Tujina

Parada ponosa potekala med štirimi stenami

Beograd, 06. 10. 2012 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Čeprav so srbske oblasti prepovedale parado ponosa, so se organizatorji znašli po svoje in jo organizirali med štirimi stenami. Končali so jo s protestom, ki je bil dolg minuto, naslednjo parado pa napovedali za 28. september 2013.

"V tem trenutku menimo, da so za Srbijo še najmanj potrebni spopadi in žrtve in da imamo zato pogoje za prepoved vseh shodov, ki so napovedani za 6. oktober, vključno s pohodom v okviru parade ponosa," je ob odločitvi, da tudi letos v Srbiji prepovejo parado ponosa, v sredo dejal srbski premier in notranji minister Ivica Dačić.

A organizatorji niso obupali. Parado so organizirali med štirimi stenami, in sicer v beograjskem Medija centru. Javnosti so sporočili, da nikoli ne bodo prenehali uveljavljati svoje zahteve, da na ulicah Beograda poteka parada ponosa, ker je to ne samo njihova želja, ampak tudi pravica.

Parada ponosa je v Beogradu prvič potekala 10. 10. 2010, spremljali pa so jo izgredi in protesti nasprotnikov parade.
Parada ponosa je v Beogradu prvič potekala 10. 10. 2010, spremljali pa so jo izgredi in protesti nasprotnikov parade. FOTO: Reuters
Parada med štirimi stenami je bila izredno dobro obiskana, udeležili pa so se je tudi številni aktivisti. Med udeleženci sta bila tudi vodja delegacije Evropske unije v Srbiji Vincent Degert in švedska ministrica Birgitta Ohlsson.

"Upamo, da bodo oblasti imele dovolj časa, da nam čez leto dni omogočijo sprehod, dolg 970 korakov," so sporočili predstavniki organizacijskega odbora letošnje parade ponosa. Svoje druženje so končali pred stavbo Medija centra s protestom, ki je bil dolg minuto.

Tudi shod, ki je potekal med štirimi stenami, so ščitili policisti, policijska prisotnost pa je bila okrepljena v vseh delih središča mesta. Nekateri udeleženci parade so pred vhodom v Medija center sedli na stiropor in novinarjem dejali, da jim policisti ne dovolijo, da gredo na ulico.

Organizatorji parade so sicer napovedali, da bo naslednja parada ponosa potekala 28. septembra 2013.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3