Tujina

FOTO: Papež ob obisku Čila: Svet je na robu jedrske vojne

Vatikan/Santiago de Chile, 15. 01. 2018 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Potrebna je zgolj nesreča, da sproži vojno," je dejal papež Frančišek med letom v Čile in priznal, da je zelo prestrašen. Papež sicer začenja enotedensko turnejo v Južni Ameriki, med katero bo poleg Čila obiskal še Peru. Obisk pa utegne miniti tudi v znamenju protestov zaradi pedofilskih škandalov, ki so v zadnjem času pretresli katoliško cerkev.

Svet je na robu jedrske vojne, je med letom v Čile opozoril papež Frančišek"Da, zelo sem prestrašen. Smo na robu. Potrebna je zgolj nesreča, da sproži vojno," je povedal med letom 15 ur in 40 minut trajajočim letom. "Uničiti moramo orožje in strmeti k jedrskemu razoroževanju," je dodal papež.

Novinarjem so na letalu razdelili tudi fotografije otroka, ki je preživel jedrski napad na Nagasaki. "To je sad vojne," je papež povedal o fotografiji, na kateri deček nosi svojega mrtvega brata.

Svet je na robu jedrske vojne, je med letom v Čile opozoril papež Frančišek.
Svet je na robu jedrske vojne, je med letom v Čile opozoril papež Frančišek. FOTO: AP

Predstavniki Severne in Južne Koreje so se sicer danes sestali na pogovorih na delovni ravni, minuli teden pa so se srečali že visoki predstavniki obeh držav. Na slednjih so se dogovorili o udeležbi severnokorejske delegacije na olimpijskih igrah. Pogovori navdajajo z upanjem, da se napetosti, ki so se zaostrile zaradi več severnokorejskih jedrskih poskusov in preizkusov balističnih raket, umirjajo. Tudi Frančišek je prejšnji teden poudaril, da mora mednarodna skupnost podpreti "vsak napor za dialog".

Najprej Čile, nato Peru

Papež Frančišek je danes začel enotedensko turnejo v Južni Ameriki, v okviru katere bo obiskal Čile - tja naj bi prispel danes - in Peru, ki ga je v nedeljo prizadel močan potres. Tja bo predvidoma odpotoval v četrtek.

V ospredju tokratnega papeževega potovanja bodo sicer težave tamkajšnjih staroselcev, od Mapučev, ki se na jugu Čila borijo za vrnitev svojega ozemlja, do avtohtonega prebivalstva v perujski Amazoniji, kjer je težava nezakonito rudarjenje.

Obisk pa utegne miniti tudi v znamenju protestov proti pedofilskim škandalom, ki so v zadnjem času pretresli čilsko katoliško cerkev, poroča Guardian.

Javnost namreč pričakuje, da bo papež jasno in glasno priznal krivdo in se v imenu vseh duhovnikov pokesal. Aktiviste je razburilo predvsem imenovanje škofa, ki je bil obtožen, da je prikril ene najzloglasnejših pedofilskih afer v državi.

Čilska zastava v Vatikanu.
Čilska zastava v Vatikanu. FOTO: AP

Prva postaja papeževe 22. turneje v tujini in šestega obiska v Latinski Ameriki bo čilska prestolnica Santiago de Chile, kjer se bo v torek sešel z odhajajočo predsednico države Michele Bachelet ter na neformalnih pogovorih z njenim naslednikom Sebastianom Pinero. Vodil bo tudi mašo v tamkajšnjem parku, obiskal zapor za ženske in se sešel s čilskimi škofi. Nato bo odpotoval v mesto Iquique na severu Čila, kjer bo prav tako daroval mašo.

Med latinskoameriškimi državami je sicer papež najmanj cenjen prav v Čilu, kjer je prejel oceno 5,3 od 10. Po besedah direktorice nevladne organizacije, ki je izvedla anketo, Marte Lagos, so za to krivi spolni škandali, povezani s čilskim duhovnikom Fernandom Karadimo, ki ga je Vatikan po več letih obtožb šele leta 2011 spoznal za krivega zlorab mladoletnih. Do papeža so kritični zaradi imenovanja Juana Barrosa za škofa v čilskem mestu Osorno, čeprav je bil ta deležen obtožb, da je branil Karadimo.

V ospredju obiska v Čilu bo mesto Temuco 800 kilometrov južneje, kjer se bo Frančišek sešel s predstavniki ljudstva Mapuči. Ti južnoameriški staroselci, ki poleg Čila živijo tudi v Argentini, so s čilskimi oblastmi v dolgoletnem in občasno krvavem konfliktu. Mapuči, ki jih je v 17-milijonskem Čilu okoli 700.000, oblastem očitajo diskriminacijo in zlorabe, zahtevajo pa tudi vrnitev svojega ozemlja, ki je trenutno v rokah gozdarskih podjetij.

V sredo bo papež v letalskem oporišču v Temucu, glavnem mestu regije Araukanija, vodil mašo za integracijo ljudstev, na kateri pričakujejo okoli 400.000 vernikov. Med mašo bo tudi molitev v mapuškem jeziku v čast prvim naseljencem na območju današnjega Čila in Argentine.

Ko so španski konkvistadorji leta 1541 prišli na ozemlje današnjega Čila, so Mapuči živeli na ozemlju od reke Biobio do 500 kilometrov južneje. Danes imajo le še pet odstotkov prvotnega ozemlja in ker nimajo dovolj prostora za poljedelstvo in živinorejo, so mnogi opustili tradicionalni način življenja in se preselili v mesta. V povprečju so tudi revnejši od ostalih državljanov.

V zadnjih 20 letih skupine radikalnih Mapučev občasno zažigajo tovornjake in stroje gozdarskih podjetij in se spopadajo s policijo. Pri tem jih je več deset izgubilo življenje.

Organizatorji papeževega obiska upajo, da bo ta prispeval k zbliževanju Čilencev v regiji Araukanija in drugod po državi, je dejal čilski nacionalni koordinator obiska Fernando Ramos.

Prva postaja papeževe turneje bo čilska prestolnica Santiago de Chile.
Prva postaja papeževe turneje bo čilska prestolnica Santiago de Chile. FOTO: AP

Okoljsko ozaveščeni papež opozarja na problem Amazonije

Iz Čila bo papež odpotoval v Peru, kjer bo obiskal mesto Puerto Maldonado v srcu perujske Amazonije, kjer se je v zadnjem času razcvetelo nezakonito izkopavanje zlata. "Papežev obisk v pokrajini Madre de Dios je povezan z onesnaženjem in izkoriščanjem rud na ozemlju staroselcev ob pomanjkanju pravne varnosti," je dejal predsednik tamkajšnjega združenja staroselcev Julio Ricardo Cusuriche.

V Peruju so domorodci v Amazoniji med najbolj izoliranimi skupnostmi v državi. Na območju živi okoli 50 etničnih skupin s skupno 350.000 pripadniki, med katerimi so nekateri sužnji tihotapcev, mnoge pa so močno prizadele podnebne spremembe.

Papež Frančišek bo v dvorani v Puerto Maldonadu v petek sprejel predstavnike amazonskega avtohtonega prebivalstva. Po napovedih naj bi jih prišlo okoli 3500, med njimi nekateri iz sosednjih Brazilije in Bolivije.

Okoljsko ozaveščeni papež že dlje časa opozarja na problem Amazonije in za prihodnje leto načrtuje posebno srečanje škofov iz regije, da bi podprl tamkajšnje staroselce in pozornost svetovne javnosti usmeril na 'zelena pljuča' sveta.

V soboto se bo papež v Trujillu na severu Peruja za zaprtimi vrati sešel z lokalnimi cerkvenimi predstavniki in jih pozval, naj uresničujejo njegovo vizijo odprte, usmiljene in družbeno angažirane Cerkve.

Turnejo bo sklenil v nedeljo z mašo v perujski prestolnici Lima.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godzila
15. 01. 2018 20.20
+5
vse je samo še vprašanje časa in ta čas je že zelo blizu kdor pa si zatiska oči pred tem ,da ne bo počilo v kratkem ,si jih lahko še naprej ,dan ko poti nazaj ne bo več pa mi hoteli ali ne bo vsak čas prišel , norci ,ki bodo pa speljali ta bolani načrt ,da je potrebno 80 procentov populacije pobiti pa bodo svoje riti poskrili na varno ,a tudi za njih pride dan plačila ,ne mislite ,da papež govori kar v tri dni tudi jaz ga ne podpiram glede teh beguncev vendar ima vsak pravico do svojega mnenja -se vidimo na oni strani-,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ina5785
15. 01. 2018 22.27
+1
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ampak upam GODZILA, da te prepoznam na drugi strani¨! adijo Einstein
Jimi1
15. 01. 2018 22.48
+6
Saj ne bi želel, samo moje sanje se statistično kasneje uresničujejo. Sanjal sem kakšni 2 leti nazaj,da sem se sprehajal po porušenem starem delu Ljubljane. Samo ugibam lahko kaj in kdaj sem to prihodnost zaznal... Kot neki pokazatelj nakazujejo, bi se te grozne sanje celo znake uresničiti... Le kakšne informacije ima božji namestnik na zemlji,da je tako prestrašen???
frako
16. 01. 2018 12.02
+1
Trampa pozna, je bil pr papežu na obisku v vatikanu zato ga skrbi.
tali?ni tom
15. 01. 2018 19.23
+5
prej mamo problem z "begunci"! papa,razočaral si me do amena! ampak res! od začetka si zgledal fajn dec,pol pa je kompas nekaj zafrknil al kaj!
AntiPanti
16. 01. 2018 18.00
Točno tako - sprva je bil še skoraj kredibilen ... zdaj je pa obrnil ploščo in drži Sorosu štango ( podobno seveda tudi cmerko v zloveniji !... ... )
ni_mi_vse_eno
15. 01. 2018 19.10
+4
Očitno nekaj več ve, kot ostali, Izgleda, da je vse pripravljeno, da se bo izkazala preroška moč papeža. Brez strahu, nič hudega se nam ne more zgoditi. Vse je pot za rast, ki se nikoli ne konča in mesto na sedmih gričih bo uničeno.
AntiPanti
16. 01. 2018 18.01
Ramzess
15. 01. 2018 18.48
+6
Res, kaj posvečeni vedo, česa javnost ne.
komarec
15. 01. 2018 18.19
+2
A zdaj pa na enkrat bog ni več vsemogočen. Papa naroči mu, da vstavi jedrsko, še prej pa kakšno drugo vojno, naj ustavi trpljenje nekaterih narodov in naj že enkrat kaznuje krivce za stanje na tem svetu. Prepričan sem, da papa nima te moči, za to pa naj ne zavaja ljudi s temi floskulami.
benjivenamian
15. 01. 2018 18.03
+1
bože dej, da ma prov!!!
jzkzfzmz
15. 01. 2018 12.12
+7
No 24 ur, kaj semnapisal spornega! Dejstvo in resnica je da pedofilija je v Vatikanu in še druge stvari, ki se ne omenjajo. Pač vi ameriškimediji ste moćno omejeni kaj smete pisat in kako lahko pišete....
felix59 drugič
15. 01. 2018 19.00
+3
Saj imaš prav , lulčke si gledajo in dotikajo med seboj , vendar se tega ne govori javno , čeprav bi bilo dobro včasih obelodaniti kaj počnejo .
mastaflash
15. 01. 2018 10.28
+8
samo zdrahe delajo, ze od krizarskih vojn dalje
emilzapata
15. 01. 2018 09.06
+22
tale papež mi je bil na začetku simpatičen, deloval mi je ljudsko, dobivam pa počasi odpor do njega, ker se je priključil veliki zaroti, kdo jo vodi, pa ne vem. Pred kratkim, ko sem bil na obisku v ZDA pri sinovi družini, mi je več američanov dejalo: zakaj Evropo iz raja spreminjate v pekel, kot ga imamo tu v Ameriki, kajti oni spodnji vam prinašajo samo nestabilno in konfliktno družbo.
AntiPanti
16. 01. 2018 18.04
heh, jezuit je ... in zdaj je pokazal, da ima do konkretne politike ravno nasprotne namene in stališča kakor pa pred njim Ratzinger; zato pa, so, izgleda slednjega tudi odstavili.
JanZiska
15. 01. 2018 08.57
+19
Vse obsojene pedofile bi bilo potrebno kastrirati, pa bi to zavržno početje hitro izkoreninili.
RdečiKarton
15. 01. 2018 10.05
+5
A si predstavljaš množično kastracijo duhovnikov? In kdo bi po tvojem to plačal država? Jaz bi zaračunal cerkvi vse njene grehe!
ina5785
15. 01. 2018 22.29
+0
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
RdečiKarton
15. 01. 2018 08.57
+8
Vsaj v J. Ameriki niso hinavci in si nalijejo čistega vina. Danes v ravzitem, razmišljujočem svetu je lahko vsakogar sram da je povezan s takšno organizacijo kot je cerkev!
AntiPanti
16. 01. 2018 18.06
cmerota ni čisto nič sram - on čisto javno hodi na t.im. rdeče maše za pravnike iz zlovenije, itd., ipd. ...
trumpet2015
15. 01. 2018 08.31
+12
Niti me ne zanimajo papeževe nebuloze o beguncih, zato ni treba zaklepati člankov, ta komunistični papež živi v svojem svetu, že zdavnaj se je prodal globalistom, zdaj pa samo še zvesto izvaja njihovo umazano agendo, tudi njegovega pomočnika in najboljšega prijatelja so aretirali zaradi pedofilije, tako da za takšne nimam besede. navadna globalistična smet
Apostol1
15. 01. 2018 11.37
+1
Nek pameten človek je rekel Papež in cerkev lažejo že 2000 let pa ljudje še vedno verjamejo Trump pa laže šele nekaj mesecev pa mu ljudje že zdavnaj več ne verjamejo in mimo grede umsko ne moreš primerjati Trumpa s papežom ker izobrazba in razgledanost je pri Trumpu na nivoju prvošolčka v primerjavi s papežeom.
RdečiKarton
15. 01. 2018 12.10
+6
A papež je razgledan? Ja če s tem misliš mojega soseda, ki se piše Papež. :D
frako
15. 01. 2018 18.22
+5
Komunizm pa globalizm nista glih prjatla. Kapitalizm pa globalizm pa zlo. Drgač pa lepo prbij svoje pritožbe na cerkvena vrata kot pravi protestant, in pri nasledjnem popisu povej da nisi rimokatolik ker ne vrjameš v nezmotljivost papeža.
AntiPanti
16. 01. 2018 17.56
če je tvojemu sosedu ime Marijan, potem ti lahko povem, da je to en navaden butelj, zaplankan in pa s plašnicami, ki se patološko trese, da ne bi izgubil svojega priviligiranega in dobro plačanega stolčka, katerega so mu zagarantirali fašistoidni oblastniki !...