Tujina

Peking pod pritiskom

Peking, 07. 08. 2007 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajska, ki bo naslednje leto gostila olimpijske igre, je tarča kritik zaradi kršenja človekovih pravic.

Kitajska
Kitajska FOTO: Reuters

Organizacija Amnesty International je Peking obtožila, da ni izpolnil obljub o večjemu spoštovanju človekovih pravic, pomembni kitajski intelektualci in pravniki pa so v pismu kitajskemu predsedniku Hu Džintau, predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacquesu Roggeju in visoki komisarki ZN za človekove pravice Louise Arbour zahtevali konec kršenja človekovih pravic v državi.

AI je v danes objavljenem poročilu kitajskim oblastem očitala, da ne izpolnjuje obvez, ki bi jih morala pred olimpijskimi igrami. Po njihovih trditvah oblasti v Pekingu še vedno zlorabljajo in nadzirajo politične in verske disidente ter zapirajo novinarje. Leto dni pred najpomembnejšim športnim dogodkom "se izteka čas za kitajske oblasti, da izpolni obljube o spodbujanju človekovih pravic kot del poslanstva olimpijskih iger", so zapisali v poročilu.

Pomembni kitajski intelektualci in pravniki so v pismu Huju, Roggeju in Arbourjevi zahtevali pomilostitev političnih zapornikov, vrnitev ljudi v izgnanstvu, svobodo tiska, odškodnine za prisilne preselitve, svobodne sindikate ter ustanovitev neodvisnega telesa za nadzor financiranja olimpijskih iger.

Do podobnih ugotovitev je prišla tudi organizacija Human Rights Watch, ki je kitajske oblasti obtožila zatiranja domačih aktivistov ter ostro kritizirala omejitve za tuje novinarje na in strogo cenzuro kitajskih medijev.

Kitajske oblasti so medtem pridržale šest aktivistov, ki so na delu Kitajskega zidu razprostrli napis "En svet, ene sanje, svobodni Tibet 2008". Po mnenju aktivistov bi morala Mednarodni olimpijski komite in mednarodna skupnost pomagati, da bi se sanje o svobodnem Tibetu, ki ga je kitajska vojska zasedla leta 1951, uresničile.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.