Tujina

Papež sprejel žrtve pedofilskih duhovnikov

Rim, 07. 07. 2014 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Papež Frančišek, ki je že ob začetku svojega pontifikata napovedal nadaljevanje "ničelne tolerance" do pedofilije, se je prvič srečal s skupino žrtev pedofilskih duhovnikov. Papež ocenjuje, da je spolna zloraba za duhovnika enako hud greh kot satanistične črne maše.

Papež Frančišek se je dopoldne v Vatikanu prvič srečal s skupino žrtev pedofilskih duhovnikov. Kot so sporočili s Svetega sedeža, je zasebno srečanje papeža s šestimi žrtvami iz Nemčije, Velike Britanije in Irske potekalo za zaprtimi vrati v papeževi rezidenci.

Pred srečanjem je papež svoje goste povabil k sveti maši v svoji kapeli v Domu svete Marte. V pridigi je obsodil sodelovanje vrha Cerkve pri prikrivanju spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov. Žrtvam se je tudi opravičil za "grehe in zločine", ki so jih nad njimi zagrešili duhovniki. "Vem, da so te rane vir globoke čustvene in pogosto neustavljive bolečine ter celo obupa. Nekateri so se morali celo soočiti s tragičnim samomorom svojih bližnjih," je poudaril. Dodal je, da ti samomori ležijo na njegovi ter na vesti celotne Cerkve.

Papež Frančišek
Papež Frančišek FOTO: Reuters

Povedal je še, da je današnja prisotnost žrtev pri maši "čudež upanja, ki je premagalo globoko temo". Kot je pojasnil, so spolne zlorabe s strani duhovnikov v številnih žrtvah uničile vero v Boga, drugi pa so se prav zaradi tega še močneje oklenili vere. Svoje goste je še pozval, naj oprostijo tako pedofilskim duhovnikom kot tistim cerkvenim dostojanstvenikom, ki so prikrivali zlorabe.

Prosil je tudi za podporo, da bo papeška komisija za zaščito otrok pred zlorabami lahko sprejela najprimernejšo strategijo v boju proti pedofiliji. "Moramo storiti vse, kar je v naši moči, da se taki grehi ne bodo več zgodili," je poudaril. Ob tem se je zavzel za večji nadzor pri izobraževanju duhovnikov. Dejal je še, da zlorab otrok ne bo več toleriral.

Papež je srečanje z žrtvami spolnih zlorab napovedal konec maja na poti z obiska v Izraelu, vendar tedaj ni omenil datuma. Takrat je ocenil, da je spolna zloraba za duhovnika enako hud greh kot satanistične črne maše.

Sledil je pogovor z žrtvami – tremi moškimi in tremi ženskami –, ki je po navedbah Vatikana trajal skoraj tri ure. Papež Frančišek se je z žrtvami pogovarjal ločeno, z vsakim gostom okoli pol ure. Žrtve so na pogovorih lahko spremljali svojci ali prijatelji.

Papež Frančišek je že ob začetku svojega pontifikata napovedal nadaljevanje "ničelne tolerance" do pedofilije v duhovniških vrstah, ki jo je začel njegov predhodnik Benedikt XVI. Slednji se je kot prvi papež leta 2008 prvič srečal z žrtvami pedofilskih duhovnikov med obiskom v ZDA.

Da je Vatikan boj proti pedofiliji vzel resno, kaže tudi nedavna odločitev cerkvenega sodišča v Vatikanu, ki je nekdanjega papeškega odposlanca v Dominikanski republiki Jozefa Wesolowskega spoznalo za krivega spolnih zlorab otrok in ga izključilo iz duhovniškega poklica. Gre za prvi primer, da je Sveti sedež kakega nuncija zaradi spolnih zlorab izključil iz duhovniškega stanu.

Katoliški cerkvi so v preteklosti pogosto očitali, da ne ukrepa v zvezi s spolnimi zlorabami otrok in da celo ščiti pedofilske duhovnike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
07. 07. 2014 22.05
+2
Psi lajajo, karavana gre naprej. Papež samo besediči. Narediti itak ne more nič. Če pa bo preglasen ga bodo pa hitro ......
Ataaufbix
07. 07. 2014 16.48
-3
VSAK katoliški duhovnik je pedofil! Nekateri to zelo uspešno prikrivajo. Tudi papež ni izjema.
bunak
07. 07. 2014 16.37
+6
Pedofile v zapor! Za večno! Bolj so fini in posladkani, bolj se jih bojte!
arthur1982
07. 07. 2014 13.49
+9
Vatikan je bil vedno zlizan z zlatom in denarjem, med drugo svetovno vojno je podpiral fašizem in nacizem. Vatikan je prestolnica rimskokatoliške cerkve, katero so si izmislili tisti, ki so želeli imeti vpliv na ostale naivneže. Rimskokatoliška cerkev je še vedno najbogatejša institucija, ki razen svojih "božjih poslancev" za revne v svetu ne da niti beliča. Kar se tiče pedofilov v njihov vrstah, bodo šli pač k spovedi in bodo na novo brezmadežni in potem bodo veselo rajali naprej, na račun naivnežev. Ves terorizem v svetu se izvaja v imenu vere, še ameriški predsednik izvaja svojo politiko s pomočjo "boga" kot ga prosi v svoji prisegi.
tapunkljast
07. 07. 2014 15.05
+7
odlično artur in nsi prav da moramo bit strpni ko so tak genocid nardil da jih je za po dušit
bAng bAng dAdy
07. 07. 2014 21.15
-1
devlon
07. 07. 2014 13.03
+7
pedofilski duhovniki, pedofili, duhovniki, pedofilni duhovniki. 'Zdaj ti dam bombon, potem ti dam pa za probat še Twix'
devlon
07. 07. 2014 13.01
+13
če pa župnik, ki je takooo študiran človek, nima strahu pred božjo šibo...zakaj naj bi ga imeli ostali neuki ljudje? Saj sami z zgledom kažejo, da je na oni strani samo..tema.
tapunkljast
07. 07. 2014 15.06
+5
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Resnica_boli
07. 07. 2014 15.23
+3
Ce bi to lehko razloziv naivnezem bi biv svet lepsi
bAng bAng dAdy
07. 07. 2014 21.15
-2
suzuki bandit1200
07. 07. 2014 12.53
+6
A tukaj admin ne bo brisal avtorja prispevka,ker je napisal "pedofilskih duhovnikov" ,do sedaj je brisal še vse komentarje v katerih je bile ta besedna zveza, zmente se že enkrat kaj lahko pišemo in kaj ne.