Tujina

Papež se je srečal tudi s Fidelom Castrom

Havana, 28. 03. 2012 22.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Papež Benedikt XVI. je med mašo v Havani kubanske oblasti pozval, naj Cerkvi omogočijo več prostora za delovanje. Papež se je srečal tudi z upokojenim voditeljem Fidelom Castrom. Slednji je papeža prosil za nekajminutno srečanje.

Benedikt XVI. se je srečal tudi z upokojenim voditeljem Fidelom Castrom.
Benedikt XVI. se je srečal tudi z upokojenim voditeljem Fidelom Castrom. FOTO: Reuters

Papež Benedikt XVI. je med današnjo mašo na Trgu revolucije v Havani pridigal o potrebi po spremembah na Kubi in po svetu ter pozval kubanske oblasti, naj Cerkvi omogočijo več prostora za delovanje. Papež je zaključil obisk na Kubi, kamor je prispel iz Mehike, kjer je pridigal proti nasilju in korupciji.

Na Trgu revolucije se je zbralo okoli 600.000 ljudi, nekateri morda ne povsem prostovoljno, saj so kubanske oblasti razglasile dela prost dan, šole pa so dobile navodilo, da na mašo pripeljejo učence. Nekaj ljudi je pred novinarji izjavljalo, da so zmedeni, saj so jim oblasti doslej prepovedovale obiske maš, sedaj pa jih silijo k udeležbi.

Na maši pa ni bilo več deset oporečnikov, saj so komunistične oblasti nadaljevale aretacije, ki so jih začele še pred papeževim prihodom na Kubo v ponedeljek. Skupine za človekove pravice so potrdile, da so danes med potjo na mašo aretirali tudi dve pripadnici gibanja za pravice političnih zapornikov Dame v belem.

Papež je krajšo turnejo po Latinski Ameriki začel v petek v Mehiki, kjer je pridigal proti nasilju zaradi mamil in korupciji. V ponedeljek je prispel na Kubo, kjer je najprej maševal v Santiagu, kasneje pa je obiskal še svetišče kubanske zavetnice Device usmiljenja El Cobre, katere leseni kip so pred 400 leti potegnili iz morja ribiči.

S Castrom naj bi se pogovarjala tudi o političnih zapornikih

Papež naj bi se med torkovim srečanjem s predsednikom Kube Raulom Castrom za zaprtimi vrati pogovarjal tudi o političnih zapornikih in ameriškem embargu proti Kubi, vendar sogovornika naj ne bi šla v podrobnosti. Vatikan embargu ZDA nasprotuje.

Benedikt XVI. je Raula Castra zaprosil tudi, naj velika noč postane na Kubi praznik, podobno kot je Janez Pavel II. pred 14 leti Fidela Castra zaprosil, naj bo praznik božič. "Z veseljem ugotavljam, da je Kuba naredila korake v smeri večjega izražanja vere v javnosti, vendar se morajo ti koraki nadaljevati za dobro vse družbe," je dejal.

Med pridigo je papež omenil babilonskega kralja, ki je preganjal vernike, in Kubancem sporočil, da bodo našli svobodo v resnici, ki jo ponuja krščanstvo. Povedal je, da so na svetu ljudje, ki si napačno razlagajo iskanje resnice in se spuščajo v iracionalnost in fanatizem, se zapirajo v svojo resnico in jo vsiljujejo drugim.

"Kuba in svet potrebujeta spremembe, vendar se bo to lahko zgodilo le, če bo vsak med nami lahko iskal resnico in izbral pot ljubezni, sprave in bratstva," je dejal papež in s sklicevanjem na kubanskega duhovnika iz 19. stoletja Felixa Varelo poudaril, da je preobrazba družbe odvisna od duhovnega življenja. Kubance je pozval, naj zavrnejo sovraštvo, presežejo razlike v politiki in veri ter stremijo k resnici.

Papež Benedikt XVI. je med obiskom na Kubi, ki ga je začel v ponedeljek v Santiagu, "nežno" pozival k večji vlogi Cerkve v družbi, večji odprtosti, večjim pravicam ter svoboščinam za državljane in mehki preobrazbi. Malce bolj odločen je bil v torek pri maši v havanski katedrali nadškof Miamija Thomas Wenski, ko je pozval k spoštovanju človekovih pravic in se zavzel za politične spremembe na Kubi. Wenski je pripeljal na Kubo okoli 800 romarjev iz ZDA, večinoma s Floride.

Srečal se je tudi s Fidelom Castrom

Benedikt XVI. se je pred današnjim slovesom od Kube srečal tudi z upokojenim voditeljem Fidelom Castrom. Srečanje je potrdil tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi, ki pa ni šel v podrobnosti. Fidel Castro, ki ga je Katoliška cerkev izobčila leta 1962, je v odprtem pismu sporočil, da je papeža zaprosil za nekajminutno srečanje v okviru njegovega sicer polnega urnika.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Osvald
29. 03. 2012 22.24
Malo prepozno za komuniste da bi se učili biblijo brati.
cirenij
29. 03. 2012 06.46
+3
Lepo je delit nauke in nič delit od vatikanskega bogastva. Najlaže je obsojat druge svoje pa vzet pod okrilje. Na finančnih in vseh ostalih področjih.
cyklon
29. 03. 2012 00.41
+0
Kakšna faca!! Do kosti te zazebe!!
zajcek_bine_
28. 03. 2012 23.34
-3
komunisti spreobrnite se!
fb_100001105378278
28. 03. 2012 23.00
+6
naj Cerkvi omogočijo več prostora za delovanje ne delajte te napake!!
saintjozef
28. 03. 2012 22.49
+1
V RDEČIH čevljih?