Tujina

Pet let po pokolu na Columbine

Colorado Springs, 21. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V mestecu Littleton v ameriški zvezni državi Colorado so v torek počastili peto obletnico najhujšega šolskega pokola v ameriški zgodovini.

(Foto: Reuters)
(Foto: Reuters) FOTO: Reuters

18-letni Eric Harris in 17-letni Dylan Klebold sta 20. aprila leta 1999 oborožena do zob prišla v srednjo šolo Columbine in pobila 12 sošolcev ter učitelja, nakar sta storila samomor. Statistike in druga dejstva kažejo, da se Američani kljub spominskim slovesnostim in javnemu izražanju bolečine iz pokola niso veliko naučili. Šolsko nasilje je začelo ponovno naraščati, vzroki za nasilje pa so isti, kot so bili pred petimi leti, namreč lahek dostop do orožja in odnosi med ameriškimi šolarji, predvsem na podeželju, ki poveličujejo "priljubljenost" in zavračajo drugačnost.

Pokol leta 1999 je vzpodbudil k razmišljanju o ameriški kulturi ljubezni do strelnega orožja in predsednik ZDA Bill Clinton je skušal prepričati kongres v sprejetje ostrejših zakonov, vendar je organizirana ljubezen do orožja v obliki Nacionalne puškarske zveze (NRA) ostala močna. Z republikanskim predsednikom Georgeom Bushem je NRA dobila neposreden dostop do Bele hiše in naklonjeno administracijo, ki bo za glasove ljubiteljev orožja storila vse, kar je potrebno.

V Clintonovih časih sta bila sprejeta dva pomembna zakona, ki sta posegla v pravico do orožja. Leta 1993 je Clinton podpisal "Bradyjev zakon", ki zahteva petdnevno čakalno dobo pred nakupom pištol pri pooblaščenih trgovcih z orožjem za izvedbo preiskave morebitne kriminalne preteklosti kupca. NRA je ponorela in od takrat naprej trdi, da je zakon v nasprotju z 2. amandmajem ameriške ustave, ki je sicer precej dvoumen. Zakon je dobil ime po uradniku administracije predsednika Ronalda Reagana Jimu Bradyju, ki je med atentatom na predsednika leta 1981 postal invalid. Zakon je dober začetek, vendar pa kriminalci nimajo nobenih težav priti do orožja po zakoniti poti, saj je dovolj, da obiščejo enega od številnih orožarskih sejmov NRA, kjer se lahko dobi vse od puške do metalcev raket.

Leta 1994 je Clinton podpisal zakon o prepovedi prodaje devetih vrst vojaških pušk (brzostrelk), ki mu veljavnost poteče 13. septembra letos, vendar se razen demokratskega predsedniškega kandidata Johna Kerryja in redkih demokratov doslej še nobeden od vidnih politikov ni zavzel za njegovo podaljšanje. Bush je tiho, podpredsednik ZDA Dick Cheney pa je pretekli teden na nacionalni konvenciji NRA obljubljal, da bo administracija zaščitila njene interese. Vojna proti terorizmu pomaga NRA, saj pri ljudeh sproža lažno upanje, da se bodo lahko z orožjem obvarovali pred napadi. Prave debate o iztekanju prepovedi "napadalnega" orožja v ZDA danes ni.

Samo v letošnjem šolskem letu je bilo po ZDA 43 smrtnih primerov, povezanih s šolskim nasiljem. Po tragediji v Columbine je nasilje začelo upadati, od lani pa spet narašča. V Littletonu so se v torek spomnili mrtvih s šole prostim dnevom in slovesnostmi z izražanjem bolečine ter upanja na boljši jutri. Manjkalo pa je pozivov za razpravo o vzrokih nasilja in k resničnim ukrepom za preprečitev podobnih tragedij.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou