Tujina

Papežev brat priznal, da je pretepal svoje učence

Berlin, 10. 03. 2010 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po izbruhu škandala glede spolnih zlorab dečkov v slavnem nemškem zboru je o tem spregovoril nekdanji zborovodja, sicer brat sedanjega papeža. Med drugim je priznal, da je svoje učence pretepal.

Georg Ratzinger, nekdanji zborovodja zbora Regensburger Domspatzen.
Georg Ratzinger, nekdanji zborovodja zbora Regensburger Domspatzen. FOTO: Reuters

Nemški mediji so pred dnevi razkrili še enega v nizu spolnih škandalov v Cerkvi, tokrat naj bi šlo za zlorabe dečkov v svetovno znanem deškem pevskem zboru Regensburger Domspatzen. Dejstvo je, da je omenjeni zbor kar tri desetletja, vse do leta 1994, vodil starejši brat sedanjega papeža Georg Ratzinger, in to prav v času domnevnih zlorab. Če je Ratzinger po razkritju odločno zatrdil, da o zlorabah ni vedel nič, pa je zdaj vendarle priznal, da vse ni bilo tako, kot bi moralo biti.

Imel je slabo vest

V intervjuju za katoliški časopis Passauer Neue Presse je zdaj 86-letni Ratzinger dejal, da sicer res ni vedel za spolne zlorabe, da pa so dečke pogosto pretepali in da je to počel tudi sam. "Dečke sem redno klofutal tudi sam, vendar pa sem imel vedno slabo vest zaradi tega,“ je priznal.

Tudi v Avstriji so ta teden razkrili, da je vodja samostana severno od Salzburga pred leti zlorabljal semeniščnika, danes sicer starega že 53 let. Opatija je opata takoj zamenjala, z žrtvijo, ki je s svojo zgodbo na dan prišla novembra, pa so se pogodili za 5000 evrov odškodnine.

V Avstriji sicer medtem preverjajo tudi govorice, da naj bi duhovnik na neki katoliški šoli v 80. letih zlorabil do 20 otrok. Preiskava naj bi že potekala, podobno kot tudi glede nekaterih drugih obtožb.

Zbor je sicer vodil z največjim veseljem, je pojasnil, vendar pa je postal zelo depresiven, ko stvari niso potekale, kot bi po njegovem mnenju morale. Klofute mladih pevcev so bile tako "uobičajen odgovor na neposlušnost“, vendar pa, je dodal Ratzinger, "sem bil vesel, ko so telesno kaznovanje leta 1980 zakonsko prepovedali“. Žrtve je ob tem zaprosil za odpuščanje.

V intervjuju je spregovoril tudi o zelo nasilnemu ravnatelju, ki je bil na čelu internata med letoma 1953 in 1992. Imenoval ga je Johann M. "Vedel sem, da ravnatelj M pogosto in nasilno in za najmanjše napake pretepa učence,“ je povedal nekdanji zborovodja in se hitel opravičevati, da sam ni mogel posredovati, saj ni imel takšnega vpliva.

Res pa je, je še povedal Ratzinger, da je moral vzdrževati strogo disciplino, da je lahko dosegel visoko umetniško raven. O spolnih zlorabah nikoli ni bilo govora, je zatrdil.

Beseda proti besedam

Medtem pa so mnogi nekdanji učenci omenjenega ravnatelja, ki ga tudi Ratzinger opisuje kot nasilnega, označili za sadista, ki je vsilil vladavino straha in nasilja. Ratzingerjevim trditvam, da kot zborovodja ni vedel nič o tem, preprosto ne verjamejo.

Eden od njih je za Spiegel spregovoril celo s polnim imenom in priimkom. Franz Wittenbrink je tako povedal, da je v šoli veljal sistem sadističnih kazni, ki so bile povezane z očitnimi spolnimi željami. Ravnatelj naj bi namreč svoje učence pretepal nage, v zasebnosti njihovih sob, včasih pa naj bi celo prišlo do penetracije.

Nemška vlada obtožuje Vatikan

Nemška vlada je Vatikan obtožila, da je ustvaril 'zid molka' s tem, ko je oviral preiskave glede več desetletij trajajočih zlorab otrok, ki so jih zakrivili cerkveni dostojanstveniki. Nemška pravosodna minstrica Sabine Leutheusser-Schnarrenberger je tako označila, da vatikanska pravila glede ohranjanja tajnosti, vključno z direktivo iz leta 2001, ki določa, da kakršne koli sume zlorab najprej preišče Cerkev sama, zapletajo in otežujejo neodvisno preiskavo.

Zanimivo je, da je k sprejetju oziroma prakticiranju omenjene direktive pomembno prispeval prav sedanji škof Joseph Ratzinger. Ta je namreč med letoma 1981 in 2005 vodil Kongregacijo za doktrino vere in leta 2001 je kot velik zagovornik direktive Crimen Sollicitationis katoliškim škofom razposlal navodilo, naj se preiskave o zlorabah otrok urejajo v tajnosti. V primeru kršitve je bila zagrožena kazen, v najbolj skrajnem primeru tudi izobčenje iz cerkve.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drejc MB
11. 03. 2010 15.12
Dobra klofuta v primernem trenutku nikomur ne škodi, posebej še raznim prepotentnim razvajenčkov, ki se ne znajo obnašat. Hitro, učinkovito in tudi ne pozabi se hitro,....
TV-MindControl
11. 03. 2010 13.17
vidu bi on svojga boga
šlogar
11. 03. 2010 11.45
vESTE KAJ MISLIM. žIVI TAKO POŠTENO, DA TI NE BO TREBA ODPUSTKOV.sEVEDA IMA PAPEŽEV BRAT VEZE S SAMIM BOGOM IN JE PREPRIČAN, DA MU BO BOG ODPUSTIL VSE GREHE. aLI PA GA PREGANJA VEST IN SE PRIPRAVLJA NA SREČANJE Z "NAJVIŠJIM" IN JE ZATO SKESANO PRIZNAL SVOJE GREHE.
gymfit
11. 03. 2010 09.11
SEM KRISTJAN IN NE HODIM V CERKEV, KAJTI CERKEV JE V PRETEKLOSTI STORILA VELIKO GREHOV ZA KATERE SE NIKOLI NI OPRAVICILA ALI PROSILA ODPUSCANJA!! CERKEV IN ZUPNIKI BI MORALI BITI ZA VZGLED, JEZUSIVI POSLANCI, NE PA DA PRETEPAJO, POSILJUJEJO, ZDIRAJO, KRADEJO. . . ! SAM JEZUS JE REKEL: ZA VEROVANJE V BOGA NE POTREBUJES CERKVE, VELIKE IN MOGOCNE STAVBE, TRAMOVE, VEROVANJE V BOGA JE V TEBI V TVOJEM SRCU. ZATO TAKRAT KO MOLIS, MISLIS NA SVOJEGA NEBESKEGA OCETA SE ZAPRI V SOBO NA SAMEM, KAJTI TVOJ NEBESKI OCE TE VIDI NA SKRIVNEM! ! ! ZATO NE CERKEV! ! !
WikiX
11. 03. 2010 07.22
Papež je oster do svoje družine, saj je zavrnil tako dedovo dvojno vlogo župnika in politika v enem, kot tudi bratovo nemoralnost. Prav v takih ustanovah, je treba biti odločen in trden. V takšne šole, ki se ponašajo s tisočletno tradicijo, vpisujejo starši 9-10 let stare fante. Tam se znajdejo v zelo čustvenem, tradicionalno strogem okolju, kjer se religija prepleta z glasbo in drugimi področji, kar jih izolira od ostalih vrstnikov, še posebej danes. Podobno velja za učitelje, ki se na svoji duhovni poti, oddaljujejo od ostalega sveta. Svet glasbe je zelo emocionalen, kot tudi duhovnost sama, tudi če se to ne odraža navzven, se lahko hitro izgubiš v tem svetu skrajnih občutenj. Pri spolnih iztirjencih se mi zdi, da prav tu prestopijo mejo, ko se občutki lepote in ljubezni, spremenijo v igro mačke z mišjo. V normalnem okolju, se pedofil ne spozabi kar tako, ker se takrat težko pogrezne v svoje notranje fantazije in jih ne more uresničiti, ker se zaveda svoje fizične šibkosti. Ko pa se znajde v intimnem okolju, kjer lahko manipulira s šibkejšim bitjem, ki se nekaj časa iskreno odziva na njegovo fantazijo ter jo s tem dopolnjuje, se začnejo čustva spreminjati v potlačeno agresijo. V nekem trenutku, se ti čustvi zamenjata v zavesti in dobri župnik postane ravno tak, kot vsak pretepač. Ne verjamem, da lahko odraslo bitje, pri polni zavesti napade otroka ali kogarkoli, celo svojega in doživi erotično vzburjenje, če to ne spremlja povsem popačena duševnost oziroma zaznavanje realnosti. Drugače povedano, med napadom ne gre za posilstvo, temveč za brutalen pretep, v katerem je oseba povsem izgubila kontrolo nad sabo in se le še prepusti mešanici čustev, brez vsebine. Zato ne vidi trpljenja in ne sliši ječanja žrtve, ker tega v glavi res ne vidi. Ko mu zmanjka energije, oziroma ko misli, da je potešen, se počuti praznega prav tako, kot po pretepu, kjer adrenalin prevzame kontrolo ter blokira bolečino, dokler ga ne zmanjka. Verjetno zato žrtev ne razume, ali je to sramotno spolno dejanje, ali pa je bila zgolj brutalno fizično napadena. Zborovodja ima ločena ta svetova, ravnatelj se ni mogel upreti, najhujši pa živijo povsod okoli nas, nikakor ne le v cerkvi, globoko v svojih notranjih čustvenih orkanih. Zato se ni treba bati župnika, ki rad pogleda njegovemu očesu lepo deklico, polno nekakšne čiste lepote ali postavnega dečka, skozi katerega teče mladostniška energija, ki jo je treba včasih krotiti. Ta jih v bistvu zanima, za razliko od metodičnega, hladokrvnega in na zunaj obvladljivega psihopata, če mi ne zamerite moje splošno mnenje.
dusan72
11. 03. 2010 04.10
A bi se lahko začeli malo kontrolirati in izogibati tem bombastičnim naslovom??? Sem gledal prispevek in klofuta je eno, pretepanje pa nekaj povsem drugega. Potemtakem "pretepajo" tudi v nekaterih šolah, jaz sem tudi sina že 2X "pretepel", pa če se ne motim sem v 15 letih tudi ženi že eno prisolil.
m12
10. 03. 2010 22.38
vera sama po sebi ni nekaj slabega. saj tudi njene zapovedi(ne ubijaj, ne kradi, ne laži, .....) ne prdstavljajo nekih nemoralnih vrednot, ampak v večini primerov vsaj v moderni družbi sovpadajo z zakonodajo. problem je v izrodkih in izmečkih, za katere mi zmanjka dovolj primernih vbesed, da me admin ne cenzurira(upravičeno), ki zlorabljajo ljudi. RKC je organizacija, ob kateri se večini še samo obračajo želodci. če pa bi vedeli, kaj vse so dejansko počeli (si upam trditi, da je sežiganje čarovnic, pedfilija, fizične zlorabe) pa bi verjetno itak vsi popolnoma onemeli. ob vsem, kar smo že videli navkljub nekdo, ki veruje, ne rabi duhovnika na pozlačenem oltarju, da mu govori, da se ne spodobi darovati kovancev pri maši, ker žvenket moti obred, ampak mu je beseda in sv.pismo dovolj.
SexySmartGuy
10. 03. 2010 21.14
Zgleda, da je bila Ljudmila Novak tudi večkrat tepena, da je tako nečimrna, zagrenjena, agresivna in jezna na cel svet.
beethoven
10. 03. 2010 20.44
Tud jst sem hodu v šolo. V javno šolo v komunističnih časih. In tud jst sem bil v šoli tepen. In to od učiteljice ki je bila v partiji. Včasih se je tako pač delalo. Sej se bo kmal spet teplo po šolah, ampak obratno, otroc bodo kloftal učitelje, pa tud starše.
M-teorija
10. 03. 2010 19.41
NSI-jev zbor za vrednote, pa ne bo imel malo dela!
titovka
10. 03. 2010 19.35
tepež je klerska vrednota!!!!
M-teorija
10. 03. 2010 19.35
talit10.03.2010, 19:26 Že mogoče samo, da imajo ateisti več možnosti, da se jim to zgodi.
kenowah
10. 03. 2010 19.26
Cerkev rabi spreobrnjenje! K Bogu in ne h katehezi! Dokler bojo iskali Boga z svojo pametjo bojo kakor gnostiki plavali v iluziji "vere". Ko se bojo srečali RESNIČNO z živim Bogom bo končno prišlo do spreobrnitve!
M-teorija
10. 03. 2010 18.59
Samo komunizmu se imamo za zahvaliti, da se je kaj podobnega pri nas dogajalo v manjšem obsegu.
komarec
10. 03. 2010 18.20
Človeku se strga, ko duhovščina v RKC in njeni privženci so kao veliki zagovorniki družine in njenih vrednot. Ta početja je treba nemudoma ustaviti.
Ales Kucej
10. 03. 2010 18.18
V imenu vere delajo največje svinjarije in so brez greha ker jim bog odpusti vse
komarec
10. 03. 2010 18.12
Od kje si oni jemljejo pravico pretepati otroke, od kje si jemljejo pravico spolno zlorabljati otroke? Do kdaj bo svet še to nemo opazoval in dopuščal? Cerkev in njeni privrženci sovražijo komunizem samo zaradi tega, ker jim tega ni dopuščal.
rxc19
10. 03. 2010 18.00
mislim ej ti ljudje so čist brez pamet..neven kaj naj drugo rečm..
toncek.bb
10. 03. 2010 17.45
to je tko k nasa vlada - glavni (beri PAHOR) je sinonim za pravicnost, se trudi za ljudi, itd....vsi ostali okrog njega pa tko k teli duhovniki - dejansko je**jo vse po vrsti...se najbolj pa tiste najbol nemocne - se vidi kako mocan vpliv in RKC in Vatikan!
toncek.bb
10. 03. 2010 17.44
spet se brisejo komentarji....kr neki 24kur