Tujina

Pazite se lažnih vremenskih novic! Orkan 6. stopnje? Ne obstaja

Washington, 08. 09. 2017 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Navaditi se bomo morali, da je na spletu, predvsem na družbenih omrežjih, polno lažnih novic. Pojavile so se tudi ob burnem dogajanju okoli orkana Irma, ki (trenutno) pustoši po Karibih. Twitter in Facebook so tako preplavili video posnetki, na katerih naj bi bila Irma, ki je medtem dosegla 6. stopnjo. POZOR - zadnji podatek je lažna novica. 6. stopnja za orkane namreč ne obstaja.

Po orkanu Irma, ki je razdejal številne otoške države, sedaj pa grozi Floridi in Kubi, so se pojavili številni videoposnetki. A ne verjemite vsemu, kar vidite. 

Že po nevihti Harvey, ki je opustošil Teksas, so splet preplavile lažne fotografije, na katerih v resnici ni bil Harvey, podoben "trend" pa se sedaj nadaljuje tudi pri Irmi. Oglasili so se tudi že meteorologi in jasno dejali. Orkan 6. stopnje NE obstaja!

Irmo spremljajo vetrovi, ki pihajo z močjo tudi do 300 kilometrov na uro, poroča BBC, orkan je povzročil grozljivo gmotno škodo, zahteval pa tudi najmanj 10 smrtnih žrtev. Posnetki kažejo porušene stavbe, številna podrta drevesa, ladje, ki jih je dobesedno nametalo na obalo. Podatki držijo.

Zato pa niso vsi posnetki o dogajanju avtentični.

V četrtek se je na enem od družbenih omrežij tako pojavil video, ki prikazuje brutalno moč narave - "glavna zvezda" je orkan Irma, ki udari v Portoriko, spremljajo jo zavijajoči vetrovi, vse skupaj je slišati, kot bi se približeval vlak. Uporabniki Twitterja so video delili več kot 3000-krat.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A glej ga zlomka - Irma dejansko ni udarila naravnost v Portoriko, pač pa je otok obšla. Je pa res povzročila številne izpade električne energije in veliko gmotno škodo.

Enak posnetek, na katerem naj bi bili Britanski Deviški otoki, je bil objavljen le dan prej, v sredo, sedem ur pred tistim, na katerem naj bi bil Portoriko. 

Na "originalnem" videu zvoka ni bilo. Do njega se je dokopala turška meteorološka agencija, nato ga je delila spletna platforma LiveLeak.com ter številni njihovi sledilci. Nekje na poti je nekdo dodal še "zvočne efekte". Rezultat je bila seveda zmeda med tviteraši, ki so video označili za lažno novico. 

Še en video z naslovom "Orkan Irma" z okrog 8000 všečki in 9000 retviti je v sredo zvečer delil ameriški poročevalec Jamie Erle. Hitro se je izkazalo, da gre za več kot eno leto star posnetek tornada Dolores iz Urugvaja. "Nov" video si je na Facebooku ogledalo skoraj 28 milijonov ljudi. Kasneje so ga delili na Twitterju in zraven zapisali, da prikazuje divjanje narave na Barbadosu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na nekem drugem posnetku s skoraj milijonom ogledov naj bi bil orkan Irma na Barbudi, a je uporabnik @PicPedant. precej hitro izpostavil, da je bil enak video dan prej že objavljen na Youtubu, prikazoval pa naj bi Deviške otoke. Kljub temu, da glas na posnetku jasno pravi, da gre za tropsko nevihto Gonzalo, ki je prizadela Bermudo že leta 2014, so uporabniki delili t. i. lažno novico.

Medtem se je na Facebooku pojavil še posnetek ujetih potnikov v poškodovanem avtobusu. Spet - lažna novica. V resnici je šlo za posnetke iz leta 2016, ko je Indijo prizadel ciklon Vardha. 

Stopnja 6? (Še) Ne obstaja

Podatki o tem, kako močan je orkan Irma, so povzročili pravo spletno evforijo. Sledila je seveda velika zaskrbljenost med prebivalci, vsak dan te pač ne udari orkan 6. stopnje. Naj kar takoj razčistimo - orkan takšne stopnje (še) ne obstaja, trdijo strokovnjaki. 

Članek z naslovom "6. stopnja? Če Irma postane najmočnejši orkan v zgodovini, bi lahko zbrisala z obličja Zemlje celotna mesta" je bil prejšnji teden objavljen na blogu Ekonomski propad in bil (pričakovano) izjemnega odziva. Delili so ga številni uporabniki, pa tudi različni (spletni) mediji. Čeprav članek naravnost ne zatrjuje, da gre pri Irmi za orkan 6. stopnje, so na to namignili ravno toliko, da je Twitter "ponorel" in stvar "kupil". 

Orkani 6. stopnje (še) ne obstajajo, so si enotni meteorologi. Najvišja stopnja je 5., resda pa ta povzroči katastrofalno uničenje. 

Ameriški meteorolog Jim Caldwell je na Twitterju zato zapisal povsem naravnost - ljudje, orkan 6. stopnje NE obstaja!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prebivalci Houstona si še vedno niso povsem opomogli po škodi, ki jo je povzročil Harvey, ko so jih že zadele lažne fotografije bližajoče Irme. Da bi jih sedaj zadel še en orkan, je bila povsem nepojmljiva misel. Na srečo je šlo spet za lažno novico, ki pa jo je že delilo več kot 40.000 uporabnikov.

Nacionalna uprava za oceane in atmosfero, ki nadzoruje in spremlja vremenske razmere v ZDA, je retvitala objavo tamkajšnje vremenske službe, ki opozarja pred lažnimi vremenskimi novicami. 

Glede na to, da se Irma približuje južni obali Združenih držav Amerike, lahko pričakujemo, da takšnih "novic" še veliko. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Le vkup uboga gmajna
08. 09. 2017 17.21
+3
Navaditi se bo treba, da je na portalu 24.ur potrebna onovnošolska izobrazba za zaposlitev na mestu novinarja! Kar je več, je že nevarnost programskemu vodji s poklicno izobrazbo šintarja,
Fifi 24
08. 09. 2017 16.11
hahahal čist C/P novic ameriškega gospodarja kaj slovenca zanima stopnja hurikana v ameriki tukaj jih NI so pa ameriški gospodarji ki diktirajo o tem pa seveda niti besede
jebalvisvoju
08. 09. 2017 15.51
+4
Ta portal me spominja na mojega sefa v sluzbi.. masovno kritizira in napada vodilne v firmi ter joce da ne dajo nic denarja.. pa ze 20let vodi firmo ima hiso z bazenom polovico hise v kamnu tla v hisi polna keramike.. in potem pravi da nic ne dajo.. jah najboljsa obramba je napad.. tako isto fake news porocajo o fake news hahahhaha... malo bi radi zameglili UM ljudem pa ste ze zdavnaj odkriti pod cigavo kontrolo delate.. VI STE FAKE NEWS IN VSAK DAN SI PRIDEM OGLEDOVAT KAKO SIRITE NERESNICE IN ZAVAJATE FOLK SRRRRAMOTA
haaaahahahaha
08. 09. 2017 14.49
+11
fake news opozarjajo o fake news , haaaaaaaahahahahaha , svasta samo para nece
CrushLow
08. 09. 2017 14.34
+9
polno laznih in zmanipuliranih novic je tut tle gor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bb5a
08. 09. 2017 12.50
+13
Sej nas vsak dan, že vrsto let, na to navajate...
SAKITUMI
08. 09. 2017 12.39
+12
IN KAJ SE TO TIČE PREBIVALCEV SLOVENIJE, DA JE TREBA TOLIKO BESED OKOLI TEGA?????????
BUONcaffee
08. 09. 2017 12.31
+6
4 metrski valovi v Piranskem zalivu preprečili ribolov. Do incidentov zato ni prišlo. Ha, ha,....ja, ja, smo vajenih lažnih novic.
Zentrum
08. 09. 2017 12.14
+16
Ah, saj takih novic smo vajeni že z vašega portala, tako da nič novega.
Našvasan__zob
08. 09. 2017 11.54
+34
Naj bralce pomirim, da FAKE NEWS v smislu orkanov 6 stopnje ni škodljiv.. ŠKODLJIV JE FAKE NEWS tipa "Assad je Hudobec, treba bo napast Sirijo".. Pa FAKE NEWS Sadam ima orožje za množično uničevanje.. kar je pripeljalo do vojne v katerem je bilo ubitih 1.000.000 civilistov in povročilo selitev nasilja v EU in drugod po svetu.. Treba je še povedati, da so PRIMAT TISTIH FAKE NEWS nosili masovni mediji pod ŽIDO-dežnikom.. kamor spada tudi tale portalček... Toliko na kratko o škodljivosti in izviru fake news....
thetech
08. 09. 2017 12.06
-2
Kljub vsemu si na temu portalčku ti zadržuješ vsak dan od jutra do večera..
redfox
08. 09. 2017 12.07
+1
Daichi Sawamura
08. 09. 2017 12.13
+1
martinov
08. 09. 2017 11.31
+2
To se Slovenije ne tiče !!
trumpet2018
08. 09. 2017 10.29
+6
ja, itak, na CNN-u in BBC-ju ki ju pridno citirate, je ena sama gola resnica :) O tožbi odvetnice Joni Turner, ki bo tožila CNN , pa niti besede. o tem sem včeraj pisal v komentarju,zakaj jih bo tožila, da se ne ponavljam.
Maxx365
08. 09. 2017 11.01
-5
macek_garfield
08. 09. 2017 10.20
+17
veliko neresnicnih novic objavite tudi na tem portalu, se vec novic pa je prikrojenih in pristranskih tako da ne modrovat pa to
Našvasan__zob
08. 09. 2017 11.55
+4
Sadam, Assad... s temi fake news so upravičili poboj več kot 1.200.000 civilistov.. A o tem nič.. ker jim vlada tolpa iz male državice B.Vzhoda..