Tujina

Mladi Cipras kot protikapitalistični protestnik, grške gospodinje ga kličejo 'seksi Aleksi'

Atene, 22. 06. 2015 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko Grčija mrzlično išče dogovor s kreditodajalci, so se na spletu pojavili posnetki premierja Aleksisa Ciprasa iz časov, ko je bil zagrizen protikapitalistični aktivist.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras FOTO: Reuters

V času, ko se odvijajo odločilni pogovori o usodi finančno izčrpane Grčije, so se na spletu znašli posnetki šefa grške vlade Aleksisa Ciprasa iz leta 2001, ko je - oblečen v majico s potiskom Cheja Guevare in s kubansko čepico na glavi, protestiral med nasprotniki srečanja skupine G8 v Genovi.

Takrat je bil star 26 let in bil je med tistimi, ki so ga do zob oboroženi varnostniki na silo odstranili s trajekta, da je ta lahko odplul. Tasos Koronakis, ki je danes generalni sekretar stranke, je kasneje trdil, da so bili tistega dne položeni temelji Sirize.

Zagrizenega aktivista Ciprasa je sicer v politiko poslala njegova partnerica, s katero sta se spoznala že v srednji šoli, Peristera Batziana. Ta ga je prepričala, da se je najprej vpisal v komunistično stranko.

Skupaj danes veljata za vplivni par grške politike. A ob usodi države, naj bi bila med ključnimi pogajanji na kocki tudi usoda Ciprasove zasebne zveze z dolgoletno ljubeznijo, pravi "novička" iz rubrike bolj za šalo - kot zares. Francoski satirični tednik Le Canard je namreč objavil "novico", v kateri je njihov predsedni Francois Hollande dejal, da mu je Cipras zaupal, da "ga bo partnerica zapustila, če bo preveč popustil zahtevam kreditodajalcev, saj je ona še precej bolj borbena in levo usmerjena kot on".

Ciprasa se sicer v Grčiji drži vzdevek "seksi Aleksi", ker je izjemno priljubljen med grškimi gospodinjami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (226)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
24. 06. 2015 11.47
Hehe zakaj le? ://za-misli.si/kolumne/elena-pecaric/224-grcija-poligon-eu
Krta?a 21
23. 06. 2015 17.20
-3
Menda je v Grčiji demokracija, tako da Tsipras že lahko pristane na vse mogoče a kaj ko je tu še parlament in v končni fazi referendum. Tega se pa kapitalisti na smrt bojijo. Tako da vsi ki nakladate o komunizmu ste lahko modro tiho ker lažete. Poleg tega - kaj je narobe s tem da je kruh in makaron manj obdavčen? Bogataši jejo makarone? Mislim da toliko socialnega čuta bi pa moral imeti vsak, da vsaj makarone pustijo pri miru. Drugače je pa evro politika dobesedno zdesetkala grško gospodarstvo. Dohodek pada, kredit pa raste. Iz aviona se vidi da ni šans za vračilo dolgov. Ljudje ki so ostali brez dela pač niso krivi če nimajo službe ker služb enostavno ni!
Shisui
23. 06. 2015 18.21
-1
Nekoč ti bo potegnilo, da ni problem v tem, da ljudje niso socialni. Problem nastane, ko bi bila država rada socialna do svojih državljanov, z denarjem drugih narodov, ki v zameno ne dobijo ničesar razen tega, da jih ozmerjajo s kapitalističnimi svinjami.
Shisui
23. 06. 2015 18.22
-2
Double post, zaradi nevihte nekaj lagira vse skup.
AlternativeFacts
23. 06. 2015 19.03
-2
shisui@ Zgleda bo moralo tebi nekoč potegniti, da država ni v službi kapitala, ampak je v službi državljanov...Bom povzel besede profesorja Jeffreya Sachsa iz članka "konec igre v grčiji" originalni naslov je "the end game in greece": "Namesto, da bi se soočili s političnimi ovirami, se evropski voditelji skrivajo za nesmiselno retoriko.Nekateri vztrajajo, da mora Grčija izvesti svoj program, ne glede na humanitarne in gospodarske posledice in ne glede na dejstvo, da nobeni dosedanji vladi ni uspelo izpolniti nalog. Drugi se sprenevedajo, da jih skrbijo posledice moralnega hazarda zaradi odpisa dolgov, kljub dejstvu, da je bil dolg zasebnega sektorja na zahtevo EU že odpisan.Več evropskih držav zdaj z zadovoljstvom poriva Grčijo v popoln bankrot in spodbujajo njen izstop iz območja z evrom. Prepričane so, da se to lahko konča brez vpliva na druge države in brez panike. Ampak v bistvu ne gre za Grčijo, ampak za Evropo.".
Shisui
23. 06. 2015 19.53
+3
Gre za državo, katera je prirejala (lagala) bančne bilance in nas ogoljufala že ob vstopu v EU, se prisesala na EU korito in ga aktivno sedaj izčrpava. 50% ljudi dela v JS, povprečna plača pa višja od slovenske. Gospodarstva nimajo industrije prav tako ne. V nedogled jim ne bomo mogli dajati milijard, za to, da bodo napajali totalno prenapihnjen JS, tako pač ne gre. Sicer pa se EU že 7 let aktivno pripravlja na morebiten izhod Grčije iz unije. Sama Grčija ni problem, saj njen celoten dolg predstavlja "samo" 2% letnega BDP EU. Precej večja težava sta Španija in Italija, kateri bi lahko sledili grškem vzoru in zahtevali odpis svojih dolgov. Kam to torej vodi? Socialisti se spet pufajo kot nori, vračali spet ne bi nič, bodo že naslednje generacije... Tudi v naši državi je tako... in zaradi takih izkoriščevalcev lahko uničimo unijo!
AlternativeFacts
23. 06. 2015 20.24
+3
Banke posojilodajalke so prirejale, ne država. Država je samo štih držala, ker so bili med kladivom(posojilkodajalci) in nakovalom(izigrani državljani). In če se ne bi zgodila kriza, bi še danes te iste banke posojilodajalke počele to kar so. Ker pa je udarila kriza, so se banke kreditodajalke ustrašile morebitnega domačega kolapsa, ne grškega, in so raje izpustile na plano to grško tragedijo, ki sedaj tepe komplet EU in € cono...Samo tako, da boš vedel, največ "posojenih" milijard imajo nemci, še danes jim fali 25 milijard € in ravno oni so skupaj z J.P.Morgan prirejali podatke..... Vse ostalo so pravljice.....
AlternativeFacts
23. 06. 2015 20.29
Mark Weisbro (Al Jazeera):"pritisk ZDA, da se Grčija zadrži v območju vpliva EU in Washingtona, ne pa da je zunaj kot država, ki je blizu Rusiji in Kitajski in ki bi morda celo zapustila NATO.",,,To ti je pa odgovor na goljufanje ob samem vstopu v EU.
Shisui
23. 06. 2015 20.30
-1
Grki so prirejali podatke državnih bank, kaj zdaj bluziš?!
Shisui
23. 06. 2015 20.33
+0
Grki bodo nehali zapravljati tuj denar, to je dejstvo. Al bodo zmanjšal porabo al' bodo pa pač od lakote pocrkal, ko se jih odklopi od korita.
aaaaaa122121
24. 06. 2015 12.58
grkom je pri prirejanju bilanc pomagal Goldman sachs, ze pticki na vejah zvizgajo to:)
Jožajoža
23. 06. 2015 16.57
+2
to je začetek osamosvajanja nekaterih drža , ki jih je zda in everopa na silo razbila,izkoristila,zasužnila . ampak, brez vojne evropa narodom svobode, kot so jo že imeli, ne bo dovolila. še papež je omenil, da 3. svetovna vojna že traja.
Lewaška Golazen
23. 06. 2015 17.06
-2
hahahahaha... Evropa jih je silila v to da so delali z dnarjem kot svinja z mehom :))))
Jožajoža
23. 06. 2015 17.44
+3
neuki narod so zapeljali s krediti. samo leto 2004 do 2008 si poglejte, kako je janševa vlada zadolžila podjetja,občine,državo in državljane, ki jim je brez kakšnih pogojev (še službe nisi rabil) podarjala kredite. t. in danes. ljudje so zaradi tega, ke niso bilisposobni plačevat oderuških kreditov in obresti, ostali brez vsega. brez denarja, brez premičnin in nepremičnin in brez delnic, ki niso tako nič vredne, a so jih takrat drago plačavli.bančne bajukove jim je bajuk prodaval celo po 47 evrov, on jih je kupil po 20 evr..........
iGURT
23. 06. 2015 16.22
+3
Troika sili Sirizo da dvigne DDV na riž, špagete in druga pakirana živila z 13% na 23% (tako kot je sedaj obdavčen alkohol in tobak) ta Troika pa res "pomaga" Grkom do boljšega živlenja ...
zvit kot presta
23. 06. 2015 16.59
+0
Kolikšen je pa pri nas DDV? Kaj pišeš traparije? Grki imajo očitno zelo nizke davke, pa še teh ne znajo pobrati.
Lewaška Golazen
23. 06. 2015 17.06
-2
pust ti gnojića... nima drugega za počet kot samo % pisat
Krta?a 21
23. 06. 2015 17.24
+3
Isto se je dogajo pred francosko revolucijo. Vsi vemo kako se je končalo, žal. Če mislijo z makaroni rešit gospodarstvo, pomeni da gre za splošen obup nad situacijo....
iGURT
23. 06. 2015 18.47
+0
Presta, sem mogoče omenil naše davke? Nisem. Pišem da Troika sili Sirizo da naj dvigne DDV za razna pakirana živila, in to je to. ... in seveda bo višji davek narodu zelo "pomagal"
zvit kot presta
24. 06. 2015 10.00
Seveda morajo dvigniti davke, če hočejo doma pobrati več denarja. Kakšna pa je to logika, da doma praktično nimaš davkov, cela država živi na račun posojil tujih držav, potem pa še teh posojil ne vračaš. A se ti to zdi fer? Za "poroka" smo pa države, ki imamo visoke davke, ...
AlternativeFacts
23. 06. 2015 14.15
+5
Mark Weisbrot (novinar Al Jazeere) opozarja na pritisk ZDA in potrebo, da se Grčija zadrži v območju vpliva EU in Washingtona brez neodvisne vlade, ne pa kot država, ki je blizu Rusiji in Kitajski in ki bi morda celo zapustila NATO.Poleg tega je povedal tudi to, da "Če obstaja nekaj, po čemer Angela Merkel ne bi želela, da se je spominjajo, potem je to vsekakor to, da ne želi, da se je spominjajo kot političarko, ki je uničila območje €. Seveda ne vemo, ali bi izstop Grčije iz območja evra povzročil prav to, toda obstaja možnost, da bi se to zgodilo. Tudi če bi bila Evropska centrala banka sposobna, da ublaži posledično finančno krizo, obstaja možnost da bi, po prvem šoku, Grčija izven območja € napredovala veliko bolje kot znotraj območja €, kar bi tudi druge države lahko prepričalo, da zapustijo EU in €. "..Članek nosi naslov "Nemčija blefira glede Grčije", ali v originalu "Germany is bluffing on Greece"...Drugače bi morala Grčija plačati del obroka že davnega 5 junija tega leta, a ga ni. Smo kaj brali o tem? NISMO, takokot ne beremo, da trenutno grško vlado podpira 66% plebsa, ampak ker je vse to igra za rajo, da nerazmišlja, kako je pokvarjen trenutni sistem, nam vsake toliko vržejo futr za pljuvanje....
Netajkun
23. 06. 2015 14.57
-2
Seveda smo brali o obroku iz začetka meseca . . . 300 mio € so v dogovoru upniki združili v skupno plačilo 1.6 milijarde € ob koncu meseca . O Grškem napredovanju ( v EU ali pa brez ) . . . . nikoli več ne bo , kot je bilo 2008 .
AlternativeFacts
23. 06. 2015 15.23
+0
Seveda, če verjameš IMF-ju, ki je to navrgel, ko je postalo jasno, da Grki ne bodo poravnali teh 300 milijonov. Vprašanje je, zakaj so 11 junija upniki zapustili pogajanja, če so se pa po IMF-ovih besedah že vse dogovorili 4 junija?
zvit kot presta
23. 06. 2015 13.42
+3
A Grčija še ni bankrotirala? Pa kaj to vlečejo tako dolgo?
Jožajoža
23. 06. 2015 12.29
+1
cipras, grki ste pred bankrotom zato, ker so vas predhodniki prodali evropi. cipras, odslovi evropo, naredi grčijo spet grško in spet boste postali grki.
puspan
23. 06. 2015 12.52
+4
Saj ze davno bi, ampak potem bo treba delat zazceti, to jim pa ne gre prav od rok.
zvit kot presta
23. 06. 2015 13.40
+1
"Naredite mi to deželo spet grško", a ne Joža?
poslanka sexs
23. 06. 2015 13.55
+3
GRKI PRODAJTE VSAJ EN OTOK RUSAM DA BODO NAREDILI VOJASKO BAZO IN KREDIT BO TAKOJ IZBRISAN
tankopiš
23. 06. 2015 14.26
+1
Jožajoža
23. 06. 2015 16.52
-1
rus je zaveznik, ki pomaga, ne pa izkorišča. evropa žal to ni.
zvit kot presta
23. 06. 2015 17.00
+0
igy02
23. 06. 2015 12.20
+7
Grki so četrtič pred bankrotom. In kot razlagajo le-waki, so krivi kapitalisti, bankirji in podobni nepridipravi. V Belgiji, Nemčiji, Avstriji, Švedski, Danski in podobnih urejenih državah je tudi kapitalizem in podobni hudi bankirji. In zakaj te države ne bankrotirajo? Se postavlja dilema; ali so krivi kapitalisti ali države? Ajde le-waki, argumente na dan.
korintos23
23. 06. 2015 13.31
+4
Seveda so krivi če jim pa nočejo več kreditov talati!
Krta?a 21
23. 06. 2015 17.10
To pa so tudi edine države ki so z evrom profitirale (no Danska in Švedska ne). Ves ostali del evrope pa je močno izgubil.
DonDonDan
23. 06. 2015 12.09
+2
Če bo Cipras popustil EU, si ga bo lahko kar nekaj časa sam po rokah valal, hahaha
majazmaja2
23. 06. 2015 14.24
+2
Mislim, da ni malo žensk, ki bi ga imele z največjim veseljem. V Grčiji ima namreč status pravega zvezdnika.
sinpalabras
23. 06. 2015 10.06
+3
Kot bi vodili državo z dnevne sobe med partijo kart. Brez kakršnekoli resnosti. Glede na puhle izjave in komentarje se očino ne zavedajo kaj pomeni odgovorno voditi državo -ne kot nek vaški nogometni klub. Stanje je pričakovano glede na resnost posameznikov, ki jo zastopajo.
aojz
23. 06. 2015 11.04
+3
Edini komunisti, ki so znali voditi državo so bili Titi, Stalin, Caušeskoin Mao. Žrtve njihovega vodenja to dokazujejo. Pri drugih so samo žrtve. Voditi pa ne znajo.
DonDonDan
23. 06. 2015 12.07
-2
Tudi ti ne znaš nečesa napisati brez napak!
aojz
23. 06. 2015 12.15
+0
Brez napak ste samo ta levi. Jih iščete samo pri drugih. Vsebina te moti. Ta pa drži.
poslanka sexs
23. 06. 2015 13.56
+1
vetlan
23. 06. 2015 09.22
+1
24 ur, iz katerega rumenega medija pa ste to pobrali? Francoski predsednik je izdal .... ha ha ha Slovenske ovce pa verjamejo. Saj to ni res ha ha ha
DonDonDan
23. 06. 2015 07.53
+15
Usoda Grčije je odvisna od ene ženske, ki je partnerica premierja države samo pod pogojem, da jo uboga. Svašta !!!! Take prostitutke pa še ne. Še Carla Bruni ni bila kaj takega.
vetlan
23. 06. 2015 09.08
-5
alandelon, a si baba na klopci, da verjameš v vse spletke? Res si ovca, pa še kakšna! Zdaj me ne presenečajo tvoji neumni komentarji
DonDonDan
23. 06. 2015 12.01
+3
Pa probaj ti napisati kakšen pameten komentar! Doslej se nisi še niti približal temu. Dobivaš minuse, pluse pa samo od takih tembotov kot si ti.
Borut Stari
23. 06. 2015 06.56
+5
Volk bo sit in koza cela bo konec te grške tragikomedije. Tresla se je gora rodila se je miš.
sinpalabras
23. 06. 2015 10.08
+1
TRUMPP
23. 06. 2015 06.32
+9
A partnerica bi tudi rada živela na tuj račun? Ha,ha,...tipično komunistično......pa to.
deratizacija
23. 06. 2015 07.32
-1
Tu nekaj ne bo držalo. Če se ne motim, živi peščica ljudi na račun večine v kapitalizmu.
JE-BI-GA
23. 06. 2015 15.58
+1
Kapitalizem izkoriščevalni sistem kjer gobčni in lenuhi krojijo usodo naroda.
Moj?ica123
23. 06. 2015 06.28
+1
brsankovi 1
23. 06. 2015 06.02
+17
Pri nas je tistih,ki živijo samo z nakladanjem 20% v Grčiji je takih 50%
SlovenijamaTALENT
23. 06. 2015 07.41
+8
v Bruslju pa 80 %...:) nakladačev in ameriških oiprod..
Rokovnjac
23. 06. 2015 05.44
-2
Partnerca,to mi da na znanje,da se tudi Grki vec ne zenijo.Predlagam,da niti en clovek,ki ni porocen,ne more bit precednik vlade,period!!!
ja_to_sem_js
23. 06. 2015 06.05
+4
bohinj je zakon
23. 06. 2015 03.31
+7
prav mu je ......naj ga kar pusti..........kva je delal obljube narodu?
tankopiš
23. 06. 2015 14.30
+1
RožleX
23. 06. 2015 02.11
-1
123....test..!!!..Je kdo še žiw...?
Rokovnjac
23. 06. 2015 05.45
SlovenijamaTALENT
23. 06. 2015 07.42
+1
eiffel
22. 06. 2015 23.09
+0
No, evo. Zato gredo moški v politiko.
24 kur3
22. 06. 2015 23.16
+1
kokoš in te, kar Borčija vprašajte on je bil Glava družine