Tujina

Papeževa komisija o zlorabah otrok bo delala v interesu žrtev

Vatikan, 03. 05. 2014 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Cerkvena komisija, ki bo preiskovala zlorabe otrok v Rimskokatoliški cerkvi, se bo zavzemala za večjo odgovornost vseh vpletenih v zlorabe, napoveduje pa, da bodo v ospredju njenega dela vedno interesi otrok in prizadetih odraslih.

Marie Collins in Sean Patrick O'Malley
Marie Collins in Sean Patrick O'Malley FOTO: Reuters

Komisija, ki jo je papež Frančišek ustanovil z nalogo preiskati zlorabe otrok v Rimskokatoliški cerkvi, je izrazila "iskreno solidarnost" z vsemi žrtvami ter se zavzela za večjo odgovornost. Po prvi seji je komisija obljubila, da bodo pri njenih odločitvah vedno v ospredju interesi otrok in prizadetih odraslih.

V komisiji med drugim delujeta bostonski kardinal Sean O'Malley in Irka Marie Collins, ki jo je v mladosti spolno zlorabljal duhovnik. "Ne bomo pogledali skozi prste niti tistim, ki zagrešijo zločine niti tistim, ki jih ignorirajo," je poudaril omenjeni kardinal.

Pojasnil je, da želi komisija oblikovati jasna pravila, da bodo odgovorni na vseh ravneh odgovarjali za svoje napake. Collinsova pa je kot posebej pozitivno izpostavila vztrajanje osemčlanske komisije, da mora biti jasno, kdo je odgovoren za zlorabe.

Komisija ne bo obravnavala posameznih primerov zlorab, pač pa bo predlagala rešitve, ki bi spodbujale "lokalno odgovornost" za zaščito otrok po vsem svetu.

Decembra lani ustanovljena komisija bo papežu predložila svoj statut. Njen cilj bo povečevati zavest o tragičnih posledicah spolnih zlorab, pomanjkljivega odkrivanja in podpore tako žrtev kot svojcev.

Pedofilski duhovniki, ki so zlorabili nemočne otroke, so v zadnjih letih močno okrnili ugled katoliške cerkve. Strokovnjaki ZN za človekove pravice so Cerkev pred meseci obtožili, da je dosledno prikrivala primere spolnih zlorab otrok, kar pa so v Vatikanu odločno zanikali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
03. 05. 2014 22.52
+7
Spet najbolj zlobni ljudje perejo možgane žrtvam. Žalostno je, da nekateri še zmeraj verjamejo tej lopovski cerkvi! Posilijo otroka, se polijejo z "žegnano" vodo in niso nič krivi!
tapunkljast
04. 05. 2014 08.58
+3
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
fujjjjjj
03. 05. 2014 20.43
+6
če že nočejo ukinit celebata,naj župnikom in ostalim dajo vsaj kaka sreedstva za umiritev onea.
tapunkljast
04. 05. 2014 08.59
+3
ko se odloč za farja takoj kastrirat pa bo mir banda
Dakota 100
03. 05. 2014 20.38
+1
Siromak bo vedno ostal sromak.
drrmrr
03. 05. 2014 19.25
+2
Kadija te tuži, kadija ti sudi !