Tujina

'Iran bo v pol leta izdelal atomsko bombo'

Tel Aviv, 05. 11. 2011 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Tajne službe vseh držav vedo, da se čas izteka, in opozarjajo svoje voditelje," pravi izraelski predsednik Šimon Peres, ki meni, da je vojaški napad Izraela in nekaterih drugih držav na iranski jedrski program vse bolj verjeten.

Izrael in zahodne države domnevajo, da Iran pod krinko civilne rabe jedrske energije izdeluje atomsko bombo. Iran pa te domneve stalno zavrača in v primeru napada grozi z "apokaliptičnim" odzivom.

Sredi tega tedna je časnik Haaretz poročal, da naj bi izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Ehud Barak v izraelski vladi iskala podporo za napad na iranske jedrske objekte.

Vojaški napad Izraela in nekaterih drugih držav na iranski jedrski program je po besedah izraelskega predsednika Šimona Peresa vse bolj verjeten.
Vojaški napad Izraela in nekaterih drugih držav na iranski jedrski program je po besedah izraelskega predsednika Šimona Peresa vse bolj verjeten. FOTO: Reuters

Kot je po današnjem poročanju Haaretza v televizijskem pogovoru povedal izraelski predsednik Šimon Peres, naj bi Iran že v šestih mesecih izdelal atomsko bombo. Po njegovih besedah ima svet dolžnost do Izraela, da ustavi iranske jedrske načrte. "V času, ki nam še ostane, moramo prisiliti druge države sveta k ukrepanju in jim povedati, da je prišel čas, da izpolnijo obljube, ki so nam jih dali, ter izpolnijo svojo dolžnost ali s pomočjo strogih sankcij ali pa s pomočjo vojaškega posredovanja," je poudaril.

Iran naj bi izdeloval računalniški model atomske bombe

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo v sredo objavila poročilo, ki bi lahko razkrilo morebitne nove dokaze o obstoju iranskega programa za jedrsko orožje. Po poročanju izraelskih medijev bo vsebina tega poročila velikega pomena za nadaljnje ukrepe zoper Teheran.

Neimenovani diplomati na Dunaju, kjer ima sedež IAEA, so danes razkrili, da najnovejše poročilo agencije govori o prizadevanjih Teherana za izgradnjo računalniškega modela atomske bombe. Vsebovalo naj bi še več podrobnosti o iranskih oborožitvenih projektih, med drugim tudi satelitske posnetke jeklenih struktur za testiranje jedrskega orožja.

V Teheranu so te navedbe odločno zavrnili. Kot je povedal iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi, so domneve o računalniškem modelu atomske bombe pojasnili agenciji že v 117 strani obsegajočem dokumentu.

"Če želi IAEA zadevo ponovno načeti, mi s tem nimamo težav. Vendar pa so njihovi dokazni dokumenti povsem brez osnove," je dejal. Dodal je še, da bi IAEA morala še naprej opravljati nadzorno nalogo, ne pa da pod pritiskom svetovnih sil prevzema tudi politično vlogo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (294)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iša
10. 11. 2011 13.22
Šimon Perez koliko si star? Ali ni že čas, da taki starci, ki so življenje že dali skozi odidejo! Njegove izjave:" napad Izraela in nekaterih drugih držav na iranski jedrski program je vse bolj verjeten" so nepremišljene. Kaj če bi imel Iran jedrsko orožje in bi njihov predsednik govoril s takim tonom. Kaj bi sploh radi ti starci, ki so itak že z eno nogo v grobu. Namesto bi klicali k miru, pozivajo k vojni. Sluge Amerikancev, ki jim ni mar človeških življenj. Fuj taki judje, ki molijo k enemu Bogu, ne cenijo pa bogov drugih narodov, niti drugih ljudi. To so ljudje, ki jim bi morali soditi za genocid. Vse tiste namreč, ki pozivajo k vojni bi morali poslati na bojišča v Irak in Afganista z puško na rami, pa naj se grejo boj za preživetje. Usraneti, ki leporečijo iz oblazinjenih fotelov in se jim nič zgodi medtem ko na bojiščih vojaki umirajo.
upornik_007
06. 11. 2011 21.23
ta napad je ze splaniran v naprej to je jasno
bobocat
06. 11. 2011 17.45
V torek pride ven poročilo o Iranu, ki pričakujem da bo "neugodno" da Izrael dobi še en razlog več. Moje mnenje je: Izrael bo napadel Iran brez vzroka in ves svet bo zasovražil Izrael, kar je tudi namen elite. O tem kaj bo temu sledilo raje sploh ne bi govoril. Na drugi strani se bo pozornost od krize Evra preusmerila v to nevarnost 3.svetovne vojne. Morda bo temu sledil še finančni zlom, da bodo lahko obtožili Izraelce in ne finančne teroriste.
P0gi
06. 11. 2011 17.32
Očitno nekomu finančno ugaja, da bi imeli 3. sv. vojno žalostno
nightangel
06. 11. 2011 15.00
Nobena vojna še ni prinesla nič dobrega,tako kot tudi ta ne bo,če bo do nje prišlo.Sicer upajmo,da se bodo na koncu vsi vpleteni spametovali,kar pa skoraj ni možno,ker so v ozadju premočni interesi oz.lobiji.Skratka,na koncu bodo zopet,tako kot vedno nastradali samo nedolžni..
sannja5
06. 11. 2011 14.17
Če pogledamo sama dejanja človeštva, je vse tako sprijeno, da smo kot svetopisemska Sodoma in Gomora. Ravno včeraj smo brali, kako je neki maniak odrezal psu jezik, potem pogledamo hinavščino, zavist, grebatorstvo, ki so dandanes velika vrednota in lahko uvidimo, da tako naprej ne bo šlo več. Čas je za spremembe, da spet pridejo na površje pozitivne stvari, kot so poštenost, skromnost, pravičnost, delavnost, ker vsaka degeneracija se nekega dne konča, lahko tudi nasilno- lahko tudi v obliki vojn.
acron
06. 11. 2011 14.03
Zelo žalostno kaj se dogaja in pripravlja,nerabimo biti zelo intelegetni da bi dojeli kaj se pripravlja...vse je to maslo amerika-izrael eu (francija,italija,nemcija itd...) ki enostavno želijo uničiti islam in njihove voditelje. 1.sadaam 2. "osama" 3. gadafi sedaj ahmadinedzad in druge muslimanske drzave in stem bodo začeli 3 svetovno vojno- verske vojne in stem hočejo tudi izrabiti položaj in trenutno situacijo in zbiti število prebivalstva z 7 milijard na bog si ga vedi kero število...pa smo že imeli 2 svetovni vojni in nikoli nebom pozabil stavka : v 1. sv.vojni "vojna, ki se ne bo nikoli več ponovila"...zelo žalostno,iskali so tudi pri sadamu orozje za mnozicno unicenje in nikoli ga niso nasli,enostvno ker ga ni...upam da bomo dočakali pravico natem svetu in da se bo na koncu karte polozile na mizo...in bomo vsi videli tisto kar si dejansko zatiskamo pred ocmi...RESNICO IN PRAVICO
klafutar
06. 11. 2011 14.02
ja in mi vam spet vse verjamemo....:)) pa kaj nas mediji res imate za take tupoglavce z taksnimi zgodbicami
muci007
06. 11. 2011 13.28
ja ja, potrebno je porabiti narejeno orožje. Še en nateg demokracije.
viking76
06. 11. 2011 13.19
'Iran bo v pol leta izdelal atomsko bombo' ja tako kot je imel sadam orožje za množično uničevanje.
upornik_007
06. 11. 2011 13.08
iran ima vecje moznosti ker se bo branil napadalci bodo imeli pa velike tezave
CheGaucho
06. 11. 2011 13.04
Upam, da bodo agresorji kot so Amerika, Izrael in Velika Britanija na koncu poraženke, če slučajno do kaj pride pa upam, da ne... Sam sem tudi na strani bolj poštenih kot so Rusi, Južni Američani (Argentina, Brazilija,...), Indija ali celo Kitajska. Res da na tem svetu ni nobene čisto poštene države ampak mislim, da najbolj nepošteni so prav gotovo agresorji Američani, ki baje posredujejo v kar 160. državah... To veliko pove.
Tone 12345
06. 11. 2011 12.55
Demokracija je bila včasih- pred 22 leti!Zdej jo pa ni več!V kapitalizmu ni bilo nikoli demokracije!Kvečjemu anarhija in izkoriščanje, korupcija kriminal in vsesplošni nered v korist bogatim!!!
tekavcminka56
06. 11. 2011 12.53
Martian, Crusader, lolipoly kje ste??? Kako tokrat opravičujete dejanje vaše priljubljene velesile Amerike? Če ma Iran načrt za izdelavo atomske, je prav da se gre tja in vse zravna z zemljo, kot v Libiji in Iraku kajne? Tudi Sadam je imel nekaj, kar še danes iščejo, torej patroni ste se prebudili ali še vedno spite? To je moje vprašanje.
Tone 12345
06. 11. 2011 12.45
Res je zakaj bi recimo ameri mel a.b. recimo drug pa ne!Kaj pa so oni!Da bodo določal in svet prepričeval kdo ma lahko a.b!Kdo so slabi in nevarni kdo dobri in sigurni in zaupanja vredni da ne bodo sprožili(to so vsaj mislijo tako gotov samo oni)!S tem avtomatsko hočejo svetu povedat da so oni-ameri svetovni policaji in da bodo oni pustili kdo bo imel a.b.!!!!
Spetsnaz
06. 11. 2011 12.42
Ker mi vztrajno briosejo odgovore , ki so namenjeni tebi, bom napisal nezno. Od kje pa tebi pravica.. ali izraelu, da doloca, kdo ima lahko kaksno vrsto orozja ? Kdo so Americani ijn Izraelci, da z vojno silo urejajo notranje zadeve vseh drzav sveta? Palestinci nesmejo imeti orozja, da jih lahko izraelska vojska pobija z najmodernejso tehnologijo??? In ti mene zalis z izrazom, da sem nenormalen ! Sem rajsi nenormalen, kakor pa "normalen " civitasstain P.s. Stain ? A branis lastni narod...mogoce?
Spetsnaz
06. 11. 2011 12.32
'Iran bo v pol leta izdelal atomsko bombo' Mi jo pa ze imamo ,pravi izraelski predsednik Šimon Peres
civitasstain@gmail.com
06. 11. 2011 12.10
Gangrena666 " Izraelci ne morejo brez vojne. Cudna nacija ! Verjetno ima Iran tehnologijo za mnozicno unicevanje iz Iraka !!! Vsebina bi lahko bila iz ust Iranskega predsednika, le da je on bil še bolj direkten. No, mislim da normalni ljudje, tebe izključujem, vedo, da atomska vojna (sevanje) se ne ustavi na mejah Izraela, oziroma Irana.
janez6b
06. 11. 2011 12.08
Iran ima prav toliko jedrsko orozje kot je imel irak leta 2002 orozje za mnozicno unicevanje!
civitasstain@gmail.com
06. 11. 2011 11.52
midada " Nisem musliman,vendar mi počasi začenjajo presedati izraelci in američani z svojo politiko.Pustite Iran pri miru in tudi on bo pustil vas.Z vsem srcem sem z iranci in me ni sram priznati.Zelo očitno je da amerika zgublja svoj ugled v političnem svetu in samo išče kje bi ustvarila kakšno novo žarišče. Jaz tudi nisem musliman, pa vera zame ne igra nobene vloge, saj vsi preprosti ljudje, ne na njihovo vero, ki so tudi v večini bi radi živeli v miru. Pravim vsi, ne govorim pa o politiki. Da politiki po svoje delajo je očitno. Mi imamo v Evropi demokracijo, politiki pa delajo po svoje in se bojijo, da bi odločalo ljudstvo. (Grčija) Zame je demokratično iz ljudstva, za ljudstvo kar se v politiki pozablja. Iranski predsednik je v televiziji javno grozil o uničenju Izraela. Iranski predsednik ne pozna diplomatske govorice in se ga boji cela Evropa, kot tudi Amerika. Z ugledom Amerike, pa samo to. Ko so se Afriški uporniki uprli svojim diktatorjem, so najprej poklical Ameriko na pomoč. V Siriji se niso hotel, vmešavat, je diktator še vedno na svojem stolčku. Klicat na pomoč, pol pa udrihat po njemu?