Tujina

Paravinji spet razveljavili 40-letno zaporno kazen za umor in poskus posilstva

Zagreb, 27. 10. 2015 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaško vrhovno sodišče je spet razveljavilo obsodbo tovornjakarja Dragana Paravinje zaradi umora in poskusa posilstva 17-letne Antonije Bilić leta 2011. Zagovornik ne trdi, da je ni umoril, pač pa le da ni dokazov, da jo je skušal pred tem posiliti.

Dragan Paravinja na sodišču
Dragan Paravinja na sodišču FOTO: dnevnik.hr

Hrvaško vrhovno sodišče je znova razveljavilo obsodbo tovornjakarja Dragana Paravinje na 40 let zapora zaradi umora in poskusa posilstva najstnice Antonije Bilić leta 2011. Odločitev vrhovnega sodišča je podobna kot v primeru prve podobne sodbe proti Paravinji.

Paravinja je bil v Šibeniku že jeseni 2012 obsojen na 40 let zapora, a je vrhovno sodišče to sodbo razveljavilo. V ponovljenem postopku je bila kazen marca letos znova potrjena, a je vrhovno sodišče tudi to sodbo zdaj razveljavilo.

Na vnovično sodbo iz marca letos se je pritožila odvetnica Paravinje, ki je ocenila, da županijsko sodišče ni našlo niti enega samega novega dokaza v primerjavi s prvim sojenjem in prvo sodbo, a se je odločilo za enako sodbo.

Antonija Bilić je junija leta 2011 sedla v Paravinjin tovornjak in izginila. Seldila je najobsežnejša iskalna akcija v hrvaški zgodovini.
Antonija Bilić je junija leta 2011 sedla v Paravinjin tovornjak in izginila. Seldila je najobsežnejša iskalna akcija v hrvaški zgodovini. FOTO: dnevnik.hr

Ne trdijo, da je ni umoril, pač pa le da ni dokazov, da jo je skušal pred tem posiliti

Na vrhovnem sodišču so tako kot pri razveljavitvi prve sodbe pojasnili, da na sodišču niti v ponovljenem postopku niso dokazali, da je šlo pred umorom za poskus posilstva. Na ta način ni dokazana obtožba, da je šlo za posebej okruten umor z namenom, da bi Paravinja prikril posilstvo, so dodali. Niso pa nasprotovali oceni sodišča, da je Paravinja umoril Bilićevo.

Paravinji bodo tudi tretjič sodili v Šibeniku, a bodo imenovali nove člane sodnega senata, so napovedali hrvaški mediji.

Junija 2011 17-letnica izginila, truplo našli novembra naslednje leto

Antonio Bilić so nazadnje videli nedaleč od njene domače vasi pri Drnišu 7. junija 2011, ko je vstopila v tovornjak, ki ga je vozil Paravinja. Sledila je največja iskalna akcija v hrvaški zgodovini. Truplo najstnice so našli pri Josipdolu novembra 2012, ko je Paravinja že bil obsojen na 40 let zapora zaradi poskusa posilstva in posebej okrutnega umora najstnice.

Paravinjo so zaradi poskusa posilstva obsodili na zaporne kazni tudi v BiH in Srbiji, a se je izogibal prestajanju kazni do umora na Hrvaškem. Konec junija 2011 so ga prijeli v BiH, ki ga je potem izročila Hrvaški.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cosmosjasnovidec
28. 10. 2015 23.09
In kdo lahko trdi,da je ni posilil preden jo je ubil saj so sledovi posilstva preden so jo našli že zdavnaj izpuhteli?Da bi jo samo poskušal posiliti in zato ubil je lari fari.Že,da jo je ubil je dovolj za električni stol ampak so hrvati pričeli slediti slovenskim sodiščem kar je razvidno že nekaj časa.
LAC
27. 10. 2015 15.03
+8
Takšni nebi smeli več smradit zemlje.
NiNicka76
27. 10. 2015 13.22
+3
Kje je pa kranjski pedofil blaška?
NiNicka76
27. 10. 2015 13.06
+3
Eksekucija. Je hitr konc.... :))))))))
nemojte
28. 10. 2015 11.53
+4
prav imaš, bi pa s takšinimi postopki, sodnija hitro brez dela ostala