Tujina

Papeževa ljubezenska pisma?

Rim, 02. 06. 2009 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V javnost so prišla intimna pisma med nekdanjim papežem Janezom Pavlom II. in univerzitetno profesorico, ki je preživela nacistično taborišče.

Papež Janez Pavel II.
Papež Janez Pavel II. FOTO: Reuters

Poznavalec razmer v Vatikanu Giacomo Galeazzi je potrdil, da je v javnost prišlo intimno dopisovanje med nekdanjim papežem Janezom Pavlom II. in danes 88-letno univerzitetno profesorico Wando Poltawsko. Pisma bodo po mnenju Galeazzija vsekakor upočasnila proces beatifikacije.

Italijanski časopis La Stampa je objavil, da se je Karol Wojtyla, ki je bil papež od leta 1978 pa do leta 2005, z njo začel dopisovati že leta 1950, in to še preden je postal kardinal. Dopisovanje se je nadaljevalo tudi v času, ko je opravljal dolžnosti papeža.

Poltawska je Galeazziju dejala, da ima doma cel kovček pisem, ki sta si jih izmenjevala s papežem. Poudarila je, da je bilo dopisovanje zgolj prijateljske narave, ki sicer vsebuje veliko intimnih informacij, pa vendar pisma niso ljubezenska. Izrazila je še upanje, da bo Kongregacija za svetnike v Vatikanu, ki je pristojna za imenovanje svetnikov, ta pisma natančno pregledala in jih izvzela, preden se bo odločila za razglasitev blaženega in pozneje svetnika. Uradnega odgovora s strani Vatikana za zdaj še ni.

Vedela sem, da bo svetnik

Poltawska je še dejala, da je bodočega papeža Wojtylo spoznala že leta 1950, in to ravno v času, ko je iskala duhovnega vodjo, ki bi ji pomagal po letih političnega zaporništva prebroditi krizo. Zaprta je bila namreč v nacističnem taborišču Ravensbruck, kjer so nad taboriščniki izvajali medicinske eksperimente.

"Od trenutka, ko sem ga spoznala, sem vedela, da bo postal svetnik. Njegova svetost je bila očitna. Žarčil je notranjo svetlobo, ki jo je bilo nemogoče prikriti,“ je še dejala.

Poudarila je še, da družinska pisma, ki jih je izmenjevala s papežem, vsebujejo vse pomembne in lepe trenutke, ki so jih preživeli v življenju in so jih delili s svojim dragim prijateljem. V pismih so zapisani trenutki kampiranja na Poljskem in tudi obiski v papeževi rezidenci. Poudarila je še, da nobeno izmed pisem ni uničeno, jih pa namerava objaviti na Poljskem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

acniraktak
09. 06. 2009 21.28
tmt, lej mi, ki verujemo v Jezusa spadamo v Cerkev, ki jo ti vidiš kot neko institucijo. V tej Cerkvi se trudimo živeti po desetih Božjih zapovedih vendar smo pa samo ljudje. Ljudje grešimo. Vsi. in Bog to ve. Vendar nas ima On rad, zato nas po Svojem usmeljenju rešuje in nam odpušča. S tem nam omogoči, da po smrti pridemo k njemu v večno srečo. Tudi če ko umremo nismo brez greha, vendar tudi nimamo velikega greha ne gremo v pekel. Gremo v vice, kjer se očiščujemo. Se pa strinjam, da se pekel vedno bolj polni... Proti temu se moramo mi kristjani boriti... = (
jejdatana
03. 06. 2009 17.28
urednistvo, zakaj ste zbrisali moj komentar?
JAOman
03. 06. 2009 13.00
ha, mrhovinarji dajo tak naslov da je udaren, pa še lažen, saj sploh še nihče ni prebral vseh pisem.
Bolivar
03. 06. 2009 00.23
boxi /Janez Pavel in TITO,dva prava carja.../ Lahko bi se tako reklo.
februarska
02. 06. 2009 22.45
da boste še v 24ur zvečer rekli, da je šlo za ljubezenska pisma ... tole je men kaplja čez rob. A je ta svet sploh še normalen?
manco-capac
02. 06. 2009 20.53
JP II je bil tako kot sedanji papež obseden s seksom in to v negativni smeri. Enkrat je bojda izjavil tudi, da je greh spolno občevanje poročenega para (!), če ne služi spočetju. In to bo svetnik...
laufer
02. 06. 2009 18.59
Leandra, ni čudno, da si grizeš ustnice, ko pa govoriš tako neumno!
tmt
02. 06. 2009 18.54
Lahko to oni med sabo razglašajo svetnike, če pa drži deset božjih zapovedi, se pa sleherni pokojni katoliški privrženec cvre v peklu, živi so pa na čakalni vrsti. Tako, da morajo tam dol imet precejšno gužvo.
laufer
02. 06. 2009 18.52
Urosz, zakaj tvoj oče, ni uporabil kondoma, da te nebi bilo. Tako bi si Slovenci prihranili eno blebetajočo zgubo.
Leandra
02. 06. 2009 18.47
RE uros.borov Lahko je zate Papež ali kateri koli predmet tudi Bukov štor alfa in omega..prav tako je za nekoga ali večino lahko manj kot nič Zame je nič naredil zame ni absolutno nič za Slovenijo in Slovence pa prav tako nič Tvoje, da je alfa in omega zate je legitimno tudi pošteno, kot to da je za nekoga manj kot nič tudi to je legitimno in pošteno. Zame je ta in tudi prejšnji eden zadnjih samooklicanih, dosmrtnih Klovnov v edini nedemokratični državi v Evropi Vatikanu kar je svojevrsten absurd in sramota. Saj so časi ko je znal pisat samo vaški župnik in učitelj dokončno mimo.
pokalo
02. 06. 2009 18.41
papežu sretna ti nova godina brateeee
spik3king
02. 06. 2009 17.43
Leandra če je nekaj na Discovery Chanelu nepomeni da je pravilno. Saj so politično korektni.
urosz
02. 06. 2009 17.28
Za evropskega opazovalca, pa se vsekakor strinjam je Papež Pavel predstavljal pomembno katoliško institucijo.....ki ji trenutna ne seže niti do kolen.
urosz
02. 06. 2009 17.27
spoštovani, a se vi sploh zavedate koliko ljudi je posredno pobil Janez Pavel II z direktom o prepovedi uporabe kondomov. Svetujem vam, da se odpravite v južni del Toga, Benina, Gane, Nigerije, Burkine Faso, itd...kjer so besede in ideje papeža "svete" in ljudje v svoji naivnosti sledijo vsaki besedi njene ekselence....verjemite,vem o čem govorim.
uros.borov
02. 06. 2009 16.56
Leandra ponovil bom bil je in je še vedno simbol in ikona tistega kar naj bi bila Cerkev! kar se tiče kanala Discovery Chanel---- o njem ne bi debatiral!! sicer nima nič s to temo!! zasluži si mir ( Janez Pavel II)
uros.borov
02. 06. 2009 16.53
po mojem mnenju ne bo to ustavilo procesa razglasitvi za svetnika!!! Vsk svetnik si je verjento dopisoval pa ne samo z moškimi oziroma ženske z ženskami!!!! to bo samo pripomoglo!! Mediji na napačnega človeka ste se spravili!!! Janez Pavel II je ikona in simbol kar bi morala biti cerkev ( kar pa je trenutno- je druga pesem)!! LEPO PROSIM SPREMENITE NASLOV, KER RESNIČNO ŽALI ČLOVEKA, KI JE TUDI ZA NAŠO DRŽAVO STORIL VELIKO ( spomnim samo na to, da je Vatikam - z njim na čelo- pravzaprav on je zahteval- DA SE SLOVENIJA PRIZNA) bodite 24 ur bolj kulturni in sposobno spoštovanja - me kar glava boli včasih ob vaših forah.
_kleman_
02. 06. 2009 16.46
dlake v jajcu je pa baje lahk najdt k ne leandra...oglej si njegov življenjepis-pa ni treba d je cerkven!!!!
Jože Pernek
02. 06. 2009 16.45
Lahka konjenica 02.06.2009, 16:10 torej,če sem te prav razumel,tisti ,ki ne misli tako kot ti,ima možgane oprane s komunističnim pralnim praškom
_kleman_
02. 06. 2009 16.44
kako lahk 24ur rečejo d so bla ljubezenska pisma če je pa sama wanda rekla d so bla prijatelska!!?? ma tud 24ur tajno službo??:O pope rip
Leandra
02. 06. 2009 16.43
RE Uroš Bor. . Ena napaka med mnogimi je pa ta da je dal ta tvoj neomadeževani ubiti svojega finančnika Bančnika Calvija. Oddaja Discovery Chanel Cerkevena škoforija ga je obesla na Londonski most. Tako malo si oglej to oddajo na Discovery Chanel ter, da je tudi financiral rušenje sistemov po Evropi skratka bil jen zdrahar v sveti Obleki ali kriminalec na kvadrat.