Tujina

Peres: Neposredne pogovore moramo začeti čim prej

Kairo, 01. 08. 2010 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Egiptovski predsednik Mubarak se je sešel z izraelskim kolegom Peresom. Ta se je zavzel za začetek neposrednih pogajanj med Izraelci in Palestinci. "Trenutek je kritičen, priložnosti pa ne smemo zamuditi," je dejal.

Šimona Peresa je na delovno kosilo v Egipt povabil Hosni Mubarak. Po poročanju egiptovske tiskovne agencije Mena sta govorila o pogojih za obnovitev neposrednih mirovnih pogajanj med Izraelci in Palestinci, pa tudi o vlogi ZDA pri iskanju rešitve bližnjevzhodnega vprašanja.

Mubarakov tiskovni predstavnik je sporočil, da je egiptovski predsednik Peresa pozval k ustavitvi gradnje judovskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih in k sprejetju "drugih ukrepov za izgradnjo zaupanja". Le tako bo po njegovem mnenju mogoče vzpostaviti pravo ozračje za neposredna pogajanj. Egiptovski predsednik je tudi poudaril, da je odločitev o tem, ali začeti neposredna pogajanja, v rokah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Peres se je na drugi strani zavzel za začetek neposrednih pogajanj. "Neposredne pogovore med Izraelci in Palestinci moramo začeti čim prej. Trenutek je kritičen, priložnosti pa ne smemo zamuditi," je dejal.

Srečanje Mubaraka in Peresa
Srečanje Mubaraka in Peresa FOTO: Reuters

ZDA, ki vodijo posredna pogajanja med Izraelom in Palestinci, so v zadnjih tednih okrepile pritisk na palestinskega predsednika, naj pristane na neposredna pogajanja. Abas je za vrnitev za pogajalsko mizo postavil dva ključna pogoja – Izrael naj konča gradnjo judovskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih in pristane, da bo prihodnja palestinska država stala v mejah izpred šestdnevne vojne leta 1967.

Abasu je podporo že v četrtek izrekla tudi Arabska liga. Zunanji ministri te povezave so neposredna pogajanja podprli, a so odločitev o tem, kdaj naj se začnejo, prepustili palestinskemu predsedniku. Prav tako so zahtevali, da imajo neposredna pogajanja jasen časovni okvir, jasna določila in nadzorni mehanizem.

Predsednika sta se nazadnje sešla novembra lani.

Arabske države se bojijo, da se namerava vlada izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja pogajati brez konca, pri čemer želi pri ZDA in EU le vzbuditi vtis, da je zavezana rešitvi. Netanjahu je sicer danes na seji izraelske vlade izrazil pričakovanje, da se bodo neposredna pogajanja s Palestinci začela v dveh tednih. Podrobneje teh pričakovanj ni pojasnil, dejal je le, da se je v zadnjih tednih izoblikovalo "ugodno ozračje".

Sirski predsednik Bašar al Asad je medtem izjavil, da v regiji narašča nevarnost nove vojne, danes poročajo sirski mediji.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RobinHood
01. 08. 2010 20.39
......krvave roke
Jezek_TT_036
01. 08. 2010 19.11
Ob tej priložnist naj izrazim čestitke Izraelu, ker so pred kratkim anulirali visokega predstavnika teroristične organizacije hamas ...