Tujina

Peking zaradi onesnaženosti zraka prvič razglasil rdeči alarm

Peking, 07. 12. 2015 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Peking je zaradi onesnaženosti zraka prvič razglasil rdeči alarm, saj se bo po napovedih nad kitajsko prestolnico spustil nov oblak dušečega smoga. V skladu z ukrepom bo lahko na cestah le polovica zasebnih avtomobilov v Pekingu, po sistemu parnih oz. neparnih registrskih tablic, v garažah bo ostalo tudi 30 odstotkov vladnih vozil.

Peking na slab in dober dan
Peking na slab in dober dan FOTO: Reuters

Poleg omenjenih ukrepov bodo morali ustaviti delo v tovarnah in na gradbiščih, ki močno onesnažujejo zrak, je na spletu sporočil pekinški urad za zaščito okolja. Prepovedani bodo ognjemeti in žari.

"Ljudje bi morali, kolikor je le mogoče, zmanjšati dejavnosti na prostem," je zapisal urad. "Če se boste udeleževali dejavnosti na prostem, bi morali nositi maske ali sprejeti druge zaščitne ukrepe," so dodali.

V uradu so prav tako pozvali k zaprtju vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Niso pa izrecno navedli, da je to obvezno.

Rdeči alarm so v Pekingu razglasili teden dni potem, ko je mesto zakril gost, siv oblak, v katerem so koncentracije nevarnih delcev PM2,5, ki prodrejo globoko v pljuča, znašale celo 634 mikrogramov na kubični meter zraka. Ta koncentracija, ki jo je objavilo ameriško veleposlaništvo v Pekingu, močno presega najvišjo vsebnost, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija, to je le 25 mikrogramov trdih delcev na kubični meter.

Smog v Pekingu
Smog v Pekingu FOTO: Reuters

Pekinški rdeči alarm sovpada s podnebnimi pogovori v Parizu, na katerih je kitajski predsednik Xi Jinping obljubil ukrepanje na področju toplogrednih plinov.

Kitajska večino toplogrednih plinov pridela s termoelektrarnami na premog, ki so glavni vir smoga, vrhunec pa dosežejo pozimi, ko je povpraševanje po električni in toplotni energiji najvišje.

Onesnažen zrak je vir jeze prebivalstva Kitajske, ki je v zadnjih desetletjih gospodarsko rasla, a za ceno hudega škodovanja okolju. Onesnaženosti pripisujejo krivdo za več sto tisoč smrti letno.

Kitajska je po ocenah leta 2013 izpustila skoraj dvakrat več ogljikovega dioksida kot ZDA oz. okoli dvainpolkrat več kot celotna EU.

Peking je napovedal, da bodo izpusti vrhunec dosegli okoli leta 2030, ni pa razkril v kakšni meri, prav tako pa je dal vedeti, da bi lahko nato emisije rasle še nekaj let.

Kitajske oblasti so sicer obljubile zmanjšanje porabe premoga za 100 milijonov ton do leta 2020 - kar je sicer le pičel delež 4,2 milijard ton, kolikor so jih porabili leta 2012, in 60-odstotno skrčenje glavnih onesnaževalcev, kot so termoelektrarne.

Delež delcev PM2,5 v zraku je danes zvečer po podatkih ameriškega veleposlaništva v Pekingu znašal 206 mikrogramov na kubični meter, po podatkih lokalnih oblasti pa 187 mikrogramov. Je pa bila danes v mestu občutno boljša vidljivost kot v minulih dneh.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BB0ss
07. 12. 2015 19.15
+1
hehe - par/nepar, le od kod mi je to znano... Kitajci res znajo reciklirat stare ideje.
razocarani
08. 12. 2015 14.02
+1