Tujina

Pariški napadalec: 'Saj ga poznate, Osamo bin Ladna. On je dejal: Nikoli ne boste poznali miru'

Pariz, 11. 01. 2015 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na spletnih straneh islamskih skrajnih skupin se je pojavil posnetek, v katerem Amedy Coulibaly pojasni motiv za poboj petih ljudi. Dva je še ranil. Pravi, da je sklenil zavezništvo z Islamsko državo. Brata Kouachi, ki sta izvedla napad na satirični tabloid pa sta medijem povedala, da so ju financirali jemenski skrajneži. Žena enega izmed bratov, pravi, da ni opazila ničesar.

Amedy Coulibaly je v videposnetku pojasnil, da je sklenil zavezništvo z Islamsko državo.
Amedy Coulibaly je v videposnetku pojasnil, da je sklenil zavezništvo z Islamsko državo. FOTO: Reuters Video

Na dan so prišle nove podrobnosti pogovorov med novinarji in skrajneži, ki so izvedli napad na francoski satirični tednik Charlie Hebdo, na policiste in na košer trgovino na obrobju Pariza.

Prvi napad sta izvedla brata Cherif in Said Kouachi, pri čemer je bilo ubitih 12 ljudi, med njimi tudi urednik tednika in njegov osebni stražar ter več zaposlenih v uredništvu tednika, druga dva napada pa je izvedel Amedy Coulibaly. V četrtek je ubil policistko in huje ranil še enega policista, v petek pa je vdrl v košer trgovino na obrobju Pariza in zajel talce. Štiri naj bi ubil, nato pa je policija ubila njega.

A danes je francoski tožilec s Coulibalyjem povezal še eno dejanje. Na isti dan, ko se je zgodil napad na uredništvo karikaturistov, naj bi skrajnež ustrelil enega rekreativnega tekača. Tožilec je pojasnil, da so na kraju streljanja našli enake tulce avtomatskega orožja, kot v košer trgovini dva dni pozneje.

Povezani s skrajnimi islamskimi organizacijami, a žena ni opazila ničesar

Na spletu pa se je danes pojavil videoposnetek, v katerem Coulibaly razloži motiv za svoja dejanja. Povedal je, da je sklenil zavezništvo s samooklicano Islamsko državo. "Našo ekipo smo razdelili na dva dela, da bi s tem povečali učinek naših akcij," je pojasnil. "Kar počnemo, je povsem legitimno, glede na to, kaj počnejo oni. Ne morete napadati in hkrati ne pričakovati povračila ter se obnašati kot žrtev, kot da ne bi razumeli, kaj se dogaja," je še dejal.

Že v sredo je za francosko televizijo BFMTV govoril Cherif Kouachi. "Povedala vam bova, da sva branilca preroka Mohameda in da me je poslala, mene Cherifa Kouachija, Al Kaida v Jemnu. Bil sem tam in Anvar al Avlaki me je financiral, naj počiva v miru", je dejal. Novinar ga je vprašal, kako dolgo nazaj je to bilo. "To je bilo že dolgo, preden je bil ubit," je odgovoril Kouachi.

Brata Kouachi
Brata Kouachi FOTO: Twitter

Žena Cherifa Kouachija pa je možev napad obsodila. Izzana Hamyd je po 72-urnem pridržanju, med katerim je bila zaslišana, obenem izrazila sožalje svojcem žrtev. Kot je pojasnil njen odvetnik Christian Saint-Palalis, je pred preiskovalci izrazila ogorčenost in obsodila nasilje, ter dodala, da je njen odziv na napad "enak odzivom celotnega naroda". Po besedah odvetnika Hamydova ni pri soprogu opazila nobenega znaka, ki bi kazal na to, da bi lahko storil takšno teroristično dejanje.

Coulibaly: Bili smo usklajeni

V javnost pa je prišel tudi posnetek pogovora Coulibalyja z novinarjem televizije BFMTV. Novinar ga je vprašal, če ima stike z bratoma, ki sta izvedla operacijo v uredništvu Charlie Hebdo. "Da, uskladili smo se pri operacijah," je odgovoril. Novinar je nadaljeval z vprašanjem, če ima tudi v tistem trenutku stike in, če je z njima govoril v zadnjem času. "Ne," je bil kratek napadalec.

Novinarja je nato zanimalo, v kakšnem smislu so usklajeni in, če to pomeni, da so načrtovani še kakšni dogodki. Če imajo skupni scenarij. "Ne uskladili smo le začetek. Ko sta ona dva začela s Charile Hebdojem, sem jaz začel obdelovati policiste," je odgovoril.

Razprava z enim izmed talcev

Televizija RTL pa je predvajala domnevni pogovor med enim izmed talcev in Coulibalyjem.

coulibaly
coulibaly FOTO: APTN Video

Coulibaly: "Razmišljam o tistih, ki imajo Bašarja al Asada v Siriji, ki uporablja kemično orožje na otrocih, vsi vedo, da je mučil otroke. Več let nismo posredovali. Potem pa to nekdo naredi in pošljete bombnike, koalicijo 50.000 držav in vse to. Na severu Malija, kaj je bilo na severu Malija? In potem še Sirija, to se je začelo istočasno. V istem času so otroci goreli v Siriji in na Maliju. Ubiti so bili vojaki. Na Maliju ni bilo nobenih zlorab, nobenih. In povem vam, da ne vem, če veste, kaj se dogaja tukaj, a je že skoraj pri koncu. Takšnih kot sem jaz bo vse več. Zato morajo končati, morate jim povedati, da morajo končati, končati napade na Islamsko državo, nehajte razkrivati naše ženske, nehajte zapirati naše brate brez kakršnega koli razloga."

Novinar RTL: "Coulibalyjeva razlaga ni presenetljiva. Z orožjem v roki moški predstavlja argumente, ki so bolj ali manj zmedeni."

Coulibaly: "Če vi, ki izbirate vaše vlade in te vaše vlade niso nikoli prikrivale, da bodo vojskovale na Maliju in drugod."

Potem se Coulibaly zaplete v pogovor z enim izmed talcev.

Coulibaly: "Drugič. Vi ste tisti, ki jih plačujete, saj plačujete davke in druge stvari ..."

Talec: "Pa saj to moramo početi."

Coulibaly: "Huh. Nam tega ni treba. Jaz ne plačujem svojih davkov. Da, vi plačujete svoje davke, vi ste plačali svoje davke ..."

Talec: "Da, da, vendar zakaj pa plačujem svoje davke, kar si jaz želim je, da očistijo cesto, da zgradijo dobre šole ..."

Coulibaly: "Ne, saj ko plačate davke, gre od tega 30 odstotkov za obrambo, 30 odstotkov ne vem za kaj gre, kmetijstvo in drugo."

Talec: "To je tako, kot vi, nikoli ne veš, piješ kolo, ki je polna sladkorja, ampak žejen si pa še vedno. Piješ, nimaš izbire, moraš živeti. A vendar si ne želiš storiti ničesar slabega."

Coulibaly: "Lahko odidete in živite v Izraelu, lahko greste živeti v Alžirijo."

Talec: "Ne, to ni tisto, kar vam želim povedati. Ko jeste nekaj, kar ni dobro za vas, je pa dobro, potem to jeste, ker morate jesti, morda je za vas posredno škodljivo, vendar vi ne želite s tem povzročiti nobene škode. Zato je to enako, mi plačujemo naše davke, vendar pa ne želimo škoditi nikomur, to je to."

Coulibaly: "Dobro, ampak kar pa jaz pravim je, če bi se vsi posamezniki uspeli poenotiti, tako kot pri Charlie Hebdoju, če bi se uspeli poenotiti pri izbiri predsednika, naredite nekaj podobnega, združite se, organizirajte demonstracije, ki bodo rekli: Pustite muslimane na miru, pustite nas na miru. Zakaj ne storite tega?"

Novinar RTL: "Proteste, ki bi zahtevali, da se muslimane pusti pri miru, predlaga Coulibaly. Pogovor se zdi skoraj banalen, a grožnja se hitro vrne."

Coulibaly: "Oko za oko, je Talionov princip. To dobro veste. Talionov zakon. Alah je v Koranu dejal: 'Ko prekoračijo zakon, potem prekorači zakon z enako mero prekoračitve.' Zato je v osnovi za nas, ko se nekdo dotakne otrok, žensk, naših borcev, starejših, napade može, ki se borijo, počakajte, moških, ki se borijo proti nam. To vam govorim, ker ne veste, kaj se dogaja v muslimanskih državah. Ne veste. Vaša vojska, če ne bo stopila na tla, nas ne bo nikoli premagala, tega ne more. Vi tega ne mislite, ker niste muslimani. Nikoli nas ne bodo uspeli premagati. Zato pa nikoli niso uspeli, kamor koli so šli. Alah je z nami."

Coulibaly: "Kot je dejal, to je nekdo, ki ga poznate, Osama bin Laden, saj ga poznate, Osamo bin Ladna. On je dejal: 'Nikoli ne boste poznali miru. Mi smo tisti, ki bomo poznali mir v Palestini.'"

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni