Tujina

FOTO in VIDEO: Osumljenca iščejo z mednarodno tiralico, Francija izvedla zračni napad v Siriji

Pariz, 15. 11. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 19 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
96

Francoska policija je objavila fotografijo enega od osumljencev, ki je na begu. Gre za 26-letnega Salaha Abdeslama, rojenega v Bruslju. Belgija je zanj razpisala mednarodno tiralico. Francoski predsednik Hollande naj bi nameraval razglašene izredne razmere podaljšati na kar tri mesece. Francija pa je že izvedla zračni napad na IS v Siriji.

Več videovsebin
  • Žalujoči pred dvorano Bataclan
    02:14
    Žalujoči pred dvorano Bataclan
  • Groza v Parizu: Izredna poročila ob 16.55
    14:19
    Groza v Parizu: Izredna poročila ob 16.55
  • Iz 24UR: Pariz žaluje za žrtvami
    04:36
    Iz 24UR: Pariz žaluje za žrtvami
  • Iz 24UR: Napadalec med begunci?
    01:25
    Iz 24UR: Napadalec med begunci?
  • Iz 24UR: Najdeni dokumenti pristni, ukradeni, ponarejeni?
    00:41
    Iz 24UR: Najdeni dokumenti pristni, ukradeni, ponarejeni?
  • Iz 24UR: Po celem mestu se vidijo posledice napadov
    01:13
    Iz 24UR: Po celem mestu se vidijo posledice napadov
  • Iz 24UR: Nelagodje med tistimi, ki potujejo v Pariz
    02:07
    Iz 24UR: Nelagodje med tistimi, ki potujejo v Pariz

V Franciji je bil danes prvi od treh dni žalovanja. Doslej so identificirali tri napadalce, ki so bili ubiti v napadih. Prvega so identificirali 29-letnega Ismaela Omarja Mostefaija, ki ga je policija prepoznala s pomočjo prstnih odtisov, potem ko so po napadu v koncertni dvorani Bataclan tam našli njegov prst.

Kasneje so identificirali še dva od sedmih ubitih napadalcev, oba sta živela v Belgiji. Med njima naj bi bil tudi eden od treh bratov, vpletenih v napade. Drugega brata naj bi pridržali v Belgiji, a je še nejasno, ali je dejansko sodeloval v izvedbi napadov. Tretji brat pa je prav tako osumljen sodelovanja v napadih, a je na begu. Belgija je zanj že izdala mednarodni nalog za aretacijo, francoska policija pa je objavila njegovo fotografijo in podatke ter ga označila za nevarnega. Gre za 26-letnega Salaha Abdeslama, rojenega v Bruslju.

V Parizu odkrili tudi najmanj dva sumljiva avtomobila z belgijskimi registrskimi tablicami. Francoski preiskovalci so poleg tega v vzhodnem pariškem predmestju Montreuil odkrili črni seat leon.

Pri truplu enega od napadalcev je policija našla sirski potni list osebe. Šlo naj bi za Ahmeda Almuhameda. Lastnik sirskega potnega lista, ki je preko Balkana potoval kot begunec, je iz Hrvaške v Avstrijo prišel preko Madžarske, so sporočile oblasti v Zagrebu. Torej ni potoval preko Slovenije.

Za zdaj še ni jasno, ali je šlo pri najdenem sirskem potnem listu za pristen ali ponarejen dokument, prav tako tudi ne, ali je potni list dejansko pripadal napadalcu ali je bil podtaknjen.

Francija je po najbolj smrtonosnem terorističnem napadu v šoku. Dogajanje smo tudi danes spremljali V ŽIVO:

22.13: Nekaj ur po terorističnih napadih je policija osumljenca, ki je na begu, ustavila na francosko-belgijski meji. Bil je eden od treh moških v avtomobilu znamke Volkswagen Polo, ki ga je ustavila policija, je za AP povedal policijski vir. Po pregledu dokumentov so ga spustili naprej. 

21.56: Francoska vojaška letala so bombardirala oporišče Islamske države (IS) v sirijskem mestu Raka, je potrdilo francosko obrambno ministrstvo. 

"Prvo uničeno tarčo so skrajneži uporabljali kot poveljniško točko, center za rekrutiranje džihadistov ter skladišče orožja in streliva. Druga je predstavljala vadbišče teroristov," je navedlo ministrstvo.

Po poročanju AFP je v bombardiranju sodelovalo 12 letal, ki so skupno odvrgla 20 bomb. Letala so vzletela iz Jordanije in Združenih arabskih emiratov, poveljevanje pa je potekalo v koordinaciji z ameriškimi silami.

21.44: Francoski senator je v pogovoru za CNN potrdil, da je tretji identificirani napadalec Bilal Hadfi. Rojen je bil leta 1995, živel pa je v Belgiji. Že pred tem so imenovali dva napadalca, Omarja Ismaila Mostefaija in Ibrahima Abdeslama. Iščejo pa 26-letnega Saleha Abdeslama.

20.59: Potem ko je AFP poročal, da se je število žrtev povzpelo na 132, pa so sedaj preklicali informacijo. Število mrtvih tako zaenkrat ostaja 129, so sporočili bolnišnični viri.

20.01: Francoska policija je potrdila, da je 26-letni Saleh Abdeslam, ki ga iščejo, francoski državljan. 

19.54: Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je po pogovorih z belgijskim kolegom izjavil, da "bo preiskava dokazala, da so bili pariški napadi pripravljeni v tujini, s strani skupine posameznikov v Belgiji, ki pa so imeli pomoč sostorilcev v Franciji".

Neuradno naj bi francoski predsednik Francois Hollande nameraval razglašene izredne razmere podaljšati na kar tri mesece. Za vsako podaljšanje nad 12 dnevi bi sicer potreboval odobritev parlamenta, piše AFP.

19.38: Do zdaj so imenovali tri domnevne napadalce: na begu je Saleh Abdeslam, drugi osumljenec je njegov brat Ibrahim Abdeslam, tretji pa je 29-letni Ismael Omarj Mostefai.

19.19: Potem ko so še tri osebe umrle v bolnišnici, se je število smrtnih žrtev povzpelo na 132, poroča AFP. 

Pred katedralo Notre Dame, kjer poteka maša, se je zbrala nepregledna množica.
Pred katedralo Notre Dame, kjer poteka maša, se je zbrala nepregledna množica. FOTO: Reuters

Na dveh lokacijah panika, šlo je za lažen alarm

19.10: Potem ko je na dveh lokacijah v Parizu izbruhnila panika, se je izkazalo, da je šlo v obeh primerih za lažen alarm. 

19.07: Tudi v drugem okrožju Pariza, kjer naj bi odjeknili streli, je šlo za lažen alarm.

18.56: Po prvih informacijah je šlo na Trgu republike, kjer potekajo žalna zborovanja, za lažen preplah. Lažni alarm naj bi sprožil mladenič, ki je zavpil: Policija. Potem ko je več sto ljudi zapustilo trg, se zdaj spet vračajo. 

18.46: Oblasti so spraznile Trg republike. Ni še znano, kaj se je zgodilo. Streli naj bi se slišali na ulici Rue de Rivoli, v drugem okrožju Pariza.

Objavili fotografijo osumljenca, ki je na begu

18.30: Francoska policija je objavila fotografijo osumljenca, ki je na begu. Njegovo ime je Saleh Abdeslam, rojen je v Bruslju. Opozarjajo, da je izredno nevaren. Ima rjave oči in je visoki 1,75 metra. Belgija je zanj že razpisala mednarodno tiralico. Washington Post poroča, da je med osumljenimi tudi njegov brat Ibrahim.

18.13: Preiskovalci so identificirali drugega napadalca, ki je sodeloval v petkovih krvavih terorističnih napadih v Parizu, so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali neimenovani viri blizu preiskave. Po navedbah virov so bili v napade vpleteni trije bratje, eden od njih pa bi lahko bil še na begu.

Eden od treh bratov, ki naj bi bili vpleteni v napad, je umrl v petek, enega so pridržali v Belgiji, a je še nejasno, ali je dejansko sodeloval v izvedbi napadov. Tretji pa je ali sodeloval v napadih in umrl ali pa je še na begu, so povedali viri.

Prvega od teh bratov pa so danes uspeli identificirati. Njegovo truplo so našli v koncertni dvorani Bataclan, enem od prizorišč napadov. Za zdaj pa še ni jasno, ali gre za francoskega ali belgijskega državljana, piše AFP ob sklicevanju na varnostne vire.

Medtem pa je neimenovan belgijski pravni vir za AFP povedal, da je Belgija izdala mednarodni nalog za aretacijo moškega, osumljenega sodelovanja v pariških napadih skupaj z dvema svojima bratoma. Osumljenec je živel v bruseljskem predmestju Molenbeek, kjer so od sobote aretirali več osumljencev, ki naj bi bili vpleteni v napade.

Varnostne razmere v Sloveniji so trenutno po oceni sekretariata sveta za nacionalno varnost dobre in stabilne.

Parižani se spominjajo žrtev

17.57: Francoski predsednik Francois Hollande se je sestal z voditelji vseh glavnih francoskih političnih strank. Na srečanju s Hollandom sta bila prisotna tako vodja francoskih republikancev in bivši predsednik Nicolas Sarkozy kot predsednica skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Izjav voditeljev strank po srečanju ni bilo, je pa Le Penova že v soboto opozorila, da mora Hollandova socialistična vlada okrepiti varnost. Po njenih besedah mora država ostati enotna, a le "silovita in neusmiljena dejanja lahko zaščitijo Francoze in zagotovijo to enotnost". Opozorila je, da Francozi več niso varni in da so potrebni nujni ukrepi.

17.55: Na Trgu republike v središču Pariza se tudi danes spominjajo žrtev krvavih terorističnih napadov ter polagajo cvetje in prižigajo sveče. Številni Parižani so na oknih svojih domov prižgali sveče.

V Parizu so zaradi razglasitve izrednih razmer in prepovedi javnih zborovanj meščani večinoma ostali doma, javno življenje je praktično zamrlo. Zaprti so muzeji, knjižnice, športne dvorane, odpovedani so koncerti in športne prireditve. Turistične znamenitosti, kot sta Eifflov stolp, muzej Louvre, so do nadaljnjega zaprli. Žrtvam pa so se danes zjutraj poklonili v znameniti katedrali Notre Dame.

Tudi danes se spominjajo žrtev krvavih terorističnih napadov.
Tudi danes se spominjajo žrtev krvavih terorističnih napadov. FOTO: Reuters

17.51: V petek se bodo na izrednem zasedanju zbrali notranji in pravosodni ministri EU. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je medtem posvaril pred povezovanjem terorizma in beguncev ter ocenil, da potrebe za spremembe dogovorjene migracijske agende ni. Ministri naj bi govorili o varnostno-političnih ukrepih po petkovih napadih.

V napade vpleteni trije bratje?

17.32: Varnostni vir: Identificirali drugega napadalca v Parizu.

17.16: Francoska tiskovna agencija poroča, da so bili v napade vpleteni trije bratje, eden naj bi bil še na begu. Eden od aretiranih je po poročanju francoske televizije BFMTV brat moškega, ki je najel volkswagen polo, ki so ga našli v bližini koncertne dvorane Bataclan. Ta moški je še na begu. 

16.56: Francoske in belgijske oblasti so sporočile, da so bili trije od sedmih ubitih napadalcev francoski državljani. Dva sta živela v Bruslju, eden pa v pariškem predmestju. 

16.38: Belgijsko tožilstvo je sporočilo, da bodo nekatere od aretiranih mogoče že v naslednjih urah že privedli pred preiskovalnega sodnika.

Tožilstvo pa ni želelo potrditi, ali so vse osumljence aretirali v Molenbeeku, ki je bil v preteklosti že večkrat povezan s terorističnimi aktivnostmi. Tam je na primer nekaj časa živel Mehdi Nemmouche, Francoz alžirskega rodu, ki je maja lani v strelskem napadu na judovski muzej v Bruslju ubil štiri ljudi. V tem predmestju je živel tudi 25-letni Ayoub El Khazzani iz Maroka, ki je avgusta letos na hitrem vlaku na poti od Amsterdama do Pariza poskušal izvesti napad, kar pa so mu preprečili.

16.18: Ob robu vrha G20 v turški Antalyi sta se srečala in pogovarjala predsednika ZDA in Rusije, Barack Obama in Vladimir Putin - prvič, odkar je Rusija sprožila zračne napade v Siriji in s tem še dodatno razburila Zahod. Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, je šlo za okoli 15 minut dolg neformalen pogovor.

V policijskih racijah pridržali sedem oseb

16.08: V avtomobilu, ki so ga v vzhodnem pariškem predmestju Montreuil našli policisti - gre za črni seat leon (vnos ob 10.20) - naj bi našli več kalašnikovk AK-47, s kakršnimi so streljali petkovi napadalci.

15.58: Belgijsko tožilstvo je sporočilo, da so v policijskih racijah v Belgiji pridržali sedem oseb. Tri osebe so aretirali v soboto, štiri pa danes. Vsaj eden od aretiranih naj bi bil v času napada v Parizu. Policija sicer še preiskuje, ali so aretirani povezani s petkovimi napadi. 

15.43: Policija še vedno išče enega od osumljencev, poroča francoska televizija BFMTV, ki se sklicuje na policijske vire. Šlo naj bi za francoskega državljana, ki naj bi najel črni avto znamke Volkswagen Polo, ki so ga opazili blizu koncertne dvorane Bataclan. Ni pa še jasno, ali je moški sodeloval v napadu. 

Predsednika republike Boruta Pahorja je na francoskem veleposlaništvu sprejel veleposlanik Pierre-Francois Mourier. Pahor se je ob tej priložnosti vpisal v žalno knjigo. Ob tem je poudaril, da nedavni dogodki v Franciji terjajo usklajeno in enotno ravnanje mednarodne skupnosti. V žalno knjigo se je vpisal tudi zunanji minister Karl Erjavec.

15.31: Belgijski tožilec pravi, da sta bila dva napadalca francoska državljana, ki sta živela v Bruslju. Eden je živel v središču Bruslja, drugi pa v bruseljskem predmestju Molenbeek.

15.08: Enega od aretiranih v belgijskem mestu Molenbeek so v soboto zvečer ustavili na francosko-begijski meji, poroča francoska televizija BFMTV. Vozil na bi se v vozilu znamke Golf, bil pa naj bi v družbi še dveh drugih moških. A ker nihče od moških ni bil na seznamu iskanih, so jih spustili naprej. 

14.41: Po najnovejših informacijah so belgijske oblasti v povezavi s terorističnimi napadi med hišnimi preiskavami v Bruslju aretirale štiri osebe. Včeraj so pridržali tri osebe.

Včeraj se je na zunanje ministrstvo obrnilo nekaj slovenskih državljanov oziroma njihovih svojcev, ki so bili v Parizu v preteklih dneh ali so tja namenjeni, so pojasnili na zunanjem ministrstvu. Kot so dodali, so jih zanimale informacije v zvezi z dogajanjem v Parizu. Dodali so, da je z njimi v stiku slovensko veleposlaništvo v Parizu in dežurna služba MZZ.

14.08: Treba je poudariti, da še ni jasno, ali gre pri najdenem sirskem potnem listu za pristen ali ponarejen dokument, prav tako tudi ne, ali je potni list dejansko pripadal napadalcu. Hrvaški Večernji list poroča, da je potni list ponarejen in da so ga verjetno ponaredili v Turčiji.

14.00: Belgijske oblasti so v povezavi s terorističnimi napadi med hišnimi preiskavami v Bruslju aretirale pet ljudi. To je potrdil Francoise Schepmans, župan območja Molenbeek, kjer so preiskave potekale že včeraj.

13.55: Varnost v Parizu je poostrena, še vedno veljajo napotki ljudem, naj ostanejo doma. Policisti jih pozivajo, naj ne uporabljajo petard in raket, saj je včeraj to v Bagnoletu sprožilo lažni alarm, in naj s šaljivimi prijavami ne kličejo na nujne številke. 

Lastnik potnega lista ni potoval čez Slovenijo

13.50: Predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva Karl-Heinz Grundboeck je povedal, da domneve, da je terorist potoval skozi Avstrijo, nimajo nobene osnove. "Sodeč po zadnjih informacijah so to samo špekulacije," je dejal. Da bi kaj takega lahko potrdili, bi se morali ujemati prstni odtisi ali katerekoli druge sledi napadalcev v Parizu. Morda je bil potni list ukraden, je še dodal.

V Zagrebu so potrdili, da niti med ubitimi niti med ranjenimi ni Hrvatov. Sklenili so, da bo v ponedeljek na Hrvaškem dan žalovanja za žrtvami napadov v Parizu. Ob tej priložnosti bodo hrvaške zastave na javnih zgradbah visele na pol droga, odpovedane bodo vse zabavne prireditve, prilagojen bo medijski program, opoldne pa bodo po vsej državi tudi zadonele sirene.

13.30: Lastnik sirskega potnega lista, ki je preko Balkana potoval kot begunec, je iz Hrvaške v Avstrijo prišel preko Madžarske, so sporočile oblasti v Zagrebu. Torej ni potoval preko Slovenije. V Opatovcu so ga registrirali 8. oktobra, nato je šel na Madžarsko in potem v Avstrijo. "Policija ga je fotografirala, mu odvzela prstne odtise in skenirala potni list, pri čemer te osebe niso našli v nobenih evidencah oz. bazah, zato ni bilo nobenega razloga, da jo ustavimo," je povedala tiskovna predstavnica notranjega ministrstva Helena Biočić.

Juncker: Ni potrebe po spremembah begunske politike v E

13.10: Ob začetku vrha držav skupine G20 v turškem letoviškem mestu Antalya so se zvrstili pozivi k skupnemu boju proti terorizmu po petkovih smrtonosnih napadih v Parizu. "To ne sme biti samo še en vrh. Besede danes niso dovolj, čas je za dejanja. Vse voditelje G20 pozivam, naj pokažejo polno odločnost v našem boji proti terorizmu," je dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. "Teroristična omrežja ne morejo načrtovati ali delovati brez denarja. G20 ima posebno odgovornost, da se zoperstavi financiranju terorizma. Samo če polno sodelujemo pri deljenju informacij o sumljivih transakcijah, se bomo lahko borili proti terorizmu," je še menil. Ponovil je, da bo mednarodna podnebna konferenca v Parizu potekala kot načrtovano, saj da se ne bodo pustili ustrahovati.

Ruski predsednik Vladimir Putin je svet pozval, naj združi svoje napore v boju proti terorizmu. "S teroristično grožnjo se bomo lahko spopadli le, če bo celotna mednarodna skupnost združila napore," je povedal.

"Podvojili bomo svoje napore v sodelovanju z drugimi članicami koalicije, da dosežemo mirno rešitev v Siriji in odstranimo Islamsko državo kot silo, ki povzroča toliko bolečine in trpljenja ljudem v Ankari, Parizu in drugih delih sveta," je povedal ameriški predsednik Barack Obama.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napovedal, da bodo voditelji G20 na vrhu izrekli "zelo ostro" sporočilo proti terorizmu. "Verjamem, da bo naše stališče proti mednarodnemu terorizmu našlo svoj izraz v zelo močnem, ostrem sporočilu na vrhu G20."

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je poudaril, da zaradi tega ni potrebe po kakšni bistveni spremembi begunske politike EU. "Tisti, ki so organizirali in izvedli napade, so isti ljudje, pred katerimi begunci bežijo, in ne obratno," je dejal ter posvaril pred mešanjem oz. enačenjem teroristov in beguncev.

13.00: Francoski novinar je na Twitterju objavil fotografijo kraja, kjer je policija našla zapuščen avtomobil (vnos ob 10.20). Na tleh so še vedno delci stekla.

Grki objavili fotografije potovalnih dokumentov

12.40: Grški časopis Protothema poroča, da je Ahmed Almuhamed, katerega sirski potni list je bil registriran tako v Grčiji, kot v Srbiji in na Hrvaškem, pozneje pa so ga našli ob enem od napadalcev pri stadionu, čez vse države potoval skupaj z Mohamedom Almuhamedom. Kot pišejo, sta skozi Grčijo, kamor sta z majhnim čolnom s 70 ljudmi prišla iz Turčije, potovala 3. oktobra, na otoku Leros ostala še naslednji dan, 5. oktobra pa sta odpotovala na Rodos. "Samo 39 dni pozneje sta bila blizu stadiona, kjer se je zgodil napad," so zapisali in objavili ekskluzivne fotografije njunih domnevnih potovalnih dokumentov.

12.22: Egipčanski potni list, ki so ga našli ob stadionu Stade de France, pripada nogometnemu navijaču Waleedu Abdelu-Razaku in ne napadalcem, je sporočil egiptovski veleposlanik v Franciji Ihab Badawi. Navijač je bil v napadih hudo poškodovan.

12.15: Francoski premier Manuel Valls je povedal, da so doslej uspeli identificirati 103 žrtve. V naslednjih urah jih bodo še med 20 in 30.

11.35: Policisti so v zapuščenem avtomobilu (vnos ob 10.20) našli tri avtomatske puške kalašnikov, kakršne so uporabili napadalci poroča Le Figaro.

Sirski potni list je bil registriran tudi v Srbiji

11.27: Srbski notranji minister je sporočil, da je bil sirski potni list, ki so ga našli on truplu enega od napadalcev 7. oktobra registriran v Preševu. Moški je v Srbiji tudi zaprosil za azil, poročajo tako srbski mediji kot Reuters. Potni list so sicer zaznali tudi na grškem otoku Leros. Njegova verodostojnost sicer še ni potrjena, zato ni znano, ali je ista oseba prečkala Grčijo in Srbijo ter bila vpletena v napade v Parizu.

11.00: Channel 4 News je objavil videoposnetek aretacije, ki jo je v soboto izvedla belgijska policija. Kot je znano, so v Molenbeeku aretirali tri francoske državljane. 

Policisti našli še en avtomobil

10.40: V avtomobilu napadalcev so policisti našli orožje in prstne odtise, poroča francoska BFMTV.

10.20: Črn seat leon, še en avtomobil, ki so ga našli policisti, bi lahko nakazoval, da je vsaj enemu od napadalcev uspelo pobegniti. Teroristi naj bi ta avto uporabili v napadih na več barov in restavracij, kjer so streljali na goste in mimoidoče. Včeraj so policisti sporočili, da avto iščejo, a so javnost pozvali, naj se vozilu ne približuje. Sivega volkswagna pola z belgijskimi registracijami pa so že v soboto našli v bližini koncertne dvorane Bataclan.

9.40: Še en avtomobil, s katerim so se vozili napadalci, ki so udarili v restavracijah, so našli v Montreuilu, na vzhodnem obrobju Pariza, poroča Europe 1.fr.

9.30: Francoska policija je aretirala šest oseb, vsi so družinski člani Ismaela Omarja Mostefaija, poroča AFP.

Varnostniki so mu preprečili vstop na stadion

9.00: Wall Street Journal danes poroča, da je najmanj en napadalec imel vstopnico za nogometno tekmo Francija – Nemčija na stadionu Stade de France in je poskusil priti na stadion 15 minut po začetku tekme, a so ga varnostniki zavrnili. Takoj, ko so odkrili, da nosi samomorilski jopič, je poskusil pobegniti, nato pa se je razstrelil. Tri minute za tem se je izven stadiona razstrelil še drugi napadalec. Tretji pa se je razstrelil pred bližnjo restavracijo s hitro prehrano.

8.20: V javnost je prišel amaterski videoposnetek trenutka, ko se v dvorani Bataclan zaslišijo streli napadalcev:
 

Napadalčev oče in brat v pridržanju

8.00: Policisti so v pridržanje odpeljali Mostefaijevega očeta in 34-letnega brata, preiskali pa so tudi njuna domova. "To je norost, blaznost," je za AFP povedal napadalčev brat. "Včeraj sem bil v Parizu in sem videl, kaj se je zgodilo!" Potem, ko je izvedel, da je Omar vpleten v napade, se je predal policiji. Trdi, da je z njim pretrgal vezi že pred leti. Vedel je sicer, da je bil vpleten v manjša kazniva dejanja, nikoli pa si ni mislil, da je tako radikaliziran. Zadnje, kar ve o njem, je, da je z družino odpotoval v Alžirijo. "Že lep čas se nisva slišala. Poklical sem mamo, tudi ona ne ve ničesar," je še dejal po poročanju Guardiana.

Eden od napadalcev identificiran kot Ismael Omar Mostefai

7.30: Francoska policija je identificirala enega od sedmih teroristov. Gre za 29-letnega Ismaela Omarja Mostefaija, rojenega novembra 1985 v revnem pariškem predmestju Courcouronnesv. Identificirali so ga na podlagi prstnih odtisov - po napadu v koncertni dvorani Bataclan, kamor se je skupaj še z dvema napadalcema pripeljal v črnem oz. sivem avtu znamke Volkswagen Polo z belgijskimi registrskimi oznakami, so namreč tam našli njegov prst, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guardian navaja število tujih državljanov, ki so bili med 129 ubitimi: trije Belgijci, po dva Alžirca, Brazilca, Čilenca, Portugalca, Mehičana, Romuna in Tunizijca ter po en državljan Velike Britanije, Maroka, Španije, Švedske in ZDA.

Mostefai je bil policiji znan, a večinoma zaradi manjših kršitev zakona, zaradi katerih je bil v letih 2004-2010 večkrat obsojen, a nikoli na zaporno kazen. Leta 2010 so ga po besedah pariškega tožilca Francoisa Molinsa opredelili kot prioritetno tarčo zaradi radikalizacije, vendar pa do petka ni bil vpleten v nobeno teroristično zaroto. Oblasti po navedbah policijskih virov sedaj preverjajo, ali je lani odpotoval v Sirijo.

Po besedah lokalnega poslanca in namestnika župana Jean-Pierra Gorgesa je vsaj do leta 2012 živel v Chartersu jugozahodno od Pariza in naj bi redno obiskoval mošejo v bližnjem kraju Luce.

Enega od napadalcev registrirali v Opatovcu?

7.00: Srbski časnik Blic je glede na poročanje dpa objavil fotokopijo sirskega potnega lista Ahmeda Almohameda, starega 25 let, ki so ga 3. oktobra registrirali Grki, makedonsko mejo je prestopil 7. oktobra, potem pa šel naprej preko Srbije na Hrvaško.

8. oktobra naj bi bil registriran v začasnem šotorišču v Opatovcu, iz Hrvaške je šel na Madžarsko, potem pa v Avstrijo. Hrvaška policija naj bi podatke o tem že posredovala francoskim oblastem, poroča Dnevnik.hr.

V Belgiji aretirali več ljudi

6.50: Policijske racije so v soboto potekale tudi v Belgiji v predmestju Bruslja Molenbeek-Saint-Jean. Tiskovna predstavnica belgijskega ministrstva za pravosodje Sieghild Lacoere je povedala, da so bile racije posledica odkritja že omenjenega avtomobila, najetega v Bruslju, ki so ga našli blizu dvorane Bataclan. Moškega, ki je najel avto, so ujeli na meji z Belgijo v drugem vozilu. Šlo naj bi za francoskega državljana, živečega v Belgiji, ki je imel v vozilu še dva sopotnika.

Direktor Direkcije za koordinacijo policijskih enot v BiH Mirsad Vilićje povedal, da so dobili zahteve od Interpola, da v povezavi s terorističnimi napadi preverijo nekaj oseb. Te osebe pa niso njihovi državljani, je dodal. Kot je povedal, s francoskimi oblastmi dobro sodelujejo.

Pojavljajo pa se tudi ugibanja o morebitni povezavi moškega, ki so ga 5. novembra aretirali na Bavarskem s precej orožja in razstreliva, z napadi v Franciji. Šlo naj bi za 51-letnega črnogorskega državljana pravoslavne vere. V Nemčijo naj bi pripotoval preko Hrvaške, Slovenije in Avstrije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Zdaj je v priporu na Bavarskem. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je sicer povezavo v soboto že zavrnil. 

Po napadih v Parizu - 4
Po napadih v Parizu - 4 FOTO: Reuters

V Franciji dan žalovanja

6.30: V Franciji je danes dan žalovanja za žrtvami terorističnih napadov, ki so po zadnjih podatkih terjali najmanj 129 smrtnih žrtev, prek 300 ljudi je ranjenih, od tega 99 huje. Medtem ko francoska policija nadaljuje preiskavo, v državi še vedno veljajo izredne razmere, ki jih je takoj po napadih razglasil predsednik Francois Hollande.

Odgovornost za sedem usklajenih terorističnih napadov je prevzela skrajna Islamska država, od sedmih napadalcev, ki so umrli v napadih, pa se jih je šest razstrelilo.

Zaradi napadov je več drugih evropskih držav poostrilo varnostne ukrepe, nekatere, tudi Slovenija, pa državljanom odsvetujejo potovanja v Francijo, če niso nujna.

V Riu de Janeiru, Sydneyu, Moskvi, Londonu in Parizu so že včeraj v spomin žrtvam potekale vigilije, ljudje so se zbrali v Londonu, Barceloni, New Yorku in drugih večjih mestih ter pred francoskimi veleposlaništvi iz drugimi stavbami prižigali svečke in polagali cvetje. Številne svetovne znamenistosti, med njimi opera v Sydneyu, nebotičnik v Tajpeju, London Eye in One World Trade Center v New Yorku, so se odele v barve francoske zastave. Dan žalovanja bo v Franciji še v ponedeljek, ko se bodo žrtev opoldne spomnili z minuto molka. K temu so vse Evropejce pozvale tudi evropske institucije.

PREBERITE TUDI:

Poglejte si ZEMLJEVID lokacij, kjer so udarili napadalci.

ČASOVNICA: Drama s talci v dvorani Bataclan trajala grozljive tri ure

'Tokrat niso morili od daleč, z bombami in letali, ampak iz neposredne bližine'

VIDEO: Francoski novinar posnel pretresljiv beg za življenje

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bakiras
15. 11. 2015 09.57
+1
Edino kar jim je uspelo je to da se bosta zdruzila vzhod in zahod. Zdaj pa bodo vsi udarli po njih.
evian2016
15. 11. 2015 09.53
+2
Ja ta demokracija je pa res nekaj posebnega....
DonDonDan
15. 11. 2015 09.53
+0
Merkelca je naredila napako in to samo zato, ker so jo v to prisilili levakarski SPD-jevci, ki so samo čakali, kdaj bojo krščanarje lahko ozmerjali z ksenofobi in radikalci. Tut p'r nas je tako. Zato je treba iti s temi našimi neo-komunisti, ki zlorabljajo tele migratnske horde sebi v prid, verbalno in medijsko "POTOLČI".
DonDonDan
15. 11. 2015 09.53
+3
Gobčni Hribarci in Makarovički pa svetujem, da tut kaj premislita, preden zineta. Nezasluženo visoki penziji bosta imeli še naprej !
jafalical
15. 11. 2015 09.52
+4
Groza, žalost, ....Ne morem verjet, da se je to zgodilo.Da sploh obtajajo taki grozni ljudje?Ko gledas posnetke, preveč boleči...Ne morem si pa zamislit, da so šli te nekateri "skrajneži, teroristi v Parizu"čez Slovenijo, a kot zgleda... in Bog si ga vedi kaj nas bo doletelo!
evian2016
15. 11. 2015 09.55
+2
Kaj te bo doletelo, če je pa sama gmajna...
kam_to_pelje
15. 11. 2015 09.48
+10
RIP padlim. Upam da je sedaj res dovolj tudi tistim ki skandirajo pred parlamentom proti žici in nekontroliranemu prehajanju meje. Mej o je potrebno zapreti in v skaldu s Schengenskim režimom tudi delovati. Na mejo poslati vojsko. Tudi iz drugih EU držav ter varovati kompletno mejo. Združeno. Z enim samim namenom. Že sedaj bomo imeli zelo težko delo. Ko bomo iskali vse te možne napadalce po skednjih in bog si ga vedi kje. ter jih izgnali ven iz euro območja. Z zakoni bo potrebno tudi prepovedati vse skrajne verske in druge opcije. Saj v nasprotnem primeru dobimo hudo bombo z različnih strani v obliki terorizma.
tom672
15. 11. 2015 09.44
+17
In, kaj na to reče Luka Mesec, Violeta Tomič, Svetlana Makarovič, Boris A Novak, Zoran Jankovič.........????????
DonDonDan
15. 11. 2015 09.50
+6
Nič, zaenkrat so tiho, ko jim bo odgovarjalo, se bojo pa spet "razprdeli".
brabusednet
15. 11. 2015 09.54
+3
Tudi takšne norce bi bilo treba malo pripret.Če samo pomislim,kaj so delali njihovi levičarski simatizerji in vzorniki,z drugače mislečimi.
polimer
15. 11. 2015 09.57
+5
brabusednet
15. 11. 2015 10.03
+0
Ti naši kolturniki imajo jezike hitrejša od pameti,še preveč denarja jim daje države za afne guncat bi rekel pokojni politik.
FoglTunek
15. 11. 2015 09.34
+11
Čujte, fsaj 2% migrantof na poti v Evropo sta radikalizirana. (Vir: Libanonski precednik v pogovoru z Britanskim premierom...cca.3 mesece nazaj)...IS se je že pred časom pohvalil, da je svoje borce uspešno pomešal med begunce/migrante na poti v Evropo... Cmerar, nujen je dogovor z Hrvati za zaprtje meje za fse ilegalce!!!
evasle
15. 11. 2015 09.33
+5
Kitajci so se znali že davno v preteklosti obvarovati pred vdori Mongolov!
kor22
15. 11. 2015 10.01
malo morgen, Džingiskan je kar lepo zavzel kitajsko
BoboPoštenjak
15. 11. 2015 09.32
+17
Ne morem in ne morem razumet,zakaj se nekateri temu čudijo.Večina nas je vedela,da se bo to zgodilo,Sam EU vrh pa je to presenetilo.Pa to žal še zdaleč ni konec.
tree
15. 11. 2015 09.30
+11
Nostradamus je zapisal: " in kamele bodo pile iz reke Ren"
FoglTunek
15. 11. 2015 09.27
+15
Čujte, ni pa jasno, kako je domnevni udeleženec napadof v Parizu prišo iz Hrvačke v Afstrijo???... Zelo enostavno: FSloveniji je povedal izmišljeno ime, dokumente je izgubil, rodil se je 1.1.95... Mi pa solze v očeh "joj kak si je bogi"... In tako še mnogo drugih, ki nimajo poštenih namenof v EU... Kak dugo še bomo to dopuščali???
Entropy
15. 11. 2015 09.24
-19
Ali bodo otroci Palestine,Afganistana,Iraka,Libije,Pakistana...tudi dobili v barvi svoje države logo na youtubu ali pentljo na googlo ali znak na pop tvju..!!!To da vas ubije terrorist je manj verjetno,kot da vas zbije avto.Samo v francij letno umre na cestah preko 3500 ljudi, kje so še tu ostale statistike kot umori,samomori,malomarnost,droga... Kwa je pa kaj Bono povedo!?Se pravi,koga se naj zdaj bojimo,da oddam še tisto malo svobode,ki jo imamo,da bo ELITA srečna v Orwellovski novodobni Evropi!!
sloZebra
15. 11. 2015 09.31
+8
V tvoji glavi je smrt zaradi nesreče enaka načrtovanim pobojem in umorom?
Smeškoo
15. 11. 2015 09.23
+7
Hrvatje niso nikoli registrirali beguncev. So jih samo pošiljali naprej
sloZebra
15. 11. 2015 09.25
+10
V bistvu so jih ... preden so zadeve eskalirale in mejile že na kaos
soba666
15. 11. 2015 09.38
+3
kaj ti pomaga registrirat ali ne, će jih imaš že doma rojene ali pa nimajo zločinske preteklosti, pa ga ni v nobeni evidenci
sloZebra
15. 11. 2015 09.22
+35
Spoštovana Svetlana Makarovič, Radio Študent .... zato je žica, da se omeji prost prehod in se vse evidentira, zato si vojska zasluži pooblastila za pomoč policiji in draga Irena Joveva - to je odgovor na tvoje vprašanje zakaj je vojska na meji z oklepniki in oborožena /// zato da lahko primerno zaščiti delavce rdečega križa, gasilce, prostovoljce, policaje, sama sebe .... nenazadnje mene, vas
meduSox
15. 11. 2015 09.33
+10
zebra to niso realni ljudje...in v petek so v parizu dobili dokaz da nimajo prav...vsaj neki koristnega iz te grozote...
mikitr
15. 11. 2015 09.19
-1
Napada nas Amerika--WV,begunska kriza,terorizem-amaričani bodo strmoglavili(pišejo o balonih) ,prehitela jih bo kitajska ,evropa,rusija,...???????
wolfterier
15. 11. 2015 10.01
+0
murinar
15. 11. 2015 09.13
+6
Amerikanosi zakuhajo stvari v Iraku ,Siriji skratka tam kjer je nafta Evropa pa bo žrtev teh spletk!
križnagorc
15. 11. 2015 09.31
+2
Ne vsi ki črpajo nafto izvažajo tudi nemire.
meduSox
15. 11. 2015 09.10
+20
svetlana kje si s svojim kuza pazi schengen strazi zdaj? prav je da ga pazi pa se pramal ga strazi!!! mater si se mi nekam popela po tvju neki kao pametna idi zdaj poj svojcem pobitih v pariz pa jih prepricaj v svoje ce jih lah!!!!
wolfterier
15. 11. 2015 10.04
+2
Svetlana pazi,z jezikom miga,tačko da za državni denar in da jo Kući potreplja !
dartford
15. 11. 2015 09.10
+11
kaj vam ni jasn. vse velike civilizacije so propadle. Zaradi barbarskih vpadov .Kaj pomaga francozom najbolj huda oborožitev, če z njo ne morejo narest niti 1% škode, kot jo lahko naredi en fanatik, ki se razstreli v množici nedolžnih... Ironija,je, da so to tujci, ki jih je Evropa veselo sprejela in pogostila. aja, pa korakajo tud čez Slovenijo. V bistvu niti korakajo ne več, saj jih mi celo zastonj prevažamo...
oblikovana realnost
15. 11. 2015 09.09
+13
Če je samo eden na 2000 prišlekov da se odloči da bo džihadist, je to že več kot 150 borcev ki so pripravljeni ubijati nedolžne ljudi. Torej jih ostane še najmanj 142 pobijalcev nedolžnih + "staroselci" ki jim ni uspelo priti v islamsko državo. Vse kaže na to da bo še več nedolžnih ljudi ki bodo končali zaradi uvoženega trojanskega konja. Vsak s malo kmečke pameti lahko predvideva kaj se bo zgodilo, a za posredno odgovornost ne bo odgovarjal nihče, niti simbolično.
testosteron
15. 11. 2015 09.07
+2
...za te napade in tudi tiste v bodočnosti je en kup krivcev !!!...v prvi vrsti so tu požrešne korporacije,državne vlade,politiki,mafija in predvsem mediji....potem pa pridejo na vrsto še vsi skrajneži !!.....ne nazadnje pa so krivi tudi vsi zagovorniki multikulturnosti,razni aktivisti,...pa tudi mi sami !!!..........multikulturnost je dobra le do neke pametne mere - ko pa število neke populacije preseže kritično maso,...no potem pa imamo kar imamo.----ne si zatiskati oči,da v Sloveniji ne bo kakšnih napadov,...le razmere morajo postati primerne,...