Tujina

Pentagon spet v skrbeh zaradi Wikileaksa

Washington, 16. 10. 2010 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pentagon se pripravlja na novo napovedano objavo vojaških dokumentov na spletni strani Wikileaks. Tokrat naj bi bilo na vrsti 400.000 vojaških dokumentov iz vojne v Iraku.

Ameriški Pentagon
Ameriški Pentagon FOTO: Reuters

V petek je v javnost prišlo pismo obrambnega ministra Roberta Gatesa demokratskemu predsedniku senatnega odbora za oborožene sile Carlu Levinu iz Michigana, v katerem Gates pravi, da objava afganistanskih dokumentov ni kompromitirala občutljivih obveščevalnih virov ali dejavnosti. Dokumenti so se nanašali na vsakdanje aktivnosti, ne pa na občutljive zadeve. Kljub temu pa objava predstavlja tveganje za ljudi, katerih imena so bila objavljena, predvsem afganistanske sodelavce ZDA in to lahko povzroči škodo nacionalni varnosti ZDA. Pismo je bilo poslano že 16. avgusta.

A zdaj se Pentagon pripravlja na novo napovedano objavo – tokrat naj bi bilo na vrsti 400.000 vojaških dokumentov iz vojne v Iraku. Kot je povedal tiskovni predstavnik Pentagona polkovnik David Lapan, ekipa 120 oseb že nekaj tednov pregleduje dokumente, ki se nanašajo na vojno v Iraku, da se pripravijo na morebitno škodljivo objavo na strani Wikileaks. Zaskrbljeni so zaradi morebitne objave imen ameriških sodelavcev in informacij o poteku operacij. Lapan je zato Wikileaks pozval, naj papirjev ne objavlja, ampak jih vrne Pentagonu.

Spomnimo ...

Assange napoveduje, da je tokrat na vrsti 400.000 vojaških dokumentov iz vojne v Iraku.
Assange napoveduje, da je tokrat na vrsti 400.000 vojaških dokumentov iz vojne v Iraku. FOTO: Reuters

Julijska objava 7000 dokumentov iz afganistanske vojne je sicer povzročila več razburjenja v svetu kot pa v samih ZDA, kjer so na zadevo hitro pozabili. Vojna v Afganistanu sicer še poteka, vendar večine Američanov več ne zanima. Še manj zanimanja je za vojno v Iraku. Zagovorniki obeh vojn so po objavi dokumentov Wikileaks ostali to še naprej, prav tako pa to velja tudi za nasprotnike.

Objava je bolj škodila spletni strani Wikileaks in njenemu ustanovitelju Julianu Assangeju kot pa morda Pentagonu ali ameriški vladi. Spletna stran je od 29. septembra v vzdrževanju, Assangeju grozi pregon zaradi domnevnih spolnih zločinov na Švedskem, podjetje, prek katerega so po spletu zbirali denar, pa je prekinilo sodelovanje z njimi.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
16. 10. 2010 22.54
@ vukanovic82: E vidis fant, sicer mi je zal da se je to zgodilo kar se ti je, ampak ne mores zaradi tega sovrazit ZDA. Naj jaz sovrazim Srbe ker so napadli Slovenijo? LEpo te prosim. Vidis potem pa si subjektiven v vseh temah ki se dotikajo ZDA, ker si osebno prizadet z njihove strani in ostalo.
Osvald
16. 10. 2010 17.46
Naši levi so 100x slabši spomnite se ko so bili objavljeni dosjeji udbe na spletu in kako je leva vlata takoj urgirala in onemogočila dostop ljudem do spletne strani. Še danes si novinarji ne upajo pisat o tem.
Osvald
16. 10. 2010 17.42
Vuklanovi82 za bombandiranje yugoslavije si je yugoslavija prav sama kriva, imela je 100 možnosti pred bombandiranjem.
SLOVENIASTAN
16. 10. 2010 15.41
Kaj nisem objektiven seveda sm , pa ne podpiram talibanov . Sm prebral knjigo The Kite Runner (se tebi jo priporocam ce te zanima) pa vem kaj so talibani da so groza in sm proti njim normalno ,sam se bolj kot njih pa sovrazim ZDA . Zakaj ? Zato kr so mojo staro mamo v Crni Gori bombardiral kr mam pol familije tam pa v enem napadu je ena moja domaca zival umrla in sovrazim ZDA zelim jim vse najslabse to pa mas prav ja .
Misija1
16. 10. 2010 15.29
Mi tam nimamo kaj iskat, valda. Sej se ne strinjam z ZDA. Jaz sem objektiven. Ti pa se mi nekako ne zdis. Ce bi podpiral iracane in afganistance, ne pa talibanov, bi se mi se zdel, tako pa talibani tisto, talibani ono. Dajes vtis samo in izkljucno samo sovraznosti do ZDA (mogoce ker si Srb? Ne vem no). Dejstvo je da tako ZDA kot tudi talibani, delujejo proti ljudstvu. Torej so oboji nezazeleni. In seveda tudi dejansko so.
SLOVENIASTAN
16. 10. 2010 15.03
Misija1 16.10.2010, 14:37 Pa se vem jaz to pa se vec jih mogoce pobijejo , sam kandidatov za talibanske vrste je na miljone eni komaj cakajo da bodo dovolj veliki da bodo pusko lahk drzali. Tale komentar enega americana na CNN se mi je dopadoce razumes anglesko milo55 18 months ago and that 300 senior Taliban leaders and 800 fighters have been killed in the past 90 days. In that same period, 2,000 have been seized (if this is all you get at a billion dollars a week.. the USA is doomed..) Pa ce se vse to odmislimo kdo komu lahk kaj pa ne povej kaj mamo mi revezi tam za iskat , ce tudi ostale urejene vzorne drzave kot so CH , NL , F, S itd ne sodelujejo pri tej grozi zakaj potem mormo mi svoj nos tja tiscat , to me najbolj muci od vsega .
Misija1
16. 10. 2010 14.37
@ vukanovic82: Nic ne morejo? Si siguren? Ker na vsakega padlega ameriskega vojaka, pade kaksnih 20 talibanov. Bo dovolj za tebe? Tako da ne govori kako nic ne morejo. Ce kdo nic ne more, so to talibani. Drugo pa je, da je taksne vojne nemogoce dobit. Ampak to vsekakor ne zaradi talibanov.
WikiX
16. 10. 2010 13.21
Pentagon je v skrbeh zaradi Wikileaksa, ker je javnost v skrbeh zaradi Pentagona in to globalna. Sploh če je kaj resnice v teorijah zarote, za katere je že Busheva ameriška politika sklenila, da jih ne bo tolerirala. In najboljše so seveda teorije, ki temeljijo na resničnih dejstvih, zato podobne wikilikse v vsako vas na svetu! Najbolj itak skrbi ovaduhe ter vojaške in policijske prostitutke, to pa ni narobe, kot vemo tudi mi zahvaljujoč Udba.netu.
frako
16. 10. 2010 12.48
v povprečju ima zda vojno na 20 let 20 vojn do sedaj, če še mau zdržijo ene 10 let bodo lohka direkt kle nehal pa se drgam preselil.
SLOVENIASTAN
16. 10. 2010 12.16
Misija 1 Ja kdo pa mislis da razsirja taksne bolezni ja ZDA seveda tak kot v Gvatemali potem pa se bodo opravicli Afganistancem cez kake 50 let .Za to rabis tehnologijo da naredis taksno biolosko orozje talibani pa edino kar imajo so kalasnikovke raketometi pa kake bombe domace proizvodnje in kljub temu da imajo ZDA taksno tehnologijo da se ti v glavi zasuce jim kot vidimo nic ne morejo .
SLOVENIASTAN
16. 10. 2010 12.10
@Ca6e ,Misija1 Jao ququ nas , samo vprasanje casa je bilo kdaj se bodo oglasili tile amerofili sam Martian vama se fali . Uredu pa pustmo novinarske clanke ter raznorazne Wikileaks dokumente, ce jim ne verjamemo . Pa poglej dejstva da po 10 letih vojne se niso niti priblizno blizu konca saj so jim pred kratkim spet podaljsali misijo. Potem v zadnjih dveh letih je umrlo polovica vseh Nato vojakov od zacetka vojne , letos od predvcerajsnem star podatek 580mrtvih. Pakistanci jim obracajo hrbet ker vidijo da to ne vodi nikamor ,ter ameriska politika je ze zacela dajat ideje o vkljucevanju Talibanov v vlado ter na sklepanje kompromisov z njimi. Se americani sami ne verjamejo v zmago vec .Kolk let je torej po vajinem se potrebnih za koncanje vojne kakih 15 mogoce . Afganistan je pokopalisce narodov pravijo.
rkl
16. 10. 2010 12.07
PERPARSONN prosim da ne lupaš po netu ali pa mal preberi zgodovino..Vietnam, Prašičji zaliv,Irak, razna posredovanja....
MERDE-AVE-MERDE
16. 10. 2010 12.02
Razkrivanje zločinov je dobro delo - Bravo Wikileaks !!
hribr00
16. 10. 2010 12.00
Mediji le prikazujejo vojno v Iraku, mi pa jim verjamemo. Vse kar vidimo po televiziji prek medijev, je neresnica. Tudi 24ur le poroča kar poročajo medijski velikani iz tujine, le ti pa so pod nadzorom vrha sveta. Smo kot ovce...
Audy
16. 10. 2010 11.47
haha, tu se obremenjujejo z nacionalno varnostjo, po drugi strani pa so v takšnem dolgu, da lahko Kitajci preprosto pokupijo njihove letalonosilke in tovarne orožja.
rko
16. 10. 2010 11.36
VSAJ NEKDO DA DELA ZA RESNICO IN POŠTENOST .. KAR NAJ SE VSE IZVE !
BDTR
16. 10. 2010 11.33
meni je vseeno...me pa veseli dejstvo da so američani tam da nadzirajo tiste norce.......to da bojo američani zgubili vojno pa nevem kaj še vse mislim kateri lolek to napiše.....američani po svoji volji delajo...če jim zapaše bodo namerno izgubili če hočejo zmagat bi jih pa že zdavnaj zravnali z zemljo in od afganistana bi ostala samo pušava......sploh pa so zasedli celo državo u 2tednih nevem kaj morajo tu dokazovat...
edini_normalni
16. 10. 2010 11.33
Spletna stran Moneybooker, preko katere so wikileaks zbirali denar, je prekinila poslovanje z njimi na zahtevo ameriške vlade.
Misija1
16. 10. 2010 11.31
@ Ca6e: Tocno tako. Dodal bi se, da pa, ko je potrebno, pa takoj stegnejo roke k americanom in zahodu. Le kdo drugi bo pomagal afganistancem v primeru te neke nove bolezni oziroma virusa ki razhaja, o katerem ste pisali na 24? Seveda, zahod. Ker islamske drzave niso tako dalec, da bi imele svoj razvoj, razen seveda vojaskega. Temu pa posvecajo 99% denarja.
Ca6e
16. 10. 2010 11.19
vukanovič82, kje si pa to prebral, v bosni u džamiji na oglasni deski? To kar pravijo da jim gre težko je samo psihološka vojna, da bi se nasprotniki bolj odkrili, in postali še bolj nemarni in izpostvljeni! To je pač ena izmed taktik boja proti gverilskemu načinu vojne, kjer treba nasprotnika z ognjem zbezat iz mravljišča!!! Konec koncev pa ne vem zakaj bi na 24ur zavajal za neke neresnične objave, okupatorji afganistana so nihče drug kot Talibani, ki niso narodnost ampak skrajna skupina, tako kot tamilski tigri in podobne skupine!!! Zato si enkrat ubijte v glavo da se Afgansitanska vlada s pomočjo amerike bori proti tem verskim fanatikom ki se imenujejo talibani!!! Samo zabiti musliči si vedno za vsako stvar ubijajo v glavo samo eno besedo Jihad, Jihad, Jihad, in vedno s prstom kažejo na zahod, kot 3 letni otroc v vrtcu!!!