Tujina

Papežev majordom: zaradi mučenja sem skoraj oslepel

Rim, 02. 10. 2012 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji papežev majordom trdi, da je bil prve tedne pripora izpostavljen nehumanim razmeram, zaradi česar ima zdaj težave z vidom. Prav tako je med pričanjem dejal, da so določene osebe papežu namerno prekrivale podatke.

Drugi dan sojenja nekdanjemu majordomu papeža Benedikta XVI. Paolu Gabrieleju, ki je obtožen kraje papeževih dokumentov in njihovega posredovanja javnosti, je Gabriele dejal, da je bil prve tedne pripora zaprt v majhni sobici, kjer so bile luči prižgane 24 ur na dan, zaradi česar naj bi imel močno prizadet vid. Vatikan očitke zavrača in zatrjuje, da naj bi bile vse sobe, kjer je bil Gabriele priprt, v skladu z mednarodnimi standardi. Sodnik je že odredil posebno preiskavo, s katero bodo preverili, ali so majordomove obtožbe resnične.

Drugi dan sojenja je na prostor za priče sedel obtoženi Gabriele.
Drugi dan sojenja je na prostor za priče sedel obtoženi Gabriele. FOTO: Reuters

Gabriele je danes priznal, da je izdal papeževo zaupanje, glede obtožb o tatvini pa je dejal, da je nedolžen. "Kar zadeva veliko tatvino, se izrekam za nedolžnega. Se pa čutim krivega, ker sem izdal zaupanje svetega očeta, ki ga imam rad kot sin," je dejal Gabriele. Med pričanjem je sodniku dejal, da so nekateri papežu namerno prekrivali podatke, o katerih bi moral biti sveti oče obveščen. Ni pa razkril, kdo naj bi bile te osebe.

Gabriele je obtožen namerne kraje dokumentov s papeževe pisalne mize, ki jih je nato predstavil preiskovalnemu novinarju Gianluigiju Nuzziju, ta pa je potem prejete zaupne podatke objavil. Nekdanji papežev majordom sicer vztraja, da je hotel le razgaliti "zlo in korupcijo, ki vlada v Vatikanu". Prav tako je med današnjim pričanjem na sodišču dejal, da je le lutka v rokah drugih, ki so vpleteni v afero Vatileaks.

Gabriele je v preiskovalnem priporu preživel 53 dni, sodniku pa je dejal, da je bil izpostavljen nehumanim razmeram. Vatikan očitke zavrača.
Gabriele je v preiskovalnem priporu preživel 53 dni, sodniku pa je dejal, da je bil izpostavljen nehumanim razmeram. Vatikan očitke zavrača. FOTO: Reuters

Sojenje poteka v sodni dvorani za apsido bazilike svetega Petra, skrito pred očmi javnosti in televizijskimi kamerami, procesu pa lahko prisostvuje le deset novinarjev. Če bo obtoženi spoznan za krivega, mu grozi do štiri leta zapora. Gabriele je papeža zaprosil za odpuščanje in po navedbah poznavalcev ga bo papež v primeru obsodbe pomilostil.

Gabrieleja so aretirali sredi maja, potem ko so v njegovem stanovanju odkrili vrsto zaupnih dokumentov, poleg tega pa še ček v vrednosti 100.000 evrov, izdan za papeža, ter kepo zlata, ki jo je papež nekoč dobil v dar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ira Sanctus
03. 10. 2012 12.55
+2
Vera in cerkev nimata nič skupnega! Cerkveni možganski maloposestniki izkoriščajo vero za uveljavljanje svoje oblasti. Pa saj to že vsi vemo, pa še kar naprej sklanjamo hrbte, da nas tolčejo po njih. Smo kar smo...
Infadel_no1
03. 10. 2012 09.43
Bil bi že cajt da razpišejo stečaj, vrnejo ves denar ljudem in gredo v pozabo, ok naj jim bo, spomenik jim bomo postavl, da se bodo mel kje za zjokat!
T_one
03. 10. 2012 12.20
Antikrist - Vatikan bo v naslednjih letih šele prav zavladal svetu, ne pa da bi šel v stečaj...
Kajetan
03. 10. 2012 00.32
+5
Tukaj nekaj ne štima, kot kaže ga je zaprla sama cerkev ne pa sodišče ozr. sodna veja oblasti. Če to primerjamo s protipravno odvzeto prostostjo je to dejansko ugrabitev, za katero mora žal odgovarjati pristojna oseba in nenazadnje tudi njegov vodja to je sam papež, ki so storili kaznivo dejanje. V osnovi bi papež moral odpuščati vse grehe vsem ljudem ki se za svoja dejanja kesajo, tudi v tem primeru bi moralo biti tako ampak ne ko bo obsojen ga bo pomilostil - ne ne bo ga ker je to druga veja oblasti in DRAGI NOVINAR BESEDA JE MU BO ODPUSTIL NE POMILOSTIL. Pomilosti ga lahko samo sodna veja oblasti. Vendar če bi papež sedaj to naredil pa sodna veja oblasti ne bi imela podlage za obsodbo kajti kjer ni tožnika ni sodnika. tukaj se vidi zverinsko in krvoločno delovanje organizacij. Pa še nekaj cerkev je javna institucija ki se financira pretežno iz javnih sredstev in prispevkov vernikov, ne nazadnje tudi z lastnimi podjetji, bankami, naložbami.. In omenjen gospod v svoji pogodi o zaposlitvi nikjer ni imel kakršnekoli klavzule o zaupnosti podatkov in tajnosti dokumentov. Pravilno je da dokumenti ki se zadevajo korupcije, namernega zložinskega poseganja proti človeštvu pridejo v javnost. Še nekaj nekdo bi moral odgovarjati za ugrabite in za prikrivanje dokumentov javnosti, cerkev ni veja oblasti je zgolj javna organizacija ki mora poslovati transparentno in papež je dolžen odpustiti grehe tega človka pred in ne šele potem ko je obsojen, kajti tako je delal inkvizicij in to smo baje že premagali, vnedar kot kaže samo na papirju.
Infadel_no1
03. 10. 2012 09.43
+1
Cerkev v vatikanu, je policist, sodnik in rabin! hehe! Tej norci tam počnejo kar hočejo, predvsem za nas nesprejemljiva početja oz. kriminal po domače!
HooplaToopla
02. 10. 2012 23.47
+9
"Papežev majordom: zaradi mučenja sem skoraj oslepel" Kaj so potem šele Petru S. obljubili, če ne bo takoj nehal težiti Rodetu?
I_LL_BE_BACK
03. 10. 2012 10.01
+1
Lahko je izbiral. Za molk bogata nagrada, v nasprotnem primeru natezalnik.
ninaia
02. 10. 2012 22.57
+15
Cerkev in vera, nimata nič skupnega !!!
Northwest
02. 10. 2012 18.36
+28
Vatikan,mesto kjer sta si Rimokatoliska vera in Satan podala roke.
peace4all
02. 10. 2012 18.49
+9
Northwest
02. 10. 2012 18.59
+8
Jimi1
02. 10. 2012 19.50
+13
Vera je stik z Bogom, kar pa za cerkev ne bi mogli reči....
Northwest
02. 10. 2012 19.56
+12
Jaz verujem,ampak se pomolim doma in ne rabim cerkvr,ki bo posrednik med mano in Bogom
snakky
02. 10. 2012 17.27
+2
pa tud enega članka se ne da prebrat, a so tuki sami nepismeni? Glej to: ....so nekateri papežu namerno prekrivali podatke,
Shisui
02. 10. 2012 22.06
Sputnik
03. 10. 2012 00.12
+1
kaj je narobe? so jih prekrili ja, nekaj so dali čez njih. se pravi so prekriti. če bi jih prikrivali jih papež ne bi našel oz ne bi vedel za kaj se gre ker bi bili skriti. tako jih je pa moral samo odkrit ker so prekriti. nehaj se delat norca iz novinarja :)
Mohandas
02. 10. 2012 17.12
+7
Ko se ladja potaplja, se vsaka podgana skuša rešiti po svoje.
velikauharica
02. 10. 2012 16.20
+19
Peter Kupljenik se je rodil med 1520 in 1530 v Radovljici. Njegov oče je bil kovač. Okoli leta 1553 ga je oglejski patriarh posvetil v duhovnika. Nato je približno 10 let služboval kot župnik v Kovorju. Leta 1563 pa naj bi zaradi vpliva slovenskih in nemških protestantskih knjig postal protestant. Zato se je preselil v Kropo in se oženil. Okoli 1564 je začel pridigati v Lescah, kamor so ga hodili poslušat vsi sloji prebivalstva. Med njegovim slušatelji so bili tako kmetje, meščani in lokalno plemstvo. Plačevali so ga kranjski stanovi, podpirali pa tudi plemiči. Kupljenik je leta 1571 izjavil da ima približno 400 obhajancev. Leta 1572 je nadvojvoda Karel od njegova zaščitnika Dietrichsteina naj Kupljenika odstrani s svojega posestva, če ne mu bo zaplenil posestvo. Tako je moral Kupljenik oditi v Begunje, kjer je še naprej pridigal. Nadvojvoda je 1580 prepovedal meščanom Radovljice hoditi v Begunje k protestantskim pridigam in ukazal Kupljenika zapreti. A to Kupljenika ni zmotilo, da ne bi še naprej pridigal, tako je bilo vse do leta 1587, ko so ga zajeli in ga izročili oglejskemu patriarhu, ki ga je posvetil v duhovnika. Da bi se rešil kazni, je 2. avgusta 1587 cerkvi v Vidmu vsaj na videz menda preklical svoje nauke in obljubil, da bo do smrti živel kot katolik. Odstavili so ga kot duhovnika in ga obsodili na smrt. Toda še isto leto so ga oprostili in 9. februarja 1590 dobil od kranjskih deželnih stanov dovoljenje da se lahko izseli iz dežele. Od tedaj se je za njim izgubila vsaka sled Tako veljalo vse do leta 1995, ko je italijanski zgodovinar Silvano Cavazza je v okviru svoje raziskave o reformaciji v oglejski patriarhiji ugotovil, da je bil Kupljenik od maja 1590 zaprt v zaporih rimskega inkvizicijskega sodišča. V svoji veri je ostal trden in ni ničesar preklical, zato so ga 20. maja 1595 kot krivoverca sežgali na rimskem trgu Campo del Fiori, tako kot pet let pozneje znamenitega renesančnega misleca Giordana Bruna. Njegov lik je navdahnil več slovenskih pisateljev. O njem so pisali Ivan Tavčar, Alojz Rebula in Andrej Budal.
velikauharica
02. 10. 2012 16.20
+17
Ja, kaj je pa pričakoval. Vatikan je najstarejša diktatura na svetu s tisočletnimi izkušnjami mučenja nasprotnikov. Naj bo vesel da ga niso zažgal kot Giordana Bruna na trgu Campo di fiori v Rimu leta 1600. Prav tako tudi našega protestanta Petra Kupljenika, prav tam, le nekaj let prej, 1595 , ko so ga Kranjski stanovi izdal. Pa ni bilo tako transparentno. Ugrabili so ga inkvizitorji in ga v čolnu prepeljali v Benetke. Potem pa v rimske ječe prav tam kjer je bil Bruno. In to smo zvedeli ko so odprli arhive - leta 1995! Ta mal problem, nekaj bukovih drv pa kresilno gobo rabš. Zdej bodo pa nega pucmajstra šparal. He learned it the light way s kom se je igral.
velikauharica
02. 10. 2012 16.21
+7
ne vem zakaj Kupljenik še nima spomenika v Sloveniji.
Libra77
02. 10. 2012 16.07
+23
Vatikan očitke zavrača;Vatikan očitke zavrača;Vatikan očitke zavrača; Konec! Preprosto. Drug primer: Tat ukrade 1milijon iz državne banke, očitke zavrne in gre na počitnice. Preprosto.