pa ni čisto jasno. Sicer pa morilci niso povezani s Kremljem. Ni pisala samo o Putinu.
BMWmunja
21. 05. 2014 08.22
+26
Ali mi mogoče vemo po 21 letih, kdo stoji za umorom Iveka? Ali je pri nas kaj drugače? Najvišji politični veljaki so v zgodovini imeli vedno najbolj krvave roke. (Rotarja mi prosim ne omenjati, ker sem že zajtrkoval in me ni treba s takimi "fojtrati"...)
Die einemaister
21. 05. 2014 09.33
-2
tisti ki je ukradel patent nemškemu znanstveniku, še en krimanlc več v slovenski politiki, super tradicija dela svoje
-1
Die einemaister
21. 05. 2014 12.50
-2