Tujina

Papeževe poslednje ure

Vatikan/Rim, 01. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA, I.V., K.L., Š.Z.
Komentarji
0

Papež Janez Pavel II. se še vedno bori s smrtjo. Verniki zanj molijo po celem svetu, samo na Trgu Svetega Petra se je zbralo okoli 70.000 ljudi.

Papež Janez Pavel II. (Foto: Reuters)
Papež Janez Pavel II. (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Nekateri italijanski mediji, med njimi Rai in Ansa, so popoldne poročali, da je papež že umrl. Pred tem so objavili, da se je srce svetega očeta ustavilo, saj naj bi naprava, ki kaže bitje srca, kazala ravno črto. Italijanska televizija Sky Italia, ki se je sklicevala na vatikanske vire, je nato poročala, da možgani in srce papeža Janeza Pavla II. še delujejo. Iz Vatikana so potem tudi uradno sporočili, da sveti oče še živi, vendar ni več pri zavesti.

Zbor kardinalov

V svojem poslednjem sporočilu, ki ga je 84-letni vrhovni poglavar rimskokatoliške cerkve napisal mukoma in ob pomoči svojega tajnika, papež Janez Pavel II. prosi poljske redovnice, ki so bile ob njem v času njegovega 26-letnega pontifikata, naj ne jočejo za njim.
Najtesnejši papeževi zaupniki se že zbirajo okrog umirajočega svetega očeta.

Italijanski kardinal Ruini je dejal, da "papež že vidi in se dotika boga". Vatikanski minister za zdravje, mehiški kardinal Javier Lozano pa je dejal, da "je papež v zadnjih vzdihljajih". "Smo v obdobju pred smrtjo, papež je v zadnjih vzdihljajih," je pojasnil.

V Vatikan je danes prispel tudi nemški kardinal Joseph Ratzinger, ki je sedanji prefekt kongregacije za doktrino vere in velja za tesnega papeževega sodelavca.

Novarro-Valls s solzami v očeh

Vatikanski predstavnik Joaquin Navarro-Valls pa je zvečer sporočil, da se je papeževo stanje poslabšalo, da ni več pri zavesti, diha plitvo, krvni pritisk je nestabilen, težave pa ima tudi z ledvicami in s srcem. Novarro-Valls je dejal, da je papeževo stanje na splošno zelo slabo.
Vernica na kolenih moli za svetega očeta (Foto: Reuters)
Vernica na kolenih moli za svetega očeta (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Vatikanski predstavnik za javnost je le s težavo zadrževal solze, ko je dejal, da "česa takšnega v zadnjih 26. letih še ni videl." Papež je že bil zelo blizu smrti, ko je v noči na petek doživel srčni napad in odpoved srčno-žilnega sistema ter padel v šok.

Navarro-Valls je še dejal, da so 84-letnemu papežu podelili zakrament svetega maziljenja. Kljub temu je papež sklenil, da ne želi v bolnišnico.

Na tisoče Poljakov prebedelo noč v cerkvah

Verniki po celem svetu molijo za papeža (Foto: Reuters)
Verniki po celem svetu molijo za papeža (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Slovenska škofovska konferenca poziva vernike, naj se pridružijo molitvam vernikov po vsem svetu za papeža Janeza Pavla II.

Na Trgu Svetega Petra v Vatikanu so se začeli zbirati verniki in molijo za papeža.

Na Poljskem, domovini papeža Janeza Pavla II., so cerkve polne ljudi. V Krakovu, kjer je Karol Wojtyla služboval kot škof, se je pred škofovsko palačo, z okna katere je med obiskom na Poljskem papež nagovoril Poljake, zbralo več tisoč ljudi. Verniki, med katerimi prevladujejo mladi, prižigajo sveče, molijo in pojejo, med drugim tudi papeževo najljubšo pesem Barka. Tudi v Wadowicah na jugu države, rojstnem kraju vrhovnega poglavarja rimskokatoliške cerkve, so se v cerkvah zbrale množice vernikov. Potem ko so iz Vatikana v četrtek zvečer sporočili, da je zdravstveno stanje Janeza Pavla II. kritično, številni prebivalci mesta danes niso odšli na delo, temveč so dan prebili v molitvi in pričakovanju novic o papežu.

Na Trgu svetega Petra v Rimu se je v noči na soboto zbralo približno 70.000 ljudi, proti jutru pa se je množica počasi razkropila. Tudi v Firancah in drugih italijanskih mestih so se ljudje množično podali na ulice (Foto: Reuters)
Na Trgu svetega Petra v Rimu se je v noči na soboto zbralo približno 70.000 ljudi, proti jutru pa se je množica počasi razkropila. Tudi v Firancah in drugih italijanskih mestih so se ljudje množično podali na ulice (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Molitvam za papeža se je pridružilo veliko katolikov po vsem svetu. Za papeža molijo tudi v anglikanskih in protestantskih cerkvah. Prav tako za papeža molijo vodje nekrščanskih ver, tako muslimanske in judovske, pa tudi sikhovske.

V ZDA se je na tisoče vernikov zbralo k molitvi za papeža Janeza Pavla II. V večjih cerkvah in katedralah od vzhodne do zahodne obale ZDA so potekale maše, med drugim v Washingtonu, New Yorku, Bostonu, Chicagu, Detroitu in Los Anglesu. V New Yorku je kardinal Edward Egan dejal, da je papež "izjemen junak našega časa". Za papeža pa je molil tudi ameriški predsednik George Bush in prva dama ZDA Laura Bush, je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Schott McClellan in dodal, da ameriškega predsednika redno seznanjajo z zdravstvenim stanjem poglavarja rimskokatoliške cerkve.

Janez Pavel II. je bil prvi papež, ki je obiskal Belo hišo. Leta 1979 se je srečal s takratnim ameriškim predsednikom Jimmyjem Carterjem.

Imenovanja škofov, nadškofov in apostolskih nuncijev nimajo nikakršnih posledic za naslednje konklave in izvolitev novega papeža ob morebitni smrti Janeza Pavla II., saj na seznamu ni nobenega kardinala.


Objavili seznam odstopov in imenovanj

Vatikan je objavil tudi seznam odstopov in imenovanj škofov ter imenovanja apostolskih nuncijev, ki jih je papež podpisal pred poslabšanjem zdravstvenega stanja.

Na seznamu je 17 novih škofov in nadškofov, dva apostolska administratorja (v Uzbekistanu in Estoniji) in dva apostolska nuncija (na Japonskem in Novi Zelandiji). Papež je med drugim tudi sprejel šest odpovedi, med njimi tudi odpoved kardinala Miguela Obanda Brava s položaja nadškofa Manague.

V Vatikanu so že prispeli kardinali, ki bodo volili novega papeža (Foto: Reuters)
V Vatikanu so že prispeli kardinali, ki bodo volili novega papeža (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Postopek ob papeževi smrti

Ko papež umre, načelnik papeževega urada o tem obvesti papeževega komornika, imenovanega 'camerlengo', ki mora potrditi papeževo smrt. To opravi v prisotnosti vodje protokola, papeževega osebnega prelata in tajnika.

Papežev tajnik nato napiše mrliški list, camerlengo pa obvesti papeževega namestnika v Rimu, tako imenovanega rimskega vikarja, da je papež umrl. Rimski vikar potem obvesti javnost. Trenutno nalogo rimskega vikarja opravlja kardinal Camillo Ruini.

V tem času mora načelnik papeževega urada o papeževi smrti obvestiti vodjo zbora kardinalov, ta pa obvesti člane zbora, ambasadorje, akreditirane pri Svetem sedežu in voditelje držav.

Poljski verniki molijo za papeža (Foto: Reuters)
Poljski verniki molijo za papeža (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Med morebitnimi nasledniki papeža Janeza Pavla II. ni favoriziranega kandidata. Sicer tudi sedanji papež ni bil med favoriti ob volitvah leta 1978.


'
Potujoči papež'
Papež Janez Pavel II. 'mirno ugaša', je dejal poljski kardinal Andrej Maria Deskur, ki je tesen prijatelj rimskega škofa, kot se papež tudi imenuje.

Zgodovinarji, ki preučujejo vlogo papeža Janeza Pavla II., katerega pontifikat traja že 26 let, so si edini, da bo ena njegovih največjih zapuščin njegova vloga pri padcu komunizma v Evropi leta 1989.

Le dobro desetletje kasneje, leta 2000, se je papežu izpolnila še ena od njegovih velikih želja. Obiskal je sveto deželo in molil ob Zidu objokovanja v Jeruzalemu, enem najsvetejših krajev za jude, in prosil odpuščanja za zločine, ki so jih katoliki izvajali nad judi skozi stoletja.

Papež je dvakrat obiskal tudi Slovenijo (Foto: Reuters)
Papež je dvakrat obiskal tudi Slovenijo (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kot neutruden popotnik je po svetu naredil okoli 1,25 milijona kilometrov in na 104-ih potovanjih v tujino obiskal 130 držav. Zaradi svojih potovanj in premagovanja naporov, povezanih z njimi, si je prislužil vzdevek 'potujoči papež'.

Kot politik je bil vztrajen kritik tako levih kot desnih diktatorjev, pa tudi pri opozarjanju vodij svetovnih demokracij, da kapitalizem brez zavor in globalizacija ne pomenita čudežnega zdravila za probleme, nastale v svetu po koncu hladne vojne.

Papeževi kritiki so napadali predvsem njegova neomajna tradicionalistična stališča o družini, posebej njegovo obsodbo kontracepcije.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou