Tujina

FOTO: Obama: Peres je razumel, da morajo biti Palestinci enakopravni in da imajo pravico do samoodločbe

Jeruzalem, 30. 09. 2016 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Jeruzalemu so se v navzočnosti svetovnih voditeljev in dostojanstvenikov z vsega sveta, med njimi je bil tudi Borut Pahor, na pogrebu poslovili od politika in Nobelovega nagrajenca za mir Šimona Peresa. Ob tej priliki sta se rokovala tudi palestinski predsednik Mahmud Abas in izraelski premier Benjamin Netanyahu.

V Jeruzalemu so se z državniškimi častmi danes poslovili od v sredo preminulega politika in Nobelovega nagrajenca za mir Šimona Peresa.

Pripadniki vojske so Peresovo krsto, ovito v izraelsko zastavo, prenesli na pokopališče na Herzlovi gori v Jeruzalemu. Takoj za njimi je hodila Peresova družina z otroki, vnuki in pravnuki.

Peresovi otroci so se na žalni slovesnosti od očeta poslovili v čustvenem govoru. Njegova hčerka Zvia je omenila številne osebne trenutke. Kot je dejala, je Peres, ko je bila majhna, rezine kruha vedno narezal v posebnih oblikah, da jo je tako spodbudil k hrani. Njegov sin Joni je dejal, da je bil Peres v bistvu plah človek in čeprav je bil kot državnik pogosto odsoten, je imel z njim "tesen in poseben odnos". Sin Chemi se je številnim gostom iz tujine zahvalil, da so prišli v Izrael. "Številni bodo nadaljevali tvojo pot, vsak na svoj način," je sporočil svojemu očetu.

Med udeleženci pogreba so med drugim bili ameriški predsednik Barack Obama, nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton ter britanski princ Charles, francoski predsednik Francois Hollande in nemški predsednik Joachim Gauck ter tudi predsednik republike Borut Pahor

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Jeruzalem so prispeli predstavniki okoli 70 držav.

Obama in Clinton sta bila tudi med častnimi govorci. 

Pogreba se je udeležil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, ki mu je Peresova družina po poročanju izraelskih medijev osebno poslala vabilo na pogreb. Gre za redek obisk Abasa v Jeruzalemu. Abas in izraelski premier Benjamin Netanyahu sta se rokovala in izmenjala nekaj besed, kar je izjemna redkost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Peres je storil vse, da bi dosegli mir'

Netanjahu je v govoru izrazil spoštovanje "enemu od ustanoviteljev naše države, izjemnemu Šimonu Peresu". Peres je po njegovih besedah v vsakem trenutku svojega odraslega življenja storil vse, da bi dosegli mir s sosednjimi državami. Poudaril je, da sta bila dolgo časa politična nasprotnika, a nato "tesna prijatelja".

Izraelski premier Benjamin Netanjahu.
Izraelski premier Benjamin Netanjahu. FOTO: AP

"To, da se je toliko voditeljev iz vsega sveta prišlo posloviti od Šimona, je dokaz njegovega optimizma," je dejal Netanjahu in naštel prisotne voditelje. Abasa je pri tem izpustil. 

"Izrael in svet žalujeta za njim, a v njegovi zapuščini tako mi kot svet vidimo upanje," je v govoru v spomin Peresu še poudaril Netanjahu.

Izraelski predsednik Reuven Rivlin je Peresovo smrt označil za velikansko izgubo. "Imel si izredne sposobnosti na videz nemogoče ideje spremeniti v resničnost," je dejal v govoru. Peresova smrt po njegovih besedah pomeni konec "dobe velikanov".

Med slavnostnimi govorci sta bila tudi nekdanji in sedanji ameriški predsednik. 

Clinton je v govoru izpostavil, da so kritiki Peresa pogosto označevali za "naivnega, preveč optimističnega sanjača". "Motili so se samo glede naivnosti," je dejal.

Obama pa je pozval k nadaljevanju bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj. "Odgovornost je v rokah naslednje generacije Izraela," je ob tem dejal. Dodal je, da Judje niso določeni za to, da bi nadvladali kakšen drug narod.

"Razumel je, da morajo biti Palestinci kot ljudje enakopravni in da imajo pravico do samoodločbe. Mislim, da ni bil naiven. Razumel je, da je varnost Izraela odvisna od mirovne ureditve v regiji," je še dejal Obama. Poudaril je tudi, da je prisotnost Abasa na današnjem pogrebu "opomin na nedokončano delo miru".

Pogreb Šimona Peresa - 5
Pogreb Šimona Peresa - 5 FOTO: AP

Za Hamas dan jeze

Palestinsko gibanje Hamas je medtem za današnji dan napovedalo dan jeze, s katerim naj bi obeležili začetek tretje intifade. Hamas poziva k dnevu jeze sicer ni povezal neposredno s Peresovim pogrebom, je pa že ob njegovi smrti izrazil veselje, Nobelovega nagrajenca pa označil za vojnega zločinca.

Na delu 8000 policistov

Pogreb poteka pod strogimi varnostnimi ukrepi. Za varnost skrbi okoli 8000 policistov, zaprte so številne ceste. Jeruzalem je v veliki meri odrezan od sveta. 

Pred pogrebom so v izogib morebitnim težavam preventivno aretirali nekatere člane tako judovske kot palestinske skupnosti.

Izrael takšnemu dogodku ni bil priča vse od leta 1995, ko so pokopali premierja Rabina, nekdanjega Peresovega rivala, s katerim sta leta 1994 skupaj prejela Nobelovo nagrado za mir, ki sta si jo delila še s prav tako že pokojnim palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom.

Peresov pogreb - 7
Peresov pogreb - 7 FOTO: AP

Peres, ki je v starosti 93 let umrl v sredo, je bil izraelski predsednik med letoma 2007 in 2014. Pred predsedniškim mandatom je bil dvakrat tudi predsednik izraelske vlade ter dvakrat začasni premier in član 12 izraelskih vlad. Umrl je v sredo, dva tedna po tem, ko so ga zaradi možganske kapi sprejeli v bolnišnic.

Peres naj bi Netanjahuja odvrnil od napada na Iran

S Peresovo smrtjo pa so na dan priplavale tudi nekatere skrivnosti. Časnik Jerusalem Post je danes, prav na dan pogreba, objavil pogovor med Peresom in redakcijskim urednikom časnika. Glavi urednik Jerusalem Posta David Linde in redakcijski urednik David Brinn sta se 24. avgusta 2014 srečala s Peresom v njegovem mirovnem centru. Peres je prav takrat končal svoj predsedniški mandat in je na vprašanje, kaj je njegov največji dosežek v sedmih letih predsednikovanja, odgovoril: "Netanjahuja sem pregovoril, naj ne napade Irana".

Drugih podrobnosti ni želel razkriti, dodal je le, da je izraelski premier želel ukazati napad, a ga je sam zaustavil s tem, da mu je povedal, da bi bile posledice katastrofalne. Na vprašanje novinarjev, ali lahko to objavijo, je Peres v smehu odvrnil: "Ko bom mrtev."

"Zelo dolgo sem razmišljal, ali naj to objavim, in prišel sem do zaključka, da nama tega ne bi povedal, če tega ne bi želel," je danes zapisal Linde.

Iranski jedrski program je za Izrael grožnja njegovega obstoja. Izraelsko vodstvo je v preteklosti že večkrat posredno zagrozilo z napadi na iranske jedrske objekte. Netanjahu velja tudi za najostrejšega kritika mednarodnega dogovora s Teheranom glede iranskega jedrskega programa.

V Netanjahujevem kabinetu se na poročanje Jerusalem Posta še niso odzvali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
01. 10. 2016 11.17
+2
Od kdaj je beseda KLLAVEC neprimerna, aja mesar človeških življenj je bolj primerna!
loden
30. 09. 2016 18.29
+3
Izrael in ameriški republikanci izjemno dobro vedo za kaj se gre. Mislim da tudi nekaj muslimanskih voditeljev zna lepo povezat konec s koncem. In ti vedo kakšen bo konec. Vse ostalo vmes je pa tako kot je že par tisoč let.
spletni Kritik
30. 09. 2016 18.13
-8
Človek z veliko začetnico! Naj počiva v miru.
zinaaziza
30. 09. 2016 17.32
+4
me prav zanima kdo od vseh tehle pajacov bo prišel na pogreb palestinskega predsednika
expatriotUK
30. 09. 2016 16.05
-6
no dragi rusofili. vaš vitez na belem konju vladimir vladimirovič putin bo čez 5 dni podpisal free trade agreement (prostotržni sporazum) z izraelom, ki je po vašem mnenju 51. zvezna država ZDA :D toliko o inteligenci slovenceljski zaplankancev. sej to je dokaz da so vsi pametni slovenci ODŠLI VEN. ne poznam nobenega slovenca v tujini, ki podpira putina. in ne, to niso "debili" ampak biokemiki, fiziki in zdravniki ;)
expatriotUK
30. 09. 2016 16.03
-7
slovenci postajajo vedno bolj zaplankani. za vse to je pa kriva rusofilija, ki je posledica slabih gospodarskih razmer za katero so krivi izključno slovenski levičarji. estoniji (nekdanji sovjetski državi) gre odlično. je ena izmed redkih držav, ki ima dejansko gospodarsko rast v evroconi. leta 2003 je okoli 75% slovencev glasovalo za vstop v zvezo NATO. rusofilija je otrok zadnjih 10 let, ko smo spoznali da nismo "balkanska švica" temveč država, ki je v primerjavi z drugimi državami v tranziciji zelo povprečna, če ne že podpovprečna, čeprav je bilo slovensko izhodišče mnogo večje od estonskega
User1063544
30. 09. 2016 15.21
+11
SIONISTIČNA garda. To drage dame gospodje so podaljšana roka ELITE ki kontrolira globus. Obama: Peres je razumel, da morajo biti Palestinci enakopravni in da imajo pravico do samoodločbe. Ok v ponedeljek ob 8:00 srečanje združenih narodov in naj se Palestino prizna kot državo.. Toliko jeze čutim ko gledam, kako se na račun politike norčujejo iz nedolžnih ljudi... OTROCI umirajo vsak dan, a tukaj se joče za enim psihopatom ki je najprej razdrl ljudstvo, pogrebel ozemlje, vmes zagarantiral par jedrskih konic, potem pa igral na trobento kako ljudstvo ki ga je sam zatrl potrebuje svotovno pozornost in si zasluži suverenost in ne vem kaj vse... Po tem je fasal nobelovo nagrado, ZA MIR seveda... in tako uničič tisočletja stari narod in kulturo... Sva čast... Naš dr. pametni Pahor pa se poleg slini... V tem trenutku predsednik slovenije v mojih očeh ne zastopa naše države ampak interese naše mikro elite kakršnakoli je... Aja... med tem vsem postopkom pa je Izrael postala 4. nejvečja jedrska sila... Seveda ne podpisnica deklaracije o razvoju jedrskega orožja...
Desnica boli
30. 09. 2016 13.09
+14
Clinton, Obama in Charles z židovsko kapco na glavi ??? Vem da so globoko pod njihovim vplivom, da je tko hudo se mi pa niti sanjalo ni.
Desnica boli
30. 09. 2016 13.06
+7
Najbrž se je zavzemal za enake pravice za vse, ki niso palestinci.
spletni_nepridiprav
30. 09. 2016 12.55
+9
NWO illuminati rothschild elita na kupu.. z telim kapcam na glav
Lion power
30. 09. 2016 12.51
+8
Sionitični hlapci na kupu.
Megaclite
30. 09. 2016 12.25
+6
Židi so po koncu holokavsta dobili mandat za ubijanje nasprotnikov brez obsojanja varnostnega sveta.
FoglofffTunekkk
30. 09. 2016 11.51
+2
Čujte, Duterte bi lahko mel govor na Peresovem pogrebu.
FoglofffTunekkk
30. 09. 2016 11.48
+1
Ka pa filipinski predsednik Rodrigo Duterte?... Je on tudi na pogrebu?...Samo fprašam!!!
ficfiric 1
30. 09. 2016 12.14
+4
Ga ni....so pa bli filipinosi na titovem pogrebu...;-)...drgac pa bravo duterte...ne strinjam se sicer da tud vse odvisnike mecejo v isti kos...pa vendar...to ni slovenija...vi reku se dogajajo stvari na filipinih za katere slovenci se v grozljivkah niso slisali...in taka drzava rabi nekoga s trdo roko....z govoricenjem ni nic...davao je zrihtal, spucal in je sedaj dokaj varno se sprehajat tam celo ponoci...tko da bo ze zrihtal zadevo..
appollyon
30. 09. 2016 11.48
-6
RIP borec proti jihadistom!
jzkzfzmz
30. 09. 2016 09.58
+17
Tu jasno ve kdo je začel vojno v Siriji. Sam tega 24 ur ne kaže n epove! West still arming Al-Nusra in Syria, peace almost impossible – Russia’s UN envoy. Na televizijo vs eobjavljajo. kako je nastala Nusra 24 ur? A lahko o tem napišete ali ne? Kako je ISIS nastal lahko ali ne?
jzkzfzmz
30. 09. 2016 10.02
+16
Smešno je da željo, da Assad odstopi in da Rusi se umaknejo, da lahko teroristi poveljujejo Siriji. Dajte no, kdaj boste pisali resnico?
Ferdo Crni
30. 09. 2016 10.59
-14
Hočeš vprašati kdaj bodo objavljali Putinovo propagando?
jzkzfzmz
30. 09. 2016 11.53
+3
Ferdo čas je da si nabaviš očala da boš mal dlje videl ;)
korintos23
30. 09. 2016 09.57
+4
Pol manj jih bo na pogrebu kot pri našem Titeju!
DeBill
30. 09. 2016 10.13
+2
Ferdo Crni
30. 09. 2016 10.40
-11
Ja .. k titeju so lahko prišli ljudožerci in tirani, ki v druge države niso imeli vstopa. Zato je bila razumljiva gneča.
helter skelter
30. 09. 2016 11.45
-2
Takrat ste jokali za trugo, v kateri je blo pol kubika peska....
appollyon
30. 09. 2016 11.49
-7
Ja včasih je bilo veliko diktatorjev po svetu ki so mu se šli priklonit, ostali pa so se šli samo prepričat da je res škripnu.
bigbooss
30. 09. 2016 08.51
+20
Pahor gre na pogreb samo da vidi obamo in ostalo elito svetovne in pika sploh mu ni do pogreba...je pa sramotno..poglej HR in Italijo avstrijo pa se bi jih lahk naštel sploh se niso poklonili. .Kaj se gre Pahor smetisar
korintos23
30. 09. 2016 09.11
+1
Vlada odloča o tem kdo gre ali če sploh gre?!?
JApajaDAja
30. 09. 2016 11.04
+0
iz hr je šla natolinda-grobar-oltarović!
Karantanija
30. 09. 2016 17.53
bigbooss
30. 09. 2016 08.48
+0
Pahor gre na pogreb samo da vidi obamo in ostalo elito svetovne in pika sploh mu ni do pogreba...je pa sramotno..poglej HR in Italijo avstrijo pa se bi jih lahk naštel sploh še nisi poklonili. .Kaj se gre Pahor smetisar
generaL666
30. 09. 2016 08.29
+19
Na pogrebu bodo sami vampirji in barbika