Tujina

FOTO: Papež Frančišek je vernike v Argentini presenetil s klicem

Vatikan, 19. 03. 2013 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Papež Frančišek je daroval umestitveno mašo, med katero je vernike in še posebej tiste na odgovornih položajih pozval k skrbi za okolje in zaščiti najšibkejših v družbi. Po maši je poklical v katedralo v Buenos Airesu, pred katero se je zbralo na tisoče vernikov, in se jim zahvalil za molitve.

Na Trgu svetega Petra, kjer je papež Frančišek daroval sveto mašo, se je zbralo okoli sto tisoč vernikov ter številni tuji delegati. Mašo, ki je trajala skoraj dve uri, je papež daroval ob začetku svojega pontifikata, na njej pa so bili vsi v Vatikanu prisotni kardinali. Somaševalo je okoli 180 duhovnikov, vključno s kardinali, patriarhi, nadškofi in Adolfom Nicolasom, vodjo reda jezuitov, kateremu pripada tudi Frančišek.

Papež je z umestitveno mašo tudi uradno začel svoj pontifikat.
Papež je z umestitveno mašo tudi uradno začel svoj pontifikat. FOTO: Reuters

Papež Frančišek je v pridigi v italijanskem jeziku pozval k varovanja celotnega stvarstva, vseh živih bitij in okolja. Človek ne sme dovoliti, da bi svet ogrožala "znamenja uničenja in smrti". K temu je pozval tudi tiste na odgovornih položajih v politiki in gospodarstvu, za zgled pa postavil svetega Jožefa, ki goduje prav danes.

Vse je zaupano v varstvo človeku. Ko človek ne izpolni svoje odgovornosti, ko ne skrbimo za stvarstvo in brate, svoje mesto najde uničenje. Papež Frančišek med današnjo mašo

Žal se v vsakem obdobju najdejo ljudje, kot je bil Herod, ki "snujejo načrte smrti, uničijo in izmaličijo obraz človeka", je dejal. Kot pa je dodal, mora človek, ki želi zaščititi svet, najprej očistiti svoje srce. "Sovraštvo, zavist in napuh omadežujejo življenje," je posvaril papež Frančišek in dodal, "bodite odprti za dobroto in nežnost."

Med mašo je papež vernike pozval, naj skrbijo za okolje in naj ga zaščitijo pred uničenjem. "Zaščitite darove, ki nam jih je dal Bog. Pazite na naravo in skrbite za dobre odnose med ljudmi," je vernikom dejal Frančišek. Zbrane je pozval, naj se postavijo na stran šibkih. Zaščitite starejše, revne, "vse tiste, na katere le redko pomislite".

"Bodite odprti za dobroto in nežnost. Zaščitite najšibkejše v družbi," je med mašo pozval papež.
"Bodite odprti za dobroto in nežnost. Zaščitite najšibkejše v družbi," je med mašo pozval papež. FOTO: Reuters

Tudi papež bi si moral pri opravljanju svoje službe za zgled vzeti "skromno in konkretno delo svetega Jožefa" in se predvsem posvetiti najšibkejšim in revnim, je menil. "Le kdor služi z ljubeznijo, lahko veruje," je dejal.

Sveti Jožef, ki je zavetnik vesoljne Cerkve, je namreč po njegovih besedah primer človeka, ki je prevzel odgovornost za svojo družino in celotno stvarstvo. Kot je poudaril, umestitvena maša sovpada z godom njegovega predhodnika Josepha Ratzingerja, kateremu se je tudi zahvalil za njegovo službo v korist Cerkve.

Le nekaj minut po maši je papež Frančišek na Twitterju objavil naslednje sporočilo: "Svoja srca odprimo Jezusu Kristusu. Skrbimo drug za drugega in za celotno stvarstvo." Svoje poslanstvo papeža pa je označil kot službovanje vsem ljudem, še posebej revnim in šibkim.

Klic presenečenja za vernike v Buenos Airesu

Papež je vernike, ki so se na trgu Plaza de Mayo v Buenos Airesu zbrali, da bi spremljali njegovo mašo, po maši presenetil s telefonskim klicem. Zbrani množici se je papež zahvalil za molitve. "Rad bi vas prosil za uslugo. Na pot življenja se podajmo skupaj, skrbimo drug za drugega, skrbimo za življenje, za družine in za naravo," je v telefonskem pogovoru dejal Frančišek. "Ne pozabite na škofa, ki je res daleč stran od vas, a vas ima zelo rad. Molite zame," je klic zaključil Frančišek, medtem ko je množica vernikov ploskala, vzklikala in se veselila ob nepričakovani papeževi gesti.

Množica vernikov na trgu pred katedralo v Buenos Airesu
Množica vernikov na trgu pred katedralo v Buenos Airesu FOTO: Reuters

Na trgu pred katedralo v Buenos Airesu, kjer je kardinal Jorge Mario Bergoglio še kot buenosaireški nadškof daroval maše, se je namreč že sredi noči zbralo več tisoč vernikov, ki so s ponosom spremljali začetek pontifikata svojega rojaka. "Tako zelo smo ponosni nanj. Zelo je pameten ter poln ponižnosti in sočutja," je dejala ena od vernic, ki je prepričana, da Argentino čakajo boljši in bolj mirni časi.

Papež množico pozdravil iz papamobila

Papeža je pozdravila navdušena množica, ki se je zbrala na Trgu svetega Petra.
Papeža je pozdravila navdušena množica, ki se je zbrala na Trgu svetega Petra. FOTO: Reuters

Papež se je nekaj pred 9. uro v papamobilu najprej zapeljal med verniki, zbranimi na Trgu svetega Petra. Oblečen v belo papeško oblačilo je prvi papež iz Latinske Amerike v povsem odprtem vozilu med dolgo vožnjo stoje pozdravljal vernike. Množica je navdušeno vzklikala "naj živi papež Frančišek" in mahala z zastavami številnih držav. Občasno je papež celo stopil iz vozila in osebno pozdravil zbrane.

Papež je pred začetkom maše prejel ključna simbola papeštva – ribiški prstan in palij.
Papež je pred začetkom maše prejel ključna simbola papeštva – ribiški prstan in palij. FOTO: Reuters
Več kot milijarda katoličanov je 266. papeža dobila minulo sredo, na drugi dan konklava in v petem krogu glasovanja. Kardinal Jorge Mario Bergoglio je postal prvi papež iz Latinske Amerike in prvi jezuit na tem položaju. Cerkev je začela novega voditelja iskati po tem, ko je konec februarja s položaja odstopil Benedikt XVI.

Papež se je nato odpravil na grob svetega Petra, ki leži pod glavnim oltarjem bazilike svetega Petra. Tik pred začetkom maše je Frančišek prejel papeški insigniji, palij in ribiški prstan. Palij je isti, kot ga je dobil že Benedikt XVI. Gre za volnen trak, ki se ga nosi prek ramen in ponazarja vlogo Jezusa kot dobrega pastirja. Pet rdečih križev na njem simbolizira rane križanega Kristusa. Ribiški prstan, izdelan iz pozlačenega srebra, nosi podobo svetega Petra, ki v rokah drži ključe – podoba ponazarja trenutek, ko je Peter dobil ključe do nebes. Prstan je v začetku služil tudi kot pečat, a danes ima papež ločen pečat. Papež je zaprosil, da mu podarijo prstan iz druge roke, prav tako je zaprosil, da je prstan srebrn in nato pozlačen. Njegov predhodnik Benedikt XVI. je imel zlat prstan, ki je bil izdelan posebej zanj.

Tuji delegati na današnji sveti maši

Mašo je spremljala argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner.
Mašo je spremljala argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner. FOTO: Reuters

V Vatikan so ob tej priložnosti pripotovali številni državni voditelji z vsega sveta. Papeževo rodno Argentino zastopa predsednica Cristina Fernandez de Kirchner, s katero se je Frančišek kot s prvim državnim voditeljem od izvolitve srečal že v ponedeljek. 

Papež Frančišek je po maši sprejel tuje državnike, ki so se udeležili slovesnega bogoslužja. Številni so mu ob srečanju v baziliki svetega Petra predali manjša darila. Kot prva ga je pozdravila argentinska predsednica. Papež je v baziliki pozdravil tudi brazilsko predsednico Dilmo Rousseff, čilskega predsednika Sebastiana Pinero, ki je papeža prosil za blagoslov rožnega venca, ki ga je prinesel s seboj, ter predsednika Ekvadorja Rafaela Correo, ki je med pogovorom s papežem jokal.

Papež Frančišek se je s papamobilom zapeljal po Trgu svetega Petra.
Papež Frančišek se je s papamobilom zapeljal po Trgu svetega Petra. FOTO: Reuters

Od evropskih voditeljev sta se maše med drugim udeležila nemška kanclerka Angela Merkel in španski premier Mariano Rajoy. Papeža bosta na odgovorno pot pospremila tudi predsednik EU Herman Van Rompuy ter predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso.

Papež je sprejel vsakega od državnikov, ki so se udeležili maše. Na fotografiji se papež rokuje s predsednikom Borutom Pahorjem.
Papež je sprejel vsakega od državnikov, ki so se udeležili maše. Na fotografiji se papež rokuje s predsednikom Borutom Pahorjem. FOTO: Twitter

Slovenijo je v Vatikanu zastopal predsednik republike Borut Pahor. V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se slovesne maše udeležujeta ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK Anton Stres ter mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK Marjan Turnšek.

Med kronanimi glavami v baziliki so bili med drugim španski princ Filip, monaški princ Albert II. in belgijski kralj Albert II.

Med gosti v Vatikanu je bila najbolj sporna prisotnost zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja, za katerega zaradi obtožb o množičnih kršitvah človekovih pravic v njegovi državi velja prepoved potovanja po EU, lahko pa potuje v Vatikan, kjer je bil nazadnje leta 2011 ob beatifikaciji Janeza Pavla II.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (273)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
21. 03. 2013 14.22
-3
KAJ JE TA STARI ŽE ODPRL VATIKANSKE TREZORJE; KO JE BIL TAKO GLASEN O REVŠČINI:)
aaaaaa122121
20. 03. 2013 09.32
-2
Naivne ofce celo kupujejo da bo pa ta človek spremenil ne vem kaj- SPRMENI LAHKO SAMO DA ODPRE VATIKANSKE TREZORJE; TEGA PA NE BO NAREDIL; ker če bi hotel to narediti bi ga škofje pokopal ne pa izvolil za papeža, spet papaež ki bo prodajal zgodbice naivnim ofcam, naredil pa ne bo NIČ.
Roxy79
19. 03. 2013 21.48
Bašir Al Asad je bil tud??
CheGaucho
19. 03. 2013 21.46
+12
Mislim, da bo ta papež eden najbolj priljubljenih papežev od vseh kar jih je bili, saj s svojo skromnostjo vedno znova dokazuje, da je že po naravi bolj skromen in odprt človek z socialnim čutom do ostalih ljudi.
CheGaucho
19. 03. 2013 23.54
+6
Najbolj hecno mi je, da po izvolitviji papeža, ki je agrentinec Jorge Mario Bergoglio kljub temu, da plahutajo različne zastave iz skoraj vsega sveta vendar pa po zanem papežu Frančišku ni več angleških zastav, ker so prežaljeni, ko je Jorge Mario Bergoglio lepo povedal, da otočje Islas Malvinas pripada Argentini ;D
jedra
19. 03. 2013 20.53
+1
Blagor revnim in ubogim v duhu, zakaj njih je nebeško kraljestvo! Tako pridigajo, živijo pa drugače!
Dogo Argentino
19. 03. 2013 20.00
+18
Veseli me, da ostaja tak kot je bil na začetku in se ne spreminja, saj je še kar naprej skromen in odprt človek. Res pravi papa simpatikus in naj tak tudi ostane naprej. Viva el papa ;)
Citrin
19. 03. 2013 19.51
+10
ta nov papež me od vsega začetka navdušuje! upam, da mu bo uspelo obdržati to držo, ki se jo gre!
jessytorcida
19. 03. 2013 18.56
-1
THEWORNINGSECONDCOMING vpiši na google in si preberi besede Gsopoda za ta čas
schranz91
19. 03. 2013 18.47
+5
najbolši papež
Nina25l
19. 03. 2013 17.56
+7
To je potrebno gradit v Sloveniji, ne pa dzamije
kapetan09
19. 03. 2013 16.56
-6
Pahor je popolnoma podoben Novakovi !
novak.novak
19. 03. 2013 19.27
+5
Tomaž Gabrijel?i?
19. 03. 2013 16.22
+28
Glejte ljudje če vam kaj ne paša, ne komentirajte. Vidim da nimaste drugega dela početi v življenju kot biti negativni do vsake stvari v življenju. Jaz sm ateist, spoštujem verne ljudji. Vsi verujemo v različne stvari, življenje je lepo, dokler smo še živi, zato da uživamo :) . Lep Pozdrav
kardelj23
19. 03. 2013 16.29
+3
Osebno mislim,da je vera super...le RKC je mafija,ki izkorisca vernike ter politike...žal
novak.novak
19. 03. 2013 19.28
+1
a te je tvoj idol razočaral?kardelj...hahahahahaha
kardelj23
19. 03. 2013 16.15
-1
Zdaj pa naj še porihta, da ne bomo vsi davkoplacevalci placevali pastirje, ter luksuzne zgradbe na vsakem hribcku in centrih mest!
novak.novak
19. 03. 2013 19.29
+1
veliko plačuješ?in kaj pa?ne zavajaj, če nimaš kaj dobrga za povedat je boljš da negativizem zadržiš zase. ok?
slehrnik
19. 03. 2013 16.14
+7
Pa ma Borči še eno slikco... :)
lightning
19. 03. 2013 16.10
+0
samo da je naš borat naredu novo slikco, pa bo...
Aerys Targaryen
19. 03. 2013 15.50
-12
...ovce majo novega pastirja,..žal pa ta pastir zadeva (hočeš, nočeš) tudi nas.jbg
novak.novak
19. 03. 2013 19.30
+1
a hočeš rečt volkove?ja, zna bit, ...da boste šli med vegetarijance....
ANU(s)
19. 03. 2013 15.46
+7
MOLIMO !!!!!!!
fakin77
19. 03. 2013 15.23
-16
Da nebo kakemu crnemu dal roke s totim prstanom te lahko pozabi na njega :)
Nagasaki
19. 03. 2013 15.00
+61
Poglejte sem pravoslavne vere a tako sem navdušen nad njim. Tako milost počutim ko ga vidim, da ne morem opisat!
dragicat
19. 03. 2013 15.16
+37
Tako se govori, tudi mi verniki spoštujemo druge vere, zato vsaka čast z ta tvoj komentar.
fakin77
19. 03. 2013 15.26
+16
I_LOVE_FOOTBALL
19. 03. 2013 16.22
+16
jaz sem pa evangeličan, pa mi tudi deluje simpatično, milo, prijazno
kapetan09
19. 03. 2013 14.43
-23
Papež je sprejel vsakega od državnikov, ki so se udeležili maše. Na fotografiji se papež rokuje s predsednikom Borutom Pahorjem. NA BRUHANJE MI GRE KO VIDIM KOMUNISTA PRI PAPEŽU !
kapetan09
19. 03. 2013 14.46
+2
Pahor je bil tam samo da pokaže Papežu novo ARmani obleko ,čevlje , kravato , pas in srajco . Pravzaprav je bil na Modni reviji .
333333
19. 03. 2013 14.51
+0
fujj92
19. 03. 2013 15.12
-5
meni tudi, strah me je zanj, kajti RKC je usega zmožna!
dragicat
19. 03. 2013 15.15
+17
Vsi trije komentatorji zgoraj ste smotani Na bruhanje ti gre, ko vidiš komunista v cerkvi, no a ni predsednik države predsednik vseh državljanov, tudi nas vernikov \' A SE TI NE ZDI POMEMBNO, DA SE JE PREDSEDNIK DRŽAVE SPLOH ODLOČIL, DA SE POKLONI PAPEŽU\' ?. Hotel je pokazati čevlje in Armani obleko? Se ti ne zdi, da je Pahor vedno bil preprosto oblečen, tebi bleck pa verjetno kaj manjka, kar se lepote tiče, da ti je težko, da imamo predsednika poleg vsega še manekena, kot ti praviš seveda, uglajenega urejenega in.......sramujete se.
kapetan09
19. 03. 2013 17.01
-3
to ni moj predsednik - moj predsednik ne bo potreboval varnostnike , ko bo šel med narod , ..... moj predsednik se ne bo oblačil v armani - ko bo šel na volitve in ko bo šel med ljudi fehtat za glasove ,..... moj predsednik ne bo na prodaj ,....
igor.korosec@gmail.com
19. 03. 2013 20.07
+2
sej Josip Broz Tito se je tud rokoval s papežem :-)
fujj92
19. 03. 2013 21.13
+1
samo da takrat je bilo papežu v čast in ne obratno