Tujina

Pet let od smrti 'človeka, trdnega kot skala'

Vatikan, 02. 04. 2010 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Verniki po vsem svetu se spominjajo smrti papeža Janeza Pavla II. Na spomin sicer zelo priljubljenega papeža pa meče senco razkritje številnih spolnih škandalov, ki so se zgodili v času njegovega papeževanja.

janez pavel drugi
janez pavel drugi FOTO: Reuters

Verniki po vsem svetu so danes praznovali peto obletnico smrti priljubljenega papeža Janeza Pavla II., ki je v 85. letu starosti umrl 2. aprila 2005 po dolgotrajnem boju s Parkinsonovo boleznijo. Spominske slovesnosti so ob tej priložnosti potekale predvsem na Poljskem, medtem ko so se v Vatikanu pokojnega papeža spomnili že v začetku tedna.

Verniki so po njegovi smrti zahtevali, naj ga Katoliška cerkev takoj razglasi za svetnika. Njegov naslednik, papež Benedikt XVI., je postopek za beatifikacijo sprožil 28. junija 2005, ne da bi upošteval minimalno petletno čakalno dobo po smrti.

Vendar se je zapletlo že pri razglasitvi za blaženega, ki je korak na poti do svetništva. 46-letna redovnica Marie Simon-Pierre, ki naj bi čudežno ozdravela ob njegovem posredovanju, je po pisanju poljskega časnika Rzeczpospolita namreč spet zbolela za Parkinsonovo boleznijo. Posredovanje pri ozdravitvi redovnice je doslej veljalo za glavni dokaz papeževe blaženosti. Da bi ga razglasili za svetnika, pa bi papež "potreboval" dva čudeža.

Slovesno mašo ob obletnici smrti poljskega papeža so v Vatikanu letos pripravili prej, saj 2. april sovpada z velikim petkom, edinim dnevom v letu, ko v Katoliški cerkvi ne obhajajo maše. Med ponedeljkovo slovesno mašo je aktualni papež Benedikt XVI. predhodnika med drugim označil za "človeka, trdnega kot skala" z "gorečo dobroto".

Medtem so se na Poljskem, kjer je bil papež Karol Wojtyla rojen, svojega rojaka spomnili s filmi o njegovem življenju, ki so jih prikazovali v Varšavi. Ob tem so nekateri, ki so pokojnega papeža poznali, pripovedovali o njegovem boju z boleznijo.

Grenak priokus

Na spomin sicer zelo priljubljenega papeža pa v zadnjem času meče senco razkritje številnih spolnih zlorab v cerkvi, ki so se zgodile prav v času njegovega papeževanja. Med drugim mu ni v prid nedavno razkritje, da ni ukrepal proti duhovnikom, ki so spolno zlorabljali otroke. Številne zlorabe, med drugim v ZDA, na Irskem in v Nemčiji, ki na dan prihajajo tudi danes, so se zgodile ravno med njegovim 26-letnim papeževanjem.

Mediji so tudi poročali, da Janez Pavel II. leta 1996 ni hotel sankcionirati ameriškega duhovnika Lawrenca Murphyja, obtoženega posilstva 200 gluhih otrok med letoma 1950 in 1974. Po pisanju New York Timesa so predstavniki Vatikana – vključno s sedanjim papežem, takratnim kardinalom Josephom Ratzingerjem, ki je med letoma 1981 in 2005 vodil kongregacijo za doktrino vere – za zlorabe vedeli, a niso ukrepali. Vatikan te navedbe odločno zavrača.

Prav pedofilski škandali so v zadnjem času največja težava, s katero se ukvarja naslednik Janeza Pavla II. Škandali so namreč močno pretresli Cerkev, omajali njeno moralno avtoriteto in zaupanje ljudi vanjo, sedanji papež pa je celo tarča številnih pozivov k odstopu. Po navedbah strokovnjakov se Cerkev sooča z zgodovinsko krizo, do kakršne pride le enkrat na sto let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gabez
04. 04. 2010 08.48
Todokol No, sem bila kar vesela da si odgovoril, ker še malo nisem želela, da bi mislil, da napadam tvoje mnenje, nasprotno, mislim, glede na to, da si še zelo mlad, da imaš kar precej širok pogled na vse okoli sebe, Bilo bi lepše, da bi bil pogled bolj ohrabrujoč ampak tako pač je, zgleda, da ni sistema na sveu, ki bi gledal na malega človeka drugače kot na sredstvo za zadovoljevanje svojih velikih dobičkov, s tem pa seveda kršil njjegove pravice. V krizi, moralni ali pa duhovni, pa človek išče in tudi potrebuje neko uteho in marsikdo se zateče k veri, ki mu jo ponuja cerkev. S tem seveda ni nič narobe, če jo ne bi potem še ti izkoristili. Jasno, da so tudi dobri župniki, ali pa vsaj v redu, ampak njihov sistem je tak, da sami ne podpirajo preveč mehkih ali pa človeških župnikov. Lep primer je Uran.Tisti, ki so želeli moč in oblast, so so izmislili vse vrste grehov., tudi religije. POHLEP je skupni imenovalec vseh manipulacij, ki so temeljile na čustvih raje. Religije gredo še malo dlje kot ostali politični sistemi, obljubljajo ti raj na drugem svetu, nekako v tem smislu, bolj boš trpel na tem svetu, lepše ti bo na drugem. Vidiš, ta stavek se mi zdi pa najbolj sporen, z njim najlažje zavajaš ljudi. Meni se pa le zdi, da bi moral človek zadovoljno živeti zdaj, v tem kratkem življenju pač, ki ti je dano, imeti pozitivne vrednote, se veseliti vsakega dne, znal premagovati težave, imeti možnost, da dostojno preživiš otroke in jm omogočiš vstop v samostojno življenje.....Nekaj je pa s tem verskim poukom hudo narobe, poznam veliko vernikov, bolj kot je fanatičen , manj je v njem pristne dobrote, vse preveč pa raznih predsotkov do drugače mislečih. Kar se tiče prejšnega papeža, res je imel karizmo, vendar pa je s svojo konzervativnostjo, vsaj zame, slabo vplival na današnji svet. Prepovedal je kontracepcijo, pa je Vatikan lastnik največje tovarne kontr. tablet, perejo mafijski denar, leta 1982 je povzdigni org. Opus dei v osebno prelaturo...Obstaja kar precej debela knjiga o tej organ. pa ne roman, tako da se jo splača prebrati, čeprav ti jo kakšen Rode gotovo ne bi priporočal, ali pa bi spet zamahni z roko, češ ni vredno zgubljati besed. LP
Abacus
03. 04. 2010 18.35
titovka 02.04.2010, 21:37 -1 resnica je prepovedana!!!!!! // Odvisno kje! Kot vidis ,gre vse lepo v medije in se nobenega niso pihnili ,ko je oblatil cerkev ,povedano miloreceno! Imas pa primere na svetu ,ko reces kaj cez kako oblast ,pa te hitro pospravijo ,ponekod kar uradno pred zid in strel v glavo...
todokol
03. 04. 2010 00.17
gabez Z vsem kar si napisala se popolnoma strinjam. Danes se po svetu dogaja ogromno nepredstavljivo zverinskih stvari. Verjamem, da te vsi ti škandali razburijo. Mene tudi. Pravim samo, da je treba pogledati vse sisteme. Niti eden sistem ne obstaja, kjer ne bi bile množično kršene človekove pravice. Sicer pa imaš popolnoma prav.
gabez
02. 04. 2010 23.26
odg. na todokol Tudi sama imam vse zakramente, odraščala sem v krščanski družini, vendar pri nas je bilo vse zelo zmerno, tako da se takrat niti nisem tako veliko spraševala o tem, kaj je res in kaj ne. Informacij ni bilo toliko, kot danes ali pa je bilo kaj drugega, enostavno me to takrat ni preveč zanimalo. Potem pa me je naenkrat začelo vse skupaj zanimati iz povsem osebnihvzrokov, želela sem razumeti vzroke in posledice in ozadje različnih sistemov, še malo ne samo rimskoatoliškega. Pa začneš z branjem zgodovine, primerjaš z Ognjiščem, Družino, s Svetim pismom, z dogajanjem okrog sebe. Najprej si malo zmeden, potem razočaran, potem pa si ustvariš v sebi nek vrednostni sistem.Preveč dejstev je, da bi ti lahko naštela, če imaš željo, si najdeš literaturo kjerkoli. Saj to ni napad na vero, temveč na njihovo sprenevedanje. Si bral o otrocih na Irskem, 35.000 uničenih otrok, si sploh lahko predstavljaš, kaj so doživljali. Vsi so vedeli, tako kot ve vsaka mati, če ji kdo posiljuje otroka in veš, tega res ne razumem, zame je ravno tako kriva, ker to dovoljuje. Teh samostanov je še veliko. Se ti morda ne zdi, da oni potem ne verjamejo v vse tiste grehe, s kateri nas skušajo obremeniti, ker drugače bi se bali večnega pekla. Jaz se ne bojim pekla, ne delam " grehov " zaradi svoje vesti, ker čista vest je najboljši vzglavnik. Dobro delo storiti pa ti daje vedno tako prijeten občutek.
titovka
02. 04. 2010 21.37
resnica je prepovedana!!!!!!
todokol
02. 04. 2010 20.51
gabez Najprej ti moram povedati, da nisem niti približno veren. Imam zakramente, ki jih dobi otrok (krst, birma, sveto obhajilo), vendar v cerkvi nisem bil že od osnovne šole (8 let). Imam se za ateista, ampak spoštujem vsako vero. Sem pa popolnoma realen, kar se tiče problematike posilstev in pedofilije. Župnik v naši fari je zelo vredu človek in sem 10000%, da nikoli ni razmišljal o kakšnih sprevrženih stvareh. In mislim, da je večina župnikov takšnih. Se pa najdejo tudi kakšni pokvarjeni župniki, ki imajo sicer spolne škandale z odraslimi ženskami. Takšnih, ki pa bi dejansko se znašali nad otroki, sem pa 1000000% prepričan, da jih lahko v Sloveniji prešteješ na prste ene roke. In s tem posledično tudi drugod po svetu. Ampak cerkev je pač tarča človeških nebuloz. Verjetno zato, ker je pač ena najmočnejših organizacij na svetu, ki ima tudi veliko moč. Seveda ne zagovarjam obdobja, ko se je izvajal inkvizicija in podobno. Ampak vsak sistem na svetu ima dobre in slabe strani. Samo poglej komunizem. Slovenija je ena redkih držav na svetu, kjer je komunizem že od konca 2WW neprestano na oblasti. Uradno seveda ne, realno pa lahko vidiš, kakšna je resnična slika v tej državi. Tudi komunisti so delali sranje tako kot cerkev (na Kitajskem in v Severni Koreji je tako še danes). Ampak ne, edin slab sistem na svetu je RKC, kajne oprane glave?
gabez
02. 04. 2010 20.21
Kakšno sprenevedanje,kakšna realnost vendarle, todokol. Obsežnost pedofilije si pač zmanjšal po svoje oziroma po navodilih cerkve, sem pa prepričana( pa ne samo jaz ), da je tega še veliko več, kaj res misliš da je vse prišlo ven. To je le vrh ledene gore. Po njihovih naukih je greh že to, da živiš po naravnih zakonih, da si preprosto srečen, da premalo trpiš, ker zgled ti mora biti na križ pribiti Kristus. Poslušajte nas, ne glejte nas pri naših dejanjih. Saj nismo v srednjem veku. Pravzaprav ves čas, kar so imeli moč in oblast, so z ljudmi počeli veliko grdobij, jih izkoriščali, neusmiljeno pobijali, jih zastraševali, jim vcepljali strahospoštovanje, kar pa niti ni bilo tako težko, saj preprosti ljudje pač niso imeli izobrazbe, potrebnega znanja, še manj časa, da bi kaj več spoznali.No, to so pač dejstva, zapisana in resnična, samo treba je še kaj drugega prebrati, kot pa le njihova glasila, kjer tako spretno obračajo sebi v prid. Kar se tega tiče, vsaka jim čast, prav na vsako še tako neprijetno vprašanje imajo pripravljen odgovor, nikoli niso v zadregi.Kdo bi morda rekel, da zato, ker imajo prav.Jaz seveda ne mislim tako, temveč nekako takole( samo moje mnenje pač): So zelo izobraženi, imajo veliko časa, krčevito se borijo za svoj obstanek, z vsemi sredstvi, že vso svojo zgodovino pač. Bilo bi iluzorno pričakovati, da bi šli zdaj verniki, ki so jim že uspeli sprati možgane, brati še kakšno zgodovinsko knjigo, tako nevtralno, ki je podkrepljena z dejstvi, brez nestrpnosti, torej realno, kot pravi todokol.Tudi sama ne želim biti nestrpna, mene ne motijo zmerni verniki, ki najdejo v veri neko upanje, vrednote in živijo po teh vrednotah.Fanatični verniki, katerekoli religije, pa so za okolico nevarni, ker izgubijo kompas o pravi poti zase in za druge. Pokojni papež pa tudi ni bil tako nedolžen, kot nekateri mislijo. Pač, poznaš samo nekaj dejstev.
galiot
02. 04. 2010 19.34
Res je posilstva se dogajajo povsod,vendar v cerkvi je pa tako dejanje nedopustno,saj vsi tisti kateri so se odločili,da bodo služili bogu ,sploh ne bi smeli vedet kaj spolnost je ne pa svojo slo izživljajo nad otroki.To je celibat in tega naj se držijo.V nasprotnem primeru naj celibat ukinejo in ne bo toliko gnusnih dejanj..
todokol
02. 04. 2010 11.37
Posilstva se v današnjem času dogajajo povsod. In v tako veliki organizaciji, kot je RKC, je nekako logično, da se najde morda 0,000001% duhovnikov, ki posiljujejo otroke. Bodimo pa realni, da se posilstva dogajajo v vseh segmentih družbe (šolstvo, politika, šport ...). Seveda tega ne zagovarjam, ampak bodimo realni. O pokojnem papežu pa toliko: kdor ga ne vidi kot velike zgodovinske osebnosti oz. celo pljuva po njem, o tem svetu nima vsega razčiščenega.
atani
02. 04. 2010 09.45
tale novi papa mu ni do kolen.
Inspire
02. 04. 2010 09.45
Ta papež je bil najboljši od vseh kar sem jih jaz preživel ! Danes je Veliki petek , zato raje kritike obdržite zase , tisti ,ki ste tako nestrpni do nas vernikov in Cerkve nasploh . V nedeljo bodo pa cerkve polne takih , ki med letom samo kritizirate . Kaj , ko bi za spremembo kdaj kaj tudi pohvalili delo duhovnikov , ki nam učijo naše otroke in vnuke povsem zastonj . Pa lepe praznike vsem !
am_staff
02. 04. 2010 09.31
Velik misionar miru. Počivaj v miru.
amonss
02. 04. 2010 09.21
seveda se strinjam da se raskrijejo vse podlosti RKC-ja in nikakor nisem za to da se stvari skriva pod preprogo, mislim da veliki petek ni ravno dan da se razpravlja o takšnih temah ker lahko o njih govorimo celo leto.Hvala in lp
Matevž Benedi?i?
02. 04. 2010 08.57
amonss 02.04.2010, 08:17 0 res ste dali pravo temo na veliki petek bravo .... Bolš bi blo pot tepih pomest, ane ? ...posilstva 200 gluhih otrok med letoma 1950 in 1974...
julij13
02. 04. 2010 08.26
Počasi počasi vse pride na dan....
amonss
02. 04. 2010 08.17
res ste dali pravo temo na veliki petek bravo ....