Tujina

Papež v finančnem odboru zamenjal vse Italijane

Vatikan, 06. 06. 2014 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Frančišek je zamenjal celotno vodstvo vatikanskega urada, ki je zadolžen za nadzor vatikanskih financ in preprečevanje pranja denarja. Med drugim v odbor prihaja tudi nekdanji finančni svetovalec Georgea Busha.

Papež Frančišek
Papež Frančišek FOTO: Reuters

Papež Frančišek je zamenjal prav vse vodilne italijanske člane upravnega odbora vatikanskega nadzornega finančnega organa. Zamenjal jih je z mednarodnimi strokovnjaki, med katerimi je tudi profesor s Harvarda Juan Zarate, ki je bil tudi član administracije nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha.

Finančna informacijska oblast (AIF) je bila ustanovljena leta 2010 z namenom preprečevanja pranja denarja, hkrati pa naj bi vatikanske finance uredila tako, da bodo skladne z mednarodnimi standardi in bodo preprečevale pranje denarja in financiranje terorizma. Papež je namreč že ob lanski izvolitvi ureditev vatikanskih financ navedel kot eno svojih prioritet.

Leta 2012 je direktor urada postal švicarski odvetnik in strokovnjak za preprečevanje pranja denarja Rene Bruelhart, prav njegovo imenovanje pa je vodilo do številnih prepirov znotraj urada. Poleg njega je upravni odbor namreč sestavljalo še pet italijanskih svetovalcev. Glavna tema sporov sta bili hitrost in smer reform, zato je januarja upravni odbor zapustil italijanski kardinal Attilio Nicora.

Vodja vatikanskega odbora za nadzor financ Rene Bruelhart
Vodja vatikanskega odbora za nadzor financ Rene Bruelhart FOTO: Reuters

Bruelhart bo še naprej član vodstva omenjenega telesa, zdaj pa se mu je pridružil tudi omenjeni Zarate, ki je med drugim na ameriškem finančnem ministrstvu vodil boj proti financiranju terorizma in organiziranega kriminala.

V FIA prihaja tudi Joseph Yuvaraj Pillay, ki je vodil letalsko družbo, v Singapurju pa je sodeloval z finančnim ministrstvom in bil direktor tamkajšnje monetarne agencije. Pridružuje se tudi Marc Odendall, ki je delal za ameriški finančni hiši J.P. Morgan in Merrill Lynch, zdaj pa je finančni svetovalec neprofitnih organizacij.

Prihaja še direktorica italijanske zavarovalne agencija Maria Bianca Farina, ki je tudi članica zveze italijanskih bank in odbora "Zaščitimo otroke". Pomočnik direktorja FIA pa bo postal Tommaso di Ruzza.

Papeževa kampanja za ureditev vatikanskih financ prihaja po škandalu, ki je izbruhnil še pod prejšnjim papežem Benediktom XVI., ko je italijanski kardinal Tarcisio Bertone s pomočjo svojega vpliva na račun svojega prijatelja iz vatikanske banke prelil za 20 milijonov dolarjev sredstev, ki so pozneje izginila, namenjena pa naj bi bila snemanju filma.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvit kot presta
06. 06. 2014 13.46
+7
Zakaj pri nas stvari ne moremo tako na hitro urediti, z zamahome ene roke?
suzuki bandit1200
06. 06. 2014 12.20
+0
Na sliki pa frančku manjkajo samo še rožički.
BŠK
06. 06. 2014 10.16
+7
Upam, da bo ta papež končno naredil red, ki ga Italija potrebuje. Pri meni ima že velik +, ker je ljubitelj katrce in skrbi za ohranjanje latinskega jezika
Erik432
06. 06. 2014 09.52
+3
končno nič več skrivanja ... svetovna mafija se združuje ... cerkev, JP Morgan, Bush (ali z drugimi besedami: kontrola z religijo, finančno suženjstvo in "izvoljena" oblast, ki vse skupaj legalizira)... zdaj se vsaj ve kdo je na drugi strani :)
Space Voyager
06. 06. 2014 09.28
+13
Srečno, Frančišek. Spet je močno dregnil v cerkev, samo da tokrat še v denar, torej v navezo z mafijo...
tedomedo21
06. 06. 2014 09.19
+5
Če prihaja učenec Busha, je to isti klinc, kot če bi ohranil italijansko mafijo v svojem finančnem ministrstvu.
Našvasan_zob
06. 06. 2014 09.04
+5
Pridružuje se tudi Marc Odendall, ki je delal za ameriški finančni hiši J.P. Morgan in Merrill Lynch, zdaj pa je finančni svetovalec neprofitnih organizacij. ----- In nesmisel je popoln!....
mojcd
06. 06. 2014 08.48
+8
Cerkev sluzi bogu......ja ves da...
me987
06. 06. 2014 08.42
+3
so prišli "oplemenititi" cekine.. beri naložiti v prave sklade.. :)